Deskozóna

Znáte Deskozónu? Já už jo! :) Je to novinka a vypadá to na super záležitost pro hráče deskovek!

Kdo neznáte, koukněte na: https://www.deskozona.cz/.

Kdo znáte, co na to říkáte?

Btw dneska už o tom i Mindok postoval na Facebooku: https://www.facebook.com/106303368736/posts/10157841859393737/?extid=UaUqQPfFD1cZooRS&d=n
30.8.2020 20:24:15

Luka77
Nejaky dobry duvod proc ty věci co to nabizi neresit rovnou tady na ZH?

30.8.2020 20:52:57

dokud tam nebude bazar, tak to nema sanci

30.8.2020 20:54:43

Deskozóna
Načo hľadať niečo nové, keď všetko čo potrebujem je tu na ZH. Čo je tam, čo nie je tu?

30.8.2020 21:34:50

?
Co je cilem tohoto webu? Konkurence? Jeste tam bude hodne prace imo.

30.8.2020 22:16:32

Čo je tam, čo nie je tu?
Deskozóna vypadá moc dobře. Je to koncipováno, na rozdíl od
Zatrolenek spíše jako sociální síť modernějšího střihu.

Za mne nejpodstatnější rozdíl vidím v tom, že Zatrolenky jsou web, kde celkovou koncepci, určuje správce a admini a uživatelé jsou závislí na tom co pro ně správce a admini připraví a naprogramují, aby pak mohli doplňovat obsah.

Kdežto na Deskozóně je k dispozici jen jakási kostra a vše závisí na tom jaké skupiny si sami uživatelé vytvoří a jak v nich budou aktivní. V podstatě si ten web tvoří uživatelé sami a myslím, že to tam docela žije.

Za mne je Deskozóna už ve svých počátcích podařený, přehledný, strukturovaný projekt, kde si každý najde to své a není nijak omezovaný softwarovým designem webu.

Jistěže skalní příznivci Zatrolenek budou spokojeni se Zatrolenkami a ti, co chtějí trošku více svobody ve svých aktivitách budou rádi za Deskozónu. Podle mne mohou tyhle dvě koncepce v pohodě koexistovat vedle sebe. Konzervativnější uživatelé najdou to svoje tady a "sociální síťaři" budou jako doma na Deskozóně.

@Froggery
"Nejaky dobry duvod proc ty věci co to nabizi neresit rovnou tady na ZH?"
Na to je úplně jednoduchá odpověď - protože je to úplně jiná koncepce webu, než jsou Zatrolenky. Nejde o jednotlivé samostatné funkčnosti, ale o celkovou koncepci, jak je ten web postavený. Je to totiž úplně jiný přístup než jsou Zatrolenky, Deskožrout, nebo jiné podobné weby.

30.8.2020 22:19:57 | Upraveno autorem (porovnej)

Kren
A to je presne to čo nepotrebujem, daco ako sociálnu sieť, kde to bude vyzerať tak, ako to budú tvoriť užívatelia. Celkovo ja som ati-socialne siete. Nemám žiadne a nechýba mi to. Tu sú pravidlá, bazar, karty s kopou hier diskusie. Všetko čo mi treba :). Inak deskozone držím palce.

30.8.2020 22:31:58 | Upraveno autorem (porovnej)

Discord
Já poslední dobou zjistil, že mi vyhovuje nejvíce Discord. V době kdy je člověk online 24 hod. je discord fajn věc. Vše se dovídám okamžitě, na nic se nemusí čekat a dokonce jsou aktivní i zástupci skoro všech vydavatelství.
Věřím, že ZH a Deskozona můžou fungovat vedle sebe, ale otázka je proč. Záleží jak budou aktivní uživatelé, protože Kubrt a Una to sami nezvládnou.

P. S. Pro nováčky jsou pořád ZH přehlednější a najdou tu co potřebují, aby se dostali do světa deskovek.

30.8.2020 22:36:37

Reg
Bez registrácie sa nedostanem k žiadnemu obsahu? Meh. Nechcem ďalší login, nakoniec zistím že to nie je pre mňa a nechám po sebe akurát tak záznam v DB...

30.8.2020 22:57:43

kren
Díky moc za Tvůj příspěvek do diskuze! Líp bych to snad ani nenapsal. Tvá slova podepisuji v plné výši! :)

30.8.2020 23:17:56

kren
Já tomu asi tak úplně nerozumím. Padlo tady například, že "dokud tam nebude bazar, tak to nema sanci". Nechci teď polemizovat nad tím, jestli bazar je nebo není esenciální součást jakéhokoli webu o deskovkách. Zajímá mě spíš, jestli teda jsou si uživatelé schopní sami na Deskozóně bazar udělat bez pomoci adminů. Z mého pohledu (přiznávám, login jsem si tam zatím nepořizoval, takže možná jsou mi nějaké taje DZ skryty a s loginem bych mluvil jinak): ano, jsou schopni si založit skupinu, ve které budou zveřejňovat inzeráty, zájemci pak v odpovědích své příhozy. A to je vše - bez nějaké automatizace a pokročilých (de facto silně specializovaných) funkcí, které někdo za tím účelem musí naprogramovat a na ten web dostat.

Rozumím tomu, že ZH jsou svázané nějakým účelovým designem, který dělal a dělá Zeus podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Ale neočekávám, že Deskozóna je sandbox, kde si můžeš jako uživatel vyrobit funkce na míru podle toho, co zrovna chceš (třeba notifikace o nové odpovědi na můj příspěvek v diskuzním tématu - buď tam jsou, nebo ne, nevidím reálně možnost "nejsou, ale když to někoho napadne, tak se klikne na tlačítko a ony se prostě objeví"). Tu funkci vždycky musí nejdřív někdo vytvořit, ne?

V podstatě jediný rozdíl vidím v tom, že některé věci tady procházejí administrátorskými filtry (např. vkládání nových záznamů her, textů, fotek, videí a souborů k nim). To asi bude na "sociální síti" zřejmě "bez cenzůry". Ale že by nebyl uživatel DZ "omezovaný softwarovým designem webu" to se mi nezdá - prostě něco ti (jakákoli) stránka povolí (resp. to "umí") a něco ne, to mi vyplývá z logiky věci.

--
admin popisů a recenzí her ZH, překladatel FitB

31.8.2020 00:17:38

Deskozóna
Ahoj,

jelikož (spolu)stojím za vznikem Deskozóny, vyhnu se nějaký hodnotícím výrokům (doufám), spíš bych chtěl poskytnout odpovědi (nebo můj pohled na ně) na otázky, které tady padly. Jelikož nebylo cílem dělat něco, co už tady je, ani "nahrazovat" Zatrolenky naším cílem nebylo.

Já osobně vnímám Zatrolenky jako katalog her a bazar. Je to možná mé osobní nastavení vnímání, ale diskuze zde beru spíše okrajově, protože neposkytují moc podpory pro interakci, možnosti pro formátování, přílohy apod. Zpravodajský obsah tvoří zejména admini. Lidi nejsou příliš motivovaní tvořit vlastní obsah, nejsou za to ničím odměněni a systém, který tu je za účelem motivace, je spíše kontraproduktivní.

Proto jsme se při návrhu Zóny soustředili na tyto oblasti - interakce komunity, umožnění lidem tvořit svůj obsah a systém motivace a odměn. Není to web o deskovkách. Je to sociální síť pro hráče deskovek. A pro všechny. Kdyby tato věta šla vytučnit, tak to udělám. Je to důležité. CAPS LOCK mačkat nebudu, považuji to za nespolečenské.

Chtěl bych odpovědět na jednotlivé dotazy, jenže tady v diskuzi na dotaz odpovědět nejde. Proto je sem budu vypisovat a lidi, kteří se ptali, to třeba najdou, asi spíš ne, protože upozornění na to nedostanou:

"Nejaky dobry duvod proc ty věci co to nabizi neresit rovnou tady na ZH?"

Viz mé vyjádření výše.

"dokud tam nebude bazar, tak to nema sanci"
To asi nemá no. :D Bazar na Zatrolenkách fungoval, neměli jsme proto zájem se o podobné aktivity pokoušet (nechceme kopírovat). Když to měl nahnuté, byli jsme připravení, teď vyčkáváme. :) Systém máme vymyšlený. Jen ho nahodit a otestovat (což může také ukázat, že to nepůjde. :D).

"Načo hľadať niečo nové, keď všetko čo potrebujem je tu na ZH. Čo je tam, čo nie je tu?"

Pokud bychom udělali 100% něco, co jsou zatrolenky, tak to bychom byli machři. Nechápejte to špatně. ZH jsou skvělý web. Robustní a propracovaný. Na to my nemáme čas a asi bychom to neuměli (já určitě ne). Krom toho, že bychom byli machři, tak bychom byli taky idioti. Proč bychom to dělali? Když už tu ZH jsou a fungujou? Druhý pohled na věc je, že kdysi se nějaký pán od koňského spřežení rozčiloval, k čemu jsou ty auta, když on má koně a ty ho taky dovezou. Nestartujeme nějakou soutěž. To bychom prohráli a to nemáme rádi. Přesto budou oblasti, kde si weby konkurovat budou. My koukáme na ZH a něco dělají lépe než Zóna. Ale zase věřím, že něco bude dělat lépe Zóna než ZH. Dobrý tvůrce čehokoli se kolem sebe kouká a čerpá inspirace. Proto je obecně známý fakt, že konkurence je pro trh a obecně pro jakékoli prostředí prospěšná a posouvá celý obor nahoru.

"Co je cilem tohoto webu? Konkurence? Jeste tam bude hodne prace imo."

Asi zodpovězeno. Ano, práce tam bude. Ale už tam také bylo hodně práce vloženo. Ale v životě živoucího webu musíš říct dost, už to otevřu. Alespoň částečně. A pak sleduješ, co lidi dělají, jak se chovají a co je trápí. A na to se soustředíš. My běželi od cca dubna v betatestu a měli jsme pár desítek uživatelů. Díky tomu jsme měli šanci ozkoušet, co to dělá. Za 1. jsme poznali, že to má smysl, lidi chodili, tvořili skupiny, diskutovali. Za 2. jsme objevili spousty věcí, které bylo potřeba doladit (např. i překopání celého systému databází). Teď už to nějak funguje, tak jsme to otevřeli. Je to do značné míry sandbox. Adminovat a moderovat se bude spíš forma, než obsah, aby byla podpořena jednotná forma, přehlednost a možné duplicity, protože to je něco, kde může Zóna pokulhávat. Stejně to ale neznamená, že je hotovo. To nebude nikdy. Takže hodně práce tam ještě je a kor teď, když je vše nové a čerstvé - bez toho uživatelského obsahu - to bude chtít trochu trpělivosti. :)

"A to je presne to čo nepotrebujem, daco ako sociálnu sieť, kde to bude vyzerať tak, ako to budú tvoriť užívatelia. Celkovo ja som ati-socialne siete. Nemám žiadne a nechýba mi to. Tu sú pravidlá, bazar, karty s kopou hier diskusie. Všetko čo mi treba :). Inak deskozone držím palce."

Fair point. Jsou lidi, kteří sociální sítě nemusí, nebudou muset ani Zónu.

Discord: Jo, tento chatovací systém je zajímavý. Já mu nikdy na chuť nepřišel. Discord má Deskofobie, Jouob, pak jsou také skupiny na Facebooku, kde se ledacos řeší... Dříve byl třeba Xchat. Ale sociální síť pro deskovkáře tu ještě není. :)

"Bez registrácie sa nedostanem k žiadnemu obsahu? Meh. Nechcem ďalší login, nakoniec zistím že to nie je pre mňa a nechám po sebe akurát tak záznam v DB..."

Nahoře je takové velké menu, které vede na seznam skupin, deskových her i míst, kde se dá hrát. Dal bych sem obrázek, ale ono to nejde... Tak to dám k nám do TO DO seznamu, abychom to menu udělali třeba blikající. To ho snad najde i ten, kdo nechce.

Kew: Sandbox ale neznamená, že si budou dělat lidi sami funkce. Dostanou pískoviště, lopatičky, kyblíčky a jedou. K vodě je nepustíme. :D Někdo třeba založil skupinu "Hry, které už nepotřebuji". K té skupině se můžeš přihlásit. A na zdi pak vidíš výpisy toho, co už lidi doma nepotřebují. Stačí napsat komentář, nebo zprávu a domluvit se. Takže kreativní využití pískoviště, aniž by si nikdo tvořil funkce. Jde tam fouknout obrázek, popis. Jde na to přímo odpovídat. Prostě samé pokročilé funkce budoucnosti. Nikde to neplevelí fórum, protože to je jako příspěvek na zdi... Proč ne. A ke skupině se může i vytvořit fórum. A ve fóru třeba mohou být témata věnovaným dalším jiným bazarům. A pokud budeš ve skupině přihlášený a něco se v ní stane, dostane se to na výpis aktivit ve tvých skupinách.

Proč zase kopírovat ZH se systémem příhozů? My nechceme kopírovat ZH.

Vnímám to, že Zóna může být pro nováčky hůře přehledná. Po registraci se dostanete do tutorialu. Ten vás nejenom provede základními funkcemi, ale také za něj budete odměněni nějakou tou reputací, protože už se v Zóně vyznáte a nejste jen nějaký náhodný kolemjdoucí. :) Na tutorialu budeme ještě pracovat na základě zpětné vazby. Chystáme stránku s FAQ. Jen co nějaké FQ budou. A tým profesionálních vývojářů je připraven pokračovat ve vývoji a opravách 24/7! :)

Krásný nový týden všem a ať se vám daří.

...................................................................
Odvážný dobrodruh

31.8.2020 07:01:27 | Upraveno autorem (porovnej)

Kurdt57
"
"Bez registrácie sa nedostanem k žiadnemu obsahu? Meh. Nechcem ďalší login, nakoniec zistím že to nie je pre mňa a nechám po sebe akurát tak záznam v DB..."

Nahoře je takové velké menu, které vede na seznam skupin, deskových her i míst, kde se dá hrát. Dal bych sem obrázek, ale ono to nejde... Tak to dám k nám do TO DO seznamu, abychom to menu udělali třeba blikající. To ho snad najde i ten, kdo nechce.
"
Na mobilu vidím v tomto pořadí výrazně odlišné Menu (sloužící hlavně k účtu), poté logo a další Menu (na které ty upozorňuješ) v designu stránky a lehce přehlédnutelné. Možná by stálo za to přejmenovat první menu na něco smysluplnějšího a nedělat ho tak výrazné. Popř. druhé menu nechat rozbalené. Já se pak nedivím, že kolega Slovák nabyl dojmu, že je nejdříve nutná registrace. Před návštěvou jsem si nejdřív přečetl diskuzi, tak jsem věděl co hledat.

PS: Nevím jak je to řešené u PC verze.

31.8.2020 07:51:19 | Upraveno autorem (porovnej)

Melvidor
Dík. Na mobilu to je pod druhým hamburgerem, a tím nikoli tak výrazné. :) Upravíme.
...................................................................
Odvážný dobrodruh

31.8.2020 07:56:02

Forum?
A kde se tam da najit nejake forum, prosim?

Uz jsem to asi pochopil, kazda "skupina" ma vlastni jakesi forum.

Jinak dekuji za odpovedi. Projekt zajimavy, zatim vsak nikoliv pro me. :-)

31.8.2020 08:21:17 | Upraveno autorem (porovnej)

Kurdt57 koncepci Deskozóny popsal moc pěkně ...
... takže si myslím, že rozdílu mezi Zatrolenkami a Deskozónou porozuměl každý. Já to vnímám podobně jak Kurdt57. Zatrolenky vnímám také spíš jako katalog, kde můžu něco najít než jako nějakou výrazně interaktivní platformu pro setkávání deskohráčů - v tom opravdu Deskozóna může uspět a zaplnila mezeru na trhu. Koncepce zdi a přijímání příspěvků odtud, kde jsem přihlášený je pro interaktivní web nezbytný - co mne zajímá sleduji a chodí mi, co mne nezajímá nesleduji a nechodí mi. Kvituji taky editační volnost, možnosti příloh, obrázků, které jsou okamžitě aktuálně k dispozici k danému tématu. A jestli na tom pracuje, jak psal Kurdt57, tým profesionálních vývojářů, tak je to obrovské plus a může se to posouvat rychle kupředu.

Ale není třeba se znepokojovat, nebo být podrážděný, že běží nějaký jiný projekt s jinou koncepcí než je klasický statický web - každý si najde to svoje.

31.8.2020 09:56:31

Kurdt57
web som mal otvorený len na telefone a je tam 2x "menu". teraz neviem, či tam bolo to druhé aj včera, každopádne som si ťukol len na to vyššie z nich vpravo hore. Tam je len registrácia, prihlásenie...
určite by to bolo dobré rozlíšiť

31.8.2020 10:01:48 | Upraveno autorem (porovnej)

kren
Nechci tě zklamat o tom týmu profesionálních vývojářů, ale je tam smajlík. Asi nesleduješ Kubrtovy videa pravidelně, už víckrát řekl, že web a deskozonu mu dělá jeden zapálený člověk. Určitě profík, ale tým vývojářů to není.

31.8.2020 10:25:16

...
Ano. Zapálený profík. A já. :) A Una. Bylo to myšleno v nadsázce. Ale zapálení lidé jsou občas lepší, než tým profíků. :)

Menu na mobilu vyřešíme. Opravdu to je matoucí. Dík. Za zpětnou vazbu jsme rádi a budeme na ni reagovat! Pokud to bude v našich silách.
...................................................................
Odvážný dobrodruh

31.8.2020 12:13:58

.
Vypadá to zajímavě, byť to chce ještě nějaký čas aby se to rozjelo. Jenom takový drobný dotaz: dá se nějak nastavit vícenásobný filtr na zeď? Například že chci zobrazovat vše až na nové členy.
A ještě pár návrhů a připomínek: u okénka kdo je zrovna online by bylo fajn kdyby tam byly i nicky, ne každý má profilovku. Nějak nemůžu najít filtr na zeď jen na příspěvky od mých přátel (zatím teda žádné nemám, ale dotaz do budoucna, páč se to hodí). Na mobilu to není úplně dobře optimalizované, občas jsou slova rozdělena na další řádek. A to samé platí u registrace, také jsem narazil na nějaká překrývající se slova atd... (používám chrome).

31.8.2020 13:50:23 | Upraveno autorem (porovnej)

Fóra
Fóra mají některé skupiny. Třeba snad všechny skupiny k hrám. Samotná skupina tak funguje jako kořenová úroveň fóra a po kliknutí na záložku "Fórum" se dostaneš k jednotlivým tématům. Liší se od zdi. Na zdi je výpis aktivit ve skupině, ve fórech jsou nějaké dlouhodobější informace, recenze, dotazy k pravidlům apod.

...................................................................
Odvážný dobrodruh

31.8.2020 13:58:30

kren
Ja jsem prave moc nepochopil nebo nevidim v tom ten rozdil/vyhodu ve "schazeni" se s deskohraci a komunikaci. V cem je ta vyhoda oproti ZH/BGG nebo podobne?

31.8.2020 18:26:22

@Vojtech Musil
Pokud nevidíš výhody nebo nevýhody sociálních sítí s jejich základními funkčnostmi a je pro tebe třeba Seznam totéž co Facebook, tak Deskozóna asi pro tebe nebude to pravé ořechové a nemusíš se tím vůbec zabývat ;).

31.8.2020 18:48:21

Vojtech Musil
Já vidím výhodu už "jen" v tom diskuzním systému.
- notifikace o odpovědi
- dizkusní vlákna
- označení nepřečtených příspěvků
- možnost citace
Jsou všechno zcela ZÁSADNÍ věci pro pohodlí diskutování.

A to, že mě ZH pokaždé nutí vyplnit předmět u odpovědi, je už jen takové finální kopnutí do zadku, aby člověk nezapomněl, že funkcionalita diskuzí je tady jen takový nedomyšlený přílepek.

Na druhou stranu, samo o sobě to asi nestačí, abych se na Deskozónu chtěl přesouvat. Ani ne tak bazar (který je stejěn nově výrazně zkrouhnutý), ale ta integrace s katalogem her mi přijde dost zásadní pro takovýto web. Přišel jsem sem proto, že je to web s informacemi o deskovkách, ne proto abych si jen tak podíval o hrách, na to jsou i skupiny na FB.

Btw. srovnávat to s Discordem je asi vtip? Chat nemá s diskuzemi skoro nic společného.

31.8.2020 19:02:18 | Upraveno autorem (porovnej)

@kren
Ok, dam na tve doporuceni. ;-)

Btw. srovnavas vyhledavac se socialni siti respektive "forem". Kdezto ja se ptam na rozdil "fora" a "fora".

31.8.2020 19:17:53 | Upraveno autorem (porovnej)

Deskozóna
Takže už máme:
Zatrolené hry
Deskožrout
Discord (deskofobie, ...)
Deskozónu

Tak kdo uděla další komunitní web? :D

31.8.2020 22:01:35

Vybíráme z Bazaru

Hostage Negotiator
Hostage Negotiator
Akt. cena: 40 €
Končí za: 6 hodin

Offcanvas