Deskové hry podle počítačové předlohy

Ještě letos jsem se počítal mezi fanoušky počítačových her, před pár měsíci jsem ale definitivně přešel na deskovky. Ale jelikož jsem přeci jen strávil hraním počítačových her skoro 30 let, musel jsem si zahrát alespoň pár her, které vycházejí z počítačové předlohy. A dojem je teda zatím dost strašný. Zaklínač - blábol, Doom - blábol, Fallout - to je snad jen špatný vtip. Jediná hra z těch, co jsem zatím hrál, která byla snad ještě lepší než její předloha byla This War of Mine. A teď jsem se dokoukal na Kubrtovo představení nové Civilizace a taky jsem z toho neměl moc dobrý pocit. A když vidím, že se chystají hry na motivy Street Fightera nebo Sonica, říkám si, že tohle snad ani nemůže dopadnout dobře.

A tak by mě zajímal názor komunity na deskovky vycházející z počítačové předlohy. Mají vůbec cenu? Je to jen ždímání slavné značky nebo opravdová snaha o kvalitní hru?

*****
Too old to Rock'n'roll, too young to die.
12.10.2018 19:23:13

BuenoExcellente
Bohužel, jak už to tak u konverzí bývá většinou je to oproti originálu katastrofa.
Ale jsou výjimky.

Např. Sid meiers Civilization od Wilsona z roku 2010 (mělo by jit snadno sehnat)
A nebo třeba Starcraft the board game (seženeš už jen bazarově)
AOE III je taky fajn deskovka, ale bere si z AOE jen to jméno (zřejmě aby lépe zaujal) jinak s tím nemá nic společného.

12.10.2018 19:49:21

:)
Pro mě total fail XCom :), Zaklínač je hezky zpracovaný, ale nechtěl bych to, není to na časté hraní, taktéž rychlokvaška, v podstatě s tebou naprosto souhlasím, je to možná podobné, jako u filmů podle her:)

12.10.2018 19:49:45

hehe
ja ako hrac, co zacinal na ZX Spectrum, nad hrami podla pocitacovych hier ani neuvazujem, strata penazi a casu. Zbytocne odflaknute veci, snaziace sa chytit aspon toho dobrého mena pocitacovej hry.

ale myslim, ze Civilizacia sa specialne podarila

12.10.2018 20:01:21 | Upraveno autorem (porovnej)

Je to celkem slabota
Když si dáš na BGG vyhledat v rozšířeném vyhledávání hry na motivy videoher (ve složce Category zaškrtni Video Game Theme), tak ti jich vyjede docela dost. Ale je pravda, že spousta her, které si za předlohu vybraly nějakou známou značku, na tom se známkou není moc slavně. Fallout - 7,19, X-Com - 7,12, Bloodborne - 6,97, Dark Souls - 6,76, World of Warcraft - 6,64, Zaklínač - 6,45, Age of Mythology - 6,15, Warcraft - 6,12. Najde se i pár výjimek, které tady většinou už vyjmenoval Beholder (kromě nich by nemusel být špatný i Gears of War), ale jinak je to vážně celkem fiasko. A to nás příští rok ještě čeká Tomb Raider a Horizon.

---
Zarytý odpůrce figurek, který zastává názor, že hromada plastu ze špatné hry dobrou hru nikdy neudělá.

12.10.2018 20:20:54

A to sa ešte chystá...
... o mesiac na KS Assassin's Creed Board Game.

Dá sa nad tým uvažovať aj z opačnej strany - digitálne verzie deskoviek vs ich predlohy. Tam ten pomer bude možno lepší, ale taktiež to nie je výhra v niektorých prípadoch.

-----------------------------
Instagram: @cas_na_hry

12.10.2018 21:46:22

joxo0071
Co se týče digitální verze deskovek, tak si naopak myslím, že se dá najít docela dost povedených kousků. Je pravda, že u některých her si hráči stěžují na umělou inteligenci (většinou je podle nich nízká), ale celkově je podle mě ten výběr už docela slušný. A kvalita je taky na solidní úrovni.

Jinak na ten Assassin's Creed jsem úplně zapomněl, ale s ohledem na to, že má hra vycházet z V-Commandos, tak z ní mám taky docela špatný pocit, protože V-Commandos mě po herní stránce dost zklamalo.

---
Zarytý odpůrce figurek, který zastává názor, že hromada plastu ze špatné hry dobrou hru nikdy neudělá.

12.10.2018 22:08:31

je to tak
ako bývalý (v súčasnosti už menej) hráč som už aj ja pochopil, že prerábky sú po väčšine fiasko. Zopár som ich vyskúšal. Ani neviem kde by som začal. Ale z toho množstva hier, čo stojí za to je pre mňa StarCraft a Wilsonova Civilizácia. V súčasnosti keď vidím prerábku, už neskúšam šťastie, šetrí to čas aj peniaze.
Prerobiť počítačové hry na stolové má množstvo úskalí a určite najhoršie je očakávať, že stolovky budú mať rovnaký feeling ako tie počítačové.

Skúsim len tak z fleku: StarCraft, Warcraft, WoW, Gears Of War, Bloodborne, Civilizacia, Doom, Age of empires a to je asi všio. Tak nehral som ich až tak veľa :)

12.10.2018 22:15:18 | Upraveno autorem (porovnej)

Hodnocení bgg
MalcolmReynolds: co se týče hodnocení na bgg, když to je na sedmičce tak já to třeba beru tak že se jedná o poměrně dobrou hru která nesedla každému, nebo lepší průměr.
Co se týče her podle PC předlohy... Většinou tam je od těch bývalých hráčů příliš velké očekávání, které pokud by mělo být naplněno, by znamenalo přílišnou komplexnost a omezení na příliš malý okruh hráčů = nerentabilní dobrodružství z pohledu vydavatele.
Takže o "vejvar" jde skoro vždy ale někdy jde i o vcelku příjemné překvapeni, být jednodušší než by jsme si přáli.
A i ten zaklínač má velkou skupinu příznivců...

12.10.2018 22:23:41

Zaklinac
Nevim, proc za predlohu Zaklinace deskovky vsichni automaticky povazuji jen PC hru... ja jakozto ctenar Sapkowskeho dila beru jako original knihy, a atmosfere knih to odpovida dle meho na 100%. Jisteze to neni brilantni masterpiece co se herni mechaniky tyce, a urcite FFG chtelo rejzovat i z fandu PC hry, nicmene z knizniho hlediska se to povedlo.

Nejsem hrac PC her, takze nemuzu moc srovnavat s originalem, ale z techto deskovek mi prijde hodne povedeny XCOM. Pc predlohu jsem akorat videla hrat manzela, a neprislo mi to nijak moc podobne, ale deskovka se mi libi hodne.

12.10.2018 22:55:48

Zaklínač
Stačí se například podívat na karty postav a hned vidíš, že portréty jsou převzaté z počítačové hry. Navíc vydavatelem hry je CD Projekt RED, který stojí za videoherním Zaklínačem.

*****
Too old to Rock'n'roll, too young to die.

12.10.2018 23:05:47 | Upraveno autorem (porovnej)

Jagged Alliance
Do konce roku má vyjít tato hra z KS. Překvapí?

13.10.2018 02:22:28

...
Skóre moc dobré není, většinou to předlohu moc nepřipomíná. Dobré kusy za mě:

Sid Meier's Civilization (+ povinná obě rozšíření): Silně připomíná počítačovou civilizaci a zároveň se dobře hraje.

Star Wars: Imperial Assault: ano, nemá to videoherní licenci, ale je to taktická část XCOMu v kabátě hvězdných válek (pro mě osobně vysněné kombo). Příjemně svižný bojový systém na malých mapách, postavy ve větvící se kampani získávají nové schopnosti a vybavení.

Star Wars (zase): Rebellion: Předělávka stejnojmenné PC hry z roku 1998.

Doom - ano, starý Dom za moc nestojí, ale ten předloňský je postaven na základech Imperial Assaultu (výše) a je to celkem ucházející hra.

13.10.2018 02:22:58 | Upraveno autorem (porovnej)

...
Já od předělávek moc nečekám, spíš naopak. Za mě jsou povedené This War od Mine - podle mě lepší než predloha, překvapil Might and Magic Heroes, slušně zkomprimovaná předloha, kterou lze odehrát za 2-4h. Souboje se sice smrskly na pouhé hody kostkou, ale nedokážu si představit, co by s herní dobou udělaly souboje taktické... No a překvapuje mě, že nikdo nezmínil Settlers: zrod impéria.

13.10.2018 02:42:03

SE: 4X

Ja som PC hry nehrával, ale pamätám, že Space Empires: 4X svojho času chválili, že dobre urobená hra.

13.10.2018 04:51:11

Behe
Imperial settlers jsou předělávka 51st State. S PC Settlerama to má společné akorát část názvu a stylizaci.

13.10.2018 05:26:10

...
to Behe: Ony tu samozřejmě nemůžou být zmíněné všechny hry. Například tu ještě nezazněly BioShock, Master of Orion nebo World of Tanks, které si ale podle hodnocení na BGG taky nestojí nijak slavně. Ale u těch Settlerů je zajímavé, že právě podle BGG to nejspíš není hra podle videohry (alespoň bys je v této kategorii hledal marně), i když je tam ta inspirace naprosto zřejmá. A přitom v žebříčku her na videoherní téma najdeš tituly, u kterých jsem si na 99,9% jistý, že žádnou počítačovou předlohu nemají (např. Malá velká dobrodružství).

to Borghal: S tou Star Wars: Rebelií jsi mě naprosto dostal. Jako spousta zdejších uživatelů i já jsem bývalý dlouholetý hráč počítačových her a myslel jsem si, že znám skoro každou hru, co vyšla zhruba do roku 2010. Proto jsem si myslel, že ses s tou Rebelií musel asi splést. Tak jsem si to našel na YouTube a musím uznat, že deskovka naprosto jasně vychází z počítačové předlohy. Díky za rozšíření obzorů.

Edit: Tak mě Havelock předběhl s odpovědí na Settlery a má naprostou pravdu. I když já třeba v té deskové hře vidím ty počítačové Settlery skoro jasně.

---
Zarytý odpůrce figurek, který zastává názor, že hromada plastu ze špatné hry dobrou hru nikdy neudělá.

13.10.2018 05:30:58 | Upraveno autorem (porovnej)

Záleží na vkusu každého soudruha
Mně se ty mechaniky nového Dooma nelíbily. A jelikož mě nijak zvlášť nenadchly ani v Descentu, tak si myslím, že mně by se Imperial Assault nelíbil. V Doomu to pro mě navíc totálně zazdil ten balíček iniciativy.

Na ty Jagged Alliance jsem taky docela zvědavý, ale z chystaných deskovek podle videoher jsem asi nejvíc zvědavý na Resident Evil 2. Protože tam by to mohla být i hodně slušná hra, ze které je předloha cítit.

Ale jinak čekám, že i ten Tomb Raider, i ten Horizon, i ten Assassin's Creed budou nejspíš ptákoviny, které jen ždímou prachy z licence.

*****
Too old to Rock'n'roll, too young to die.

13.10.2018 06:09:55 | Upraveno autorem (porovnej)

MalcolmReynolds
Tak samozřejmě, že všechny tu dohromady nedáme. Ty Settlery jsem psal, protože je to u nás poměrně notoricky známá hra.

Nevím, z čeho Settleři vychází, ale tu hru (S3 nebo S4, teď nevím přesně) tam jde cítit z každé karty. Pokud tedy není inspirována PC předlohou, proč z ní "vykradli" grafiku? Navíc desková verze připomíná PC předlohu mnohem víc, než, dejme tomu, deskový Fallout :D Takže za zmínku to myslím stojí. I když BGG to vidí jinak...

Co se týče Jagged Alliance, tak tam jsem hodně zvědavý, jak to dopadne. Přijde mi, že předloha by šla předělat poměrně lehce, ale mě osobně kampaň na KS moc nepřesvědčila.

13.10.2018 06:35:15 | Upraveno autorem (porovnej)

...
Já jsem backnul Jagged Alliance protože PC hru jsem měl fakt rád, ale zatím z toho co jsem viděl budu překvapen, pokud to bude aspoň lehce nadprůměrná hra.

Jo a ještě tu myslím nikdo nezmínil Dark Souls, což je hra co se taky celkem snaží být podobná předloze. OSobní zkušenost ale nemám, jen pár kamarádů co si ji celkem chválili.

13.10.2018 11:48:25

bloodborne

není to podle PC ale PS4 hry, nicmémně CMON chystá na jaro 2019 Bloodborne... Snad to neposerou jako vždycky :D. Bohužel to bude asi jen zase kostkovaná s tunou figurek, což je pdole mě škoda, ale nechám se překvapit, třeba bude změna...

13.10.2018 12:52:28

Gromthar
Sice mas pravdu, ale pak i Horizon neni PC hra ale PS4 hra. Spravne bychom to nemeli rozlisovat a oznacit to souhrnnym nazvem videohry. :)

13.10.2018 16:44:24

nic mě nenapadá
I když jsem k PC hrám nikdy nijak nepřilnul (poslední hra na PC co jsem hrál bylo GTA2 z roku 1999), tak mě nenapadá jediná hra co bych měl šanci vyzkoušet v deskové podobě, byla to předělávka videohry a byla by dobrá... Zatím si tak trochu brousím zoubky na tu novou Civilizaci (co se ti nezdála po Kubrtově představení) a vkládám do ní naděje, ale jinak mě vážně nic dobrého nenapadá... (a to nejsem ovlivněnej tím že bych jí mohl porovnat s její reálnou podobou na PC).

______________________
hráč a drobný sběratel
hlavní tvůrce Facebookové stránky POD VÍKEM

13.10.2018 23:32:07

Malé shrnutí
Takže když to shrnu, tak do konce příštího roku mají vyjít minimálně tyto deskovky inspirované videohrami: Jagged Alliance, Resident Evil 2, Sonic, Street Fighter, Tomb Raider, Horizon, Assassin's Creed, nový Bloodborne od CMON a z těch, co tu ještě nezazněly např. Red Alert nebo Crusader Kings.

Za sebe očekávám, že nějakou úroveň by měl mít ten Red Alert, který je postaven na Borgově osvědčeném konceptu Command & Colors, solidní by mohli být i ty Crusader Kings a myslím si, že nezklame ani Resident Evil 2 a Street Fighter. U ostatních se obávám, že to budou ptákoviny, které těží ze slavné licence a hezkých figurek.

Ale když se podívám na výsledky kampaní těch her, které už KS prošly, tak se ani tvůrcům nedivím, protože kromě Jagged Alliance, který to měl jen tak tak, se skoro všechny ostatní zaplatily mnohonásobně a obvykle hned první den. A to hráči většinou jen viděli nástřel figurek a ani netušili, jak se ta hra bude hrát. Takže mám obavu, že průměrných her těžících z videoherní licence bude čím dál tím víc.

*****
Too old to Rock'n'roll, too young to die.

14.10.2018 07:20:18 | Upraveno autorem (porovnej)

1a2a3a4
Tak jsem se podíval na Yedleho Let's Play té nové Civilizace a už vím, co se mi na té hře nezdá. Já jsem sice hrál naposled třetí díl počítačové Civilizace, takže vůbec netuším, jak hry z téhle série vypadají na počítači dneska, ale každopádně podle mě ta nová desková verze má s Civilizací společné v podstatě jen jméno. Tím neříkám, že je to špatná hra, ale pokud bych měl posoudit převedení počítačové Civilizace do deskové hry, tak ta z roku 2010 je tomu mnohem blíž.

*****
Too old to Rock'n'roll, too young to die.

14.10.2018 07:32:48

Nová civilizace
Myslím, že u nové Civilizace nebylo cílem podobat se PC hře, ale výrazně zjednodušit a zkrátit herní dobu oproti starší verzi, aby se dostala i k méně zkušeným hráčům a zároveň, aby se vyplatilo mít obě Civilizace. Myslím, že se to povedlo. Je to správná cesta. Proč dělat novou hru, která by byla hodně podobná té staré, jako je to třeba u Eldritch Horroru a 1989, kde se pak diví, že se to neprodává. Navíc nevíme, jak moc budou novou Civilizaci rozšiřovat. Třeba z ní hromada rozšíření udělá "pořádnou" Civilizaci.

14.10.2018 10:57:21 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

Diamantový les od Dino Toys
Diamantový les od Dino Toys
Akt. cena: 205 Kč
Končí za: 7 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas