Česká fief?

Zdravím vás všechny zatrolené hráče :-)
Chtěl bych rozjet diskuzi o tvorbě hry z českých dějin, z luhů a hájů, návrhem by mohla být třeba povedená hra fief France 1429.

Jen ještě dodatek, byli by hráči ochotní místo stavění hradů a měst, již pro pevně definovaná historicky města a hrady? :-) Každý názor je vítán.

A jednotky? V historii je hodně typů, a již mě napadlo 5 typů + Jedna podporná. 5 minimálně, samozřejmě jich je více, jen by bylo asi náročnější je všechny zařadit do hry
10.5.2020 09:05:46

...

těmi jednotkami myslíš např. domobranu, lehkou jízdu, těžkou jízdu, lehkou pěchotu, těžkou pěchotu a lučišníky? nebo to má být nějaká speciální jednotka původem z Čech jako třeba husita?

10.5.2020 09:37:36

Jednotky
Ano, například lehkooděnci, těžkooděnci, nebo jak říkáš lehká a těžká pěchota, lučištníci, kušníci, kopiníci, halapartny, lehká a těžká jízda, tedy rytíři, domobrana jako podpora, a obléhací třeba trebuchet nebo žebříky s využitím pěchoty.

10.5.2020 10:55:04

České fief

Husité s vozama si myslím tam patří. :-)
Jen je správně zakomponovat.
Česká fief je fakt skvělý nápad.
Už teď se těším.
Přeju hodně zdaru ve vývoji.

10.5.2020 13:38:12

Jednotky

Přemýšlel jsem z doby Karla IV. Právě hledám i k té době podklady. Tudíž 14. Století... S husity neboli kališníky by to bylo složitější..ale už jsem i nad tím uvažoval.

10.5.2020 14:00:02

...

No také na hodně podobném konceptu pracuji, už tedy delší dobu díky nedostatku času. Momentálně bojuji se soubojovým systémem, aby bitvy proběhly poměrně rychle (nízká čekací doba pro ostatní hráče). Aby to dávalo nějaké rozumné výsledky, nebyla úplná kopírka, ale i s možností nějakých překvapivých zvratů.

Hrady: za mě záleží jak bude hra pojatá časově - pokud by se měla odehrávat v průběhu několika let tak asi pevné, případně jen nějaká vylepšení obraných modifikátorů.
Pokud by měla ale pokrývat delší období (desítky let) tak bych volil v základu pevně dané(historicky) s možností budování nových.

Jednotky: tam bych asi volil spíš nižší množství typů, velká různorodost mi přijde vhodná spíše do jednotlivých bitev. Hlavně velké množství jednotek bude dle mě klást velké nároky na výrobu. Já aktuálně pracuji se třemi typy jednotek z nichž dva by mohla být na jednom žetonku.

Také přeji ať to jde pěkně od ruky a netáhne se ti to tak jako mě...

10.5.2020 14:21:19

Figurky

Mne by treba prislo lepsi mit treba na hracim planu jen vlajecky se symboly a kazda vlajecka by reprezentovala armadu. Armady by si clovek stavel z karet tzn nakupoval by si karty jednotek, ktere by skladal do balicku do sve herni oblasti prave k jednitlivym symbolum vlajecek. Nepratele by tedy netusili, proti jakym jednotkam stoji az dokud by nedoslo na bitvu. Potom by se karty z balicku odhalily a az pak by vedel kazdy hrac proti cemu stoji. Napr. Hrac by mel hodne jizdnich jednotek ale protihrac by mel napriklad kopiniky, kteri by meli v bitve proti jizde urcity bonus, zase by ale byli zranitelnejsi proti pechote s meci atd...

10.5.2020 14:32:10

Kanic
Bitvy ale nikdy neprobihaly stylem Ted jsme se stretli na jednom bitevnim poli. Ukaz, co mas! Vzdycky byli nejaci zvedove a pruzkumnici, kteri obhledli situaci a pelasili se zpravou ke svemu vojevudci. Nikdy to nebylo naslepo. Navic jednotky se presouvali pesmo velmi pomalu. Proto je dobre vedet celou dobu proti cemu stojim a jestli takovou bitvu chci vest. Tenhle bojovy styl trochu pozmenene civky mi osobne vubec nesedi.

10.5.2020 15:00:24 | Upraveno autorem (porovnej)

...

No a napriklad jedna ze skillu velitelu by byla castecna znalost slozeni protivnikova vojska...

10.5.2020 15:07:05

Havelock
Rozumím ti, proto právě válečnou mlhu pouze do prvního střetnutí aby to vždy nebylo naslepo.

10.5.2020 15:15:20

Akulacz
Hrady dle mého bych nechal dobové, možné vylepšování v podobě jednotek, domobrany počtu a opevnění.

Jednotky bych asi začlenil více, jen možná trochu vylepšit systém bojový než aby vše záviselo na kostce.

10.5.2020 15:18:46

Havelock
Tak optimální je něco mezi, takový lehký fog of war. Pokud by to bylo realizováno tímto způsobem, třeba mít veřejně viditelnou nejčetnější jednotku armády a počet karet v ní. Posel by pak přinesl zprávu že se blíží armáda dvakrát větší než naše a v jejím čele stovka jezdců do plechu zakovaných...

10.5.2020 15:23:06

Kanic
Třeba právě u rodu by byla místa pro velitele, šlechtice, kteří by měli pod sebou armádu. Každopádně armáda bez velitele by nebyla. A každý šlechtic by měl svou vlastní, zápornou či kladnou.

10.5.2020 15:27:20

Hrady

Ale hrady se v minulosti budovali často několik generací. Takže bych navrhoval taky odstupňovat. Pro zjednodušení třeba jenom dvě úrovně. Třeba HRAD (jako rodinné sídlo) a OPEVNĚNÝ HRAD už s vojenským vlivem v regionu.

10.5.2020 17:48:55

herní prostor
Zohlednil bych určitě, jak moc místa na stole zabere hráčova deska. Jestli tam s trochou nadsázky budou různí šlechtici, co mají manželky z jiných důležitých rodů a armády a spoustu dalších slotů na vlastnosti, úkoly atd., dál třeba různé technologické vylepšení, co hráč má, a ještě třeba všechny upgrady vlastněných hradů, možná by se hra nemusela vejít ani do jednoho pokoje. Navíc by tak složitá hra así našla jen úzkou zájmovou skupinu. Důležité je nepřehnat to s komplexností. Jinak fandim.

10.5.2020 18:22:07

Konzultace k historii
Fiefa mám hodně rád, s jednou partou ho máme i počeštěného (jména biskupství, lén a postav odpovídají historii). Pokud bys potřeboval konzultace k historii, tak se ozvi, dělám reenactment právě na dobu Karla IV. - https://dobakarlova.cz/cs/

10.5.2020 18:49:00

Havelock
Naprosto s tebou souhlasím. V tvém podání, nemyslím ve zlém, by se to rozhodně do pokoje nevešlo. Každopádně by to byla osekaná verze. Jak je známo i ve fief, každý hráč by měl šlechtice a k tomu se tam dají vytáhnout i ženy, s kterými pak hráč tvoří alianci s jiným hráčem, provdá ji za šlechtice jiného hráče, tím utvoří alianci. Jak jinak to i ve středověku normálně fungovalo :-) a to s těmi úkoly, skvěle jsi mě namotivoval, směrem k le hře pro jednoho hráče. Přeci jen, na hráče samotné se moc, alespoň mě to přijde, nemyslí. Děkuji

10.5.2020 20:06:47

Bilajz86
Moc jsi mě potěšil a děkuji za nabídku. Mile rád ji využiji :-)

10.5.2020 20:08:46

Supinapipin
Tvá připomínka mi přijde velmi trefná. Určitě se jí budu zaobírat. A přeci jen existoval i pojem královských hradů. Děkuji

10.5.2020 20:11:33

Palec hore
Nápad se mi líbí a určitě mu fandím. Pak už je jen otázka, jestli uděláš neoficiální fanouškou předělávku (jak je třeba a Song of Ice and Fief), nebo komplet novou hru, Fief(em) pouze inspirovanou. To by byla výrazně těžší cesta a držím palce dvojnásob.

5.7.2020 09:43:22

Vybíráme z Bazaru

Castles by the Sea Deluxe Edition Kickstarter
Castles by the Sea Deluxe Edition Kickstarter
Akt. cena: 1790 Kč
Končí za: 9 dnů

Offcanvas