ESSEN 2018

Ahojte... máte prosím niekto skusenost s navstevou Spiele v essene? Zvazujeme ci sa tam oplati ist.
Viete niekto poradit co tam čakať? Ako je to velké, či sa dá niečo zahrat, aké nové hry sa tam dajú očakávat...
Dá sa dohodnut aj anglicky?
17.9.2018 13:13:17

Essen 2018
Co mám zkušenosti, je potřeba hodně peněz, protože koupit se tam toho dá hodně. Anglicky se dá domluvit skoro všude a na některých stáncích berou i karty. Na spoustě stánků se dá zahrát buď s náhodnými kolemjdoucími nebo s demonstrátory.

17.9.2018 13:36:48 | Upraveno autorem (porovnej)

Essen
Essen začal jako prodejní veletrh, takže prakticky každý stánek prodává hry, ale každý vydavatel má u svého stánku i hry k vyzkoušení, typicky žhavé novinky, případně loňské kusy. Můžeš to klidně celé strávit hraním her a stihneš vyzkoušet zlomek toho co se vystavuje. Her je tam hrozně moc - a to i když počítáš jen ty fakt nové. Obecně je až neuvěřitelné, kolik her ročně vychází, a o kolika z nich nikdy ani neslyšíme. Někde na BGG je myslím k nalezení seznam nových kousků na Essenu.

Anglicky tam mluví snad každý - velká část návštěvníků nejsou Němci a vystavovatelé s tím počítají.

Celkovou plochu výstavy odhaduju tak asi na 10 fotbalových hřišť. Areál je rozdělen mezi několik hal, jejich velikost a obsazení zhruba odpovídá významnosti vystavovatelů. Krom her je jedna hala dedikovaná vedlejším věcem jako komiksy, knihy, kostýmy, trička, hračky a různé další související věci.

Dá se tam samozřejmě i najíst, ale podle mě je to spíš nouzovka, kolem oběda jsou všude hrozné řady a ceny jsou jak by člověk čekal veletrhové, tedy poněkud vyšší.

Jestli to teprv zvažuješ, asi bude problém sehnat ubytování v rozumné vzdálenosti a ceně, okolní hotely bývají vyprodané i několik měsíců předem.

-------------------

Závěrem, jestli se *vyplatí* tam jet - záleží co od toho čekáš. Bude to dost drahý výlet, a hry tam až na výjimky neseženeš levněji než se dají koupit u nás. Ale můžeš se na spoustu novinek osobně podívat a třeba i vyzkoušet, objevíš obskurní hry na které bys jinak nenarazi, tu a tam sehnat něco, co u nás je dostupné jen výjimečně (ale takové věci se obvykle vyprodají extrémně rychle, je třeba vědět to předem a být připraven), potkat známé designery, sehnat nějaké promo k oblíbené hře, a pokud jsi společenský člověk pak si možná i užiješ davy deskoherně naladěných lidí :)

17.9.2018 14:30:55 | Upraveno autorem (porovnej)

Dakujem:)

Dakujem za info.. ubytko problem nebude.. pojdeme autom takže máme ubytko ďalej od essenu:)

Tak to asi pojdeme skusit :)

17.9.2018 21:46:50

je to zážitek
minimálne jednou by to měl človek zažít, ale trebas jet tam solo je hrozná otrava , je to fakt daleko.

18.9.2018 12:29:12 | Upraveno autorem (porovnej)

Vyplacení se
Z mého úhlu pohledu bylo dříve možné sehnat zajímavé kusy extrémně levně (se štěstím hra u nás za 1.800 Kč za 5€). Nerozebírám kde-co-proč, protože ta možnost už padla. Dnes je trend spíš takový, že si, v závislosti na vydavateli, můžeš koupit hru za základní cenu a dostaneš třeba všechny KS exclusives. Případně předobjednávky, ale to lze i online.

Primárně ale nakoupíš novinky a můžeš si hry zahrát.

Má-li pro tebe Essen mít smysl, tak od prvního dne. Jet jen na víkend je špatná volba. To je tam narváno víc, než nejvíc.
Doplnil bych, že klidné projití všech hal s tím, že se jen za chůze podívám na všechny stánky, co kde mají, mi zabere plné dva dny. Aniž bych se někde zastavil, nebo něco vyzkoušel.

19.9.2018 23:35:42

hry
Da se dopredu zjistit seznam tvurcu/vydavatelu, pripadne i her, ktere se tam daji koupit ? Zajimaji me veci, ktere se tu nedaji sehnat, jako Medieval Academy, Tournament at Camelot nebo Root

25.9.2018 09:43:35

BGG
Páči sa, zoznam na Boardgamegeeku:
https://boardgamegeek.com/geeklist/241844/essen-2018-preorders-and-pickups

Prípadne ešte ďalšie zoznamy k Essenu 2018:
https://boardgamegeek.com/geeklist/242326/essen-2018-collection-lists

25.9.2018 09:55:21

A také
Od 8.10.
https://www.spiel-messe.com/en/visitors/new-releases/
Dají se postahovat i plány se zakresleným rozmístěním stánků.

25.9.2018 13:53:04

Essen
Mate tip na nakou dobrou hru, ktera se tam vyplati koupit ? Neco, co se blbe shani, bude tam za dobrou cenu nebo v KS verzi. Dival jsem se napr. na Architects of the West Kingdom, ale pokud bude zdejsi cena stejna jako u Najezdniku, tak je lepsi si na to pockat.

8.10.2018 21:19:55

Vybíráme z Bazaru

Vládci podzemí s rozšířením
Vládci podzemí s rozšířením
Akt. cena: 1325 Kč
Končí za: 1 den

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas