Hra o trůny (desková) vs small world a 7 divů světa vs alchymisté

Přemýšlím koupit do skupiny nějakou válečnou hru( nemám rád historické).
Rozhoduji se mezi hra o trůny a small world

Dá se vůbec srovnávat 7divu proti alchymistum
27.12.2018 02:50:20

Srovnání

Za mě se ty hry a absolutne nedají srovnat. Hry o trůny jsou pro mě dost epická záležitost, která většinou může trvat i několik hodin (zažil jsem i 8h seanci) a kde jsou nepsaná pravidla ohledně diplomacie, což se dá říct, že je alfa a omega hry, krom pravidel u stolu hrajete vlastně druhou hru kolem stolu.
Smallworld je úplně něco jiného. Jakože "bojuješ", ale jde o to se v pravý okamžik rozhodnout pro řešení, které ti přinese nejvíce bodů. Herní doba tak hodinka a půl a díky variabilitě moc pěkná hra a přímo vybízející k znovu zahrání. Diplomacie se to tu taky řeší, neco ve smyslu, zarizni toho, nevidíš, jak je rozlezlej.

No a 7 divů se taky moc nedá srovnat s Alchymisty, hlavně co do obtížnosti pravidel a herní doby. 7 divů je pohodička pro dost lidí, do hodiny se dají stihnout dvě hry. U Alchymistů (nehrál jsem, jen jsem rozbalil, přečetl pravidla a poslal dál) zavaris hlavu (kvůli tomu jsem poslal dál).

Takže otázka, co chceš, jsou to 4 dost různorodý hry, který se podle nemusí ve stejné herní skupině všechny chytnout.

27.12.2018 08:06:32

Díky
Tak jsem se rozhodl pro Small world. Got si necham až bude skupina víc "rozehrátá." A alchymisté si nechám až jako poslední kup. Díky moc.

27.12.2018 12:09:29

rix

konfliktni hra
pokud se ti jedna o valceni, koukni se na Kemet.


27.12.2018 12:31:36

Hra o trůny
Hodně zvaž tuto hru, neboť je to poměrně složitá strategie. V naší skupině jsem měl problém nějak v krátkosti vysvětlit pravidla a když se opakovaně stávalo, že v půlce hry mi řada hráčů řekla, že toto či ono nevěděli...vysvětlení pravidel jsme řešili jako cvičné 2-3 kola / to je ale slušná 1-2 hodiny.

Seance jsme pak měli ve stylu...zahrajeme GOT + 1 malou hru na rozehřátí + 1 malou hru poté a víc se nestihlo.

Tenkrát to byla moje jediné "epická" hra, tak jsem to neřešil. Dnes jsou jiné možnosti a sáhl bych spíše po jiné hře.

Smallworld je jistě super volba...ale je to taková funny hra, která bude svádět k častému opakování a brzy bude třeba dokoupit nějaké to rozšíření především pro zvýšení počtu ras a schopností. Naštěstí byl reprint, takže dostupnost je dobrá.

27.12.2018 13:06:48

Hra o trůny a počet hráčů

Mě značně odrazuje, jak jsem se zde dočetl, nemožnost hrát ve dvou a špatně hraní ve 4, což je náš obvyklý počet.+hráci doba je taky veliká.

P.S. ten Kemet vypadá zajímavě, ale víc se mi líbí Got už jen z důvodu že jsem fanoušek.

27.12.2018 15:54:51

Ve skupině hrajeme....

Převážně jsme hráli karetní hry Bang! ,Klidně i ze všema rozšířeními. Pak jsme postoupili na munchkiny. Jediná desková hra byla monopoly. Bojím se aby je složitost neodradila.

27.12.2018 15:58:25

Hra o trůny
Pokud všichni z vás vyloženě netouží po složité hře, která vám napoprvé zabere více než pět hodin, Hře o trůny bych se zatím vyhnul. Mohl bys tím někoho ze své skupiny snadno znechutit.

Přechod z Bangu a Munchkinů na GoT mi osobně přijde až moc. Osobně si myslím, že Smallworld je dobrá volba. Také to byla jedna z mých prvních her.

27.12.2018 16:37:34

Rozhodnuto
Půjdu rači cestou Small world. Děkuji všem za rady.

27.12.2018 16:45:42

sewayx
GOT ve dvou? Ten nelze hrát ani ve třech...minimální počet 4 a i tak je vidět nevyrovnanost startovacích pozic rodů...tato hra je vytvořena pro 5-6 hráčů.
Pro fanoušky hodně epický zážitek...ale pokud jste spíše začátečníci, jak píšeš, raději bych začínal pozvolna.

Bang a Munchkin jsou super snadné karetky a Monopoly nepočítám.

Začal bych s tím Smallworldem, čímž dobře vyzkoušíš, jak se ve skupině ujme desková hra a systém "area control"

Nebál bych sáhnout i po EURO žánru...ve 4 krásně funguje Terra Mystica (ale spíše pro pokročilejší hráče), pak Great Western Trail je hodně vychvalovaná hra. Osobně je velmi příjemný Tzolkin nebo novinka Gugong.

Trochu hlubší zážitek může přinést Pán Prstenů nebo hra o Trůny LCG, ale je to krok k větší investici, pokud by se hra zalíbila a šel bys do expanzí.

Jde o to najít svět a styl her, které Vás zaujmou, jestli EURO hry, které jsou o přemýšlení a propočítávání tahů, hraje se na body a občas trpí prodlužováním u přemýšlivých hráčů, nebo AMERITRASH, které jsou více o herním zážitku, více náhody, rychlejší průběh a snadnější pravidla.

Po úspěchu Smallworld bych spíše než GOT zvolil Scythe, který je více přistupný, jednodušší, intuitivnější a rozhodně kratší.

Pokud Vás zajímá SCI-FI prostředí, pak je slušná epická hra ECLIPSE, z prostředí Japonska pak SHOGUN, mýthické Řecko pak Lords of Hellas, z reálného světa Sid Meyer´s Civilizace....to jsou hry, které se pohybují na okraji mezi EURO a AMERITRASH a jejich cena je cca okolo 1000-2000Kč

Čisté AT je novinka Nemesis (vyjde v CZ cca v dubnu) nebo pak trochu z řady vybočující Zombicide, kde je na výběr v CZ lokalizaci Černý mor nebo Zelená Horda a jedná se o takový akční sci-fi film převedený do deskové hry, kde jen zabíjíš haldu zombií a leveluješ hrdinu...hra jistě zaujme hromadou figurek.

Právě velmi povedené figurky jsou alfou a omegou her typu Zombicide, Lords of Hellas, Nemesis, kde ta cena pak výrazně roste.

Za zmínku rozhodně stojí hra This War of Mine, pro kterou vyšlo nyní i rozšíření. Jedná se o velký citový zážitek z reálného prostředí války. Hra je kooperativní a v podstatě ji lze hrát hned po vyložení na stůl, ale to téma války a interakce hráče s hrou je zde silné a ne každému to sedí.

Je dnes opravdu velký výběr a pokud nemáš neomezený rozpočet, je třeba vybírat opatrně.

27.12.2018 16:53:13

Ethnos vs Small word
Ještě mrkni na Ethnos. Hra až pro 6 hráčů. Velice jednoduchá základní pravidla. Hraji to jak s dospělými, tak s dětmi od 12 let. Možná by zvládlo i mladší dítě.
Variabilita dána speciální vlastností rasy. Z 12 ras hraje vždy pouze 6. Takže velice dobrá znovu hratelnost, protože právě ty speciální vlastnosti dělají tu hru různorodou. Kdy je každá hra jiná, díky těm speciálním vlastnostem ras a dalším komponentům, které se přidávají právě podle rasy.
Velký podíl náhody, žádné počítací euro, ale musí se přemýšlet, co je pro člověka výhodnější a přinese mu více bodů, díky tomu jak ti přicházejí karty. Podobné jako u Smallwordu se hraje na zabírání území, ale vyloženě se nebojuje, ale záleží, kdo má v určitém území větší převahu, takže to "vypadá" méně konfliktní i když jde o téměř to samé. Jen nikoho nevyhazuješ. Za mne je i výhoda lokalizace i když u Smallwordu toho textu není mnoho.
A další zvláštností této hry je, že se hraje na mapě Slovenska.
Hra velice rychle odsýpá i v plném počtu hráčů. A partie je tak na cca 60 minut.
Za mne velice příjemné překvapení mých letošních Vánoc.

29.12.2018 15:54:15 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

Smart game - Štěňata
Akt. cena: 150 Kč
Končí za: 11 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas