Dobrodružná příběhová průzkumná RPG hra :-)


Ahoj, chtěl bych se zeptat jestli máte tip na nějakou kvalitní hru kde se potkávají tyto vlastnosti:

- Příběh - tedy hra by měla být atmosferická, hraná dle nějakých scénářů, během kampaně bych měl prožívat nějaký příběh
- RPG - tedy hraji za postavu, mohu vylepšovat její statistiky, dávat jí různé předměty...
- dobrodružství / průzkum nových oblastí - ideálně abych postupně prozkoumával určité lokace, tedy nevěděl co mě čeká, ale postupně odkrýval mapu, přikládal dílky, získával nové questy atd.
- Hra ideálně nějaká s deskou a komponentami, ale můžete dát tip i na nějakou kvalitní karetní hru.
- ideálně se odehrávající na větším území - tedy přítomnost nějaké mapy, případně odkrývání dílků krajiny, než jen průzkum jediné jeskyně v dungeon crawling hrách...

Docela mě bavily Legendy země Euthie, ale tam mi po několiketém zahrání chybí právě nějaký příběh. Trochu více si slibuji od Mage Knight ultimátní edice, který by měl nabízet více RPG prvků, scénáře s příběhy...
Také pošilhávám po Runebound 3. edice, která by snad mohla splňovat mé požadavky (případně mě opravte). Také mě podle dostupných informací zaujala hra Mice & Mystics (je to sice spíše dungeon crawling, ale lokace jsou opravdu různé a pestré s důrazem na příběh).
Jakékoliv tipy a postřehy vítány.
26.8.2018 22:14:26

....
Na Mage knighty zapomeň. :o)
Runeboundy a descent. Akorát se do toho dost vysypeš.

Lotr,middle-earth quest,Dorn ..... to by Tě taky mohlo nadchnout .....:o)




26.8.2018 22:25:23 | Upraveno autorem (porovnej)

...
Gloomhaven splňuje všechno, jen možná trochu kulhá to objevování míst, resp. jeho různorodost.

Warhammer Quest jsem hrál jsem na telefonu, ale poněkud mi to ten popis připomněl.

Star Wars: Imperial Assault. Ta postrádá macro mapu, ale můžeš si vytisknout velkou mapu SW vesmíru a lepit nálepky nebo píchat špendlíky při brífínku :)

27.8.2018 00:51:52 | Upraveno autorem (porovnej)

to Borghal
K tomu Gloomhavenu jenom dodam, že je k němu ke stažení appka díky které se ti postupně odkrývá mapa každého scénáře. Nevíš jaké potvory tě čekají, co je za dveřmi atd...

27.8.2018 06:07:59

...
7th Continent splna vsetko.

27.8.2018 07:13:59 | Upraveno autorem (porovnej)

Gloomhaven

za mě Gloomhaven, má vše a to odkrývání mapy řešíme tak, že jeden hráč vždy připravuje scénář (má vše potajnu u sebe) a postupně ho objevujeme. A nebo ta apka, ještě jsme ji nezkoušeli a nevím jak bude zdržovat hledat co máme použít až danou část odkryjeme. Na příběh je to však zatím to nejlepší co jsem kdy hrál.

27.8.2018 07:16:41

Mice and Mystics
Atmoféru a příběh to má, vývoj postav taky. Akorát tím, že v každém scénáři musíš mít nějakou postavu (nebo bys měl mít), tak je jejich rozvoj občas takový složitější. Např. nám se povedlo pěkně levelovat mága, klerika a zloděje, zbylé 3 postavy na tom už byly hůř.
Nepřátelé se generují náhodně, lokace jsou jasně dané ale prolézáš de facto furt tím samým (hrad není nekonečný).
Ale rozhodně doporučuju, ta hra je celkem těžká, ale hodně dobrá.

27.8.2018 08:29:29

...
7th Continent - nádherná hra o průzkumu světa a snaze tam přežít. Jen příběh je tam spíš tak rozkouskován.

Mage Knight - spíš RPG s odkrýváním mapy, teď se chystá nové vydaní

Discover - do konce roku má česky vyjít nová hra od FFG, která by měla splňovat všechny tvé požadavky.

27.8.2018 10:30:37 | Upraveno autorem (porovnej)

7th Continent
Vela z toho co hladas podla mna najdes v hre 7th Continent, ja som tiez neodolal a tesim sa uz na rozposielanie z kickstarteru :)

27.8.2018 10:50:21

Descent
Neviděl jsem tu ještě Descent 2. vydání. Základní modul vyšel v ČJ, k tomu jedno rozšíření a nevím, jestli už je, nebo bu ještě jedno rozšíření. Komplet překlad je zde na ZH k dispozici. Je k tomu i aplikace, kdy namísto pána zla ovládá hru program v tabletu a potom je tam i to odkrývání předem neznáme mapy. Jinak je mapa daná předem. V rámci tažení dochází i k rozvoji a vybavování postav.

7th Continent je super, ale není tam takový ten RPG rozvoj postavy. Vybavení je více méně součástí hry a dost rychle se obměňuje (opotřebovává se a hráč vyrábí nové). Ale atmosféra tam je hutná. Útržky příběhu z předchozích výprav kontinentu se porůznu objevují v průběhu hraní.

Mage Knight Board Game je spíše takový deskovkový deckbuilding. Nepřijde mi to moc o příběhu, spíše "dobývání mapy". Ale hra je to pěkná :)

Mice and Mystics je výborná hra, je tam rozvoj postav v průběhu tažení, mapa je daná a víceméně známá... To už tu někdo psal.

Discover - no uvidíme. Mně to jako RPG moc nepřipadá. Průzkum tam je, ale spíše průzkum venkovní mapy, asi jako 7. kontinent...

27.8.2018 12:09:51 | Upraveno autorem (porovnej)

AH
Jestli mohu, tak za mě buď počkat na třetí edici Arham Horru príprandě se kouknout na karetní verzy.

27.8.2018 14:12:18

cena
Jde především i o to, kolik jsi ochotný za hru zaplatit...v případě 7th Continent (pokud jsi nevzal "late pledge") tak už dnes budeš muset jen čekat na přeprodejní ceny a ty se ti nebudou líbit.

Hodně her, ve kterých mám očekávání mám teprve backnuto na Kickstarteru...Miremarsh, OrcQuest, Skull Tales, Black Rose Wars

Ale ta cena se pohybuje okolo 2-4 tis.

Descent moc neznám, ale nutnost pána jeskyně je hodně limitující pro herní skupinu, tak na to pozor.

27.8.2018 14:32:17

...

Na Descent je appka ktora supluje pana jaskyne.

27.8.2018 23:07:13

T.I.M.E. Stories

Asi jsi měl jinou představu, ale tvé požadavky dokonale splňuje Time Stories. Pokud bych měl vypíchnout jen jednu vlastnost, tak bych řekl že jde o hru, která byla stvořena jako deskovka a nejde o žádnou konverzi PC-RPG na stůl.

28.8.2018 12:01:52

7th Continent už asi těžko
Jenom pro info, možnost doobjednat 7. kontinent je pasé, PM se uzavřel 31. července. Takže už jedině z bazaru, nejspíše o něco dráž. Je zde i šance v eshopech, které se specializují na přeprodej KS, ale tam to ještě prasecky profraží poštovné a případné DPH při dodání ze země mimo EU.

Pochopitelně je to o finančních možnostech. Já osobně jsem moc rád, že jsem se svez přes KS už v první vlně a teď "jenom" dokupoval expanze z 2. vlny. Na jeden zátah bych to platil dost na krev.

28.8.2018 17:01:22

Folklore the Affliction, Gloomhaven, Tainted Grail
Folklore the Affliction - Tohle tu zatím nikdo nezmínil, náhodou jsem na tuto hru narazil. Má s ní někdo zkušenost, zda dokáže zabavit na déle než pár partií ? Podle dostupných recenzí by se mělo jednat o nejbližší podobu k klasickému dračáku z dostupných RPG her. Příběh by tam měl údajně mít větší prostor než samotné souboje.

Gloomhaven
Předevčírem jsem zahrál první scénář v Gloomhavenu a zatím z toho mám spíšený pocit. Už ve třetí místnosti mi to přišlo takové repetitivní a nenasbírali jsme ani dost peněz či zkušeností na vylepšení postavy. Příběh se smrsknul na přečtení odstavce před průchodem podzemí a na jednu náhodnou city a road eventu. Nerad bych házel flintu do žita - chápu že v pozdějších fázích můžu postavu slušně vylepšit a mít z toho dobrý pocit, kombit pak různé bojové dovednosti atd. Ale je to tak, že taktický boj tvoří 95% času stráveného ve hře a příběh jen skromný zbytek ? Nebo se můžu těšit na nějaké zajímavé zvraty, větší podíl a důležitost příběhu, či nějakou nelinearitu (např. pokud neporazím určitou postavu, či ta mi uteče, příběh pak bude probíhat malinko jinak... ) ?

Tainted Grail
http://awakenrealms.com/games/tainted-grail-the-fall-of-avalon/
Tato hra by měla jít během pár měsíců do kickstarteru. Podle popisu to bude 7th Continent v dark fantasy kabátu s dalšími mechanikami. Velký důraz bude kladen na příběh, autorem je jeden z nejuznávanějších fantasy autorů v Polsku... Na tohle se upřímě těším...

7.10.2018 11:44:56 | Upraveno autorem (porovnej)

Ad Gloomhaven
Ahoj,
no - je to tak, jak píšeš. Souboje tvoří většinu hry. Na druhou stranu je tam taky to, co píšeš dál - na spoustě míst se musí družina rozhodnout, jakou cestou se vydá - jestli pomůže tomu a nebo tomu a na základě toho se pak odemykají (a taky zamykají) další scénáře a ovlivňuje osud celého města. Chce to ale čas - spooooustu času.

David Rozsíval,
Albi Česká republika a.s.

8.10.2018 16:18:08

S těmito hrami se teď roztrhl pytel...
Brzy nás čeká Tainted Grail (to bude pecka)
nedávno běžel kickstarter pro tyto 2 hry:
Waste Knights: Second Edition - postapo prostředí ale velice zajímavé, gamebook v deskovce
Folklore Affliction: The Fall of the Spire - dračák bez pána jeskyně, hodně příběhu, MUST HAVE
Páno Prstenů - ten mě ale trochu zklamal, v porovnání např. s Folklore je to příběhem i mechanismy velice "light", přitom to má díky apce větší potenciál...

Teď v červnu bude:
Middara - reprint a rozšíření (epický příběh, rozsah hry, ale odrazuje mě tam ten anime a japonský styl rpg)
Trudvang Legends - vypadá zajímavě, severská mytologie, od CMON, možná se toho chopí i nějaký český vydavatel (podobně jako u Bloodborne), ale na KS zase bude více obsahu...

No a potom se chystá:
Sleeping Gods - od tvůrců Near and Far, na tohle se také velice těším, průzkum ostrovů, velká kniha příběhů
Oathsworn: Into the Deepwood - zatím podle prvotních informací se jedná o další deskoherní-rpg pecku, má vyjít v říjnu
Isofarian Guard - další hra v podobném duchu, zatím je jen pár informací, ale má jít o další velice příběhovou rpg hru.

No kde na to brát a nekrást :-)

P.S. Nerad bych zde rozpoutal flame, ale díky velkému množství takových her si už zřejmě nikdy znovu nezahraji Gloomhaven, když si uvědomím, že čas strávený v jiných hrách je rozmanitější než jen přečíst kousek textu a pak 3 hodiny čistit podzemí a to 70x za sebou (možná to trochu vylepšuje rozšíření Forgotten Circles... ?)

13.6.2019 11:10:28 | Upraveno autorem (porovnej)

IN

re
jak to, že ještě nikdo nezmínil Kingdom Death a Shadows of Brimstone? :)
----------------------
Majitel liščí krabice

13.6.2019 11:22:38

...
Kingdom Death mu úplně nesplní to odkrývání mapy. Ale Brimstone ještě třeba s HexCrawl variantou z BGG, která mu dá větší hloubku by vyhovovat mohl.

13.6.2019 11:47:19

Vybíráme z Bazaru

Arkham Horror LCG komplet (9000+ kariet) + Bonusy
Arkham Horror LCG komplet (9000+ kariet) + Bonusy
Akt. cena: 600 €
Končí za: 13 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas