nepřihlášený

přihlásit

registrovat

Ohodnocení pomocí bodů

Zdravím vás,

může mi někdo vysvětlit "bodový" systém za nahrávání obrázku, scan karet a nebo vytvoření něčeho do her apod. Rád bych tomu porozuměl a ne jednou dostal 5 bodů a jednou 20.

děkuji za vysvětlení

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zombicide: Černý mor | Dice Throne: Season Two | Munchkin | Decrypto | Sagrada | Cartographers | Šerif z Nottinghamu + Merry men | Troll | Hero Realms: The Ruin of Thandar | Legendary Encounters: An Alien Deck Building Game | Loony Quest | One Night Ultimate Werewolf | Dungeon Mayhem |

7.12.2019 23:47:12

Nesmyslne bodovani

cely system bodovani je nesmyslny.
Jasne priklady:

a) Nastrilite 50 fotek nejake hry (napr. Hellas) a stravite tim 2 hodiny. = 50 bodu minimalne

b) Napisete 1,5 strankovou recenzi za 1 den = cca 50 bodu

c) Rozsireni do hry, kde napisete stran 10, mate 50 bodu taky a stravite na tom cca 1 mesic prace.

Neni to nepomer? 3 cinnosti s pracnosti 2 hodiny, 1 den a 1 mesic a celkovy pocet bodu je shodny.

Toz asi tak. Dalsi veci pak je, ze body jsou k prdu. Zajimava by byla aplikace v bazaru - napr. prodejce by platil 10 Kc za prodanou hru nebo 10 bodu, ale ta tady taky chybi.

10.2.2020 08:25:23

Unboxing

Chápu. Původně jsem to pochopil tak, že jde o unboxing na starou hru, která žádný nemá. Pokud už ale unboxing má, pak samozřejmě dává smysl a souhlasím.

22.12.2019 12:56:12

Peet

No videa místo nezabírají,jsou tu jen odkazy na YT nebo FB.

22.12.2019 09:25:51

Špatňák

Ono jde asi spíše o to, že se točí unboxing na hru, ke které je už unboxingů mraky.
A když je hra dva roky stará, tak jich bude ještě víc :) :D

Videorecenze je něco jiného, těch dokonce čím víc tím líp...to stejné u video návodu, protože každý to dělá trochu jinak a každému to jinak sedne.
Ale unboxing si myslím opravdu stačí jen jeden :)

Nebo třeba ty by jsi schválil u jedné hry dvě fotky té samé figurky jen od jiných lidí? Asi ne žejo, a nebo schválil, ale nechal bys jen tu lepší a ru původní smazal :) ;)
Stejně bych to dělal s unboxingama. Tam by to ušetřilo si myslím hromadu místa na serveru :)

22.12.2019 05:10:57

Unboxing na staré věci

Jen ať jsem v obraze; proč je špatné točit unboxing na věci, co jsou 2 roky venku? Když tu hru neznám, tam pro mě takové video může být přínosné. Nebo?

22.12.2019 00:54:23

Artcore

No si predstav ze ano. Ale na youtobe a pod video
Bartyx Gaming. Neviem o co ti ide, nikto nevravel, ze pod video na ktore odkazujes :). Navyse som sa vyjadroval k zmysluplnosti tocit unboxing vecí, ktore su uz dva roky na trhu, nie k bodom :D.
Nech sa ti paci: https://www.youtube.com/watch?v=L4RpJ8LW4nM
A aj tebe pekne sviatky.

Upraveno autorem (porovnej)

18.12.2019 12:56:17

2 JAHMANsvk

Sak som to pod to video aj napisal :)

Asi ne, jinak by to tam bylo videt:
https://www.zatrolene-hry.cz/spolecenska-hra/scythe-invaze-z-dalek-5939/videa/6155/#content

Kazdopadne, kazdy bodik dobry, ne?

18.12.2019 11:19:54

Děkuji

Děkuji všem co se zapojili do této diskuze a napsal zde svůj názor na pohled. jak admini ,tak lidé co natáčí videonávody, tak lidé co dělají překlad karet a nebo jen fotí...

přikláním se zde k názorům, že každá práce má jinou váhu a každá práce by měla být co nejspravedlivěji ohodnocena. A jak někdo zmínil, když něco dělám x hodin, případně i desítky hodin práce a věřím, že můj výsledek za to stojí a je to připravené v podstatě k tisku a pak za to dostanu "pár" bodů, tak mi to přišlo líto.

vše nejdůležitější již bylo řečeno.

16.12.2019 15:37:48

Body

Zkusím svůj úhel pohledu.

Základem je 1 bod. 0 se dává opravdu zřídka. 1 bod je za fotku. Chápu, že někdo fotí jen rychle mobilem a dostane stejný 1 bod, jako jiný, kdo použije zrcadlovku a vše si nastaví pro nejlepší výsledek. Teoreticky by měl být odměněn lépe, ale.... (dostaneme se k tomu později).

V zásadě by za fotky nemělo být víc bodů, nicméně více snahy je třeba podporovat a proto jsou 2 body za kvalitnější příspěvky a 3 body za top kvalitu. Poměrem vložený čas vs. odměna jsou na tom fotky vůbec nejlépe. Což je i ten důvod, proč za prostou fotku, ať už je pořízena jakkoliv, není víc bodů. Protože pak by se musela zvětšit celá škála a uznejte sami, že mít 10 bodů za sken by bylo opravdu absurdní. Pak by za video návod muselo být tak 500 bodů. Buď bychom měli všichni do měsíce nejlepší pokrývku (a bodový systém by ztratil i tu jedinou motivační funkci, kterou má), nebo by se muselo požadovat více bodů za dosažení stejné úrovně.

Každopádně souhlasím, že za vše mimo fotky by se měla odměna upravit, ale upřímně říkám, že nemám ideu jak.

Jinak alespoň placebo pro ty z vás, kdo se snažíte fotit kvalitně a máte stejný jeden bod, jako ten, kdo jen rychle cvanke mobilem:

1) Plníte web kvalitnějším obsahem a třeba pro mě je tohle odměna sama o osobě.
2) Pokud mám u her více fotek, tak beru nejkvalitnější. Případě mažu méně kvalitní a nahrazuji vyšší kvalitou.

Takže má to smysl. Pokračujte prosím.

16.12.2019 02:29:15

Údernik

Tomu sa tiez cudujem, ze je niekto schopny dva roky po vydani natocit unboxing na Invaze z dalek :D . Pricom je toho plny internet.

Upraveno autorem (porovnej)

11.12.2019 23:42:39

Body

Pro mě body nebyly prioritou i když přilbička v profilu potěší. Ale pak jsem se dozvěděl, že jsem sběratel levných bobů skrz fotky. To mě trochu otrávilo a tak jsem svoje příspěvky omezil téměř na nulu, abych nebyl ten zmetek honící se za body.
Ono by možná více než nějaké body potěšilo kupříkladu přehled množství stažení překladů pravidel, aby člověk věděl, že alespoň někdo tu jeho práci využije.

11.12.2019 21:52:06

Rovnoměrnější rozdělení

Taky jsem se nad tématem, které nahodil MistrYpislon nedávno pozastavil. Jako není to o nějakém předhánění se v počtu bodíků a lepší ikonce, drtivá většina příspěvků tady v diskuzi chápu, i to, že každý má jiné preference a vyhledávanější obsah. Ale nejvíc souhlasím s příspěvkem od Cardinalleho z pondělka:

"chtělo by to zohlednit investovaný čas v bodování příspěvků" fotky tolik času nezaberou, články podle rozsahu, ale videa a překlady (navíc s grafikou a formátováním), to už je jiná
- samozřejmě kvalita příspěvků by měla být určující, ale to beru jako automatiku.

Např. v mém případě:
ČLÁNEK POPISU HRY - 3b
(nějaký čas hodinu/dvě jsem nad tím strávil, přišlo mi to adekvátní)
FOTKY NA MOBIL - 1b/ks
(nefotí nic moc, ale podobné fotky ještě u her nebyly, jak jsem to tam hodil, body jsem nečekal)
FOTKY ZRCADLOVKOU SE SVĚTLEM A POSPRODUKCÍ - 1b/ks (stejně jako pro nulovou práci přes telefon a to to nějaký čas zabralo)
SOUBOR S BETA VERZÍ PRAVIDEL - 3b (nulová práce, jen přesun souboru z místa na místo, ať to lidi pro KS hru nemusí hledat po netu)

-----
edit: tagu "admin" si nevšímejte, řeším pouze nově přidávání her a na toto jsem teď malý pán

Upraveno autorem (porovnej)

11.12.2019 14:48:06

offtopič

...byť ne úplný, tak mě překvapuje zbytečně vynaložená snaha tvůrců videoobsahu dělat unboxing na hru (Scythe, Na křídlech, Tapestry), která už podobné unboxingy má.

Přitom je tolik starých a dobrých her ke kterým jsou sotva nějaké fotky

11.12.2019 13:29:21

@Fleder

Musím povedať, že má Fleder v niečom pravdu. :)

V podstate je to jedno, samozrejme to nerobíme pre body. Napr. na BGG nič také nie je, žiadne body. Sú tam nejaké virtuálne BGG mince, ale sú mi skoro na nič, vôbec to tam neriešim. Tam je mi to úplne jedno.

Tu na ZH je to asi tým, že tie body sa skrátka udeľujú, a hodnotí sa vynaložená práca a prínos, a je z toho sumár na konci kvartálu, a pod. Možno je to nejaký pozostatok nespravodlivých hodnotení z detských/školských čias a pod. :D , neviem, chcelo by to analytika, ale asi odtiaľ pramení nejaký zmysel pre rovnovážnosť v tom hodnotení. :)

----------------------------------
herný klub NITHRANIA z Nitry

10.12.2019 20:39:02

@Fleder

Je vidět, že jsi se ani malinko nezamyslel nad tím, co jsem v dobrém napsal. Není to ani o dokazování si něčeho ani o nějakém uspokojení ani o hrdlení 4 nebo 6 bodů. Je to jen o dobrém pocitu, že je moje práce prospěšná a že mi to někdo dá patřičným způsobem najevo. Někdo takové ocenění potřebuje a udělá mu radost a někdo jako ty je třeba "dostatečně vyspělý a altruistický", že to nepotřebuje. Každý jsme jiný a není třeba to shazovat nějakými impertinentními poznámkami o hrdlení bodů. Chtělo by to trošku vzájemného pochopení a tolerance. Nejsme všichni stejní.

10.12.2019 19:20:02

Fleder

Ale to, že to je pre teba zvláštne neznamená, že to je zlé... skrátka každého motivuje a povzbudzuje niečo iné. Nedá sa ku každému človeku pri odmeňovaní a motivovaní pristupovať rovnako. A ak sa to dá jednoducho nastaviť a sú ľudia, ktorých to poteší a povzbudí, tak prečo nie?
Okrem toho, nikoho dávanie bodov nič nestojí. Nikto nechce za svoju tvrdú prácu peniaze - dokonca chcieť ocenenie komunity vyžaduje viac, ako chcieť body od redaktora, takže znovu, to, že tebe to je zvláštne alebo divné, neznamená, že to je zlé. Dokonca, to môže byť aj naopak...

Upraveno autorem (porovnej)

10.12.2019 18:06:43

Kren

Já prostě nechápu, co si těmi body někdo potřebuje dokazovat :-) Resp. jinak..vypadá to tak.
To je formou uspokojení nějaké číslo? Aspoň pro mne by jako uspokojení bylo, že komunita z toho má prospěch, že je moje dílko u něčeho vidět, jsem tam uvedený /ale zase, stejně s nějakou noname přezdívkou/, ale hrdlit se, jestli tohle je za 4, nebo za 6 bodů a jestli jich má víc Franta nebo Tonda...nevím.
Strange to me...

Upraveno autorem (porovnej)

10.12.2019 17:53:35

Ikona

Tiez si myslim, ze tym ludom nejde o nejaku ikonu. Ide o ohodnotenie ktore si zasluzia!

10.12.2019 17:25:07

Peet, Fledr, som

Tu debatu chápu. Nejde o body a nějaké chlubení se ikonkou nebo bodama, ale jde o míru ohodnocení práce a když někdo na něčem intenzivně dělá, tak ho zahřeje, že někdo chápe, co to obnáší a že to ohodnotí. Prostě to člověka potěší a naopak, když nad tím stráví fůru času a nijak se to v hodnocení neprojeví, nebo jen minimálně, tak ho to znechutí a příště se mu už do něčeho takového nebude chtít, protože cítí, že to nikdo neocení a tudíž je ta práce na prd.

Je třeba se na to dívat i z tohodle hlediska a neodsuzovat hned někoho šmahem, že chce nahonit nějaké body. Takže som nemá pravdu, že je to jen číslo nanic.

Upraveno autorem (porovnej)

10.12.2019 16:34:04

Som, Fleder


Moje řeč :)

10.12.2019 10:37:09

Som

Absolutně souhlas se Somem, upřímně tohle dohadování nechápu..kdo má víc bodů, jestli má tohle být za víc nebo za mín...a já mám pak ve výsledku u jména takovou ikonku nebo makovou.

Asi jsem na nějaký achievmenty a jejich ukazování už moc starý, ale tohle mi fakt připomíná debatu, kdo a proč má víc bodů a větší ......

Jestli tohle dělá někdo kvůli bodům, pak.....

10.12.2019 09:53:42

Borci jsou všichni...

... kteří cokoliv dělají
(akorát je úplně jedno, kolik bodů za co, protože je to jen číslo, které nemá vlvi na nic, kromě ikony...)

10.12.2019 09:17:41

video aj pravidla

Video aj pravidla su pre mna rovnako dolezite. Castokrat video vyjasni to, co je v pravidlach nejasne. Tak isto joubcast je super moznost ako vidiet a pocut nazory aj inych ludi, vidiet mechaniky a hru ako taku "nazivo". Ako prekladatelia tak aj video tvorcovia si zasluzia adekvatnu odmenu vo forme bodov. Neviem si predstavit sa hru ucit bez pravidiel len pomocou videonávodu :D .

9.12.2019 19:10:22

Překlad herních komponent

Ještě bych zmínil jednu z těch nejpracnějších činností a to počešťování karet, desek hráčů, žetonů a dalšího herního materiálu.

- naskenovat
- upravit
- vyčistit od původních textů
- přeložit texty
- vložit překlad do grafiky
- úprava pro tisk
+ (hledání odpovídajících fontů a případně i jejich počeštění)

U některých her je tohle práce na desítky hodin (obzvlášť pokud se jedná o kvalitní překlad i dobře odvedenou grafickou práci).

9.12.2019 18:37:31

stady

Je jasné,že pokud mluvíš anglicky tak jsou ti překlady na dvě věci.Třeba videonávody jsou super věc. Rád se před koupi hry na něj podívám. Ale sebelepší videonávod mi nenahradí přeložená pravidla. Ono ve videu se obecně špatně listuje a něco hledá. :+).

9.12.2019 17:49:25