Hra bez náhody


Ahojte, doporučili by jste mi prosím nějaké strategické hry, ve kterých se nevyskytuje náhoda? Nebaví mě naplánovat strategii a pak doufat v to, že mi padnou správně čísla na kostkách ( jako například u Summoner wars). Existuje vůbec nějaká taková hra ☺️? Dát děkuji za rady
27.9.2020 17:26:39

...

šachy....tam je o náhodě jen první los :D
totálně bez náhody asi nic moc nevymyslíš - napadá mě moje oblíbená Agricola - tam se prakticky mění jen pořadí, ve kterém přicházejí karty akcí, ale v rámci období víš, co přesně přijde. Pak na začátku máš náhodně povolání a předměty, ale co se plánování týče, do hry vstupuješ s jasně danou rukou...

27.9.2020 17:36:25

...

Díky za rychlý tip. Šachy, ty mě opravdu nenapadly ????. No pokud jde o ,, náhodu '' že začátku tak o by mi asi ano nevadilo. Spis mi vadí, když o výsledku rozhodují kostky. Zaujal a mě hra Mage knight, ale dle všeho už je takřka nesehnatelná. Celkem mě ještě zaujala a scythe. U ní jsem nenašel, že by se muselo házet kostkami.

27.9.2020 17:46:34

Minimum nahody
Hier z malou náhodou máš veľa,ak máš rád euro Paladinové Západního království (1-2-3 hrači) odporučam Scythe je tieš výborný.

27.9.2020 17:47:16 | Upraveno autorem (porovnej)

Bez náhody
Tak jestli bereš náhodu pouze to, že házíš kostkami, tak tvůj požadavek splňují všechna eura. Stačí si jen vybrat podle tématu a počtu hráčů.

Já mám rád ze starších Cavernu, Agricolu a Le Havre, Vysoké napětí, Caylus, Kroniku panství, Terru Mysticu, Puerto Rico, Údolí králů a určitě jsem na nějaké zapomněl.

Z novejších Scythe, Ruské železnice, Anachrony, Civilizaci: Nový úsvit a nezkusil jsem, ale dobře vypadá Teotihuacan a Gugong

27.9.2020 18:02:10

Miluju strategie s minimem náhody
a proto jich ve sbírce mám hned několik. Za vůbec nejlepší považuji El Grande s rozšířením König & Intrigant. Bez jakékoliv náhody jsou například i skvělé strategie ze série Antike. Naprosté minimum (v podstatě jen počáteční rozmístění žetonů) mají Mořeplavci a Mexica. Skvělá je například i Concordia, kde veškerá náhoda spočívá v tom, jaké se odkryjí karty, které si lze koupit.

Všechny tyto hry jsou vynikající strategie, kde má hráč svůj tah plně pod kontrolou a o vítězství tak rozhodují pouze schopnosti jednotlivých hráčů.

---
Zarytý odpůrce figurek, který zastává názor, že hromada plastu ze špatné hry dobrou hru nikdy neudělá.

27.9.2020 18:24:15

...

Všem mockrát dekuji za tipy. Taky děkuji, že jsem se mohl naučit nový pojem ( euro hra) ????. Ta Terra mystica vypadá dobře. My s manželkou teď často bang! Nebo summoner wars. Jsou to obě dobré hry, ale vadí mi, že tam dost často záleží na tom, co si spoluhráč dne za kartu (Bang) nebo jak hodí kostkami (Summ. wars).Proto jsem si říkal, že bych uvítal pro změnu nějakou hru, kde té náhody moc není ☺️

27.9.2020 18:24:35

-bacil- - OT Nový úsvit
To máš na mysli tu hru, kde o vítězi boje rozhoduje šestistěnná kostka?

---
Zarytý odpůrce figurek, který zastává názor, že hromada plastu ze špatné hry dobrou hru nikdy neudělá.

27.9.2020 18:27:12

.
https://www.zatrolene-hry.cz/diskuse/obecne-o-hrani-spolecenskych-her-3/strategicka-hra-bez-nahody-19005/

Obsahuje i tipy, které zazněly tady.

(Stačilo hodit do Googlu "zatrolené hry hra bez náhody" - většina dotazů už se za ty roky aspoň jednou objevila, stačí příslušná témata oživit novým příspěvkem ve stylu "Máte nějaké nové tipy na hry bez náhody")?

Výhledově počítáme s tím, že diskuze půjde slučovat, prozatím ale můžu jen upozorňovat na duplicity...

--
admin popisů a recenzí her ZH, překladatel FitB

27.9.2020 18:33:44 | Upraveno autorem (porovnej)

Gwt

Great Western trail

27.9.2020 18:33:50

ez
vacsina EURO hier...

27.9.2020 18:40:55

JAHMANsvk
Ten jsi překvapivě doporučoval i v tom odkazovaném vlákně :D

--
admin popisů a recenzí her ZH, překladatel FitB

27.9.2020 18:51:40

Spousta abstraktních her
Ať už jsou to kompletně všechny hry z projektu GIPF. Dále například Hypergrid, Onitama, Tak, Quarto, Pueblo, Santorini, Patchwork a v neposlední řadě můj miláček Shobu.

---
Zarytý odpůrce figurek, který zastává názor, že hromada plastu ze špatné hry dobrou hru nikdy neudělá.

27.9.2020 18:57:48

Dobrý výběr
Myslím, že Terra Mystica je nejlepší hrou, která je v češtině v kategorii her s minimem náhody sehnatelná.

Malcolm: Nemyslím si, že by o vítězi v Civilizaci rozhodovaly kostky. Ano, bojový systém je kostkový, ale spíše proto, aby nebyl zdlouhavý, jak v předchozí Civilizaci. Větší část hry tvoří budovatelská část a ta je vymyšlena geniálně. Za mě je tahle hra jedna z nejlepších, co jsem kdy hrál, takže stálo za to ji zmínit.

27.9.2020 19:27:07

Bez náhody asi fakt ne...
Úplně bez náhody jsou jen níže zmíněné šachy a pár dalších her (z hlavy mě napádá jen Go a Diplomacie). Všude jinde je aspoň špetka náhody. Jenže to není jen o kostkách, jak si hodně lidí myslí. I v tebou vzpomínaném Mage Knightu záleží na tom, jak ti chodí karty do ruky. V Agricole zase dostáváš na záčátku náhodně karty profesí a malých vybavení. Ve Scythe je pro změnu náhoda v kartách dobrodružství nebo továrny. A tak dále...
Jde o to, jak s tou náhodou dokážeš pracovat a dokážeš eliminovat její negativní důsledky. Samozřejmě, pokud máš perfektní plán, který skvěle provedeš a nakonec ti vítězství překazí jeden hod kostkou, tak je něco v nepořádku a od té hry ruce pryč. Na druhou stranu si stojím za tvrzením, že právě náhoda ve hře zaručuje zábavnost. Pokud nevěříš, tak si zkus zahrát šachy se sedmiletým dítětem a pak si ním zahrej třeba Galaxy truckera :-)


27.9.2020 19:28:28

...
2kew: omlouvám se v tom případě za založení dalšího podobného tématu. Snažil jsem se dohledat něco pomocí vyhledávání ale na mobilu mi to blbe vyhledalo ( spíš nevyjádřil) pravděpodobně.
2Sakalik: Nevadí když tam ta náhoda je. Jen mi vadí když je jí tam moc ☺️.Zrovna způsob náhody u Scythe si myslím že je fajn. U těch Summoner wars mi právě fakt přijde, že tam ty kostky dělají hodně. U Bangu tam zase hraje velkou roli štěstí jak to chodí karty. Obě hry jsou zábavné. Ale asi pro hledám pro změnu nějaký větší,, challenge '' ????. Nicméně všem děkuji za tipy a za ochotu

27.9.2020 20:00:49 | Upraveno autorem (porovnej)

Kew
Ja na tu hru nedam dopustit :). A v tom vlakne, ako jeden uzivatel sa stazuje, ze si posledny tah dobral kravy, ktore nechcel, aj na to mam odpoved :). Minule som si eliminoval z balicka vsetky karty, ktore som nechcel, a nechal som si len plny pocet 6 kariet :) a tie som odhodil a potiahol a zas odhodil a potiahol. A nic ma neprekvapilo a nedotiahol som si kartu, ktoru som nechcel. Ta hra sa da hrat na xy sposobov. A zrazu je uplne bez nahody :D

27.9.2020 20:03:21 | Upraveno autorem (porovnej)

Dungeon Twister
Dungeon Twister, spolu s Agricolou najlepšia hra s minimom náhody u mňa. Také premakanejšie šachy v dungeone.
Ešte doplním, Arkwright je výborný a bez náhody, ale ten je už trochu viac hardcore.

Ale, podľa mňa je náhoda v zdravej miere zábavná.

27.9.2020 20:24:46 | Upraveno autorem (porovnej)

klasické strategie
Jak píše Sakalik, skutečně bez náhody jsou většinou klasické deskové hry. K tomu, co se tu zmiňovalo, bych ještě připomněl Dámu, Mlýn a Halmu.
Z těch moderních her, tak co se nezmiňovalo a aspoň podle mě tam není moc náhody, je třeba Tzolkin.

27.9.2020 20:53:03

Ona ta nemusí být jen strategie...
Když se to vezme kolem a kolem, tak bez jakékoliv náhody je i nejlepší hra se skrytým pohybem Letters from Whitechapel.

---
Zarytý odpůrce figurek, který zastává názor, že hromada plastu ze špatné hry dobrou hru nikdy neudělá.

27.9.2020 21:02:13

Food chain magnate
pokud můžu doporučit tak tohle, náhoda žádná, fakt se musí vše dobře naplánovat a propočítat a není to tak vyložené tabulkové (a pro někoho i suché) jako Arkwright. Jen ta cena není moc přívětivá

27.9.2020 22:40:19 | Upraveno autorem (porovnej)

Bez náhody
hry bez náhody jsou:
Quarto!
Pylos

Ale jsou to abstraktní hry. Přesto moc fajn. A pro dva ideální.

27.9.2020 23:21:24 | Upraveno autorem (porovnej)

Santorini, Tzolkin

Santorini ktore tu uz bolo spomenute je super volba, je to vynikajuca dvojkovka takze ak hravas primarne so zenou tak je to idealna hra. Rychlo ju nachystas aj odohras jednotlive partie.
Tzolk’in - ak chces hru ktora je dobre hratelna v akomkolvek pocte hracov (2-4) a ma jednoduche pravidla tak Tzolkin mozem len a len odporucit. Treba si ale o hre dopredu daco nastudovat a zhodnotit ci je to pre teba spravna volba. Pravidlovo je sice jednoducha ale herne vie riadne zavarit hlavu. Stipka nahody je len v tom aka nova budova sa doplni po tom ako jeden z hracov niektoru z vylozenych postavi. Ale nieje to nic co by totalne zmenilo priebeh hry alebo znicilo tvoju strategiu kedze vzdy ich je na stole 6.

27.9.2020 23:28:09

Arena

Tak přeci mě napadla jedna moderní deskovku absolutně bez náhody - Aréna od Vladi Chvátila. Je tam kostka, ale nehází se s ní, pouze se tajně nastavuje a soupeř hádá. Jsou tam karty, ale nelížou se náhodně, ale máte k dispozici všechny a vybíráte z nich. Takže takové zábavnější šachy :-)

27.9.2020 23:46:26

Hra

Znova zopakuji Santoriny, Patchwork. Od zacatku vsechny informace zname, a pak zadna nahoda. Z jineho soudky Kryci jmena. ("Party hra")

S trochou nahody kooperativni Kitchen rush(dle me nahoda o vitezstvi zde nerozhoduje), Noctiluca, Key to London

27.9.2020 23:57:40

Napoleon's Triumph

Vynikající válečná hra (bitva u Slavkova). Ve hře není žádná náhoda, ale místo ní tam jsou skryté informace (a blafování).

Napoleon's Triumph

28.9.2020 00:01:49

Vybíráme z Bazaru

Predam Valka Kvetu (Deluxe)
Predam Valka Kvetu (Deluxe)
Akt. cena: 16 €
Končí za: 9 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas