Božicon - ASL / Up Front

Zdruvtež. Obracím se především na veterány Mageoconů a Relative Range před skorem dvacíti lety, pár jich tu mezi přihlášenejma identifikuju, potažmo ale se stejnou srdečností na každýho, koho rajcujou wargames, konkrétně a hlavně Up Front a ASL.

Vo co de? - Před pár dny jsem něco googloval a zakopl přitom o tenhle web. Vzpomínky z mládí ožily. Cafra, zase bych si zaupfrontil a zaasloval… Leč hledat tady na jižní Moravě v nejbližším okolí někoho, kdo je na stejný vlně se mnou, to arci ani nebudu zkoušet, takovej podnik je s největší pravděpodobností předem odsouzenej ke zmaru. Nicméně mi to od tý doby nejde z hlavy a napadlo mě, že nemusím troškařit, že by se to dalo udělat ve větším. (Prohovořil jsem to se ženou a mám její požehnání.) Když je Mohamed neochotnej zvednout zadek, třeba přijde přece jen hora za nim, žejo. 

Plán: Božicon (kdyby se někdo ptal: podle Božic u Znojma, ne něčeho nadpřirozenýho)

He? - Nojo, co by p.t. obecenstvo řeklo na několikadenní bootcamp na Znojemsku v obou výše zmíněných hrách, spojenej eventuelně s malým, amatérským turnajem a vedlejším programem jako grilování, popíjení, žvanění a vzpomínání na starý dobrý časy etc.? Nic velkýho, tak pět až maximálně deset lidí, pro to bych ještě měl infrastrukturu, resp. místo na hraní a střechu nad hlavou. Resp. něco jako postel můžu nabídnout tak třem až pěti lidem, jinak jsou tu po okolí a ve Znojmě holt penzióny a hotely. Víc bych možná taky uložil, jakkoli by to bylo asi spojený se stresem pro všechny zúčastněný, ale nával by mě překvapil. (Jo, na zahradě se dá samozřejmě stanovat, ale tak nějak nepočítám s tím, že by někdo chtěl…) - Letos mi na to přijde čas už trochu knap, jakkoli by se taky dalo na rychlo zfackovat, ale léto pomalu končí a já to tady na Moravě nejpozdějc začátkem října zabalím a odjedu zase domů. Spíšávejc bych se časově zaměřil na červen až srpen 22.

Proč by se někdo měl harcovat do nějakýho vidlákova na jižní Moravu? - Jednak bych v zásadě myslel, že setkání spřízněnejch duší a ASL/UF na stole je už dostatečnej důvod, druhak je Morava tak nějak v prostředku odevšad, na tom jsme se dohodli už před dvěma dekádama na Mageu. Stačí to jako důvod?

A máš vůbec kvalifikaci k tomu, něco takovýho pořádat? Co seš vůbec zač? - Neskromně si myslím, že jo. Ohlížím se na mnohaletej wargaming, jakkoli jsem tohle hobby někdy na počátku tisíciletí odšoupnul na vedlejší kolej, sbírku her až na pár kousků prodal kamarádovi do Prahy a věnoval se jinejm zájmům. Než jsem to zapíchl, měl jsem ASL v malíčku, páč jsem to doma asi deset let let hrál v klubu. Hehe, jestli si dobře vzpomínám, přivlekl jsem před lety, to jsem ještě vystupoval pod nickem Crook, pár krabic na druhej Mageocon a s někým, už nevím s kým, jsme hráli pár scenárií z Beyond Valor. A jestli se nepletu, nebejt mojí maličkosti, UF by se dostalo do Česka o něco pozdějc. O víkendu jsem teď koukal, sbírka ASL od AH je skutečně kompletní, až po Kampfgruppe Peiper II, a osvěžit si pravidla (aspoň pěchotu a základy) je věc jednoho dvou večerů. S UF je situace stejná, akorát že si člověk připomene pravidla v tramvaji cestou do práce.

Jo, to by tak bylo. Teď jsem zvědavej, jestli se na to někdo chytí. Když jo, bude dobře a radosti velice, když ne, tak se svět arci taky nezboří, zůstanu nadále u PC her a chovu mravenců…

21.8.2021 15:27:27

Crooku, ty Rakušáku, já jsem Tě hned poznal :-D Ani jsi se představovat nemusel :-) Na Up Front a blízká setkání nepřátelských patrol (dál jsem se nedostal) vzpomínám se slzou v oku doteď. A na Tebe a starýho Průvodce taky. Ono je to fakt dvacet let… Wie geht's?

21.8.2021 17:23:38

Hola hola! :-)

Nojo, na těch dvacet let jsem se dostal, když jsem před pár dny rekonstruoval co a jak kdy bylo, kdy jsem se čím zabejval, a pomalu jsem se zhrozil. Z vás - tehdy venkoncem študenti - jsou už zřejmě statný čtyřicátníci blížící se padesátce, já už počítám tejdny do důchodu (ještě 96). 

Jinak se vede dobře, děkuju za optání. Pendluju mezi Božicema a Vídní, díky Covidu smím/musím jen dva dny v tejdnu do práce, zbytek dělám z domova - s výhledem do zahrady. Koupili jsme tuhle se ženou jako letní byt tady na Moravě ruinu krásnýho baráku, - letos, deset let a nějakou tu korunu pozdějc, je to konečně sakumprdum hotový a renovovaný a volá po využití. Na hraní místa hromada. Tak holt na mě zas jdou roupy.

21.8.2021 19:59:37

Jou, správně jsi to spočítal. Ze studentíka fotříkem :-) Napíšu SZ.

22.8.2021 15:04:08

Zdravím do Vídně,

víkend s Up Frontem je docela lákadlo a tak za moji maličkost prohlašuju, že bych se i zúčastnil. Zvláště když vidím to dlouhodobé plánování, tak si myslím, že v roce 22 si ten volný víkend určitě najdu. Bylo by mi potěšením moci si přijet zaválčit.

P.S. Ikdyž na druhou stranu připouštím, že ASL mě zase až tak moc neláká.

24.8.2021 07:27:12

To jste mi, pane kolego, opravdu udělal radost! Tak předběžně řeknem “červen až srpen 2022” a budem číhat, kdo se ještě nachytá, než začneme kout detailní plány. 

Jo, kdyby byl nakonec důraz hlavně na UF a ASL zůstalo popelkou, taky bych se neoběsil. Mně holt akorát minulej tejden málem vypadly oči z hlavy, když jsem se tu dočetl, že ASL někdo hraje, to ve mně probudilo to nadšení zase něco podniknout. Nebylo by to poprvý, co by se něco zvrtlo někam úplně jinam, hlavně že je konečnej výsledek k spokojenosti všech zúčastněnejch.

24.8.2021 10:49:52 | Upraveno autorem (porovnej)

Mám koupený první starter kit, ale ještě jsem se k tomu nedostal. Určitě bych, ale rád přijel aspoň na čumendu. 

25.8.2021 21:49:22

Olé! Super! Hurá!

Čumenda je ale řekl bych na starou bačkoru. Pravidla na první scénária jsou v kostce vysvětlený relativně rychle, podrobnosti se daj probrat za pochodu, a nejlíp se naučíš plavat, když skočíš do vody. Co už se může stát horšího, než že člověk nevyhraje? Vpomínky na to, jak mi někdo v něčem natrh zadek a co jsem při tom dělal dobře nebo úplně blbě jsou mnohem zábavnější než vzpomínky, jak jsem koukal někomu, kdo něco hrál, přes rameno. :-) 

To byla jedna z mejch prvních myšlenek, že už jsem komplet všechno zapomněl, jak a co se má v jakým scenáriu dělat, a trhnu si akorát debilním šoupáním counters po plánu ostudu. Pak jsem si ale řekl, že čerta starýho, furt lepší si zahrát a dostat na řiť, než si říkat, že bych si vlastně po letech zas rád zaválčil, ale ze strachu z prohry bejt zticha. Konec konců mi dycky zbejvá výmluva, že mi kostky nepřály…

26.8.2021 12:47:34 | Upraveno autorem (porovnej)

Ahoj!

Ja bych se predbezne nezavazne taky prihlasil. Z Praglu to sice neni nejbliz, ale coz, ASLko mam moc rad a hraju ho na velice rekreacni urovni. Pak mi prosim, kdyztak napis, az budes vybirat termin ;-)

28.8.2021 23:14:45

Hola hola!

Skvělý, hurá, - prosím ano, ozvu se.

29.8.2021 23:30:20

som

Ahoj, berete i začátečníky s ALS SK1? Jestli jo, rád se přidám ;)

Šom

30.8.2021 13:22:05

Já bysem prosím myslel, že i lidi bez jakýhokoli ASL hardwaru a se znalostí pravidel blížící se nule, jen se svatým nadšením pro věc, najdou arci taky otevřenou náruč. Natož někdo, kdo už aspoň hodil pohled do krabice a na pravidla. - Děkuju velmi za zvednutou ruku!

31.8.2021 09:10:26

To komplet ASLko závidím - já to trhám jak to jde - a vyloďovací čluny v japončáckým setu mi fakt chyběj (moje pokusy o kompletaci západní fronty). My bychom s přítelkyní "asi" přijeli (nebo spíš určitě)… (jo… je to tak - ženská hraje ASL) - i když teď po návštěvě Lidic se jí moc nechce hrát za němčoury… ale jako počin dát dohromady magory do tohoto koníčku oceňuju. Jo a taky jsem pražák - ale bacha, nechci žádný “pro Pražáky dobrý” :-) Takže se hlásíme - a pokud bude počasí, tak nastartujeme motorky a šup. A nebo holt auto… a věk? Někdy kolem nařízený rychlosti v obci.

Michal

9.9.2021 15:40:16

ASL jsem sice nikdy nehral (jen parkrat fascinovane hledel na tu komplexitu), ale kdyz ctu zdejsi debatu a vyslovene si libuju ve zpusobu mysleni a vyjadrovani jejich ucastniku, zacinam seriozne zvazovat jeho porizeni a ucast… mno, realisticky to s ohledem na ani ne dvouleteho caparta asi neklapne, ale rozhodne vinsuju dobre zahrani a snad v nedaleke budoucnosti…? :)

9.9.2021 21:05:34

Pre ľudí čo to nikdy nehrali: pravidlá ASL Starter Kit 1 sa dajú nakomplet vysvetliť asi za 45-60 minút (je to iba 10 strán pravidiel). Určite si nezapamätáte všetko ale väčšinu ano, naviac skúsený hráč vás počas hry povedie, bude vám prípomínať vaše možnosti a nazačiatku i poradí čo je lepšie. Zistíte, že ono to v základe vlastne nie je až tak zložité, je tam síce pár pravidiel, na ktoré sa často zabúda ale tým sa nenechajte odradiť. Tá hra je pecka, úplne vás to pohltí. Tie možnosti, tie príbehy a detaily boja čo tá hra píše, na to budete ešte veľmi dlho spomínať. Keby bývam niekde bližšie tak sa určite zúčastním.

10.9.2021 14:43:10

Jo a nakouknul jsem na Up front - dodneška mě to míjelo - a vypadá to parádně. Už louskám pravidla… a vidím kde si warfighter vzal “inspiraci”…

10.9.2021 19:39:53

Eh, děkuji všem nově se ozývajícím za ozvání se, to zvedá náladu. Dneska mám za sebou otravnej den - ráno ještě za tmy z Božic do Prahy, úplně nesmyslně u matky šoupat půl dne nábytkem (od toho jsou firmy, ne synové, který bydlej daleko…), z Prahy zase dávno po setmění do Božic - takže jen krátce:

Za uplynulý dva tejdny jsem si pořídil tu elektronickou verzi aktuálních pravidel a ty první dva Starter Kity, abych byl up-to-date. O to se teď pilně smažím. Ale hlavně, hlavně jsem přišel na to, že VASL, kterej byl před těma dvacíti lety v plenkách a spíš úsměvnej, než aby se tím někdo, kdo má kolem sebe asi tucet spoluhráčů, vážnějc zabejval, je furt na světě, funguje a vypadá sakra prďácky. Líběj se sami přesvědčit, vašnostové, pokud to neznaj: http://vasl.info

V zásadě to pro mě znamená, že jednak můžeme - ten plurál je tu úmyslně, tím se obracím i na Tebe! - zkusit vydupat ze země českou ASLovou komunitu, a to bez ohledu na to, kde kdo bydlí, podhoubí celočesky (a samozřejmě celoslovensky! mmch. co píše CyberQ plně podepisuju) zdá se na to je. Druhak, což bych řekl taky nejni pro spoustu lidí zas až tak nezajímavý, k veselýmu ASLování a hraní jakýhokoli scenária potřebuje člověk v podstatě jenom mít/znát pravidla plus to který scenário. Veškerý - opravdu veškerý - mapy a counters dodá zadarmo VASL. Muj dosavadní (možná mylnej) dojem je, že tu a tam je někdo, kdo má jednu dvě krabice (jakkoli se podle “to už mám” tady dá identifikovat i pár lidí s úctyhodnou sbírkou) a chtěl by hrát, ale nemá s kým, tu a tam je někdo, kdo hraje s někým, ale holt jen s jedním někým, a vono to chce taky změnu a hrát proti víc lidem… O nějakej větší kroužek jsem zatím nezakopnul, i když googlovat myslím umím. Z vlastní dlouholeté zkušenosti: Když něco nejni a ty to chceš, tak se jářku nejlíp postarej sám, aby to bylo.

Teď odhlédaje od Božiconu - ten spadnout pod stůl stejně nenechám - co vy na to?

10.9.2021 22:06:50 | Upraveno autorem (porovnej)

Jo, páč ze mě (díky vám) tak nějak únava spadla, ještě dvě poznámky k Up Front: 

@Golom: Jo, Up Front skutečně stojí za to, aby na to člověk hodil oko. Já mám teda velkou mezeru, těch posledních zhruba dvacet let jsem nic nesledoval, takže nemůžu vyloučit, že je mezitím i něco lepšího, ale svýho času se všichni shodovali na tom, že je to velmi dobrá hra, a že “předběhla dobu”.

No a něco, co mě taky po čertech potěšilo (že nemusím ohrávat svůj původní set od Avalon Hillu) - tadááá - https://www.wargamevault.com/product/148406/ Nově taky vydali, tamtéž ke koupi, Desert War a Banzai, obojí dokonce s extra sadou action cards, takže na tom má člověk ten kterej správnej terén a nemusí si říkat “tenhle les je podle pravidel džungle, todle křoví bambus” nebo “jsme v poušti, to nejni příkop lébrž wádí, to má možná trochu jiný pravidla, než je na kartě napsáno".

10.9.2021 22:46:21

Já si stáhnul tu homemade verzi Up front a v pondělí budu tisknout karty… ty peníze se mi za tu krabici nechtěj zatím dávat - nejdřív to chci vyzkoušet a pak asi budu investovat, jestli si mezitím nevymazlím ten homemade natolik, že mi to přijde lepší. Každopádně grafiku to má lepší a přijde mi že i přehlednější…

A za mě k tomu Vassalu - mě zkrátka hry, který patřej na stůl v počítači nebavěj… a ještě teď po těch sračkách s Covidem bych radši cejtil lidskej pot než hučení kompu - toho mám dost v práci. Jinak je ale pravda že Vassal je fakt povedenej…

Ale dát se trochu dohromady by stálo zato…

10.9.2021 23:51:08 | Upraveno autorem (porovnej)

Jo a ty ASLkový PDF pravidla mě potěšily. Ty aktivní odkazy docela urychlujou hledání… Škoda že tam nejsou komplet pravidla ale jen některý kapitoly.

Otázka: máš i to sólo rozšíření? Zkoušel si to? Zatím jsem do toho neproniknul a ani nemám koupeno, tak jen jestli to stojí za to… naštěstí mám s kým hrát a na sólo jsem koupil Combat!

10.9.2021 23:59:11

Já bysem se prosím těch PDF pravidel zastal, je tam všechno, resp. všechno, co člověk opravdu potřebuje ("In other words, all the core rules and everything you need to play every non-HASL/SASL scenario is included in this virtual volume." Str. iii), což je IMHO hlavně A až D, event. E, Afrika a PTO. H pro mě bylo dycky jen nijak extra nutná reference, s hafo už hotovejch scénárií, který stejně nikdy všechny nezkusím, jsem nikdy necejtil potřebu tvořit vlastní. J nestojí za zmínku, ale je tam stejně jako užitečná kapitola K se sgt. Stahlerem. W (Korea) je pro mě samozřejmě nová, ale nezajímá mě. – Chybí I, L a M - hehe, v mejch starejch pravidlech je L ještě inzerovaná jako “Postal ASL” - ale ty kapitoly snad nikdy ani neexistovaly, jestli se nepletu nebo jestli to nějaký fanoušci neudělali za AH/MMP na koleně. N je úplně na pytel a k ničemu. O, P, Q, R, T a Z je potřeba jen když člověk má nebo chce hrát tu kterou krabici. Holt jen S na sólo, to tam asi opravdu mohli vrznout.

ASL Solitaire mám (starý), nikdy jsem nezkoušel, mám to teď v plánu v rámci osvěžování si zapomenutého. 

11.9.2021 07:57:20

Jde mi o to že mám koupený rozšíření - ale pravidla k tomu jen papírový. Hodilo by se to mít vše v jednom…

12.9.2021 13:00:55

No tak ať se Barča pudruje: https://www.zatrolene-hry.cz/kalendar-akci/bog-czech-2022-asl-advanced-squad-leader-1949/

Od znovuobjevení ASL mám odehranejch nějakejch čtyřicet scenárií na stole i přes VASL (tři velký jsou aktuálně rozehraný) proti různejm protivníkům, naučil jsem se tak nějak řídit tank (čemuž jsem se v minulosti úspěšně vyhýbal, ergo jsem na to patřičně hrdej) a mám mnoho hrdinskejch příběhů z bojů, o kterejch se dá dlouho vyprávět. - Tím chci říct, že jsem u ASL zůstal, ba dokonce oproti první hrací fázi pokročil, a na bootcampovejch plánech z loňska se až na maličkosti nic nezměnilo. Na palubě je navíc Michal alias Bifi, zkušenej ASLák z Bratislavy a hlavně člověk, kterej dokáže (pokud by bylo třeba) vysvětlovat pravidla mnohem líp než já. Olé!

Dáme se do toho?

7.4.2022 09:47:01

Aby to nezapadlo, poslušně hlásím, že jsem si dovolil všem čtyřem přihlášenejm zájemcům poslat tady zprávu.

Pokud někdo ještě zvažuje účast nebo tak, tak prosím veřejně, ne sám pro sebe v skrytu duše. Aby byly kapacity, žejo…

8.7.2022 10:46:40

V rámci AAR děkuju velice všem účastníkům za trmácení se na Jižní Moravu. Každej z vás přispěl k úspěchu celýho víkendu, na kterým se myslím můžeme bez jakýhokoli odmlouvání a protestů dohodnout.

Říkali jsme si s Bifim, že dobrý, ale že by bylo celkem na draka, abychom si teď  jen poplácali vzájemně na ramena jaký jsme to kabrňáci - a další akce zas až za rok. Michal teď regeneruje na dovolený, ale až bude zase normálně fungovat, tak bychom mohli zkusit tak jednou za čtrnáct dní takovej formát, že dva lidi - ať už kdokoli, ne nutně my dva - nebo dva týmy, by přes VASL hráli/hrály s libovolnym počtem přihlížejících kibiců (Zoom nebo Skype), a přitom se dá mluvit o všem možným, rozebírat taktika a tak. Ať už normální “tohle bychom mohli přístě dát” nebo “ten a ten by chtěl vidět nějakej noční scénář / něco s tankama / parašutisty / cojávim - a přitom probrat na živo hloub příslušný pravidla”. - Co vy na to?

Jo a prosím ty z účastníků, který tak ještě neučunili, aby mi poslali mailovou adresu. 

19.7.2022 19:11:16

Vybíráme z Bazaru

Bristol 1350 Deluxe + Extra Characters Kickstarter
Bristol 1350 Deluxe + Extra Characters Kickstarter
Akt. cena: 990 Kč
Končí za: 9 dnů

Offcanvas