Hodnocení v bazaru

ahoj, chtela bych se zeptat k cemu ma oboum stranam slouzit hodnoceni v bazaru. Mam podezreni, ze za poslednich nekolik aukci se mi stalo (z pozice nakupujiciho), ze se zacinaji vyrojovat lide s negativnim hodnocenim (od 10+), kteri umele navysuji cenu zbozi jen proto, aby uskodili druhe strane. Nasledne pote hru ani neprevezmou a prodejce ji je nucen znovu vystavit. Zpravidla se do aukci pridavaji na posledni chvili a pak maji negativni hodnoceni typu “nekomunikuje, i kdyz je na ZH kazdy den”. Ja se ptam proc mit hodnoceni na bazaru, kdyz zrovna takoveto problemove lidi nelze nijak znevyhodnit nebo omezit. Kupr. prodejce vystavi hru, ktera se ve vysledku vydrazi za neco vice nez 2,5tis a vyherce aukce je nucen s timto problemistou komunikovat (a to dle pravidla “Příhoz / koupě je závazný akt, kterým se zavazuje hru/zboží za uvedenou cenu skutečně koupit.”) a cekat na to az se vyjadri. Nelze zavest nejake odznaky typu “overeny prodejce“, “overeny nakupujici” pricemz by za tyto premiove odznaky mohli byt lide zvyhodneni - pr. temto overenym uctum by chodili notifikace do mailu o prihozech, naopak tem negativnim ne. Nebo pri vystavovani aukce zamezit nejakym zaskrtavatkem ze si nepreji aby mohli prihazovat lide s neg.hodnocenim 10+. Davam to jako podnet k zamysleni, jinak mi hodnoceni v bazaru prijde jako nadbytecnost, protoze zavaznejsi dusledek skodici strana nema (samozrejme nerikam dat to od prvniho negativniho hodnoceni, proste stat se muze cokoliv, ale u tech vicepoctovych negativnich hodnoceni uz je to prinejmensim zvlastni). Pokud se mylim, uvedte me na pravou miru, ale zda se mi to proste ponekud zvlastni :)

10.11.2021 21:00:04

Jeste prihodim, ze vlastne ani prodejce nema v tuhle chvili sanci tohoto nakupujicho vyloucit a dle pravidel s nim musi jednat. U me vydrazit clk hru s negativnim hodnocenim 10+, tak bych mela treba zavazne obavy, aby si hru vubec prevzal, a nebylo to vyhazovani jak meho casu, tak i ostatnich prihazujicich.

10.11.2021 21:04:32

@Luciferka Máš pravdu, ale tohle by si měli především pohlídat admini a měli by s takovým člověkem zahájit nějakou tvrdší komunikaci.

10.11.2021 23:55:50

Sice je tu možnost jakéhokoliv uživatele při zadávání inzerátu vložit do blokovaných, ale dokud nepřihodí, tak ho neznáme. Po té už je to jednoduché, dám si ho na blacklist a tam už je v každé další aukci automaticky.

Samozřejmě filtr na zablokování negativních uživatelů by to velice zjednodušil ;-)))

Pak by i to hodnocení mělo význam ---

11.11.2021 00:41:51 | Upraveno autorem (porovnej)

Drazim relativne casto a ze by se clovek se spatnymi hodnocenimi neozval se mi myslim jeste nestalo… obcas jsou prutahy, ale tak nejak se s tim musi pocitat.

11.11.2021 08:46:50

Hodnocení v bazaru není k ničemu, my k němu příhlížíme při řešení různých nedohod, vyhlášené výtečníky si můžete blokovat a do budoucna ho hodláme využít i systémově. Takže udělujte, pomáháte tím sobě i dalším. :)

14.11.2021 20:51:17

Zdravím vespolek,

konečně se mohu k něčemu vyjádřit obsáhleji, protože se mne to vlastně (do nastíněného budoucna) také dotýká. Jsem uživatel s více než 150 pozitivními, ale i více než 20 negativními hodnoceními (obojí zaokrouhluji). S některými hodnoceními bych nesouhlasil, a dokonce jsem, myslím dvakrát, i psal (když jsem byl v právu) protistraně (ve vší slušnosti) co si o jejím hodnocení myslím. Nejvíce mne dojala odpověď: “prostě proto”. Ale to nechme být …

@Luciferka K čemu by mne motivovalo tvé navrhované řešení? Prosté a jednoduché … založení nového účtu (je mi jasné, že lze blokovat účty vytvářené z jedné IP adresy, na druhou stranu vím jaké jsou možnosti VPN, atd.), ale proč se tím trápit. Aktuálně to vnímám takto: Ano, udělal jsem chybu (všichni to vidí), a dokonce ne jednou a pochopím, když se objevím u někoho na blacklistu (a ač mne to zamrzí, a na chvíli pouvažuji nad založením nového účtu), tak si pak ale uvědomím, že 5XX hru vážně nepotřebuji, a hlavně, že je to pro změnu jeho osobní vůle, že se rozhodl mi už nic neprodat a tu já dobrovolně (nezakládám nový účet) / nedobrovolně (prostě nemohu přihazovat) respektuji.

No, zajímají mne Vaše reakce, ale teď musím odejít na další výměnu názorů: například o očkování :D :D :D.

24.11.2021 00:36:49

@Bedza ako pozerám na tvoje hodnotenia, tak mi príde, že si zjavne nepochopil ako funguje aukce. Treba si rozmyslieť, či niekam prihodíš, ešte pred tým, nie po skončení aukcie :D. Ja byť admin tak ti dám insta ban na prihadzovanie do aukcii.

25.11.2021 08:06:24 | Upraveno autorem (porovnej)

@sedlak87 Aj múdry schybi. Občas i 24x :D :D

25.11.2021 08:13:12

Díval jsem se na ta negativní hodnocení @Bedza. Z těch 24 hodnocení je 21 z 30.11.2016 z jednoho dne, kdy zřejmě Bedza nakoupil 21 her od tadziho a pak se na to vybodnul. Hodně zvláštní je, že 26.10.2016 je tam i 9 pozitivních hodnocení od tadziho, takže o pár týdnů dřív obchod proběhl? Ano, v tuto chvíli bych, být adminem, tak bych dal také ban na přihazování (ale tipuju, že něco takového nejde, nebo aspoň tehdy nešlo?).

Jinak poslední 2 negativní hodnocení jsou zajímavá - Bedza má negativní (s tím, že nekomunikoval), ale on sám za tu samou aukci dal pozitivní. To je zvláštní. To poslední hodnocení z října od Plukace ani moc nedává smysl ten text.

@Bedza A o čem chceš vlastně debatovat? Jo, lze si založit nový účet s novým loginem a mailem, nic nepřekonatelného, ale trochu pruda s tím bude. Není jednodušší, příjemnější pro všechny a férovější dostát svým závazkům a když něco vydražím, tak dotáhnout tu koupi do konce? Ale jo, vidím i těch 169 pozitivních hodnocení, tak to není černobílé a ta špatná jsou snad jen výjimky, ale mohlo by jich být méně :)

25.11.2021 08:39:20

Za zmařenou aukci by měly být strženy peníze  z měšce za ušlou provizi ZH a prodávající by měl dostat novou možnost vystavení aukce bez poplatku a odečtení od počtu aukcí. Navíc by dlužníci (záporný stav měšce) nesměli vstupovat do aukce.

Finanční postih je asi dosti problematický. Takže bych zavedl něco jako trestné body, za které by po nedokončené aukci dostal viník třeba měsíc stopku na účast v aukcích.

25.11.2021 14:09:11

@Duirin Co ti na tom připadá divné prosimtě? Mluvím o tom co jsi napsal: 

“Jinak poslední 2 negativní hodnocení jsou zajímavá - Bedza má negativní (s tím, že nekomunikoval), ale on sám za tu samou aukci dal pozitivní. To je zvláštní.”

 

To jako když dostal negativní hodnocení, tak ho má na oplátku i udělit?

To by zas připadalo dost divné mě… Vlastně ani ne divné jako spíš sviňárna.

Když jsem dostal negativní hodnocení…a zcela zaslouženě, protože jsem se nákup odpískal, tak jsem dostal po právu negativní, ale já dal samozřejmě pozitivní, protože prodejce udělal vše jak měl, ještě navíc mi čekal (než jsem se na to vykašlal) a za to bych mu měl oplatit negativem? :D

Já si zasloužil negativní, které jsem dostal, ale on si zasloužil pozitivní, tak ho dostal. Je to naprosto férový přístup… nebo se prostě udělení hodnocení úplně zdržet.

 

Takže z toho co tobě přijde zvláštní mi vychází, že Bezda je férovej člověk, kterej si jednoduše rozmyslel nákup (což za mě osobně je naprosto v pořádku, i přes pravidla místního bazaru - když odstoupí někdo od nákupu ode mně, tak za to nedávám negativ, ale neutrál, protože nedošlo k žádné škodě, a jak říkám - rozmyslet si to může kdo chce kdy chce a i ty důvody jsou zcela jeho věc a může mi je sdělit, ale nemusí)

 

 

25.11.2021 15:32:06 | Upraveno autorem (porovnej)

@El Ďábel  Rozmyslet si nákup poté, co vyhraju aukci tedy rozhodně v pořádku není (když něco nechci, tak na to nepřihazuju) a ke škodě může dojít, protože věc mohl koupit někdo jiný, který byl zodpovědnější, jen to tak mirnyx tyrnix nevyhnal tak vysoko, jak ten nezodpovědný, co si to pak rozmyslel. A už se třeba podruhé znovu té aukce nezúčastní. Každopádně je to tak jako tak pro prodejce komplikace se znovuzavedením nové aukce a časového zdržení.

Jednou jsou nastavena nějaká pravidla bazaru, která, když se chci účastnit dražby, musím dodržovat a ne si dělat co chci.

 

25.11.2021 16:57:51 | Upraveno autorem (porovnej)

@El Ďábel  OK, mohl dát pozitivní, i když si rozmyslel koupi, to uznávám, že ano. Myslel jsem to tak, že je zvláštní, že jedna strana dá negativní s komentářem “Nekomunikuje / nezaplatil” a druhá dá pozitivní “Vše v pořádku, děkuji”. Ale to je jedno, není to úplně podstatné. A určitě jsem to nemyslel tak, že když Bedza dostal negativní, tak měl dát na oplátku taky negativní.

Spíš nerozumím tomu Bedzovu stěžování, že dostal neprávem negativní hodnocení - předpokládám, že jde o aukci, kde po půl roce dal Bedza pozitiv a reakcí byl právě negativ s komentářem “Užívateľovi som písal, neozýval sa. Čakal som, že to zapadne prachom ale teda 5 mesiacov po dražbe mi napísal hodnotenie. Toto sa stalo no :(” Tomu nerozumím - došlo tedy k obchodu a negativ proto, že tak dlouho trvalo udělení hodnocení? Nebo nedošlo k obchodu a proto negativ?

https://www.zatrolene-hry.cz/bazar/140777/

Každopádně na té části, že kupující si to může rozmyslet, tak na tom se neshodneme - prostě jsou tu nějaká pravidla a souhlasím s tím, co napsal kren.

25.11.2021 19:30:52

@Duirin, @kren  - Však to je v pořádku, že se ne něčem neshodneme, to je mezi lidmi celkem  normální ;)

Někdo např. příhozy neruší, někdp s tím nemám nejmenší problém, někdo zruší po pádném důvodu… každý jsme nějaký. Každopádně pokud je hromada negativních hodnocení z jednoho a dne od jednoho uživatele, tak bych to já osobně bral jako  “jedno negativní hodnocení” 

Já si za svým přístupem stojím a jsem se sebou spokojen a pro vás platí jistě to samé :)

 

25.11.2021 19:48:43

@El Ďábel  Já jsem jen na rozdíl od tebe přesvědčen, že když se zúčastňuji dobrovolně něčeho, co má jasně nastavená pravidla, tak je mou povinností ta pravidla dodržovat. Jinak z toho bude holubník, když budou podporovány názory (jako tvoje), že se vlastně nedodržováním pravidel nic neděje.

25.11.2021 22:33:36 | Upraveno autorem (porovnej)

PJ

@kren Vidíš a @El Ďábel  má zase nějak nastavená pravidla o dodržování pravidel a těmi se řídí ;) Ale v zásadě s Tebou souhlasím.

26.11.2021 03:09:48

Rozmyslet si nakup po tom co vyhraju drazbu je v poradku a normalni?

Ty vole kde jsme? To prece nemuze byt mysleno vazne. 
 

Drazba neni nakup v obchode, ktery si muze clovek rozmyslet. Na oficialni aukci vydrazitel ziskava pravo a POVINNOST za vydrazenou cenu uzavrit kupni smlouvu.

26.11.2021 07:10:45

@Beholder a kdyz mi mezitím shoří třeba dům, tak mám jiné starosti než nějakou aukci na hru.

Vím, že to je už přitažené, ale každý může mít důvod …

26.11.2021 16:11:07

@MrPedro Je zbytečné to zmiňovat. O takových extrémních případech tady diskuze vedená nebyla. To snad každý pochopí, když se stane něco životně nečekaného. Diskuze se tady vedla o @El Ďábel  názoru cituji: “… kterej si jednoduše rozmyslel nákup (což za mě osobně je naprosto v pořádku, i přes pravidla místního bazaru …” a o případech, kdy si někdo po výhře v aukci jen tak rozmyslí koupi a ne z důvodu nějaké nenadálé životní situace. A jak jsem pochopil, tak to @Bedza takhle svévolně udělal bez nějakého závažného rodinného důvodu. O tom je diskuze. A myslím, že diskuze není o ani o El Ďáblovi ani o Bedzovi, ale o principu dodržování nastavených pravidel (samozřejmě s výjimkou extrémních osobních situací jako je úmrtí v rodině, tornádo, záplavy nebo požár).

 

26.11.2021 16:42:42

@kren Já s tebou souhlasím. Ale beru to tak, že právě do toho důvodu je mi prd, a je jen na protistraně jestli mi ho sdělí (což je slušnost) nebo ne. 

Chceš zrušit příhoz? Ok, neptám se a ruším, hotovo. 

Rozmyslel jsi si nákup a řekneš důvod ať je jakýkoliv? Ok, dostaneš neutrální hodnocení s tím, že jsi si to rozmyslel. 

Rozmyslíš si nákup, ale nedáš vůbec vědět / nekomunikuješ? Ok, dostaneš negativní…. Abychom se plně pochopili ;)

Navíc zde jde za mě právě “jen” o deskovky takže proč to hrotit…

 

Já chtěl reagovat stejně primárně na to, že někomu přišlo divné, že dotyčný dostal negativní a udělil pozitivní hodnocení :)

26.11.2021 19:34:01 | Upraveno autorem (porovnej)

Myslím si ,že by nebylo na škodu udělat registraci do aukce trochu víc ofiko a profil ověřit regulerně smlouvou zaslanou dopisem, kde dotyčný profil ověří svoji identitu  (tak jak třeba na aukru), tažke za  Nickem bude konkrétní osoba. Už z tohoto důvodu bude potom dotyčný snáze dohledatelný,a bude více dbát na svoji pověst, protože nebude tak jednoduché založit druhý profil. tak jak se to děje tedˇ

Jsem tu realtivně nový a už se mi tu stalo že mi tu jeden vyhrožoval (že udělá vše abych aukci prohrál nabo se alespon nedoplatil) a druhý že se sním přehazuju na více aukcích at to vzdám, a když jsem mu napsal, že se přehazuju pokaždé s jiným Nickem, přiznal, že jsou všechny jeho…..  

Pokud tu bude spousta profilu anonynmích je hodnocení dle mě prakticky bezcenný nástroj k posouzení kvality jak kupujícího tak prodávajícího…

Naštestí ze všemi, co jsem jednal bylo až na malou drobnou vyjímku vše v pohodě

 

26.11.2021 21:19:22

@Club162 To je nereálné. Nezapomeň, že je to fandovský web obsluhovaný par nadšenci zdarma a ve volném čase. Administrace se zasíláním nějakých dopisů a potvrzení je naprosto nereálná. Nemůžeš to srovnávat s profesionálním a financovaným Aukrem.

26.11.2021 22:03:39

@kren Tomu rozumím, ale může se to řešit i emailem, nebo nějakým online vyplněním formuláře. Jde mi jen o to, že pokud jsou profily anonymní, tyhle problémy tu budou pořád.. :) tož ale to jen můž názor…. :)

27.11.2021 12:43:39

@Club162 Pokud vím, tak k účasti v bazaru je potřeba mít účet “pokročily” jehož součástí je ověřená e-mailová adresa. Takže ověřená e-mailová adresa tady už dávno funguje. Zveřejnění osobních údajů ale nelze - to bys narazil na GDPR zákon.

A myslím si když je nějaký extrémní případ, tak to admini řeší.

27.11.2021 13:26:09 | Upraveno autorem (porovnej)

Ve svete aukci je standard 10 %zaloha z vyvolavaci ceny. Co takhle 100 kc na ucte zh na pripadne strhavani (presne tak neverim nikomu :) 

to s tim tornadem je podle me irelevantni duvod. Ze stejnyho duvodu to totiz muze prodavat prodejce a vy jste ho ted vypekli…

28.11.2021 00:11:37

Vybíráme z Bazaru

Drums of War Kickstarter Pledge
Drums of War Kickstarter Pledge
Akt. cena: 690 Kč
Končí za: 9 dnů

Offcanvas