Deskofobie Patreon podpora

Je pro nás 30 Kč měsíčně mnoho? Je to moc vysoká částka za informace, recenze, lets play které deskofobie vydává? Nebo je financování pomoci Patreonu pro někoho z nás složitý, raději by jste podpořili převodem z vlastního účtu? Zajímá mě Váš názor na toto téma, proč to jinde jde a u nás ne...:)
12.2.2019 20:57:57

Proč platit za něco
co můžu mít zdarma :-)
Řekl bych, že je u nás taková mentalita.
Věřím, že se to postupně mění a fandím Petrovi, který mi přijde, že je v česku jedním z prvních, kdo to zkoušejí.

--------------------------------------
Deskoherní Inkvizitor
Zakládající člen hnutí "Jednorožce s duhou do záhlaví Zatrolenek"

13.2.2019 08:01:08

Priority
Osobne si myslím, že pri prístupe: je to len 30Kč/1e, šak im to dajme, narážaš na to, že takto sa ti môžu objaviť ďalšie skupiny, čo takto potrebujú peniaze: Dobrý anjel, psie útulky, obľúbené športové kluby, poprípade človek má asi aj iné hobby, ktoré dosť žerú peniaze.
A prečo to inde funguje a u náš nie? Asi je to v jazykovej bariére. Český YT kanál zoženie len ľudí z CZ/SK, čo je asi dosť malé publikum na stolnoherný priemysel...
Na druhú stranu, ak môžeme mať youtuberov, ktorí streamujú PC hry, robia parkour, alebo videá o make-upe, tak prečo nie aj mať profi boardgame youtuberov. Tuším že v jednej rannej káve Peter spomínal, že odbery na YT stúpajú a to je dobrá prognóza.

13.2.2019 08:34:34

patreon
ahoj, tak je to první měsíc, co podporuji deskofobii přes patreon. Sice jen těmi 30kačkami, ale přijde mi to fajn. Jako jsem ochotný si zaplatit např. za zápas ve fotbale, jsem ochoten si zaplatit zábavu 1x týdně - povídání u čaje, 1x za 14dní - rozhovory s Jeníkem atd...
Chvíli mi to trvalo, než jsem se rozhodl podpořit, ale když jsem viděl Petra, že to risknul a šel do toho na plný úvazek, tak jsem si řekl, že to zkusím.
Je to i o mé finanční situaci, kdy jsem na tom tak dobře, že si to teď klidně dovolím.

ps: a odpusťe si ty "keci" kolem, že jsem si dovolil zaplatit 30kč, já to měl ještě nedávfno tak, že i 30kč pro mě bylo hodně. (třeba jsem nechodil na zápasy fotbalové ligy, protože to stojí 150kč, ale chodil jsem fandit na basket, protože vstup byl 30kč.

13.2.2019 08:41:23 | Upraveno autorem (porovnej)

příspěvek

Já Petrovi taky přispívám - odečítám mu 30 Kč každej měsíc z těch 1500 co jsem kvůli němu utratil za Cavernu. Za pár let bude na nule a to sem mu chtěl původně poslat fakturu :)

13.2.2019 09:19:30

Příspěvek
Mě osobně přijde nějakých 30 Kč docela směšná částka, když si představím, kolik práce za celou Deskofobií stojí. Navíc je mi sympatické, že toto dobrovolné "financování" není vynucováno a člověka do toho nikdo netlačí. Videa si lze pustit i bez toho a na člověka neustále nevyskakují otravné hlášky, aby se stal Patreonem. Už jenom proto do toho půjdu :) Deskofobie mi mnohokrát pomohla vybrat dobrou hru a díky ní vím, co se chystá a co má cenu sledovat. Navíc má velmi sympatickou redakci. A ještě mimo toto téma.. Deskofobie mi hodně pomohla se trošku víc dostat do světa deskových her, naučila mě jim víc rozumět a pochopit nějaká názvosloví. Deskové hry sice zbožňuji odmalička, ale až nyní se jimi zabývám v trošku jiném měřítku. A to jen díky Deskofobii. Dříve jsem neměla ani páru, že existuje nějaký KS.

Vášnivá milovnice deskových her

13.2.2019 09:57:54 | Upraveno autorem (porovnej)

A není to málo Antone Pavloviči?
Já myslím, že spousta lidí by mohla přemýšlet i o vyšší podpoře. V tuto chvíli Deskofobie vyprodukuje odhadem nějakých 10-12 hodin videí měsíčně. Neříkám, že se na všechna dívám, ale přesto shlédnu skoro každou ranní kávu, recenzi a tematické video. U unboxingů a gameplay videí je to podle toho, jestli mě hra zajímá. Ale celkově bych odhadnul, že mi Deskofobie poskytuje nějakých 6-8 hodin kvalitní zábavy měsíčně. To jsou v přepočtu na délku 3-4 filmy, za které bych v kině zaplatil několik stovek. A když zohledním současnou průměrnou mzdu (i když vím, že jí má málokdo), tak si myslím, že většina pravidelných diváků Deskofobie by nijak zásadně nepocítila ani podporu ve výši 5 nebo 10 dolarů.

---
Zarytý odpůrce figurek, který zastává názor, že hromada plastu ze špatné hry dobrou hru nikdy neudělá.

13.2.2019 10:38:38

MalcolmReynolds
Naprosto souhlasím.

Vášnivá milovnice deskových her

13.2.2019 10:53:27

jsi Čech, Čech, Čech...
nebudeme si nic nalhávat, spousta lidí prostě nepošle 30 korun člověku, kterej si v pondělí v 9 hodin udělá čaj, zapne si počítač a blekotá o tom, jak bude muset za chvilku vyrazit do práce :D
chápejte přeci, sám tou dobu sedí v práci, dře a vytváří hodnoty (čumí na fb na ranní kávu) za mizernej plat a je nedoceněnej...

13.2.2019 11:03:55

Částka
Ja si osobne myslim, ze kazda castka, kterou clovek prispeje je super i 30 kc....vcera uz o tom psal Yedle, coz me i privedlo na tuto diskuzi. Vzhledem k tomu ze ma Deskofobie okolo 7000 sledujicich a kdyby 1/2 poslala 30 kc, tak se dostavame na zajimava cisla... i malo muze ve vysledku znamenat mnoho:) treba se vetsine nechce neco nekde ”slozite” nastavovat a atd.

13.2.2019 11:04:17

co je doma to se pocita :)
30 kc jednotlivce opravdu nic neni (pro zadnou stranu), ale 30 kc vsech odberatelu uz muze zpusobit ze s tim Petr brzo netriskne a budeme moc i dlouho v budoucnosti sledovat jeho kvalitni videa.

Diky awastovi za toto natuknuti a taky jsem pridal svou trosku do mlyna s vidinou ze nas bude takovych vice :)

13.2.2019 11:13:32

Počet odběratelů vs. počet přispěvatelů
Je fakt, že momentálně Deskofobii odebírá 7103 uživatelů YouTube a podle patreonu má v tuto chvíli 136 přispěvatelů (bez ohledu na výši příspěvku), což znamená, že pouhých 1,9% odběratelů na Deskofobii i přispívá. Kdyby se to procento povedlo zvýšit třeba na 10%, hned by to zase bylo o něčem jiném.

---
Zarytý odpůrce figurek, který zastává názor, že hromada plastu ze špatné hry dobrou hru nikdy neudělá.

13.2.2019 11:19:20

Zavádějící...
Ten úvodní příspěvek je takový nehezky zavádějící.

Proč to jinde jde a u nás ne?

Tak mrkneme na toho Rahda, 83 800 subcriberů a 774 patronů, Deskofobie 7100 subscriberů a 130 patronů. Takže DF má výrazně lepší poměr subscribers/patrons. Rahdo dostává od patronů 4,58USD měsíčně na jednoho patrona, DF 5,7USD na patrona.

JonGetsGames má 21000 subscriberů a 241 patronů, také horší poměr a 4,54USD na jednoho patrona.

Jsou to jen dva vzorky, dalo by se jich udělat jistě víc, ale faktem je, že tvrzení, že jinde to jde a u nás ne není pravda. Naopak DF z toho okruhu subscriberů dostává víc než jiní renomovaní deskovkový youtubeři.

Vychází z toho neúprosný ukazatel, že na DF se prostě nekouká dost lidí, nehledejte za tím nic jinýho, naopak větší část těch co kanál odebírají se podíli na financování a velmi překvapivě přispívají v průměru větší částku i přes výrazně nižší průměrný přijem (srovnávám země jako UK, USA vs. ČR, protože předpokládám, že většina donátorů výše zmíněných pochází odtud).

Tohle není kritika DF, jsme malá země, malý trh, jejich dosah je logicky omezený, takže když poukazuji na fakt, že se na ně nekouká dost lidí nemyslím to ve smyslu, že to dělají špatně, ale poukazuju na objektiktivní srovnání počtu subscriberů a patronů.

13.2.2019 11:22:49

miner
Taky vezmi v potaz a teď rozhodně nechci urazit, žádné české youtubery a podcastery věnující se deskovkám. Ale DF je jediná česká platforma, která je takto financovaná přímo svými fanoušky. Tito lidé tedy nestojí před volbou tomu dát a tomu ne. Zato v angličtině jsou tisíce kvalitních youtuberů a nemůžeš všem poslat dolar, proto si jich vybereš jen pár, ačkoliv jich sleduješ třeba sto.

Každopádně Petr bude rád za každou finanční podporu a 30 kč rozhodně není směšná částka, protože málokomu bude v rozpočtu chybět, ale při vyšším počtu přispěvatelů může DF neskutečně pomoci.
Mám pocit, že spousta lidí prostě nechce přispívat těch třeba 5 dolarů (120 Kč) ale těch 30 už jim přijde strašně málo a jako zbytečná věc. Jak se říká halíře dělají talíře.
___
redaktor Deskofobie

13.2.2019 11:39:12

Miner
Jenže jde taky o to, kolik lidí dělá videa, která mají dostatečnou kvalitu v angličtině a kolik v češtině. Pokud budu hledat nějaké video v angličtině, nepustím si ani blábolícího Rahda ani drmolícího Jona, protože mám mnoho alternativ.

Ačkoliv videí v češtině přibývá, je na nich znát, že je dělají spíš nadšenci. Úroveň srovnatelnou se zahraničními videi má u nás stále jenom Deskofobie. A poté, co se Petr rozhodl věnovat se jí profesionálně, podílí se Deskofobie co se týče množství na velké části videí, která jsou v češtině k vidění. Rahdo i Jon tvoří jen nějaké to procento z celkového počtu anglicky hovořících videí týkajících se deskovek, zatímco Petr v tuto chvíli nejspíš pokrývá i několik desítek procent.

Proto si podle mě zaslouží, aby se mu dostalo mnohem větší podpory ze strany hráčské komunity.

Edit: Yedle měl dost podobné myšlenky, ale byl rychlejší ;-)

---
Zarytý odpůrce figurek, který zastává názor, že hromada plastu ze špatné hry dobrou hru nikdy neudělá.

13.2.2019 11:52:09 | Upraveno autorem (porovnej)

Yedle
No DF má to procento podporovatelů z řad subscriberů větší, takže to co píšeš je dost možná právě ten důvod. Ale čekat, že to procento vyroste nějak zázračně jen protože je DF podle tebe jedinej kanál co v ČR stojí za to je imho liché. Za prvé není jedinej, možná má nejvíc obsahu a nejvíc profi zpracování, ale to neznamená, že nebudou tací co budou preferovat jiné české kanály a zejména pak tací, kterým je jazyk fuk a radši koukají na cizojazyčné kanály.

Nicméně já hlavně narážel na to, že podpora ze strany subscriberů u nás v případě DF není horší než jinde, jak psal autor úvodního příspěvku. Asi by mohla být ještě lepší, ale mohla by být i mnohem horší a je evidentní, že cesta je mít více subscriberů a ne čekat, že stávající budou sypat víc.

Malcolm: To co sem psal nebylo o dojmech, ale o číslech. Tudíž je jedno co si kdo zaslouží podle tebe nebo podle mě, faktem je, že si DF stojí v poměru subscriber/patron/USD per patron nad vzorkem co jsem prezentoval. Ostatní jsou subjektivní tvrzení, která nemají žádnou informační hodnotu.

Když to uzavřu, tak to hlavní co z toho vyplývá je trend, že cesta k více donorům vede přes více fanoušků, nikoliv přes nějaké apely, že zrovna DF má dostávat víc.

13.2.2019 13:28:04

1 dolár
Naozaj nepochopím, ako môže niekomu, kto sa venuje tak finančne náročnému hobby, akým sú stolové hry pripadať 1 dolár mesačne ako vysoká čiastka. Skutočne fascinujúce.

13.2.2019 13:50:38 | Upraveno autorem (porovnej)

Patreon doma a v zahranici
Presne tak, jak tu jiz nize bylo zmineno, je videt, ze Deskofobie uz ted vykazuje pomerove lepsi vysledky co se Patreonu tyce, nez jiz zkusenejsi youtuberi v zahranici, a to i pres to, ze pro mnohe v CR je Patreon zatim neco neznameho. Je to rozhodne hodne dane tim, ze na ceskem trhu je to jediny kvalitativne na urovni kanal zamereny ciste na deskovky, ktery si tim padem ma pravo o tu podporu rikat. Takze procento prispevatelu z celkovych odberatelu rozhodne neni nijak male a vypada to, ze jeste je v procesu stoupani.
Nicmene v zajmu dalsiho stoupani bych precijen nezvazovala jen ceskou konkurenci, ale i tu zahranicni. Pocet hracu, ovladajicich anglictinu na slusne urovni se zvysuje a s tim i moznost si vybirat nejen z ceskych videi. Je dost tezke se na tom velkem trhu nejak odlisit v pripade videi o konkretnich hrach, proto je dobre udrzovat rozumne mnozstvi kontentu relevantniho prave pro ceskou komunitu - ranni kava je super, aktuality z ceske deskoherni sceny, topky, rozhovory s osobami pohybujicimi se v tomto svete atd atd, proste vse co anglicky mluvici konkurence neni schopna poskytnout.
Abych nemlela jen tak do vetru, ten jeden dolarek mesicne je opravdu pro jednotlivce sranda, takze na projev uznani kvalitniho projektu ho z te materske taky ukrojim, doufam v dalsi progres a podnety k opravdove podpore.

13.2.2019 14:01:41 | Upraveno autorem (porovnej)

Krkavcova volba

Srdce mi krvácí, ale co má člověk dělat, když vidí ,že i matky odtrhávají svým nebohým potomkům od úst, vzdám se tedy i já cca tří decilitrů mého oblíbeného nápoje každý měsíc.

13.2.2019 15:09:35

Kolik

z těch 30,- Kč (případně 150,- Kč) Deskofobie opravdu dostane? Ano, je to na Deskofobii v FAQ, ale ani Petr nodpověděl přímo, ale zvolil "politickou" odpověď.

A proto přes Partheon přispívat nikdy nebudu :)

13.2.2019 17:35:10

patreon
Tuším pohybuje se to od 5 - 10 procent.

Čím více patronů platí malými částkami, tím větší koláč si Amíci ukousnou. Daleko lepší by bylo to platit Petrovi stálým příkazem na CZ účet jako peněžní dar.

13.2.2019 17:58:43 | Upraveno autorem (porovnej)

kolik
Peete to není "politická" odpověď. Ono se na to nedá přímo odpovědět, protože tam jsou různé poplatky za různé typy plateb, musel bych na to udělat celou tabulku. Jinak přímo Patreon si bere 5% a částka uvedená v kampani je reálná částka, kterou opravdu dostaneme.

Přispívat přímo na účet není ideální, výhoda Patreonu je v tom, že dostaneme platbu jako jednu částku na začátku měsíce. To znamená, že musíme zaúčtovat ročně 12 plateb, oproti 1 584 platbám, kdyby nám našich stávajících 132 patronů posílalo peníze přímo na účet.

Douhodobé zkušenosti navíc naznačují, že jak je jednoduché poslat platbu převodem, tak je také jednoduché ji neposlat. Podobné modely financování mají obvykle dobrý start a s každým dalším měsícem ztrácejí až padnou téměř k nule (viz například Fukova kampaň na FFFilm). Patreon naopak funguje opačně, tedy mívá pomalý start, kdy kampaň nepůsobí věrohodně, lidé mají pocit, že svým dolarem stejně nic nezmění a tak dále. Ale jak se to jednou rozeběhne, tak má Patreon šanci spíše posilovat. U nás se to děje naprosto stejně a dlouhodobě posilujeme, proto si myslím, že Patreon pro nás funguje a rád bych pokračoval touto cestou.
___________________
Šéfredaktor Deskofobie

13.2.2019 19:14:27

Příspěvek odporoval pravidlům diskuse a byl proto smazán.

13.2.2019 19:31:19

"nadrámec"

Cimm - v Jouobu jsi vypadal jako normální týpek, ale tohle je nadrámec ne ?

13.2.2019 19:40:21

Cimm
My je redakce Deskofobie, konrétní lidé jsou uvedeni na našich webových stránkách. Peníze si interně nijak nepřerozdělujeme podle nějakého klíče, ale tvoří rozpočet, ze kterého čerpáme na nakup nových her a vybavení pro jednotlivé redaktory. Kolik je uvedeno v rámci samotné kampaně na Patreonu, to je reálná částka, kterou dostaneme na účet.
_____________
Šéfredaktor Deskofobie

13.2.2019 19:49:15

Cimm
Ja myslim ze by me cimm dostat starej dobrej BAN...

13.2.2019 19:50:32

Vybíráme z Bazaru

Carcassonne Winter Edition
Carcassonne Winter Edition
Akt. cena: 1499 Kč
Končí za: 6 hodin

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas