Založení deskoherního klubu

Mě v diskusi chybí tohle téma. Postup, podmínky, zkušenosti ostatních. Co je pro a proti, na kolik mě to vyjde, atd atd. Na netu o tomhle není ani zmínka. 

10.3.2023 09:09:16

Dal bych si bacha na věk ;-) u nás byl super klub, i turnaje pořádal. Jenže pak se všichni organizátoři dostali na VŠ a ze dne na den celý klub zanikl. Lidi už se na malé město nevrátili, alespoň že pár z nich je teď u deskoherních firem.

Po deseti letech u nás vznikla alespoň veřejná FB skupina, která organizuje společné hraní v restauraci cca 1x týdně pro příchozí. Takže náklady nula, možná trochu času.

10.3.2023 10:05:19

Myslím si, že tohle je asi jako s každým jiným kroužkem nebo živností.
Taky není nikde napsané, kolik stojí zařízení a provoz truhlářství nebo zámečnictví.
Musíš mít prostory, kde bys takový klub provozoval. Jestli seženeš už zařízený objekt (myšleno s toaletama, zázemím, atd.) nebo si prostory zrekonstruuješ podle sebe je nepodstatné. S nalezením prostor by ti mohlo pomoct město.
Takový prostor potřebuješ nějak vybavit. Buď jsi vyhrál ve sportce a necháš si interiér navrhnout nějakým designérem a následně jej necháš na míru vyrobit u truhláře nebo zvolíš finančně méně náročnější variantu a tím je IKEA.
Musíš mít počáteční kapitál v podobě několika desítek her. Od těch obřích až po nějaké dvojkové rychlovky (a počítat s tím, že z tvé soukromé sbírky se stane poloveřejná) a hlavně každou takovou hru bys měl mít naučenou nebo alespoň odehráno pár partií. Zejména proto abys dokázal rychle vysvětlit základní pravidla ale taky abys dokázal poradit jakou hru by si měli lidi zahrát.
Dál bych doporučil oslovit místní vydavatele s otázkou spolupráce. Zda vůbec a za jakých podmínek.
Jestli bude tvůj klub free for all nebo zda si vstup do herny podmíníš registrací (s nebo bez členských poplatků, za které bys mohl v rámci nějakého hlasování pořizovat nové hry nebo zkrášlovat prostory), případně zda vstup podmíníš vstupným (i dobrovolným). Každý zvolený způsob má svo pro a proti.
Jako dobrá kombinace se hodí herna kde si hráči můžou dát nějaký domácí sandwich, toast nebo jiný snack, dát si třeba dobrou kávu nebo pivko z místního pivovaru (Když bys pořádal nějaké turnaje, tak by se s nimi určitě dalo domluvit na nějakých cenách), případně dobrou limonádu nebo džus.

10.3.2023 10:47:43

@KaStanCZE  Děkuji za informac, stále mám ale plno otázek. Je potřeba mít živnost? Já měl za to, že ano. Tím postupem jsem myslel, jako jestli má být první živnost, pak sehnané prostory a nakonec registrace clubu, nebo je to úplně naopak?  Samozřejmě mít hry, umět je a umět se s nimi podělit, to je základ, to chápu. 

 

10.3.2023 11:06:10

@jankie Zatím se spíše jen zajímám, co stojí okolo. Ale na vysokou se nechystám. 😁

10.3.2023 11:08:28

Chces podnikat nebo jen met deskoherni klub?

Pokud podnikat tak zivnost (platis odvody) pokud ne tak zaloz spolek - neziskovka nrbo zaloz FB skupinu a chodte hravat do hospody jako parta kamosu.

10.3.2023 11:50:28

Tak nejprve si musíš aspoň trochu ujasnit, co vlastně chceš/očekáváš. Jestli to má být takříkajíc bohulibá činnost pro veřejnost, tak bych se obrátil na město.

 

Pán her - Nový Jičín

10.3.2023 12:03:40

Pro mě je hlavní mít prostory, kam můžeme chodit s partou hrávat hry a zároveň mít otevřeno pro veřejnost s nějakým pozdějším  členstvím s výhodami,které by nejspíš bylo za nějakou finanční částku. Asi tak jak kluby fungují.

 Tak mě napadlo , jestli nejdřív  nezmapovat zájem v místě.. Zatím je nás něco kolem deseti. 

10.3.2023 12:24:48

S tím zájmem je to dobrý point. Nemá cenu živit (finančně i časově) prostor/aktivitu, o které se dá říct, že bude jen pro pár “vyvolených” a sem tam host a to jen dvakrát do měsíce.
Zároveň se očekává pravidelnost, že klub bude otevřený třeba každou středu od 15 - 20 hod. a třeba každou sudou sobotu.
Plus se budeš muset alespoň trochu starat o sítě aby tě/klub bylo trochu vidět. Byť se příspěvky a události dají plánovat, tak je stejně musíš napsat nebo ti je někdo musí napsat.
Cca půlrok jsem obstarával FB bývalého florbalového klubu a i když se to nezdálo, tak to byl docela žrout času. Přes den do 16 hodin v práci, pak asi hoďku na odfrk a sváču. Pak hala a tréninky do 22 hodin. Pak rychle udělat grafiku pro nadcházející domácí zápasy a pak udělat události na FB. A kolem 1 ráno hezky do postele.
Nechci tě od toho nijak odrazovat, víc deskoklubů, jen je dobré se na to podívat i z druhé strany a říct si, jestli jsem dlouhodobě a pravidelně ochotný obětovat kus svého volného času.

Abych ti odpověděl na tvůj první dotaz, tak se přiznám že přesný postup nevím. Ale prostory můžeš shánět už teď. Stejně jako můžeš zkusit oslovit vydavatele. Budeš vědět na čem jsi, na čem zapracovat a tak.
Podpisy smluv o pronájmu prostor nebo smluv s vydavateli jsou jen formalitou a dodatek ke smlouvě se dá podepsat kdykoliv.

10.3.2023 15:23:01

Ahoj, přileju si - “klub” jsem zakládal nedávno - v listopadu. Budu psát ze svého pohledu, subjektivní názor a pohled na věc - není to žádná rada, jen myšlenky, jak mi to běhá v hlavě - NEBRAT DOSLOVA, možná tam budou nějaké kraviny, opět subjektivní názor

  1. Forma : jde o to, jakou formu klubu si chceš založit. Ono to totiž není jen tak a veze se s tím několik věcí, které musíš mít před tím minimálně alespon zjištěné. 
    • Kamarádské hraní/ občasník - nepotřebuješ k tomu skoro nic - prostě si někde najdeš místo, kde se scházet, seženeš si pár lidí přes deskoherní seznamku a pustíš se do toho, budete se nepravidelně scházet, zahrajete si 2-3 hry, pokecáte, a tak.. většina hospod u nás neměla problém, prostě jsme přišli, roztáhli hru, dali si pár piv, nějaký snack.. a po 3-4 hodinách šli dom. Nechtěli po nás žádný nájem, stačilo jen rezervovat - ale pokud tam byla akce, poslali nás k šípku.. 
    • Zájmový kroužek / pravidelné - k tomu už potřebuješ mít buď nějaký společenský dům/místnost/.. kde ti dovolí pořádat pravidelnou slezinu. Tady už může (a nemusí) hrát roli nějaký nájem - například v domě mládeže, skautském domě, atd.. taky je tam značené omezení co se týká času, jelikož nebudeš jediný, co bude chtít takový prostor využívat. Tuhle formu momentálně využívá můj klub - mám kamarády, kteří mají restauraci a mají rádi deskovky, takže každý čtvrtek mi dovolí bez nájmu hrát od 17 do 21-22 hod s tím, že prostě hrají také. Nemusím řešit nájem, nemusím řešit místo a nemusím řešit IČO. 
    • klub / pravidelně a občasně - to samý jako kroužek, ale k tomu už bys měl mít IČO, at už někoho ze členů nebo založit třeba svoje. K založení IČO ale patří nějaká legislativa, daně, datovou schránku a povinnosti vůči státu - na to pozor - je to velké mínus. POkud se v tomto neorientuješ, nebo nevíš, tak nedoporučuju. Možnost je ještě založit z.s. což je zájmový spolek, ale k tomu potřebuješ minimálně 3 lidi. Na druhou stranu - spousta vydavatelů má pro kluby podporu - například lepší ceny her, hry zdarma, atd..

15.3.2023 19:40:11

2. Pravidelnost vs. návštevnost: - jak pravidelně to chceš pořádat? Kolik by ti stabilně chodilo lidí? Máš místo, kde se scházet? 
Pokud máš místo a jsi připravený na to, že prvních pár týdnů, měsíců to bude celkem pain, než se to nějak stabilizuje, tak hurá do toho. Nemá cenu zakládat klub, pokud tam budete tři. 

3. Peníze

Ne, že by to bylo to nejdůležitější, ale je. Tak jako tak máš prostě výdaje

  1. nákup her - když si chce založit klub, musíš mít nějaký vstupní kapitál. Pokud nemáš už ted doma 100 her, tak je potřeba počítat s tím, že musíš investovat sem
  2. prostory - pokud nemáš vlastní prostory, musíš buď najít někoho, kdo ti prostor pronajme, nebo poskytne. Pokud budeš muset platit nájem, musíš vybírat i vstupné = méně lidí, protože ne každý by chtěl platit vstup za to, že si zahraje deskovku.. 
  3. propagace klubu - to jde i bezplatně pomocí soc. sítí, ale ne každý má instáč nebo Fejs, takže reálně oslovíš jen malou část lidí, kteří by mohli chodit. Případně by se dalo vytiskout nějaké plakáty a vylepit po městě a podobně. 
  4. odvody a legislativa - pokud nezaložíš z.s. nebo neziskovku, zak musíš počítat s tím, že budeš muset dělat přiznání a podobně.. a z toho jsou další problémy..

4. Viditelnost a propagace skupiny

Tohle zabere nejvíc času - pokud chceš, aby se ti do “klubu” dostávali nový lidé, musíš je oslovit - at už obsahem, nebo nějak jinak. Pokud chceš chodit hrát s partou - tohle řešit nemusíš, ale tím pádem ani zakládat klub. 

Moje skupina je vedena na FB tak, že v sobotu vítám nové členy, v neděli událost na čtvrteční hraní, pondělí recenze (ve spolupráci s dalším klubem), čtvrtek hraní a fotky z hraní. 

Pokud ale chceš nové lidi, bude tě to stát kotel času, abys vymyslel obsah, jinak na tebe zapomenou a tím pádem budeš naopak lidi ztrácet

 

 

15.3.2023 19:53:20

5. věková skupina 

Musíš si stanovit, jakou věkovou skupinu chceš a kdy. A hlavně takové skupiny oddělovat. Opravdu nelze říct - je to klub od 18 do 35let. To se ti na to všichni vyprdnou. Musíš oslovit všechny věkové skupiny, abys měl ideálně co největší dosah. 

Naše skupina má každý týden hraní, kde jsou k dispozici i dětské hry (které případně s dětmi hraju já), jednou za 2 měsíce hraní jen pro děti, jednou za 3 měsíce celodenní hraní od rána až do noci. 

Momentálně řeším nějakou distribuci pozvánek do škol, mateřský, základka, střední - abych oslovil víc lidí, kteří by potencionálně mohli přijít si zahrát. Hraní s dětmi je důležité - děti vždy přijdou s rodiči a tam je pak šance, že se rodičovi hry zalíbí a začnou chodit na dospělácké. 

6. znalosti

nemůžeš si založit klub, když nemáš schopnost lidem hru vysvětlit.. Pokud hodíš lidem hru na stůl, tady jsou pravidla, až dohrajete, tak to sbalte, díky.. to se ti na to většina vyprdne. Musíš znát pravidla her, které doneseš tak, abys je uměl vysvětlit i začátečníkům. Musíš počítat s tím, že na tvou sbírku budou šahat cizí lidé a tím pádem začít uvažovat třeba nad obalováním karet, pokud si doted neobaloval (= další finance). 

7. komunikace s vydavateli

naši čeští jsou skvělí.. půjčí ti hry, půjčí ti hry na turnaje, mnoho z nich ti dá i ceny do turnajů výměnou za nějakou propagaci typu “zveřejníme na stránkách” a podobně. Ale pozor - bez IČO je ta okmunikace trochu jiná, omezenější. Ne nemožná, ale omezenější. 

 

a pak jsou tu další věci. Tím samozřejmě nechci odrazovat od založení klubu - když jsem to zvládnul i já, tak to zvládne každý.. Ale musíš počítat s tím, že tě to bude stát moře času, peněz a energie. Na oplátku ale budeš mít nové kamarády, zážitky, zahraješ si velké hry, které doma třeba kvůli časoprostoru nezahraješ atd.. Z vlastní zkušenosti bych ti doporučit si nejprve udělat skupinu 3 lidí, se kterou budeš někam chodit. 
Po čase si založit na FB/instagramu skupinu, stránku a začít tam vytvářet obsah, události a tak. Postupně ti skupina nabyde, přidá se spousta lidí (počítej ale, že aktivních bude tak 10-20%, zbytek bude na ozdobu). Najdi si prostory, kde tě něchají zadarmo, bez nájmu..
A pokud to pojede, tak si založte IČO.. 

 

15.3.2023 20:18:04

A nejlíp uděláš, když zkusíš oslovit již funkční kluby např na FB a prostě se jich zeptáš.. 

15.3.2023 20:24:33

@GamingDad moc díky za informace. 

17.3.2023 16:29:41

Vybíráme z Bazaru

Noc upírů
Noc upírů
Akt. cena: 700 Kč
Končí za: 5 dnů

Offcanvas