btk
btk - avatar

Díky Zatroleným hrám


Je zvláštním rysem lidské mysli, že má tendenci upozorňovat (kritizovat) na to, co podle ní nefunguje dobře, a to, co funguje, považovat tak nějak za samozřejmé. Nyní, kdy se na Deskožroutu řeší, jak a zda vůbec pokračovat dál v jeho existenci, bych rád založil toto vlákno, které má jako jediný cíl umožnit všem, kteří chtějí, říct díky Zatroleným hrám. Nezáleží na formě, nezáleží na počtu slov. Za sebe bych chtěl smeknout před týmem zdejších adminů (samozřejmě včetně Dia). To, že jsou schopni pravidelně obětovávat svůj čas a energii na to, aby to tady fungovalo, žilo a posouvalo se dál, jen z čistého nadšení, je něco, co prostě opravdu není normální ;-) Hoši, díky, děláte to dobře, obdivuju, že se snažíte odvádět svoji práci tak profesionálně, jak to jen jde, že se snažíte být za všech okolností objektivní a že si nemyslíte, že jste snědli všechnu moudrost a vaše pravda je ta jediná správná. Fakt si vážím toho, co děláte, a chodím sem rád. Jen tak dál.
28.2.2020 08:35:35

Hezké
V dnešní době opravdu ne tak často viditelné. Jsem zvědav, kdy se tu rozjede flame...

Díky parto.

28.2.2020 08:44:13

Pelly

Nemohol si si tu poznamku odpustit? Toto je presne ono... :(

28.2.2020 09:03:40

Ďakujem

Pridávam sa aj ja a ďakujem za kopec skvelej dobrovoľníckej práce, ktorú miestni borci odvádzajú v prospech celej komunity.

Vďaka :)

28.2.2020 09:21:03

vďaka
toto je to najmenej, čo môžem urobiť :)

28.2.2020 09:27:15

Joe

Samoregulacia
Ono sa vždy potvrdzuje, že existuje akási samoregulácia.

Prvotný split nahradilo koexistovanie dvoch podobných webov, kros-diskusie atď.

Teraz vyzerá DŽ akosi opustene (dávno som tam nebol), čo priznávajú aj ľudia v jeho diskusii a budúcnosť je otázna.

Možno sa niektorí "vrátia" sem, možno nie, možno vznikne z popola zase niečo iné, ktovie...

Ale ja som rád, že Zatrolenky, so všetkými svojimi problémami, naťahovaním, nedokonalosťami, ale na druhej strane aj veľkou a plodnou komunitou tu sú.

Vďaka Ondro a admini!

---------------
Prekladateľ Joe

28.2.2020 09:49:23 | Upraveno autorem (porovnej)

Diky ZH
(a jeste vic BGG) jsem objevil, ze existuje opravdova spousta her, ktere si treba ani nikdy nezahraju :)
A take kopa lidi, kteri za tim vsim stoji. A ti jsou jako vsude ruzni - ani cerni, ani bili...

28.2.2020 09:54:22

like
Ve chvíli, kdy na konkurenčním webu běží debata o bytí a nebytí, nezbývá než ukázat zvednutý palec panu majiteli ZH, všem adminům za jejich práci a trpělivost a celé komunitě za tvorbu obrovského množství obsahu, která nemá v ČR na deskoherním poli konkurenci.

Klobouček panstvo.

28.2.2020 10:10:03

Kdyby, kdyby ...
Už poměrně dlouho jsem tady nic nepostoval a spíš všechno pozoroval zpovzdálí. Chci napsat něco kritického k Zatroleným hrám, ale abych nebyl hned zkraje osočen, že straním jedné nebo druhé straně, tak na začátek mého příspěvku nakopíruju můj aktuální post z diskuze na Deskožroutu:

CITACE Z MÉHO DNEŠNÍHO PŘÍSPĚVKU V DISKUZI NA DESKOŽROUTU, kde vyčítám tamnější komunitě posměvačné a útočné diskuze vůči Zatrolenkám a opomíjení úspěchů nových adminů Zatrolenek.:
Po delším čase se zase k něčemu vyjádřím ... vlastně není potřeba, protože stoperik o pár postů výše to vyjádřil naprosto trefně:

Následující text v uvozovkách se kterým souhlasím napsal na Deskožroutovi uživatel "stoperik" a myslel tím situaci na Deskožroutovi.
"... ale uprimne, uzamknute tajne miestnosti, inside "humor", ktoremu rozumeli len vybrani ludia, agresivne posmievacne a utocne diskusie s minuskami a par individui, ktori vyhnali prec kopu potencialnych uzivatelov to dotiahli do stavu, ze to tu je mrtve ... "

Z některých diskuzí jsem tady (PROTOŽE JDE O CITACI - "TADY" SE ROZUMÍ NA DESKOŽROUTU) měl dojem, že jediným důvodem existence Deskožrouta je vysmívat se pod jakoukoliv záminkou Zatroleným hrám a jejich uživatelům a hodnocení diskuzí na vedlejším serveru. Jakmile se objevilo něco sporného v diskuzi na vedlejším serveru, tak zde zavládla pobavená nálada. Jakmile se na vedlejším serveru (na Zatrolenkách) něco podařilo a admini tam začali přes očividné překážky Dia solidně fungovat, tak tady o tom bylo ticho po pěšině. Sám jsem raději mlčel, abych nepřiléval olej do ohně, ale spolu se stoperikem si myslím, že to od Deskožrouta hodně lidí odradilo. Je jasné, že lidi kolem Deskožrouta jsou jiné krevní skupiny, než lidi kolem Zatrolenek. Nicméně na obou serverech by mělo jít o deskovky a ne o to se vzájemně špičkovat, vysmívat a házet si útočnými vyjádřeními klacky pod nohy.

Napsal KREN 28.2.2020 na Deskožroutu

----------------------------------------------------------------------------------
A TEĎ TA MOJE KRITICKÁ POZNÁMKA:
Ač mám k mnoha zdejším i administrátorským věcem výhrady, tak musím pochválit všechny momentální zdejší adminy, jak se do toho pustili a s jakým nadšením to dělají a doufám, že jim to vydrží. Jediná brzda zdejšího webu je ale podle mne ale právě tvůrce a majitel tohoto webu, který dlouhá léta nechtěl pustit ohledně webu nic z ruky a odrazoval svým přístupem mnohé, kteří chtěli tady být aktivní. Kdyby byl Ondra jiné povahy a nekašlal by ve svých útlumových obdobích na Zatrolenky a umožnil by spravovat a vyvíjet jeho web i někomu jinému (neříkám to někomu předat ale aktivně spolupracovat), tak by nevznikl Deskožrout, mnozí lidé by tu zůstali a pracovali tady na zlepšení Zatrolenek a Zatrolenky mohly být už úplně někde jinde bez mnohých much, které se teprve teď s velkým úsilím horko těžko odstraňují, opravují a vyvíjejí. Nevznikla by taky taková animozita dvou odlišných skupin okolo deskovek.

Byl jsem kdysi u vzniku Zatrolenek a byl tady hodně aktivní a je tady za ty roky hodně mého obsahu v souborech, překladech a článcích, byl jsem u vzniku Deskožrouta a snažil se být aktivní i tam. Takže jsem vlastně zklamaný nadvakrát a když si uvědomím s jakým nadšením tenkrát obě skupiny ještě tady na Zatrolenkách fungovaly a že první Zatrocon, který jsem pomáhal spoluorganizovat fungoval ještě jako setkání všech i těch co později odešli na Deskožrouta, tak je mi to hodně líto a je to věc, kterou nemohu Ondrovi jen tak odpustit. Ondra je tvůrcem Zatrolenek, ale zároveň byl dlouhé roky i jeho největší brzda.

Napsal KREN 28.2.2020 na Zatrolených hrách

28.2.2020 10:20:11 | Upraveno autorem (porovnej)

kren a dobra prace
EDIT:
Promin krene, asi spatne pochopeno.

Osobne jsem rad, ze si web zachovava svoji jednoduchost v dnesni zaplave ruznych webovych stranek, kde clovek ani po deseti minutach poradne nevi, kde ma kliknout a jak se nekam dostat atp.

28.2.2020 11:09:52 | Upraveno autorem (porovnej)

@Vojtech Musil
Asi si špatně četl můj příspěvek. Nevím, co teď dělá nebo nedělá Ondra dobře. Spíš si myslím, že je to zásluha všech ostatních nadšených adminů, kteří na něho tlačí. Psal jsem tam ale o dlouholetém Ondrovu přístupu díky kterému odradil už v dávné i nedávné minulosti hodně lidí, kteří chtěli být aktivní (minimálně tak, jak jsou současní admini) a díky kterým mohl být web mnohem dál, než je teď a mohlo být už dávno vyřešeno, co admini řeší a lepí horko těžko teprve teď a komunita kolem webu mohla být jednotnější a smířlivější.
Jen si prostě dřív Ondra nedal říct a roky setrvával v pozici mrtvého brouka, který nekomunikuje a když se jednou za dva roky probudí tak zalepí náhodně jen ty největší průsery, zavede sem tam nějakou novinku, která jde pak stejně do kytek, protože ji už dál nepodporuje. Takže mu mohu poděkovat za myšlenku tenkrát založit tenhle web, ale nemůžu mu poděkovat za dlouholetou péči a rozvoj tohoto webu za to můžeme poděkovat jiným, kteří na něho neustále tlačili a nenechali se jeho přístupem odradit, tak jak několik generací adminů před nimi. A o tom byl můj příspěvek a smutek z toho.
Ano je to Ondrův web - za to mu patří dík, ano naprogramoval ho - za to mu patří dík, ale jeho průběžné zapojení do komunity webu a podpora lidí, kteří chtěli pomoct byla tragická a uvědomil si až příliš pozdě, že bez většího kolektivu se to dělat nedá.

28.2.2020 11:55:21

Joe

Pribuzny priklad
Príbuznym príkladom k tomu, o čom píše kren, budiž BoardGameGeek.

Dlhé roky fungoval pod správou dvoch majiteľov (Scott Alden a Derk Solko) + delegovaných adminov, zodpovedných za čiastkové veci (súbory, diskusie, popisy atď.). Postupne sa vyvíjal na najväčšiu hernú databázu na nete a najväčší diskusný a obslužný portál pre stolné hry.

Derk Solko sa však postupne svojim prístupom k ľuďom, názormi atď. akosi vyčlenil a opustil BGG, zostalo to na Scottovi Aldenovi. Potom dlho BGG stagnoval, pretože bol napísaný na veľmi starej platforme a nové veci sa pridávali len pomaly, ak sa vôbec dali (a bolo tam stále veľa toho, čo fungovalo len tak napoly). Až tak pred pár rokmi začal byť BGG Scottovým zamestnaním, nabral nových zamestnancov (mimo adminov, resp. niektorí asi zmenili dobrovoľníctvo na zamestnanie) a začali sa aj vizuálne a kódové zmeny. Keďže je to moloch, aký je, je stále ťažké a zdĺhavé pridať tam všetko, čo by od toho človek chcel, ale pomaly sa to mení.

Kren má pravdu v tom, že Ondro (Zeus) asi nemá na Zatrolenky čas, resp. boli obdobia, kedy ich asi vedome viac-menej z časového hľadiska ignoroval a nemohol/nechcel riešiť kódovanie nových funkcií na starej platforme. A chýbali aj admini, ergo fronty narastali. Teraz je situácia adminov našťastie vyriešená, zostávalo by v ideálnom prípade už len vyriešiť tú kóderskú časť problému.

Veď uvidíme, čo prinesú zajtrajšky...

---------------
Prekladateľ Joe

28.2.2020 12:04:07 | Upraveno autorem (porovnej)

Podekovani
Take se musim pripojit k podekovani zdejsim adminum, ze nenechali ZH v jejich temnych dobach zahynout. A Zeusovi, ze se na to uplne nevykaslal a stale se tu nejake vylepseni objevuji.

Ohledne Deskozrouta podle mne doslo na to co tady hrozilo opakovane a mozna by nebylo spatne se poucit z chyb, ktere tamni administratori udelali a nedokazali je vyresit.
Viz. verejny prispevek na DZ:
http://www.deskozrout.cz/topic/8774-budoucnost-deskozrouta/

28.2.2020 12:51:10

Hezké...
Za existenci ZH jsem rozhodně rád a chtěl bych jim (potažmo nám všem) popřát dlouhá a šťastná léta ve společnosti deskových her i jejich hráčů.
To, že svou životaschopnost ZH prokázaly i po "odchodu" větší či menší části "gründerských" uživatelů, je důkazem o jejich přetrvávající nezastupitelnosti a ve svém důsledku i absence jakékoli vážnější konkurence.
A děkuji Diovi i všem adminům, kteří se ve volném čase snaží dle svého nejlepšího vědomí a svědomí starat o jejich chod.

28.2.2020 13:20:53

Ale to je milé.
Hezká slova. Potěší.

5.3.2020 22:55:48

Mne to príde komické
Radek si vytvoril nejaký svoj projekt (DŽ) do ktorého investoval čas , peniaze, energiu, úzka skupina arogantných ľudí s nafučaným egom mu to tam zničili a teraz sa to tam pre tých istých ľudí čo to tam pochovali snaží zachrániť.

Chcem tiež hlavne poďakovať za všetkú tú prácu a všetko to úsilie všetkým aktívnym ľuďom tu na ZH.

6.3.2020 08:57:20

springb
Nechci tady rozjíždět nějaké porovnávání, ale mně třeba přijde, že DŽ smysl má. Ne třeba jako obecný web o deskových hrách, ale pro tu komunitu, co tam je, určitě. Dopadlo to prostě tak, jako si toho všímám i v reálném světě kolem deskovek. Člověk začne jezdit na akce (chodit na fórum) kvůli deskovkám a časem, když se s ostatními blíže seznámí, je to míň o hrách a víc o tom osobním kontaktu. Pak chápu, že když je ta skupina dostatečně malá, tak se uzavře a nováčci se do ní špatně dostávají. Nicméně minimálně z hlediska KS a pořádání akcí za mě DŽ smysl má.

EDIT: A každopádně taky děkuji za přízeň komunity :)

--
admin popisů a recenzí her ZH, překladatel FitB

6.3.2020 09:18:13 | Upraveno autorem (porovnej)

Spring
Presne.
Akorat to tam nesmis napsat, jinak ti daji ban :))

DZ byl mrtvy jeste nez vznikl. Byl to jen trucweb pro par (j)elit.
Je jasne ze bez obsahu (preklady, recenze, dojmy z hrani, bazar a hlavne velka komunita lidi) to nemohlo fungovat. A proc znova vytvaret neco co uz tu bylo?

DZ klidne muze fungovat dal, ale na uplne jine platforme za uplne jine penize - jen jako forum pro tech par lidi co se znaji z akci a domlouvaji se na hrani tech par her nebo resi KS.

Jako kopie ZH bez toho obsahu zmineneho vyse to nema zadny vyznam.

Timto bych take rad podekoval lidem okolo zatrolenek za to ze tento jediny a v ramci moznosti kvalitni server o deskovkach udrzuji.

Diky

6.3.2020 09:58:26

Beholder
Taky mám ten dojem, že by si komunita DŽ bohatě vystačila založením jedné, dvou skupin na WhatsApp, než za to platit sedm litrů měsíčně.

6.3.2020 10:19:58 | Upraveno autorem (porovnej)

Co je Deskožroutovo nechte Deskožroutu
Nechcete náhodou nechat na DZ a tamní komunitě ať si to vyřeší sami. Myslím, že ničemu nepomůže, když jeden na druhého bude házet špínu.

Kew to napsal úplně přesně. Obě komunity zajímá opravdu něco jiného. A jestliže lidi s DZ nezajímají překlady, diskuze o základních pravidlech her a jsou herně více "hardcore", tak to neznamená, že DZ nemá smysl - je prostě pro jiný typ uživatelů a hráčů. Pokud někdo chce s transformací DZ pomoct, tak tam bude vítán, ale rozhodně ničemu nepomůže když bude jedna komunita na druhou házet špínu.

6.3.2020 10:47:07

Poděkování
Já bych chtěl poděkovat také lidem, kteří tento web pomáhali tvořit ještě před vznikem deskožrouta, a kteří jsou tu nazývání nejakým "idiotem" (j)elity. To že tito lidé měli později potřebu odejít díky nečinnosti Dia, je úplně jiná věc, ale hromadu překladů, článků a obrázku sem nahráli a i díky jejich práci jsou ZH takové jaké jsou.

6.3.2020 11:40:29

kren
Ale oni vzdy osocuju ZH a zacali prvi, trapkovia 8-) . Ja tam obcas zajdem v domnienke, ze tam nieco dobre vyskoci, ale nakoniec aj tak skoncim v kategorii co pobavilo, lebo nic ine sa tam clovek uz nedozvie. Je zaujimave, ze tolko rokov to bolo drzane jednym clovekom za 7 tisic pre cca 10-15 ludi. Pomerne drahe forum. Mam v zivej pamati par dotazov od novacikov, kde uzivatela rozniesli ako dakeho hnaneho psa za to, ze polozil daku otazku. Napr. napada ma dotaznik o Aktivitach. Velkomozny to mali za podradnu hru. Inac springb a belonder to vystihli celkom vystizne, ci uz tu alebo u nich na DZ.
Napr. system hodnotenia uzivatelov a fungovanie +/- nefunguje dobre. Uzivatelov to skor odradza, hlavne ak ma taky nastroj v rukach komunita, ktora zije v domnienke nadradenosti a neomylnosti.

Na druhej strane, v minulosti tam byvali celkom zaujimave dojmy, ktore tu neboli a dokonca tu nie su ani teraz, vacsinou sa tu ukazuju len otazky na CZ verziu a ked clovek chce zacat zmyselnu diskusiu o hre, tak to jednym nadhodenim aj skonci. Jednoducho sa tu uz malo kecia o hrach, mechanikach, zabavnosti a o hre ako takej. Preto chodim hlavne na BGG.

Aj tak, je to najlepsi web v CR/SR a najpomocnejsou komunitou o spolocenskych hrach a aj napriek tomu ze zijem v BEL, sem vzdy rad chodim. Takze vdaka.

-----------------------------------------
Som kapitalista a som na to hrdy.

6.3.2020 11:41:07

Ladik81
neviem cim to je, ale v case nez neexistoval DZ a ti ludia tu boli, tak aj komunikovali normalne, bez osocovania a ked si aj teraz pozries ich prispevky tu na ZH, tak boli uplne normalny. To az potom im preskocilo. Samozrejme, stale sa jedna o velmi riedkej hrstke ludi, ktori sa zhovadili (napr. sydo, lomikar, permonik...). Este ze to je verejne forum, lebo by som mal teraz pocit, ze ich ohovaram :-0
-----------------------------------------
Som kapitalista a som na to hrdy.

6.3.2020 11:49:41

Magor
"Oni začali první, tak my můžem taky," skutečně dospělý argument... Přidávám se ke krenovu apelu, aby tu nestartovala diskuze o DZ, je to zbytečné, vlákno bylo založeno z jiného důvodu.

A přidávám svůj dík týmu ZH!

6.3.2020 11:50:09 | Upraveno autorem (porovnej)

springb, beholder, Magor
Nadáváte na chování druhých, že se posmívají druhým, uráží je a že jsou elitářští atd. a přitom právě teď děláte to samé. Byť s mnohým o důvodu úpadku DŽ souhlasím, podle mě není třeba zbytečně šířit negativa.

6.3.2020 12:06:13

Herald
To bol pokus o infantilny vtip. Nepripomina to nieco? A som rad, ze tu na ZH stale existuju moralisti a nedaju sa zatiahnut do tejto nechutnej hry.
-----------------------------------------
Som kapitalista a som na to hrdy.

6.3.2020 12:08:30 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

Warhammer Underworlds - Direchasm
Warhammer Underworlds - Direchasm
Akt. cena: 1500 Kč
Končí za: 10 hodin

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas