Fungování bazaru v roce 2023

Všímám si, že internety teď třese nějaké nové nařízení vlády, že bazary mají hlásit státní správě (asi FÚ) uživatele, kteří prodají více než 30x za rok, nebo překročí nějaký obrat (2000EUR / 50tis). Prodejci Lego dílků, kteří doteď používali bricklink, houfně prodávají komplet sklady za stovky tisíc korun.. Chronomag třeba zrušil možnost zasílání soukromých zpráv, čímž se údajně vyhne povinnosti práskat prodejce (kteří se domluví jinými cestami)…

Jak to bude tady? 

24.2.2023 22:57:15 | Upraveno autorem (porovnej)

Myslím, že to budeme řešit podle tohoto článku: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-bazary-caste-prodejce-nahlasovat-nebudou-40419644 tedy nijak. Je to mezi prodejcem a FÚ.

-----------------
šéfredaktor novinek ZH; předseda KDH Pajdulák

25.2.2023 05:59:10

no… Logiku toho, že přes vás se obchod neuzavírá chápu, ale berete si provizi z aukcí a uvádíte, že pokud k obchodu nedojde, má dotyčný adminy kontaktovat. Takže nepřímo jste si vědomi, že obchody proběhly…

Takže bych si nebyl tak úplně jistej.

25.2.2023 10:17:10

No vzhledem k těm provizím bych si taky nebyl tak docela jistý, že jsou Zatrolenky mimo uzavřený obchod mezi kupujícím a prodejcem.

25.2.2023 11:27:11

zdravím,

máte nějaký odkaz na příslušnou směrnici?

25.2.2023 11:38:43

Ahoj, díky za tip. Něco jsem sice někde zaznamenal, ale příznám se zase pustil z hlavy. Určitě prozkoumám.

27.2.2023 22:19:34

@Wolfsen: ZH přeci deklarují jistou záštitu na transakcí. Minimálně je tu (byť malý) poplatek odvozený od prodejní ceny. Dále je tu možnost bezpečného zprostředkování platbou přes účet ZH. Takže tak úplně jednoduchý ten únik nebude. A prodejci tu opakovaně a zjevně nabízí hry koupené v hromadných (KS, hithit a spol) kampaních, či slevových akcích.

Ano, lze říci, že nevíte o dokončení obchodu, kde chybí hodnocení obou aktérů. Na druhou stranu, pokud dostanete poplatek za zprostředkování, tak to je potvrzení dosti jednoznačné.

Myslím si.

28.2.2023 08:06:48

@flychicken Zákon 164/2013 Sb. v aktuálním znění.

 

Celkově je v tom zákoně asi dobré si prostudovat Oddíl 7 - Automatická výměna informací oznamovaných provozovateli platforem. Hlavně pak par. 14z, odst. 1: Protiplněním se pro účely automatické výměny informací oznamovaných provozovateli platforem rozumí úplata, kterou prodejce obdrží nebo má obdržet v souvislosti s vybranou činností, pokud je její výše oznamujícímu provozovateli platformy známa nebo by mu mohla být známa při vynaložení přiměřeného úsilí.

 

Taky si myslím, že tady to je možná na tenkém ledě, ale zákon jsem nestudoval celý, takže je možné, že tam jsou ještě nějaké další definice, na základě kterých ZH mezi provozovatele platforem, kterých se oznamování týká, nepatří.

28.2.2023 08:59:40

@zruda No legrace to určitě nebude.. viz ten server Chronomag, kde bylo pouze v diskuzi vlákno “prodej”.. A už to jejich právník vyhodnotil jako dostatečné pro buzeraci od FÚ. Dostatečnou “kličkou” tedy bylo zrušení soukromých zpráv.. čímž “znemožňují” domluvu mezi prodávajícím a kupujícím.

Jako nerad bych se dočkal toho, že tady prodám 32her za rok a pak mě ZH napráší..

O soustavné činnosti některých uživatelů bazaru ale nemůže být pochyb, to asi všichni víme.

28.2.2023 10:17:28

Osobně vidím jediný problém, který tento zákon může teoreticky přinést, ve zvýšené administrativě pro provozovatele ZH. Takže silná slova o "práskání prodejců" asi nejsou na místě.

Tipuju, že 99% uživatelů bazaru se toto nedotkne vůbec. Minimum těch, kteří zvládnou každých 12 dní prodat deskovku za šestnáct stovek, určitě nebude mít problém doložit, že se nejedná o podnikatelskou činnost (opakovaná a soustavná za účelem zisku) - tudíž jsou od povinnosti daně z příjmu osvobozeni (prodej movité věci). A pár jedinců, kteří to mají skutečně jako byznys, tak mají určitě místní prodeje zahrnuté ve svém účetnictví a jsou tedy také z obliga. ;-)

28.2.2023 10:29:41 | Upraveno autorem (porovnej)

No ja vidim problem na jedinem miste:

Jako vzdy se kvuli “nedisciplinovanosti” jednotek jedincu (kteri si z bazaru delaji byznys a jeste z toho neplati dane) zavadi plosne opatreni, ktere prinasi zvysenou administrativu (hlavne pro ZH - neboli nutnost reseni “praskani”) a hrozi beznym lidem, ze budou popotahovani pokud napr. rozprodaji svoji sbirku (budou nevyhnutelne napraskani).

I kdyz se mi to vubec nelibi, tak jako nejlepsi se mi tedy jevi hlidat limit 30x za rok a/nebo prekroceni obratu. Pak nedovolit dalsi inzerat. Beznym lidem to staci a vsichni se tak uspesne vyhneme “reseni praskani”. Tim 30x za rok ale myslim USKUTECNENE prodeje a nikoliv pocet “vystaveni”…

28.2.2023 11:14:22

Zase bych z toho nedělal takové drama. Pokud člověk neprodal za rok víc než za 30000, tak nic danit nemusí, ať už těch obchodů udělal třeba 40. Tedy jestli o vás ví nebo neví finanční úřad je dost jedno. A pokud jednorázově rozprodáváte sbírku, zvlášť když jsou ty hry hrané, tak to není ani soustavná činnost a o zisku se také mluvit nedá. Nicméně pokud se člověk chce vyhnout hlášení na finančák, tak stačí prostě nepřekročit ty limity, není nutno zavádět plošná opatření:-)

28.2.2023 11:41:33 | Upraveno autorem (porovnej)

Nutno říci, že pokud by se dal nastavit do bazaru limit uskutečněných obchodů, kdy by mi přišla do upozornění zpráva nebo na mě vyskočilo okno “už jsi prodal tento rok 30 her, s dalším vystavením budeš muset danit”, byl by to luxus. Já točím sbírku docela dost, mám doma kapacitu na 30 her, a pokud novinka nenahradí stálici, tak jde pryč, koupím místo ní jinou a takhle pořád dokola. Uhlídat to, bude výzva, a kapacitu doma zvyšovat nechci.

28.2.2023 12:14:24

@flychicken přesně.. holt by pak člověk měl víc nicků, nebo to prodával jinde..

28.2.2023 13:25:25

@flychicken Ale ten limit neznamená, že cokoliv nad něj je potřeba danit. Pokud prodáváš svůj soukromý movitý majetek, tak jsi od daně z příjmu osvobozený.
Ten zákon má pomoct odhalit lidi, kteří se vyhýbají danění svých příjmů z podnikání - což rozprodej vlastní sbírky ani za milion prostě není.

28.2.2023 13:31:52 | Upraveno autorem (porovnej)

@Sady jasně, ale dohaduj se s nějakým úředníkem, že ten High Frontier ve fólii, který jsi prodal s 200% ziskem nebyl pořízený za účelem zisku.. Jen nemálo lidí, kteří mají stovky her a když jich třeba 50 prodají přes ZH, ze kterých může být klidně 75tis+. Prostě jakékoliv udání na FÚ je nepříjemné, obtěžující a bude vyžadovat úsilí dokazovat (ne)vinu.

Nehledě na to, co čeká adminy, ta administrativa okolo..

To je pak jednodušší prodávat pod více profily, ne? ;)

28.2.2023 13:52:04

Takze.. mam zacit zadat lidi aby mi nedavali hodnoceni a nedalo se tak urcit kolik her jsem prodal? Pripadne si skladovat uctenky aby bylo videt, ze jsem ve ztrate a tim padem by mi asi stat mel penize vratit :D

28.2.2023 14:53:38

Ahoj,

v noci jsem to trochu zkoumal (bohužel Zatrolenky jsou noční projekt - taková druhá směna - nebo možná třetí? práce / rodina / Zatrolenky? :-).

Z mého pohledu se “bohužel” Zatrolenek tato legislativní úprava týká a budeme ji muset implementovat.

Když jsem si udělal rychlou statistiku, tak úspěšně nějakou položku v Bazaru v roce 2022 prodalo 2376 uživatelů. Z toho 76 prodalo 30 nebo víc inzerátů (+ já a Miner v rámce dobročinné aukce). Tedy 2300 lidí se to netýká. Na počet inzerátů ten poměr bude určitě ale jiný. Co se peněz (tedy 2. podmínka) týče, tak tam tu statistiky ještě nemám (není tak jednoduchá).

A co to pro nás znamená?

Pro Zatrolenky to znamená vyjasnit si s fin. správou podobu reportu a jak jim to pak v lednu 2024 poslat. A o tomto rozsahu informací pak informovat prodávající (a bohužel asi vynutit si tato data zadávat, protože zde se nepůjde téměř jistě odvolat na GDPR :-).

Pro prodávající ale náročnější věci. Dokud ty limity přepřekročí tak nic, pohoda jako dnes. Při překročení ale být připraven na 3 eventuality:

  1. obhájit před finančním úřadem, že nešlo o zdanitelný příjem (a pak podle všeho není potřeba přidávat do daňového přiznání).
  2. brát to jako ostatní příjem (= zjednodušeně nesoustavná činnost), který podle všeho podléhá dani z příjmu, ale nepodléhá sociálnímu a zdravotnímu pojištění.
  3. brát to jako příjem z podnikání (= zjednodušeně soustavnou činnost za účelem zisku) a pak to danit plně.

S body 2 a 3 souvisí administrativa navíc v podobě daňového přiznání. Což bude nejkomplikovanější pro zaměstnance, kterým dělá daňové přiznání zaměstnavatel. Kdo si ho dělá sám, tak to nakonec asi tak hrozné nebude.

 

Za mě je to mrzuté proto, že to penalizuje v očích prodávajících (protože složitost) platformy, které se snaží o maximální ochranu před různými podvody. A zvýhodňuje obyčejné nástěnky, které se zříkají mnohých rizik. 

 

Obecně v tuto chvíli mým plánem je:

  • Vytvořit do formuláře pro přídání inzerátu statistiku, jak na tom prodávající je v daném roce (počet úspěšných prodejů + celkové získané peníze). Aby si mohl hlídat, kde se pohybuje.
  • S finanční správou si vyjasnit i nějaké body, jak to je s prodejem různých položek (protože tahle legislativní úprava podle mě efektivně vyžene různé drobnosti z Bazaru) a případně nějaké možnosti jak se tomu vyhnout (ale korektně dle zákonných možností ne to nějak ošulit - to opravdu není můj styl a určitě se k ničemu takovému nechce snižovat).

28.2.2023 16:36:13

Samozřejmě budu rád, pokud se najde nějaký expert na související problematiku a pomůže nám pravidla, podmínky a návody pro uživatele připravit. 

Spíš chci opravdu jít cestou návodných a srozumitelných návodů, než nějakých kulišáren, jak to obcházet.

Informace v předchozím příspěvku prosím berte jako první výkop po prvním průzkumu bez konzultací s lidmi daleko povolanějšími.

28.2.2023 16:42:47 | Upraveno autorem (porovnej)

Tak už prodávat jen přes bazoš apod. 

Ostatně tam člověk stejně dostane víc :)

1.3.2023 01:54:31

Tak se nám to tu nějako začíná komplikovat. Jsem tady téměř už 15 let a z původního bazaru, kde semo tamo někdo z hráčů prodal nebo koupil nějakou starší hru a inzerátů bylo jak prstů na jedné ruce se to rozrostlo do neskutečného molochu s náročnou administrativou. Možná je to kacířský názor, ale co bazar úplně vypustit a věnovat se administrativně a vývojově všem ostatním oblastem Zatrolenek jako fandovského informativního webu o hrách? Nebo naopak bazar zcela oddělit a zcela profesionalizovat a zpoplatnit. Nevím, ale z vnějšku se mi zdá, že ten zdejší bazar je pro adminy nejnáročnější věc Zatrolenek, kterou neustále táhnout jako fandovskou službu je už vcelku neúnosné. Doufám, že mne za tenhle názor neukamenujete, ale objektivně a střízlivě vzato to takhle vidím. Za mne bych účel webu, smysl a vývoj spíš posílil v oblasti diskuzí a informací o hrách, než se plácat v legislativním marastu obchodních a daňových vztahů a k tomu neustále vyvíjet a doprogramovávat další a další podporu, sledování, shromažďování a kontrolu dat.

1.3.2023 08:12:33 | Upraveno autorem (porovnej)

@kren Naprostý souhlas.

 

1.3.2023 08:19:04

@kren za mňa tiež súhlas, kedysi som bol na bazáre celkom aktívny, ale teraz už nie. Poplatky ma od toho určite neodradili, práve naopak, myslím že boli nevyhnutné. Skôr mám pocit, že hry sa tu už dajú minimálne kúpiť výhodne prihliadajúc na to, že sú z druhej ruky a len sa špekuluje s kúskami out of print, ktoré bývajú zväčša raz aj tak reprintované a ešte aj v novom šáte. Predpokladám však, že bazár je práve najväčší zdroj návštev na webe.

-------------------------------------------------------------------
".. dobré, dobré, len v tých súbojoch mi chýbajú kocky..."

1.3.2023 09:06:25

Hlavně jde o to, že Bazar s přispěním reklamy (a pak ještě s mírným přispěním mecenášství) platí celý web. Ale jednoznačně Bazar je největší z těchto 3 zdrojů peněz webu. Takže zrušit Bazar = obecně snížení investic do webu jako celku. Takže vůbec nelze očekávat, že by zrušení Bazaru zvýšilo čas věnovaný zbytku webu. Jako administrativně by se ušetřilo (SafeTrade/občasná vratka provize), ale co se programování týče, tak je to z dlouhodobého hlediska diskutabilní.

Kromě peněz by to mělo dopad určitě i částečně do návštěvnosti => dominově dopad na příjem z reklamy => další posílení spirály směřující nehezkým směrem.

A celkově bych zatím nepanikařil dokud nezjistím víc. Včera večer jsem napsal na emailovou adresu, kterou finanční správa zveřejnila právě pro dotazy týkající se této směrnice, tak uvidíme, co mi odpoví a zda se povede rozjet nějaká forma diskuse.

1.3.2023 09:19:16 | Upraveno autorem (porovnej)

tO Zeus: Díky za Tvou aktivitu. Snad to nebude tak horké a bazar na ZH do těchto restrikcií nespadne.

1.3.2023 09:22:06

Ještě jsem v rychlosti spíchnul rychlý přehled toho, kolik jste toho kdo prodali a tedy jak to vypadá z pohledu této nové povinnosti reportingu.

První číslo je počet dokončených prodejů. Druhý je pak počet aktivních inzerátů. (určitě tohle pak chci udělat na formulář pro vložení nového inzerátu, ale takto to byla otázka na 15 minut, pořádně je to pár hodin).

https://www.zatrolene-hry.cz/temp/bazaar-my-adverts.php

1.3.2023 09:39:11 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

Tides of Madness - PL
Tides of Madness - PL
Akt. cena: 90 Kč
Končí za: 7 dnů

Offcanvas