Ako často si kupujete ,,deskovku"?

Neviem či tu táto téma už bola rozoberaná, nenašiel som v diskusiách nič podobné, ale možno som len zle hladal, ale zaujíma ma váš názor, a prístup k nákupu spločenských hier.
Ak sa mám priznať, som v oblasti spoločenských hier nováčik. Nie že by nebavili, práve naopak - už ako decko som ich miloval. No potom prišlo obdobie počítačových hier, neskôr pracovné povinnosti... A teraz znovu objavujem čaro spoločenských hier. Minulý rok som sa dostal k Osadníkom z Catanu a odvtedy mi akosi pribúdaju hry, keďže súčasný trh ponúka naozaj široké a rozmanité spektrum. Povedal som si, že nákup jednej hry mesačne (prípadne raz za dva mesiace) ma hádam nepoloží na kolená... No ako dlho to vydrží je otázne.
Ale aby som sa dostal k podstate, zaujímalo by ma, ako je to u vás. Ako často si kupujete spoločenské hry? (či už lacnejšie, alebo drahšie). Máte nákup nejako rozdelený na celý rok, alebo ak sa v priebehu jedného mesiaca dostanú na pulty aj 3 hry, ktoré ste mali v hladáčiku, kupujete ich rovno naraz?
Všimol som si že je to trošku finančne náročnejší koníček - sú samozrejme ešte aj horšie. No músim argumentovať s tým, že keď si človek kúpi spoločenskú hru, hrá ju s rodinou, s priateľmi, zapojí do toho svoje okolie. To sa o mnohých koníčkoch povedať nedá.
7.6.2018 07:48:02

pravidelně
každý měsíc koupím jednu až dvě hry...
beru to i jako sběratelský koníček s bonusem, že si můžeš s hrou ze sbírky i opravdu zahrát s dětmi, rodinou a přáteli - přesně jak píšeš :-)

7.6.2018 07:53:17

1-3
1-3 za mesíc ale z to 80% her kupujem zde v bazaru, 10% kickstarter a 10% klasicky obchod.

7.6.2018 07:57:29

deskové hry
Rozhodně častěji než by se líbilo manželce, ale zase ne tak často, jak by se líbilo mě.

Ono to souvisí s podobným vláknem, kde se řešilo, kdo je hráč a kdo sběratel. Mám za rok nějaký výběr titulů od českých vydavatelů, sem tam mě něco zaujme na bazaru, k tomu občas přijde nějaký typ odsud, který mě zaujme. V průměru je to tak jedna hra za dva měsíce. Mám to spojené s barvením figurek, ono se mi to tak nějak prolíná. Asi tak..

7.6.2018 08:07:27

Naštěstí

už to období, kdy jsem byla schopná koupit si třeba šest deskovek za měsíc je pryč. Vybudovala jsem si základnu a teď už jen tak občas nějaký skvost prihodím, takže se mi podařilo si např. letos pořídit za 5 měsíců jednu jedinou deskovku. Už jsem namlsaná, takže než nějakou hru pořídím tak hodně dlouho zvažuju, zda bude mít v mojí sbírce místo, zda se příliš mechanikami či zážitkově nepodobá něčemu, co už mám ve sbírce několikrát apod. Ale vždycky tomu teda tak nebylo.... :-D

7.6.2018 08:35:22

deskovky
Rozhodně častěji, než by se líbilo manželovi, ale ne tak často, jak by se líbilo mně (díky za skvělou formulaci, Rukavička). :o)

Snažím se nakupovat v bazarech a ve slevách, ale když jsou někde větší slevy, neudržím se, a nakoupím třeba víc her naráz. Každý rok přikoupím cca 15-20 her. Ale poslední dobou se snažím přitáhnout opratě, protože se nám spousta her na stůl nedostane tak často, jak bych chtěla a prodávat se mi je taky nechce, takže jsem si řekla, že nebudu nic kupovat, pokud to opravdu nebude něco extra super, bez čeho bych nemohla dál žít... :-)

7.6.2018 08:36:53 | Upraveno autorem (porovnej)

2-3
Deskovky si kupuji zhruba jednou za 2-3 měsíce, předtím ale dost koukám na let's playe a názory (minulý týden jsem si konečně koupil Scythe :D ). Je spousta her, na které mám zálusk, na druhou stranu nechci po dvou hrách zjistit, že mě hra nebaví.
Co se týká typu her, koukám hlavně na to, jestli to bude bavit lidi, s kterými hraji, případně zda má hra sólo variantu.

7.6.2018 08:40:54

Nákupy
Nu já kupuji deskovky tak nějak asi teprve 5 let.. momentálně mám doma 70 krabiček, z toho je 50 základů a 20 rozšíření (což vychází v průměru na 10 her a 4 rozšíření ročně) Ale podobně jako u jiných diskutujících to neodpovídá skutečnosti. Byl to takový základ, co prostě musím mít a teď už je to zlehka: koupi si hodně rozmyslím, jestli něco podobného už doma není, s kým bych to hrál, kolikrát se to dostane na stůl, pak jde i o cenu.. Ale že bych si řekl tohle si nekoupím, protože už jsem si tento měsíc koupil to uplně ne. Když vyjdou věci / objevím věci, které se mi "vlezou" do měřítek výběru a fakt bez nich nemůžu být (což většinou následuje hned poté, co projdou prvním i třetím kolem kritického hodnocení) tak si ty hry prostě koupím. Ono je ve výsledku jedno, jestli si člověk přinese dvě menší hry za měsíc a nebo po třech měsících odříkání dovalí balík s RisingSun - manželka reaguje vždy stejně: "už zase další krabice?" Ale jak píše Rukavička, není to tak často jak bych ve skrytu své chlapecké duše chtěl :)

7.6.2018 09:38:22

Hrůza že já to vůbec počítám...
Sakra sakra tato diskuze mě namotivovala to spočítat a za poslední půlrok jsem pořídil min. 25 (možná 30... Přesně to asi ani nechci vědět ) her. Dříve jsem to měl tak že jsem z každé výplaty vyhradil 1000,- na hry takže to bylo měsíčně 1 až 2 hry (co zbylo zůstalo na hry na další měsíc...) ale ani nevým kdy se to zřejmě nějak zvrhlo :-) nemáte někdo tip na nějakou léčebnou ;-)

Jinak k tvým dotazům když vyjdou nějaké pecky co vyhlížím už delší dobu tak je prostě beru i kdyby to byla už 5.hra za týden... Však přijde doba kdy jich zas moc nevyjde...

Jinak i smím tempem bych neřekl že je to moc drahý koníček... Dráhy koníček je např. FOCENÍ (jsem vyléčený foto maniak tak to musím vědět) takové tělo foťáku "musíš mít" ideálně co rok nové protože je lepší model a hned máš klidně 50.000 v tahu, a pak pořád chceš lepší a lepší objektivy, blesky, filtry... A to co nákup to 5ti místa útrata... Ale jsou i ještě dražší koníčky takže drobné za deskovky nejsou tak hrozné :-)
______________________
hráč a drobný sběratel

7.6.2018 11:40:31 | Upraveno autorem (porovnej)

1a2a3a4
... a stejně pak přijde den, kdy téměř všechno půjde z domu, a budou ponechány pouze hry které se hrají :-)

7.6.2018 12:20:06

Vývoj
Tohle není snadné odpovědět a jako každý záliba to má jistý vývoj založený na herním kolektivu, chuti hrát, rozmanitosti oblíbených mechanik a hlavně na finančních možnostech.

Začínal jsem jako nováček několika hrami cca okolo 500-800Kč, ty se časem ohrajou a pak si člověk koupí nějakou větší hru, u mě to byla Hra o Trůny desková hra 1.edice za 1500Kč, což byla neskutečná EPIC pecka :-) a stala se nejoblíbenější hrou vůbec. Pak přišlo její rozšíření za dalších 1500Kč a rázem byla doma první hra za 3000Kč.

Pak jsem prošel několika hrami různých žánrů a mechanik (Carcassonne, Trafan, Tzolkin, Terra Mystica, Civilizace) a spíše jsem objevoval tento svět (cca 2009-2014)

Pak odmlka kvuli škole, pak práci a založení rodiny...

No a od listopadu 2017 jedu jak blázen a nevím co koupit dříve :D Vzhledem k mnohým Kickstarterovým předobjednávkám nevím jak to přesně počítat (zaplatím nyní a hru dostanu za rok). Je to dohánění zraceného času, takže tich peněz do toho jde nyní hodně, ale to se zase uklidní :-)

Každopádně pokud se ti tento deskoherní svět zalíbí, počítej, že časem se dostaneš na úroveň AT her s cenovkou okolo 2-4 tisíce. Každopádně každou velkou hru je třeba hodně zvážit především pokud je o ni předem známo, že jde o sběratelskou hru (Descent, X-Wing, LCG karetní hry) a tam pak spadne 20.000 Kč ani nevíš jak rychle :D

7.6.2018 12:46:23 | Upraveno autorem (porovnej)

prachy
At zbytecne nezakladam uzce souvisejici vlakno, nase*u vas primo tady - pridejte k tomu i info, kolik v tom mate penez. Ja to pocitat nebudu, nechci si kazit den.. ;)

7.6.2018 13:36:38

cca 5 do roka
Není to můj primární koníček, tak tam těch peněz moc nepadne, ale dostal jsem se k tomu právě také přes hru o trůny.

U mě je to tak, že si na začátku roku vyhlídnu, co nového se chystá na ks, nebo co půjde do obchodů, ale většinou během kampaně nebo po nějakém gameplay ztratím zájem. Doma mám jen pár her, které hrajeme s manželkou nebo, když se občas sejdeme na scénář Gloomhavenu s kolegama (při té intenzitě počítám, že nám hra vydrží tak 10 let :D, což mi vůbec nevadí, protože včetně homemade insertu, nákupu obalů a 3D objektů jsem do toho dal za 3 velké deskovky). Nicméně kupuji především hry, které mohu zahrát i sólo, když není nikdo po ruce, nebo hra která je pro dva, ale tam je podmínka, že se téma musí líbit manželce :). Tudíž toho ve výsledku není moc, protože hry do police nekupuji a jsem docela rád, že během těch KS kampaní ztratím o hru zájem. Pro letošek mám v hledáčku jen Arydiu, rozšíření na Robinsona, uvidim jak bude vypadat Solomon a podpořil jsem Unbroken a na geekbazaru jsem koupil Space Hulka CG. No a bohužel se otevírá PM na 7th continent, tak se uvidí jaká bude dostupnost pro non backery. Určitě bych toho chtěl mít doma víc, ale vim, že bych to nehrál nebo neměl s kým hrát, tak se musím spokojit s tím, že se podívám na unboxing a případně gameplay :D.... a ještě jsem dost náročnej co se vizuálu a replaybility týče, takže toho taky dost odpadne z toho důvodu.

7.6.2018 13:42:49

...
Několik let zkoušení, hledání a impulzivního (tohle musím vyzkoušet!) nakupování cca 1 měsíčně (a následného prodávání). Nakonec nedávno ustálení a občasné dolaďování malé sbírky po důkladném zvážení a studiu recenzí a videí.
Teď už se to dá ukočírovat. :)

7.6.2018 14:02:59 | Upraveno autorem (porovnej)

frekvence nákupu
U nás dost letí deskovky jako forma dárku. To taky pár krabic do roka přidá.
Co se týče financí, nekouřím, nechlastám, teď už ani tomu sportu moc nedám, tak proč řešit tohle. Navíc to mám jako formu relaxu. Když nebudu relaxovat u deskovky, budu relaxovat jinak. Podle mého tohle nemá smysl řešit, do banky si na hry půjčit nepůjdu.

7.6.2018 14:10:06

...
Začátek byly malý a levný hry, koukal jsem hlavně na cenu. Později jsem začal kupovat i dražší hry. Teď už mám menší sbírku a kupuji jen to, co opravdu chci, případně rozšíření. Hodnotím všechno včetně vizuálu, koukám na recenze a gameplaye.

Ale v průměru cca 1 hru/měsíc.

7.6.2018 14:24:06 | Upraveno autorem (porovnej)

Finance
Caa 240ks her průměrná cena tak 600-700,- (něco bazar, něco výprodej, většina nová) takže cca 160.000,-
______________________
hráč a drobný sběratel

7.6.2018 14:36:34

frekvence nákupu
Nakupuji asi 1-2 deskovky měsíčně, ale jen díky tomu, že mám super herní skupinu, kdy se většinou na hru složíme.

7.6.2018 14:36:50

je to peklo
Já začal velmi zvolna. Protože jsem hodně hrál Warcraft 3, pořídil jsem si její deskovou variantu. Pak několik let nic a pak jsem objevil Deskofobii - DĚKUJI, kvůli vám jsem do toho spadl! Teď mám doma nějakých 60 krabic a čekám na 7 kickstarterů.
Některý měsíc nekoupím nic, jindy zase několik her zároveň. A protože se ve mě probudil sběratel, tak rovnou se všemi dostupnými rozšířeními. V průměru by se ale dalo říct 1-2 hry/KS měsíčně. Naštěstí mám doma ženu, která (ikdyž sama není hráčka) mě spíš vybízí k tomu, abych si udělal radost.
______________
aka WantonDuke

7.6.2018 15:15:33

Proměny v čase
Když jsem s pořizováním deskovke začínal před těmi cca 20 lety, tak jsem kupovak převážně eurovky a to se dalo s cenou vejít často hluboko pod tisíc Kč. Ale zase sbírka se poměrně rychle rozrůstala a protože oba moji kluci byli menší, hrálo se opravdu náruživě a celá rodina.
Postupně se sbírka ustálila na cca 70 kouscích. Kluci ale vyrostli a deskovky už je neberou :( Takže já se přemyklikoval na solitér wargamesy a kupuju tak cca 2-3 deskovky ročně. Ceny jsou dost vysoké 1700-2400, takže mi to bohatě stačí. Většinou při nákupu putuje jedna deskovka do prodeje. Nemám nafukovací byt i s ohledem na to, že mám větší sbírku bigboxů pc her z 80. a první půlky devadesátých let :)
Výhodou změny mé orientace na solitérní wargamesy (nebo na wargamesy, které jsou i pro více hráčů, ale mají skvěle udělaní AI boty) je, že nových her moc nevychází a tudíž ušetřím :))

7.6.2018 18:13:29

...
Já ty deskovky dost rotuju na místním bazaru, klidně 3 za měsíc koupím a prodám, a doma mám nějakých +- 120 her, hrajeme doma s dětmi denně takže se ty hry celkem i brzy ohrají a jakmile se propadají příliš mnoho na dna skříní tak je pošlu opět na bazar. Většinou je to za stejnou cenu jako jsem je koupil, takže bazar funguje jako taková "knihovna" deskovek.

Sběratel nejsem, buď mě hra baví nebo ne.

7.6.2018 20:57:25 | Upraveno autorem (porovnej)

...
Maximálně jednou za deset let...
Dříve to tedy platilo, jen ten poslední rok se trochu zvrhl... To přibylo asi 40 kousků. Teď už jsem trochu zvolnil a jsem tak na dvou hrách měsíčně a výběr je také mnohem důkladnější.

7.6.2018 22:07:45

...
Mám to tak, že mám malý byt a jen jednu knihovnu, která už je skoro zaplněná. A taky méně času na společné hraní, tak jsem začal mířit spíše na solo varianty (případně pro více hráčů, ale s implementovanými AI boty), jako mají třeba kousky od GMT. A proto kupuju jen pár her ročně, a jen ty, o kterých jsem přesvědčený, že mě budou bavit a že je nepošlu dál. Prakticky co koupím, to si nechám, spálím se málokdy, před koupí hodně zvažuju, přemítám, vyhledávám, studuju, porovnávám, čtu, spekuluju, co ano a co ne. Teď jsem si jen neplánovaně pořídil Proroctví za 299,- z FO, má jen pobouchanou krabici, jinak ok, tak to je taková koupě mimo plán:) Kickstarter mě nezajímá, stejně je tam všechno o plastu, a bez toho KS zas toho tolik nevychází.

8.6.2018 08:33:53

meah
KS tě nezajímá, ale ještě je tam late pledge otevřený na Unbroken, který je výhradně solo, bez plastu, s pěknými SG v podobě vylepšní komponent, velké zákaldny fanoušků cca 10k backerů... a cena je jen 550 s poštou tušim.

edit:
s výbrem to mam stejné jako ty, podívej se na to ;)

8.6.2018 12:46:24 | Upraveno autorem (porovnej)

meah
Hurá, další solitair wargamista! :))

8.6.2018 17:34:24

Richmond
taky se pořád odhodlávám načíst konečně COIN boty :D Ale zatím to je větší problém, než se dokopat k (jiné) deskovce s lidma :D

8.6.2018 19:08:42

Vybíráme z Bazaru

Euthia: ToR + Legendary Collection Box
Euthia: ToR + Legendary Collection Box
Akt. cena: 3250 Kč
Končí za: 7 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas