Zhoršení zraku při malování figurek?

ahoj,
nosím brýle na dálku, a při barvení figurek si pro zaostření detailů brýle sundávám, figurku mám cca 20cm před očima. Poté mám ale docela rozhozené zrakové vnímání - bolest očí, trochu okolí jemně rozostřené.
stává se vám taky něco podobného? myslíte, že by to vyřešila např. lupa na světle nebo ty brýle na zaostření(detaily), které tu proběhly?
18.1.2021 12:57:44

Hmm..
Já mám též brýle na dálku, při barvení je nepoužívám a nevím.. někdy na to vidím dobře, někdy jsem unavený, hlavně večer a ano, pak se mi to rozmazává, nebaví mě to.. na to jsem si pořídil takové modelářské brýle s výměnnýma sklama (lupou) a osvětlením. Jen si nejsem jistý tím bolehlavem, když bys s tím dělal dlouho, je to pro oči asi taky náročné, ale díky tomu vidím detaily, které dřív ne nebo blbě.. Základem je asi mít dobré osvětlení.

18.1.2021 13:13:08

Brýle
Taky mám na dálku a u malování nepoužívám. Za mě: doporučím kolmé plošné světlo zhore nad hlavou tak, aby ti svítilo zleva i zprava. Druhá věc, je dobré koukat očima proti zelené barvě. Buď pomocí třeba řezací podložky (ačkoliv to je už dost tmavá zelená), nebo nějakého kusu pásu.
Osobně používám dopravníkový pás, který na sobě má diamantovou strukturu, která veškeré světlo odráží všemi možnými směry, jenom né zpátky do očí. Ta podložka je docela dobře vidět ve videu tady:

https://www.youtube.com/embed/P6DRfndvsE0 - aha tak ne, tady mám jen řezací podložku :(

https://image.made-in-china.com/202f0j00nwMtbYKlyOzF/Black-Diamond-PVC-Conveyor-Belt-for-Treadmill-Walking-Belt-Cmax-Sel.jpg - něco takového.

18.1.2021 13:47:34 | Upraveno autorem (porovnej)

Brýle
nosím pořád přestože z principu jsou jen na dálku. Takže na malování je mít musím. Bez nich sice hodně z blízka vidím lépe detaily či přetahy, ale bez brýlí se štětcem netrefím :) Tudíž maluji vždy s brýlemi a co takto neuvidím, tak o tom nevím a netrápí mě :) Pořád sundávat a nasazovat brýle mi nepřijde jako dobrý nápad a tvé potíže pak chápu.

Při dobrém denním světle lampu nepotřebuji a malovat můžu dlouho. Jinak používám https://www.alfa-svitidla.cz/LED-stolni-lampa-Ecolite-L50164-LED-CR-cerna-d3561.htm. S lampou vydržím malovat hodinu, max dvě. Pak mě začne bolet hlava, ale je to spíše tím že to světlo je moc blízko u mé hlavy abych na to co nejlépe viděl.

18.1.2021 14:07:35 | Upraveno autorem (porovnej)

Díky za rady.
zas tak často nemaluju, ale i z toho mála...
zkusím si přepnout jiné osvětlení, dával jsem si jasné, ostré světlo, myslel jsem, že je to tak lepší.
Osvětlení mám dobré, 3 mody typu světla, takže prozkouším. zelené klíčovací plátno, resp. jen látku taky seženu.

a kapky do očí, je možné, že při soustředění mrkám míň, proto se asi oko vysušuje.

Díky za rady, podněty.

18.1.2021 15:09:43

zrak
no musim zaklepat na drevo ale mam za sebou cca 6000 nabarvenych miniatur a zrak zatim slouzi jak ma. ale taky casem ocekavam zhorseni

18.1.2021 21:12:06

Vybíráme z Bazaru

Carcassonne South seas
Carcassonne South seas
Akt. cena: 2850 Kč
Končí za: 2 hodiny

Offcanvas