Cena her; vykrik do tmy

Nemuzu se nepozastavit nad tim, ze nektery novy hry na PS5 maji stat az 2000kc (s diskutabilni podporou v budoucnu, "vsechno" jedem cloud dnes) a cenou velkych deskovek.

Fandim Albi a vsem dalsim vydavatelum ve velkych projektech.✊
24.9.2020 11:48:08 | Upraveno autorem (porovnej)

cena her
Vždycky mě fascinovali američtí a západeovropští hráči stěžující si na cenu her a přemýšlel jsem nad tím, co by říkali, kdyby žili ve východní (nebo střední) Evropě a měli 2x až 3x nižší příjmy a stejné ceny. (Ano, v jiných částech světa jsou na tom ještě lépe nebo ještě hůře.)

24.9.2020 12:03:12

Perlička
Když jsme si pár let zpět stěžovali jednomu vydavateli, že cena, kza kterou hru nabízí, je moc vysoká, tak nám na to odpověděl: "No já nevím, v Norsku si nestěžujou." ;)
Ale jo, obecně ty ceny her stoupají, jelikož stoupají i náklady. Nejlevnější na světě je pořád Čína, minimálně pro cokoli složitějšího (malé karetky se snažíme tisknout tu nebo v Evropě, pokud to nějak jde...). Ale už i tam cena práce dost narostla, nadto teda dlouhodobě roste cena papíru a kartonu... Mezi různýma naceněníma jsme zažili rozdíly třeba 50-60 procent, což už je docela dost. A i u stejných věcí (u nás série Malá velká) cena v čase dost roste...

CEO REXhry a PlanetaHer.cz

24.9.2020 12:31:29

No vida...
Asi si nechám hry uzrát do sklípku. Za čas, až přijde na řadu archivní krabice, ročník 2001, si pošmáknu.

24.9.2020 23:48:03

Havelock
Bylo by to vtipny.. kdyby to byl vtip..

https://www.idnes.cz/hry/novinky/disintegration-konec-hry.A200922_133815_bw-novinky_srp

25.9.2020 00:12:47

Sethseth
Skoro se chce říct, že líp už bylo. Na druhou stranu, když rostou i příjmy, o to víc musí růst ceny, protože peníze jsou prozatím nejpřijatelnější otrokář, proti kterýmu se lze težko vzbouřit. V zemích prvního světa teda ještě není tak zle, když se můžeme pozastavovat nad nečím, jako je cena her, a ne nad zakladníma potřebama k přežití. ;)


25.9.2020 07:50:18

Hry jsou hodně levný !
Hry jsou hodně levná zábava. Příklad: koupili sme TI4 za 3500. Zahráli jsme to zatím 8x, průměrně v 5 lidech. Jedna hra nám trvala v průměru 6 hodin. Vychází to na 15 Kč za hodinu na jednoho člověka. Kde jinde se za takovou cenu tak královsky pobavíš??? (Kino nejde pod 100 na hodinu, hospoda je ještě horší,...). A hlavně tu hru pořád máme a každým hraním bude hodina levnější. A když nás to přestane bavit, tak to tady na bazaru za 2500 střelíme. HRY JSOU LEVNÝ!!!

25.9.2020 08:42:26 | Upraveno autorem (porovnej)

Whiskas
Chtel jsem tim rict presne to co Varouch. Imho pomer cena/vykon deskovy hry je uplne v poradku a ziskat nejakej cash prodejem i za par let nebyva problem. Neresim geopoliticke souvislosti..:)

25.9.2020 09:45:25

Přesně tak
Souhlas s Varouchem a Sethsethem. Deskové hry vycházejí celkem levně v porovnání s jinými možnostmi zábavy a hodně k tomu přispívá i možnost prodat je za většinu pořizovací ceny na bazaru.

To je asi ten největší rozdíl oproti hrám na PS5, které jsou v cloudu, člověk za ně dá spoustu peněz, zatímco pro firmu představuje dodání virtuální kopie ke spotřebiteli jen minimální logistický náklad, a na bazaru se to prodat nedá. V 90. letech jsem chodil do bazaru PC her, nakupoval jsem a prodával celkem výhodně. Pořizovací cena nové kopie byla tehdy taky přes 1500 Kč, ale dalo se to prodat dál. Podle mě pokud jsou hry na PS5 stále tak drahé, tak je to jen kvůli tomu, kolik lidí je dneska potřeba k tomu, aby se hra naprogramovala a zpropagovala.

25.9.2020 10:17:03

Swapler
Jinak k tomu bazaru. Mám PS4 a nemám už tolik času hrát hry, tak spíš hraju 2-5 let starý kousky teď a ty pořizuju na bazaru za 200 kč :D. Nový hry nekupuje, maximálně koupím třeba sběratelskou edici s figurkou třeba jednou za rok. Snažím se kupovat pouze fyzický kopie, který pak můžu za pár stovek někdy poslat dál. Na digitálním storu kupuju hry max do 200 kč. Proto mě zdražení her přijde naprosto komický a v podstatě to kvituju. Kvalitní hra se prodá, odpad se o to rychleji zlevní. Kdo je hold z rozvojové země, ten si počká třeba půl roku až hra zlevní. Naštěstí nás nikdo nenutí kupovat hry v den vydání :). Teď třeba dohrávám uncharted 3, čeká mě tam ještě last of us 1 a witcher 3, takže si novou hru koupím tak v roce 2022 a to budu teprv dohrávat last of us 2, cyberpunk atd, který pořídím i se všema rozšířeníma tak do 500. Takže za mě jsou hry levný :). Za posledních 5 let se zdražovalo všechno mnohem brutálnějí, nejvíc bydlení a jídlo. Jenom za nájem člověk normálně zaplatí třeba tolik, co stojí 8 nových her. Před 10 lety sis za jeden nájem koupil třeba 2-3 nový hry.

1.10.2020 10:01:52

@Oenomauss
Jojo, pokud člověk nakupuje až po pár letech, tak ušetří hodně peněz. To platí o deskovkách, Playstationu a o všem možném. Aby to nebylo off-topic, můžu to vztáhnout zpět na deskovky a je jasné, že pokud někdo odolá a neobjedná si all-in Kickstarter nějaké nablýskané novinky od Mythic Games a místo toho si tady na bazaru koupí Mombasu nebo Imperial Settlers, tak ušetří hodně peněz a pobaví se taky hodně dobře. Já novinkové tituly sleduju, ale kupuju stejně spíš deskovky, které nejsou úplně nové.

1.10.2020 10:18:55

Swapler
No u těch deskovek to je trochu risk, pár her jsem odkládal a teď je šance leda na bazaru a pokud to není masovka, tak se ta cena dokáže dostat i výše...
U PC her to funguje, tam pokud to není úplná pecka, tak si raději také počkám na slevu...

1.10.2020 22:59:46

PC x Deskovky
U PC her jsem zkusil hru , třeba stáhlou přes torrent a když stála za to , tak jsem si poćkal na nějaké DLC a koupil . Ale většinou jsem počkal na lepší ceny.
U deskovek kupuji hned, když se mi něco líbí.

2.10.2020 00:10:04

...
Cena her je opravdu velký problém lidstva :D

2.10.2020 00:32:45

Korenar
On tu někdo chtěl řešit problémy lidstva? Já blázen doteď myslel, že je to celkem relevantní úvaha nad cenami za koníček, který tu všichni sdílíme. Nemohl jsem se víc mýlit! Tady se mají řešit problémy lidstva!

Fakt se divím, že má někdo potřebu se tahle povyšovat :o)) A sobě se divím, že mám potřebu takové troly živit reakcemi :o)

2.10.2020 04:56:35 | Upraveno autorem (porovnej)

Noví hráči
Trola jsem nakrmil, tak ještě něco k věci ;o) Otázka ceny větší stolní hry je častým tématem herních nováčků, na které sem tam ještě narazím. Jen do momentu, kdy si jednoduchým výpočtem "cena / (počet hráčů x počet partií)" ukážeme, že když si nováček nechá poradit a ukázat dobré hry, těžko pak hledá cenově výhodnější zábavu.

Tímto se omlouvám všem, kteří kvůli mně vrazili do her víc peněz, než by si kdy předtím dokázali představit :o)

2.10.2020 05:05:19 | Upraveno autorem (porovnej)

Cena / výkon
Přesně tak, cena vs výkon je u mne klíčová alibistická veličina, kterou si zdůvodňuji nákupy her. Když to totiž člověk přepočítá na zábavu/hodinu, tak zajít si do kina vyjde člověka dráž, než si koupit deskovku za 2.000,- Kč.

2.10.2020 05:32:16

Cena / hodina
No jo ale tímhle přístupem je nejlepší koukat na Esmeraldu , to stojí jen koncesionářský poplatky a a na ten počet dílu super investice. Bohužel to jestli se osvědčí hra stejně jako Esmeralda není však jistý před nákupem . A tady to za me trochu drhne , když staly hry litr Tak i když se možná neosvědčily tak to tak nebolelo ale teď pustit X tisíc s zjistit ze sorry jako ale asi se mi to až tak nelíbí je už bolestivejsi.

Obecně me Mrzí ze všechno jde cestou overproduced . Docela se me líbilo co udělal awakenrealm s čínskou zdi - verze s figurkami za ví peněz , dřevěná za min.

2.10.2020 16:12:52

:)
Poměřovat něco s cenou her na PS5 není úplně dobrý příklad. Nedávno jsem kupoval xbox one x za necelých 7000 Kč, když jsem si početl, tak kdyby to bylo PC o obdobném výkonu tak by stálo min 2x tolik. Obdobně je na to tom PS5, pokud se nepletu má to mít dostatečný výkon na 8k rozlišení, tzn. cena PS5 konzole je dána taky tím jak nasadí cenu konkurenční xbox series x, a nemá nic společného s výrobními náklady. Do češtiny přeloženo když si koupíš konzoli, tak výrobce její cenu dotuje ze svého a nažene si to mimo jiné na hrách. Schválně si vezmi nějakou hru a srovnej cenu pc/ps4/xbox one. PC bude vždycky nejlevnější, protože na ni nikdo nemusí nahonit tu dotaci konzole.

Holt u her se nic nedotuje ničím jiným tam si to musí vydělat samo na sebe.

2.10.2020 20:55:58 | Upraveno autorem (porovnej)

paladin91
Od toho jsou přece recenze, herní akce, specializované obchody a doporučení. I přesto se jednou za čas člověk samozřejmě spálí, tak už to v životě chodí :o) Za film, který tě nebavil, ti v kině nevrátí ani korunu, ale hru s nějakou ztrátou prodáš.

Nevím, možná jsou lidi, kteří si vybírají zábavu výhradně podle ceny, jako je to často třeba u nákupu jídla. Ale to už je jejich věc. Já měl přece na mysli fakt, že dát třeba 1200 za skvělou hru není luxus, jak se to neznalému může na první pohled zdát.

2.10.2020 21:24:24

Czechlmenhotep
Nevim proc bych nemohl srovnavat cenu deskovek s videohrama.

Proc pises o cene HW netusim, leda bys chtel upozornit ze v konecnym dusledku je hrani na gamepadech jeste drazsi...?

2.10.2020 23:39:11 | Upraveno autorem (porovnej)

@Sethseth
Protoze cena konzolovych her neni dana pouze jejim vyvojem. Konzole jsou velmi specielni domena a jak tu zaznelo, tak HW je zrejme dotovany. Aby se vykompenzovala ztrata, tak hry stoji vice.

Ty hry jsou drahe z nekolika duvodu:
Exkluzivita - hra nevyjde na jine platforme.

Hru si nelze upiratit, protoze na PSx a Xbox se to dela spatne. Takze uzivatelum nezbyva, nez si ji koupit za plnou cenu oproti PC.

Dalsi vec je, ze u her plati jakysi uzus a cena hry nepresahuje 2000 Kc. Ted do toho nepocitam nejake nesmyslne sberatelske edice atp.

U deskovek nic z toho neplati - leda ta exkluzivita v podobe KS.

A presto ceny deskovek jsou vyssi a vyssi. Do toho onen trend, kdy nevyjde jen zaklad, aby si clovek hru osahal a tesil se na dalsi pridavky, ale uz od zacatku vyjde hra s 10 krabicemi a bud ber nebo nech lezet. Coz v kupujicim vyvolava jakysi tlak - pokud to nekoupim ted a bude to dobre, tak muzu mit smulu a nebo to koupim za "nekolikanasobek" v budoucnu. Verim, ze hodne lidi pod timto natlakem koupi proste jen pro jistotu, co kdyby...

A opet, u pocitacovych her neplati, ze by vysel zaklad a x dalsich rozsireni zaroven. Pokud se hre nedari, tak povetsinou uz nic nevyjde. U deskovek je to presne obracene a vlastne kupujes zajice v pytli.

Podle me je to dane historicky a trh s pc hrami je za ty roky stabilni. V deskohernim prumyslu je boom, tak vyrobci zkousi, co kupujici snesou. Podle me po chvili opadne zajem ze strany hracu a politika se bude muset zmenit.

3.10.2020 08:17:40 | Upraveno autorem (porovnej)

Vojtech Musil
Me je ale uplne jedno cim vsim je dana cena videoher potazmo zakulisi nacenovani HW. Zasadni je cena v regalu. Ma uvaha vychazi z informace, ze nektery AAA tituly na ps5 maji stat az 2000ka.

Nevim jak ty, ale ja vnimam docela vyrazne jak se deskovy hry za poslednich 10let posunuly - nemluvim o mechanikach ale o technickem zpracovani, pouzitych materialech a celkovem obsahu.

Marketing prodeje deskovych her a jak na tebe ten marketing pusobi me nezajima. Zajima me cena v regalu.

Nerozumim uvaze ze spatne prodavajici se videohre DLC nevyjde ale spatne prodavajici deskovce ano? Zajic v pytli? Dnes mas myslim dost moznosti jak hru pred nakupem vyzkouset.

Necham se prekvapit co budeme hrat za 5-10let.

3.10.2020 09:31:28

@Sethseth
Zajima te cena v regalu. Jenze ta je dana moha okolnostmi a ty se u deskovek a PC her vyrazne lisi. Kolik lidi stoji za vyvojem PC hry a kolik lidi stoji za deskovkami? Ten pomer je veliky. Zaroven cenu ovlivnuje pocet prodanych kopii atp. To vse se do ceny promitne.

Co se tyce mnoho moznosti, tak dokud si hru sam na vlastni kuzi nevyzkousis, tak nevis absolutne nic. Vse je jen spekulace a hype.

A DLC vs rozsireni her jsi absolutne nepochopil. Je pravdou, ze to je domena KS - hra jeste nevysla, nikdo ji nezkousel, jen videl promo video, teaser a muze si stahnout pravidla, ale uz k tomu nabizi x dalsich rozsireni. To se u PC her proste nedeje.

3.10.2020 10:02:59 | Upraveno autorem (porovnej)

Vojtech Musil
Pomer cena vykon lze aplikovat na cokoliv. Prijde mi zcela v poradku srovnat napriklad kolik hodin zabavy si uziju v deskovkou a kolik kc bych za stejny pocet hodin utratil v kine, tak, jak to udelal nekdo v diskuzi nize. Ale srovnani s videohrou tak nejak citim mnohem relevantnejsi..

Porad nechapu proc pitvas z ceho vseho se sklada cena videohry. To bych se mohl poustet do uvah o tom o kolik silnejsi trh s videohrama oproti deskovkam je, kolik kopii skyrymu, gta, battlefieldu, dosad si cokoliv, se prodalo a v jakych radech se pohybuje prodej nejuspesnejsich deskovek.

Nicmene bych chtel na zaver podotknout ze jsem uplne ok s tim, ze mas problem srovnat deskovky a videohry a vubec mi to nevadi..

3.10.2020 11:53:31

SethSeth
Jak to tady tak ctu, tak mam pocit, ze ta diskuze se ubira jinym smerem, nez byl tvuj puvodni zamer.

Kdyz si prectu tvuj uvidni text, tak z nej chapu, ze se ti zda cena videoher prilis vysoka oproti velkym projektum deskovych her, je to tak?

3.10.2020 13:11:18

Vybíráme z Bazaru

Tanto Cuore: Expanding the House (EN, 2010)
Tanto Cuore: Expanding the House (EN, 2010)
Akt. cena: 600 Kč
Končí za: 8 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas