Nový bazar z pohledu prodávajícího

Dneska jsem si znovu přečetl celou diskusi pod oznámením o změnách v bazaru a je evidentní, byť nepřekvapivé, že nejvíc výhrad, ať už přiznaných nebo zastíraných, je s placením za využívání bazaru.

Rozhodl jsem se, že se na to podívám čistě z pohledu uživatele, co využívá bazar a to obousměrně. Nebudu naprosto zohledňovat proč to admini dělají, co si od toho slibují, ale budu koukat jen a pouze na sebe jako na uživatele. Tento post tedy nepíšu z pohledu admina, ale čistě jako soukromá osoba a úvaha nijak nereprezentuje názory adminů nebo kohokoliv jiného, vyjma mých. Bude to trochu delší, tak kdo nechcete číst, na konci je TL:DR.

Jsem uživatel co je poměrně aktivní na bazaru, mám aktuálně 176 kladných feedbacků, 0 neutrálních, 0 záporných. Seznam koupených her si nevedu, počítám že poměr nákup prodej bude minimálně 2/1 ve prospěch nákupu (tj. víc nakupuji, než prodávám). V roce 2020 mám aktuálně 7 inzerátů, tak ten řešit nebudu, ale v roce 2019, což byl rok, kdy jsem byl z pohledu vystavených a prodaných her zdaleka nejaktivnější vypadá takto:

Počet vystavených inzerátů: 52
Počet prodaných her: 39
Počet neprodaných her: 13

Celkem částka za prodej: 32 609,-
Průměrná částka za jeden prodej: 836,-
Počet prodejů za méně než 250,-: 7
Počet prodejů nad 1500,-: 6

Z těch statistik vyplývá úspěšnost prodeje někde pod 80 % procent, prodávám hry všeho druhu, od dražších po drobnosti, hry vystavuji jak od koruny, tak za vyšší cenu pokud jde o dřažší hru, kde nechci riskovat, že půjde za pár korun. Hry až na výjimky prodávám použité a neprovozuji překupničení za účelem prodeje, byť zajímavou hru za dobrou cenu nemám problém koupit, s tím, že když se neujme půjde dál.

Prodal jsem hry za více než 32 000,-, spousta her se v aukci vyšplhala od dost výš, než byla moje vyvolávačka, a to teď mluvím o hrách, kde jsem vyvolávačku dával někde ve výši toho, co bych za hru chtěl, nemluvím o hrách od koruny. Kdybych hry házel na Bazoš, FB nebo Sbazar, nikdy nedostanu 32 000,-, dostal bych zhruba 7000,- méně (vycházím z vyvolávaček), za předpokladu, že bych tam hry vůbec prodal za vyvolávací ceny, co jsem si určil. Pokud bych dal vyšší vyvolávací ceny, zvyšuji šanci, že to neprodám a bude mě to stát další čas. Kdybych to hodil na Aukro, které nabízí aukci, tak pochybuji že prodám všechny hry, co jsem prodal na ZH, je otázka za kolik by byly prodeje, ale je jisté, že bych z prodeje odvedl procent sedm místo dvou a vyšší poplatky za vystavení.

U vystavených her nemusím hledat nějaký cover image, nemusím psát popis hry jako takové, vše si systém vytáhne z DB ZH, já jen doplním stav, předání atp. Potenciální zájemce se jedním klikem dostane na profil hry, kde má všechny potřebné informace, včetně hodnocení uživatelů a diskuse.

Další bod, menší část věcí tvořilo příslušenství k deskovkám, inserty, kapsle na coiny, pořadače atp... Opět nevím, kde bych k tomu našel relevantní zájemce.

Vzhledem k systému feedbacků nemám s prodejem nejmenší problém, všichni kupující vidí mé hodnocení a nejsou naprosto žádné problémy s posíláním peněz dopředu, stejně jako je nemám já jako nemám problémy s lidmi, co mají dobrou reputaci a když nakupuji u nováčků, prostě použiji SafeTrade.

Čistou řečí čísel: mám 33 volných inzerátů, potřeboval bych si tedy dokoupit dva balíčky po 50,- a na provizi z prodeje bych zaplatil 661,-. Tudíž bych ZH musel zaplatit 761,-.
Takže 761,- za rok, 64,- měsíčně.

Dostávám za to od ZH nějakou protihodnotu? Ano, mám možnost využít funkční (byť ne dokonalou) a kontrolovanou platformu, kde je vystavení inzerátu otázka minuty. Navíc inzeruji na platformě specializované na deskovky, tudíž moje zboží je relevantní pro ty tisíce potenciálních zákazníků, kteří ZH každý den navštíví.

Nevyplatí se mi jít jinam a ušetřit těch 761? Ne, nevyplatí, ušetřím stokoruny, prodělám tisíce.

Takže i když se na to podívám čistě pragmaticky a jen optikou peněz, bazar ZH mi poskytuje přidanou hodnotu, která převyšuje poplatek, který musím zaplatit. To, že nemám ZH problém podpořit pro tu hromadu obsahu, materiálů, návodů a nápadů je pak už třešnička na dortu. Jasně bylo by lepší, kdybych ty služby dostal zadarmo jako doposavad, všichni v sobě máme někde kus lakomce, který jako první začne řvát, proč mám platit za něco co bylo zadarmo, ale když se na to podívám střízlivě, musím dospět k názoru, že ZH mi nabízí nejlepší službu i za danou cenu.

TL:DR – I nový bazar (tj. bazar s poplatky) poskytuje přidanou hodnotu, která výrazně převyšuje potenciální cenu, kterou budu muset při využití zaplatit.
1.7.2020 13:38:40 | Upraveno autorem (porovnej)

Vnimam to stejne
25 inzeratu rocne je pro me absolutne dostacujici. A pokad muj obrat bude bude 20 tis tak ty 4 stovky rad obetuji. Zvlast kdyz vim ze budou slouzit na provoz mých oblibenych stranek. Porad lepsi nez kdyby zatrolenky byli zahlcene reklamou.

..Deskovky Teplice..

1.7.2020 13:59:24

Souhlas
Pěkně jsi to popsal.

1.7.2020 14:18:23

"Nový" bazar
"TL:DR – Nový bazar poskytuje přidanou hodnotu, která výrazně převyšuje potenciální cenu, kterou budu muset při využití zaplatit."

Eh...nový...přidanou? Z pohledu uživatele/kupujícího se nic nezměnilo, nepočítám-li obavy ze zmenšení nabídky. Z pohledu prodejce nyní bazar poskytuje striktně menší hodnotu než před změnou (jasně, bylo to zdarma a to není udržitelné - byť jako uživatel co tu je přes 10 let říkám že "udržitelné" je zjevně hodně relativní, fungovalo to tu stejně skoro jednu celou generaci :-) - ale je prostě fakt že k žádnému přidání hodnoty nedošlo).

Jinak mi přijde zajímavé, že spekuluješ za kolik bys co prodal na bazoši, aukru apod. a pak s tím pevně počítáš, ale už nezmiňuješ potenciální ztrátu z prodávání věcí za korunu, případně že bys pravděpodobně vydělal víc, kdybys nastavil vyvolávací ceny výš (čímž by logicky klesla ta vysoká 80% úspěšnost - teda pokud jen netočiš novinky) a vystavoval věci opakovaně. Dřív to stálo pouze čas (pokud nejsi eshop který platí sklad), dnes to stojí i skutečné peníze takže určit správně vyvolávací cenu je o to obtížnější.

1.7.2020 14:33:03 | Upraveno autorem (porovnej)

761
Více méně souhlasím, jen mi vadí tvrzení ZH, že těch mých 761,- vlastně nechcou, že jde jen o takový nepříjemný dopad jejich vylepšení který jim akorát přinese práci navíc.

1.7.2020 14:44:57

@Borghal
Samozřejmě, že nemůžu vědět, kolik peněz bych dostal na bazoši nebo sbazaru, kdybych tam nastavil větší ceny než sem nahodil tady. Ale zato dobře vím, že tam deskovky skoro nikdo neprodává a prodej deskovek se koncentruje na ZH, to považuji za empirický důkaz, že na ZH dostanou prodejci více peněz. :)

1.7.2020 14:45:06

@Radim
Tak to není, pokud to tak vyznělo, tak jsme to nezvládli vysvětlit. Naše motivace ty změny udělat byla ta co jsme popsali v tom článku, ale to neznamená, že ty peníze nechceme nebo pro ně nemáme využití. Psal jsem tam opakovaně, že peníze využijeme na rozvoj serveru.

1.7.2020 14:47:57

@Miner
Prepac, ale:
1. Nie je tu ziaden novy bazar. Je tu ten isty bazar, len spoplatneny.
2. Snazis sa ospravedlnit 2% poplatok, lenze povodne vysvetlenie bolo take, ze sa snazite odradit podvodnikov. To je evidentny nezmysel, tymi 2% nedosiahnete nic. Tak sa snazis obhajit to inak, ale mna si nijako nepresvedcil, skor mi to pride velmi amaterske.

Ja kvality bazaru na ZH nespochybnujem, je vyborny, len chyba filter. A rad ZH podporim - dajte mi MOZNOST, a urobim to. BGG podporujem pravidelne, a ziaden bazar tam nevyuzivam. Ale ked ma budete NUTIT, nedam vam nic.


----------------------------------
herný klub NITHRANIA z Nitry

1.7.2020 14:58:05

@Cardinalle
Já nic neobhajuji, buď neumíš číst nebo schválně manipuluješ. Já jsem napsal svůj názor, nemusíš s tím souhlasit, ale nezkoušej mi podsouvat svoje projekce. V úvodu článku jasně deklaruji, že to nemá nic společného s důvody proč byl zaveden.

V té úvaze je shrnutý můj rok 2019 a jak by z pohledu peněz vypadal, kdybych už byl na novém bazaru. Kolik bych zaplatil a jestli by mi to za to stálo.

Nový bazar = bazar s poplatky.

1.7.2020 15:05:13 | Upraveno autorem (porovnej)

Miner
To jsi mě trochu špatně pochopil a sloučil dvě věci dohromady.

Já mluvím o tom, že kdybys *tady* dával vyšší startovní ceny, tak bys pravděpodobně (záleží jak populární hry točíš) vydělal víc protože by ses přiblížil skutečné hodnotě věci kterou prodáváš - maximální ceně kterou jsou kupující ochotni dát. A pokud tě nepálí placení skladu (nebo naštvaný partner :-)), tak na tom tratíš akorát čas kdy ti ta hra leží doma, protože jediná cena je častější znovuvystavení inzerátu.

Ať si o tom myslíš co chceš, nový systém zpoplatnění vystavování tlačí všechny prodejce nasazovat nižší ceny, protože s každým neúspěšným inzerátem už neriskuješ jen čas, ale i peníze - tedy samotný důvod, proč ten inzerát vlastně vystavuješ. Takže je vhodné nastavit cenu níž a tím přílákat lidi, kteří by to za "skutečnou" cenu nekoupili. Ať už opakuješ inzerát a platíš za to, nebo dáš cenu níž abys přemluvil i ty co to vlastně tolik nechtějí, je tam nějaká nevypočitatelná ztráta.

Q.E.D. Nový bazar poskytuje přidanou hodnotu ve formě ubrané hodnoty. Eh.

1.7.2020 15:06:07 | Upraveno autorem (porovnej)

Pohled kupujícího
Osobně jsem ještě žadnou hru neprodal( i když se chystám a Johanku už málem ano).
Takže hry pouze kupuji. Většinou nové. Ale třeba od BF se snažím kupovat pouze z bazaru. Samozřejmě je více bazarů,ale tady si dám do wishlistu hru,dojde upozornění a můžu koupit. Většinou nemusím mít hru hned tak klidně počkám. Ale prohledávat jiné bazary nebo stále kontrolovat FB, to opravdu ne. + na FB se objeví hra a hned je pod ní konentář, na ZH se prodává za tolik a tolik :+).
Pokud to má takto více lidí,kde ti co chtějí odcházet z ZH ,budou výhodně prodávat ?
Počítat umí všichni i ti co nejvíc křičí. :+)


1.7.2020 15:14:06

Borghal
Ale vždyť to co píšeš v tom druhém odstavci je věc která byla jasně deklarována jako účel té změny.

Já sem ve své úvaze řešil trochu něco jiného, já jsem tam zamýšlel jako prodávající, oproštěný od role admina tak jak jen to mentálně zvládnu, nad tím, jestli je po zavedení poplatků pro mě ZH bazar stále atraktivní a jestli mi za ty peníze, co tu nově nechám, poskytuje nějakou protihodnotu. Odpověděl jsem si, že ano.

V tom jak sem k tomu dospěl vycházím z vyvolávacích cen, protože to jsou ceny, za které jsem ochotný tu hru prodat, samozřejmě doufám, že ta "skutečná" cena je vyšší a střet nabídky a poptávky bude někde vysoko nad ní, ale leckdy to tak není. Ale tam kde není aukce si tu cenu určuji já a tohle je cena, kterou jsem si určil. Jasně, můžu na bazoš a sbazar naházet hry za vysoké ceny a čekat až se nějaká chytne, takový model Wanoce, ale na to kašlu. BTW: V tom roce 2019 je například jedna úplně nová hra, dobře hodnocené, za kterou jsem chtěl 80% ceny, byla ještě zabalená, u nás se ještě nedala koupit, dovoz z Essenu a po zahrání kamarádovo kopie jsem se rozhodl jí pustit a stejně jí nikdo nechtěl. Prodal jsem jí na třetí pokus se ztrátou. To je život. V novém systému asi snížím cenu razantněji, prodám jí dřív, udělám si doma místo (sklad a business fakt nemám) a mé duši se uleví rychleji a má to i pozitivní vliv na cash flow. :)

1.7.2020 15:24:14

A nechceš založit vlákno z pohledu kupujícího ...
... kde krásně popíšeš jak je nový bazar úžasný, jak si tam mohu cokoliv vyhledat podle různých kritérií a vyfiltrovat podle toho co hledám a o co mám zájem ???

1.7.2020 15:27:22

Miner
Ďakujem za tvoj príspevok. Páči sa mi ten modelový príklad jedného roka. Muselo to dať dosť práce. Určite ste sa vybrali dobrým smerom. Mne sa tie nové veci páčia. Mešec má veľký potenciál do budúcnosti. Na platenie za služby, odmeny za služby, dokonca odmeny za služby medzi členmi a pod...
Nerozumiem mnohým čo to kritizujú. (niektorým áno, napr.filtre ) Ale dvojité spoplatnenie? No a čo. Nech je aj trojité:-) Nejde vždy o to čo ma to bude v súčte stáť? Alebo často ide o princípy...Niekto nemá problém prispieť, ale takto mu to princípy nedovolia :-)))
Často je to pritom len slovíčkarenie(Je ten bazár nový, nie je?) Nie je to jedno?
Vidno aké ťažké je pre mnohých prijímať zmeny, alebo meniť myslenie. Ale nikoho nekritizujem, len konštatujem.
Všetkým nám prajem, aby sme si na to v kľude zvykli :-)

1.7.2020 15:38:02

:)
Děkuji za vysvětlující příspěvek. Nebál bych se jej zařadit na titulní stranu. Předpokládám, že spočítat kolik po uživatelích chtít chvíli trvalo a pokud má někdo doma sbírku a nemá se k tomu se rozhoupat k prodeji, příp. využívá zdejší bazar zdarma tak si po přečtení úvodního článku k tomu s kalkulačkou nesedne, a uprostřed týdne bude reagovat jinak, a to hlavně s ohledem na to, že změny naběhly v horizontu jednotek dní. Úplně bych jim nevyčítal, že to bez jakékoliv úvahy naházely na bazar namísto výpočtu kolik z toho odvedou a podrážděné reakce. A budou i tací co platit nic z různých důvodů nechtějí a nebude jich málo.

Souhlasím s Cardinallem v tom, že ten článek na titulní straně skutečně primárně vyznívá tak, že zpoplatnění je tu proto, aby se zabránilo spamování bazaru. Poplatky budou vlastně platit jen ti velkoprodávající a dvojprocentní provize z úspěšného prodeje je tu od toho aby si prodávající nepřihazovali na své dražby.

Ať se na mně nikdo nezlobí, ale i kdyby byla hlavní motivací pro zavedení 2% provize skutečně bylo přihazování na vlastní aukce, tak musíte počítat s tím, že tohle vám každý neuvěří.

Vytrhávám z kontextu příspěvek Dia pod článkem o novinkách. Zájemci si mohou dohledat sami.

"BTW více a více se i na základě těchto diskusí začínám dívat na Bazar jako na službu, které z mého pohledu poskytuje docela fajn hodnotu prodávajícím i kupujícím. A je docela obvyklé za služby platit. S plným respektem k tomu, že uživatel služby má plné právo využít jiné služby, která mu poskytne lepší poměr cena/výkon. A rozhodně jsou zde alternativy levnější i zdarma, stejně jako dražší. Nechť si každý vybere, co mu vyhovuje (pár lidí již nějaké jimi vnímaná pozitiva bazaru zde psali, stejně jako věřím, že pro jiné stejná věc nebude mít hodnotu žádnou a preferují jiné aspekty či inzerci zdarma)."

Opět ať se na mně nikdo nezlobí, ale je logické pokud někdo roky dotuje provoz serveru na kterém přibývají uživatelé, potřebuje x adminů pro správu, zkouší zde zavést reklamy, tak je přirozené, že tohle vše něco stojí a nebude věčně z vlastního financovat provozní náklady, když do toho za vlastní existenci serveru nalil nejen čas, ale i peníze a má bohatě předplaceno. Nikdo nemůže spravedlivě požadovat, aby to financoval donekonečna. Možná by stálo přeci jen rozvést myšlenku o zatrolenkách, které nebudou jako perpetum mobile fungovat úplně zdarma na věčné časy. Jen zápal pro udržitelnost stačit nebude. Podobným vývojem prošel i BGG a není to nic divného.

Nezlobte se ale konstrukci vybrat 2% z každé vydražené hry jsme vymysleli jen úplně mimochodem jako náhlé vnuknutí v důsledku řešení problému při "spamování" bazaru a vlastně je to marginálie a o peníze nejde, nedává úplně smysl.

Majitel má plné právo chtít za to peníze a dělat si s nimi co chce, zaplatit provoz, vylepšení, nechat si je a nemusí to nikomu zdůvodňovat a vůbec ne už svoje duševní pochody při zavedení provize a může ty změny nahodit třeba s účinností za 5 minut. Jen by možná stálo za to až bouře utichne, aby zvážil se k zavedení dvojprocentní provize z prodeje se uceleně vyjádřil na viditelném místě. Dělat to nemusí, ale pak nebuďte překvapení z reakcí. Vymyslet to a zrealizovat asi dalo dost práce, představit to jako "odteď budete platit, ale o peníze nejde", nebylo z mého pohledu nejšťastnější.

1.7.2020 15:41:38 | Upraveno autorem (porovnej)

@kren
Tak ho založ, já bych beztak neuměl tak dobře remcat. :)

Jinak, že bazar není dokonalý vím a je to i v té úvaze zmíněno, ale není to téma té úvahy.

1.7.2020 15:42:41

Miner
"Ale vždyť to co píšeš v tom druhém odstavci je věc která byla jasně deklarována jako účel té změny."

Teď nerozumím já tobě. Stlačit ceny inzerátů uměle dolů je deklarovaný účel změny? Kde to je tak napsané?

Jinak jak píšeš "V novém systému asi snížím cenu razantněji, prodám jí dřív, udělám si doma místo (sklad a business fakt nemám) a mé duši se uleví rychleji a má to i pozitivní vliv na cash flow. :)"

Já to vidím tak, že pro "obyčejného člověka" co ročně prodá cca 1-10 her je objem co doma zaberou zcela bezvýznamný a cashflow z prodeje takového množství jakbysmet (deskovky jsou luxusní zboží a pochybuju že si někdo odtrhuje od huby nebo z hypotéky aby si koupil Mars).

Takže vzhledem k tomu, že hlavní smsyl prodeje hry je získat zpět co nejvíc z podstředků na ni vynaložených, výsledek který popisuješ mi přijde jako kapitulace. Rozhodneš se ztratit peníze výměnou za skladové prostory a cashflow, asi protože je akutně potřebuješ na jiný podnik.

1.7.2020 15:43:15

:)
Moje užívání bazaru. Měl jsem to podstatně jednodušší než Miner :) Za 2019 jsem prodal 5 her, všechny aukce od koruny. Vydraženo za 2370 Kč.
Můžu vystavit 45 inzerátů ročně free (lol), a 2% jsou 48Kč.

Z pohledu nakupujícího: Ve wishlistu mám 10 věcí, když někdo něco z toho prodává, tak mi přijde e-mail, pokud mě nabídka zaujme, přihodím. Když mě někdo přehodí, přijde mi email. Vyhrál jsem aukci, přijde mi email.
Občas mrknu na první stránku bazaru, co brzy končí, zasměju se, že stále existují lidé ochotní za Zeměplochu zaplatit víc než 300Kč. Já jsem v pohodě.
Ale chápu, že lidi, kteří tu uzavřeli 50 aukcí a mají aktuálně 80 inzerátů, tak prskaj :P
___
redaktor Deskofobie

1.7.2020 15:55:25 | Upraveno autorem (porovnej)

Reakce
@andreasss - děkuji. Jsem rád, že to není zbytečné.

@czechImenhotep - já tu nechci zabředávat do té samé diskuse, co se vede pod oznámením. Mohl bych jen opakovat to co jsem psal tam. Důvody změny jsou tam popsané, pro mě je těžko pochopitelné, proč je pro vás těžko pochopitelné, že primární motivací není výběr peněz, ten je prostředkem k dosažení toho co jsme popsali, že chceme. Parametry jsme pak volili tak, aby pro uživatele byly co nejvíc snesitelné. Což jsem se pokusil nastínit ve své úvaze, kde jako prodávající a uživatel vidím v bazaru přidanou hodnotu, která převyšuje náklady spojené s využitím.

@Borghal - cílem a to deklarovaným je omezit opakování neprodejných inzerátů, ta skutečná cena o které ty mluvíš se v čase mění, potřebuje se poptat nabídka a poptávka. Ty to svoje stavíš na tom, že sis určil nějakou fixní hodnotu, např. 500,- a že je ok, jí prodávat dokud někdo nepříjde a za těch 500,- jí nekoupí a podporuješ ten argument tím, že se ti po pár vystaveních ty hry většinou prodají a proto nesouhlasíš s tím, že bys měl platit za vystavení extra peníze, protože přeci nejsi Wanoce, abys těch her měl 80 a prodala se jedna nebo žádná za rok. Jasně, nejsi Wanoce, ten by se na slotech nedoplatil a počítám, že už ho to nejspíš neuvidíme nebo změní způsob prodeje, tak tě to nikdy nebude stát tolik co jeho. Z toho jak si popsal svůj prodej mi vychází, že když začneš používat 14 denní vystavení, nebudeš muset doplacet nic nebo si koupíš za 50,- pár inzerátů, protože jsi rozhodnutý hru prodat za částku, která je v daném čase spíš neobvyklá a proto potřebuješ víc pokusů. Je to tvoje volba. Můžeš jako experiment zkusit ty hry o stovku zlevnit a uvidíš co to udělá. :)

1.7.2020 16:08:17

kren
A kupující platí nějaké poplatky z provozu bazaru? Pokud jsem dobře pochopil, tak ty se týkají jen prodávajících...

--
admin popisů a recenzí her ZH, překladatel FitB

1.7.2020 16:12:10

Miner

Tak asi neumíš prodávat. Třeba já jsem to napsal zcela jasně. Na Bazosi a Sbazaru jsem toho prodal mnohem víc než tady a za mnohem vyšší částky...
A to co zmiňuješ ty (že tady dostaneš víc protože tady se to na danou oblast specializuje) je právě naopak. Když chceš dělat byznys a vydělat co nejvíc, tak půjdeš prodávat tak kde lidi nemají takový přehled o cenách nebo se v deskovkách třeba jen prostě nevyznají a ty pak máš daleko vyšší šanci prodat za víc. Navíc tam chodí mnohem víc lidí a nejen "hlavně" deskovkáři.
Plus (jak jsem taky psal), tak tam nemám problém nasadit vysokou cenu a prodávat čistě za účelem zisku, tady se tak nechovám a proto tady vždy "vydělám" míň než jinde.
A je to čistě o tom vnímání prostředí, ve kterém jsem. Na trhknih.cz prodávám gamebooky průměrně 5x dráž než tady (tady je dávám dokonce někdy i zadarmo) a prostě se to tam prodá. Tady bych to mohl za tu cenu točit dva roky a neprodal bych...

1.7.2020 16:28:09

Miner
Já se tu, jak říkáš, "fixní" hodnotu snažím odvodit od hodnoty nové hry, bez ohledu na nějaký hype / aktuální poptávku - klíčový faktor je ten, že mě nic netlačí to prodat za každou cenu! Takže máš vlastně pravdu, v jistém smyslu je fixní, ale zároveň si myslím, že fér, protože nastavuju takové ceny, za které bych to sám považoval za výhodný nákup.

Příklad: mám tu na prodej Hru o Trůny. Hra je sice nehraná, ale má (povrchově) požkozenou jednu stranu krabice. To spoustu lidí odradí, i když na hraní ani skladování to nemá vliv. Dále je hra v angličtině, což odradí další lidi, protože přece se dá koupit i česká.
- Já hru nabízím za 800, česká nová se dá koupit za 1100, anglická nová za 1600.
- V tom ideálním případě kdy ti nevadí poškrábaná krabice a CHCEŠ anglickou verzi, ušetříš 50 % za novou hru, což mi přijde jako dost dobrý deal.
- V tom méně ideálním kdy ti na jazyce nezáleží, pořád ušetříš aspoň 25 %, což už není tak cool, ale takový zájemce stejně nemá důvod chtít anglickou.

Navzdory tomu kolik uživatelů už tu je, takoví se nenajdou kadý den. Loni jsem takhle prodával Lord of the Rings LCG, další hru která vyšla taky v češtině. Nabízel jsem ji za 600, což oproti nové české za 750 není vůbec lákavé, ale oproti nové anglické za 1100 už hodně. Trvalo to dva měsíce, ale nakonec se našel člověk který to ocenil protože sháněl právě a jen anglickou.

A vidím to z obou stran, protože sám vyhledávám takhle specifické inzeráty (nekupuju české pokud se tomu můžu vyhnout a poškození neva).

Takže tak. Pořád si někdo myslí, že se slevou 40 % - 50 % oproti nákupní ceně mi jde o to se na tom nějak napakovat?

Jak říkám tady v diskuzích už asi po šesté, víc než o stovce rozdílu, je to "potkání se nabídky s poptávkou" víc o tom, že si toho všimně někdo, kdo o to stojí za adekvátní cenu. Pak jsou lidi kteří věci kupují jen proto že jsou pod hodnotou, ale taková kupující mě nezajímají protože to nekupují kvůli hře jako takév, ale ceně...

1.7.2020 16:35:44

kren
Ale já nepotřebuji nic filtrovat a vyhledávat. Neprojíždím bazar každy den ,abych něco výhodně koupil. Ve wish listu mám klidně i 300 her a nějaká se objeví ,tak se rozhoduji jestli koupit nebo ne.
Co víc potřebuji? Každý má plnou hubu podpory cz vydavatelů ,ale přitom se vše snaží sehnat lacino na bazaru.
Já klidně veřejně napíšu ,že se snažím hry od BF koupit pouze na bazaru. Abych je nákupem jejich her nepodpořil.




1.7.2020 16:35:45

@Peet
Pravda, ale já jsem netvrdil, že umím prodávat. A mým cílem není maximální cena děj se co děj. Já vím, že já hry nikde lépe neprodám.

Chápu tvůj argument, ale to co popisuješ je ověrená taktika šmejdů, ti taky prodávají hrnce důchodcům a nezkouší lidi co se v mžiku mrknou na Heureku a pošlou je do ......

EDIT: Tím nechci říct, že tě za takového považuji, jen já nebudu házet hry na bazos a sbazar za vyrazně vyšší než běžné ceny s tím, že se třeba někdo chytne.

1.7.2020 16:43:42 | Upraveno autorem (porovnej)

@Borghal
Já ti rozumím, jsi prostě ten hraniční případ, kdy neplevelíš bazar jako ti proti kterým to bylo mířené, ale zároveň tam máš dost opakovaní na to, aby tě to lízlo. Vždycky bude někdo takovej.

1.7.2020 16:46:21

Bastacka
Tak minimálně potřebuješ filtrovat kategorie, protože pokud ještě nemáš koupenou ani základní hru, asi nechceš aby ti chodily upozornění na artbook nebo promo kartu, ne?

Naopak pokud sháníš jednu figurku, tak notifikace o základní hře, kterých bude řádově mnohem více, jsou jen otrava a práce smazáním navíc.

1.7.2020 17:44:31

Vybíráme z Bazaru

Cuba Libre GMT (kompletne pocesteno)
Cuba Libre GMT (kompletne pocesteno)
Akt. cena: 1600 Kč
Končí za: 6 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas