Aplikace: Stairway to Heaven nebo Highway to Hell

Přítomnost aplikací v deskových hrách se tu už řešila mnohokrát, ale nejčastěji ve vláknech ke konkrétním hrám. A jelikož her, které aplikaci využívají ať už jako doplněk nebo jako nutnou součást, rychle přibývá, řekl jsem si, že neuškodí založit vlákno, kde by se mohli vyjádřit všichni nadšenci i nepokrytí hateři (mezi které se hrdě hlásím).

Patří aplikace do deskových her? Obohacují je? Zvyšují variabilitu? Okrádají hry o kreativitu lidských hráčů? Je to podle vás budoucnost nebo cesta do pekel?

*****
Too old to Rock'n'roll, too young to die.
9.7.2019 07:50:30

Aplikace
Hru s aplikací jsem hrál pouze jednou a protivná hudba mě rozčilovala. Od té doby je pro mě jedním z měřítek přítomnost či dokonce nutnost aplikace. Za mě NEBRAT a NEKOUPIT.
Ale nikomu svůj názor nevnucuji, jistě bude veliké množství fanoušků tohoto, dle mého názoru, módního trendu.

9.7.2019 08:06:19

Aplikace
Pokud se jedná o aplikace, které jsou součástí hry, tak s tím nemáme problém. S přítelkyní jsme to pojali jako gamebook, takže jeden z nás čte aktuální děj hry a druhý poslouchá. Neposíláme si tablet, není důvod. Jedná se o aplikace konkrétně k Panství hrůzy, Prstenu a Descentu. Co se týče hudby, tak tu vypiname. Na Spotify je spousta playlistů ke konkrétním hrám, čehož plně využíváme.
A osobně si nemůžu vynachválit pomocnou aplikaci Gloomhaven helper. Správa hry bez aplikace je hrozně zdlouhavá a víc jsem se soustředil, jestli jsem na něco nezapomněl, přidal správně žetony zranění, načerpal živly atd. S aplikací se můžu už jen soustředit na strategii hry, vše je přehledné, zkracuje herní dobu a hlavně je hra mnohem zábavnější, jelikož zmizel čas určený k manipulaci se hrou.
S aplikacemi nemáme problém..

9.7.2019 08:28:53

Hrám s aplikací ...
... se vyhýbám velkým obloukem. Dost na tom, že dnes každý čučí furt do mobilu, tak to nechci zažívat i u deskovek, kde preferuju lidský kontakt.

9.7.2019 08:35:09

Descent a Gloomhaven
Descent jsem hrál jen párkrát, ale kooperativní hra s aplikací mi přišla tak o 70% slabší než semikoop proti Pánovi jeskyně. A kromě toho v ní chybí právě ta možnost hrát za Pána jeskyně, což mě baví mnohem víc než hra za hrdiny.

A ani mě nijak neláká pomocná aplikace ke Gloomhavenu. Když hraju jakoukoliv deskovou hru, tak si na ni vždy vyhradím tolik času, kolik je jen možné. A všechny tyhle "nudné" části týkající se obsluhy podle mě k deskovým hrám zkrátka patří. Asi jsem blázen, ale já mám například hrozně rád i fázi mýtu ve druhé edici Arkham Horroru.

Podle mě k deskovým hrám nepatří spěch a aplikace je podle mě právě ten způsob, který se je snaží za každou cenu zrychlit. Raději si vychutnám jednu hru pořádně se vším všudy, než bych se snažil dostat za jeden den na stůl co nejvíce her, které ale projedu jen v rychlosti.

Za mě tedy aplikace rozhodně ne.

---
Zarytý odpůrce figurek, který zastává názor, že hromada plastu ze špatné hry dobrou hru nikdy neudělá.

9.7.2019 08:42:17 | Upraveno autorem (porovnej)

zdenda
Rozumím, že to možná nebyl hlavní důvod, ale zrovna hudbu a zvuky snad každá aplikace, co jsem měl, umožňuje vypnout, ne? :) Nebo můžeš minimálně vypnout multimediální zvuky na telefonu...

9.7.2019 08:49:22 | Upraveno autorem (porovnej)

Malcolm
My jsme s přítelkyní rádi, když se nám podaří dohrát tu jednu hru během dne. S pětiměsíčním synem se hra kouskuje a třeba scénář GH, normálně odehraný za 2 hoďky, se může natáhnout i na 5. Chápu, že pro někoho může být celá starost o hru jako rituál, který si nenechá aplikací zkazit, ale kvůli nedostatku času si něco takového nemůžeme dovolit a ani nechceme.

9.7.2019 09:13:48

aplikace
Tak já také napíšu svůj názor... Podle mě hry s aplikací postupně začaly tvořit svoji vlastní skupinu v rámci deskoherního průmyslu. Nemyslím, že je potřeba se proti nim nějak vyhraňovat, jen pokud nemáte rádi přítomnost ele. zařízení u hraní, tak si hold takové hry pořizovat nebudete. Ale Pán Prstenů, Detektiv, Kronika zločinu, U-BOOT to jsou všechno hry, které by bez aplikace nefungovaly. Nebo přinejmenším nefungovali tak dobře. Jako v případě Alchymistů... kteří sic mají možnost jak hrát bez appky, ale nikdo to imho nedělá, protože appka hru výrazně zpříjemňuje a přispívá k lepšímu hernímu zážitku.

Co tím chci říci je to, že kdybyste to převrátili do filmu, dostali byste zajímavou paralelu. Řekněme že hry s aplikací jsou "akční filmy". Což je také prostě jedna skupina filmů, které Hollywood produkuje. Můžete všude říkat, že nekoukáte na akční filmy, protože nemáte rádi násilí, ale k čemu to je? Nefunguje to tak, že kdyby ten film o násilí nevznikl, tak by se místo něj natočila nějaká hezká rodinná komedie.

Já sám hry s aplikací rád mám, jen jsem hodně citlivý na to, aby aplikace opravdu dávala smysl a dělala ve hře něco, čehož nelze docílit pomocí fyzických komponentů hry, případně jen velmi obtížně. Nemám tak moc rád hry s aplikací, kde se cítím jen jako služebník aplikace, kdy neustále vyplňuji do tabletu, co se na stole stalo (Panství Hrůzy, Pán Prstenů). Také nemám moc rád hry s aplikací, kde cítím, že kdyby všechno bylo v aplikaci, tak by hra vlastně fungovala ještě lépe (U-BOOT). Za mě příklady velmi dobrých her s aplikací jsou třeba Detektiv či Alchymisté.

A jsme zase u toho... akční filmy jsou také dobré a špatné, že.
___________________
Šéfredaktor Deskofobie

9.7.2019 09:42:29

ad Zhan_Shi
Všechno chápu, souhlasím se vším, co jsi napsal, technicky tomu rozumím a vím, že aplikace některým hrám pomáhá a bez ní by to nebylo ono ....
..... ale já jsem holt z těch, kteří u deskovek nesnášejí mít na stole mobil, tablet, či jiné podobné zařízení, kterých je kolem nás plno a jsem rád, že si od nich při deskovce psychicky odpočinu.

A nemyslím si, že to přirovnání s akčními filmy je to pravé, protože akční film je jen druh nebo téma filmu, stejně jako je druh nebo téma deskovky zombie (které třeba nemusím), ale spíš bych aplikaci přirovnal k 3D filmu (nebo 5D i s efekty natřásání sedačky, vůněmi, větrem a ostřikování vodou, když je scéna pod vodopádem). Nepotřebuju taková vylepšení a film si užiju třeba i černobílý ne na plátně ale v televizi. Dívám se na film z jiných důvodů, než kvůli těmto "novým" zážitkům. A stejně to mám i u deskovek. S deskovkou se chci zabavit s přáteli mimo "nové" technologické možnosti. Ale chápu, že někdo to má jinak a respektuji takový postoj.

9.7.2019 10:02:40 | Upraveno autorem (porovnej)

Aplikacia
Ja sa plne stotoznujem s krenom: ". ale já jsem holt z těch, kteří u deskovek nesnášejí mít na stole mobil, tablet, či jiné podobné zařízení, kterých je kolem nás plno a jsem rád, že si od nich při deskovce psychicky odpočinu " toto su moje slova. Mne dokonca vadi ked si priatelka pusti radio, tak jej to zakazdym stišujem :)

9.7.2019 11:46:40

OT - Mobily u stolu...
přímo nesnáším. Já mám naštěstí mobil v práci zakázaný, proto ho nechávám doma s nastaveným režimem letadlo a často se mi stane, že ho tak mám delší dobu. Stejně tak si nastavuju režim letadlo před každým hraním. A když vidím, jak si někdo při tahu dalších hráčů hraje s telefonem, aby se pak vyptával, co se děje a zdržuje tím hru, tak mám chuť udělat mu s tím přesně tohle:

http://www.drsnysvet.cz/do-skoly-mobilni-telefony-nosit-nebudete/

Jednou jsem takhle hrál Zimu mrtvých v pěti lidech, kde si ostatní čtyři hráči všichni mimo svůj tah hráli s mobilem a myslel jsem, že je na místě zabiju, protože z toho udělali snad tříhodinovou nezáživnou hru. Pak už jsem s nimi raději nikdy nic nehrál.

Stále se snažím některým svým spoluhráčům vštěpovat, že mobily k deskovkám nepatří a proto taky s nimi nechci hrát žádné hry s aplikací, aby nepodlehli dojmu, že neškodí dělat výjimky.

---
Zarytý odpůrce figurek, který zastává názor, že hromada plastu ze špatné hry dobrou hru nikdy neudělá.

10.7.2019 05:40:35

Vybíráme z Bazaru

Divočina od Albi (nová)
Divočina od Albi (nová)
Akt. cena: 110 Kč
Končí za: 6 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas