Zase ty karty :-)

Mám dotaz. Když si vyrábím PnP hry, většinou si karty vytisknu na obyčejné tiskárně, slepím přední a zadní stranu a zalaminuju. Nicméně mi tam vždycky kolem karty zůstanou okraje, které se k sobě na laminovačce slepí a tím pádem mám kolem karty průhledný límec, který mi vadí (tady teda nevím, jestli třeba něco nedělám špatně. Pokud to jde zalaminovat i bez toho límce, prosím o návod. Mě se bez něj karty rozpadnou). Uvažovala jsem, že změním styl - vytisknu karty (bohužel můžu jen na obyčejný papír. Tiskárnu mám v práci a nic vysokogramážního tam nedám), pak je slepím a zkusím opatřit nějakým lakem, který by karty zpevnil a ochránil. Máte s tím někdo zkušenosti? Jde to tak, nebo je to blbost? A jaký lak použít? Omlouvám se, pokud vám dotaz přijde mimo mísu. Fakt nemám moc zkušeností a zručná taky zrovna nejsem...
25.3.2019 09:27:30

Karty
Lak ani nic podobného fungovat nebude, pokud slepujete dohromady dva kancelářské papíry. Pokud chcete udělat pevnější karty se základními materiály, nejlepší je vzít čtvrtku, z jedné strany nalepit přední stranu, z druhé zadní. K tomu je ideální lepidlo ve spreji a snažit se to stříknout rovnoměrně (a nedělat moc silnou vrstvu). Karty pak budou pevné, i když se časem mohou v rozích odlepovat.

Druhá možnost je nakoupit průhledné obaly a strčit karty do nich.

A vůbec nejlepší je nechat to natisknout v tiskárně oboustranně na 300gms papír - a když to nebude v Praze, tak to za slušnou cenu i říznou a zakulatí.
---
Autor hry Velryby ničí svět

25.3.2019 09:35:16

Určitě nejlepší, tisk na prazne karty

https://www.zatrolene-hry.cz/diskuse/koutek-kutilu-5/domaci-vyroba-karet-5112/

25.3.2019 09:36:24

Kanastove karty + tisk na samolepici etiketu
Sada kanastovych karet se da sehnat i pod 50kc (Bonaparte Canasta).
Tisk na celoplosnou A4 samolepici etiketu (bezny sortiment papirnictvi, ale prodavaj to treba i v Alze) - to zadnou velkou gramaz nema, mela by to bez problemu zvladat bezna domaci tiskarna.
Povrch je mozno prelakovat bezbarvym lakem - vhodne zejmena pro inkoustove tiskarny - aby se barva neotirala (nejlepe strikat jeste ve formatu A4).
Nasledne uz jen nalepit, vystrihnout ... Nekrouti se to, vydrzi to... (vyzkouseno).

25.3.2019 10:10:49

Lak
Z mé nedávné zkušenosti musím zmínit, že lak a potisklý papír nejsou moc dobří kamarádi. lak má tendenci ty barvy vytahovat z papíru a rozpíjet je, takže nic slavného když chceš zachovat ostré detaily obrázku.

25.3.2019 10:37:05

díky
Díky všem za tipy. S tím papírem je to tak, že tiskárnu máme společnou v práci na chodbě. Když tam naběhnu a dám do zásobníku nějaký papír, na který bych si to chtěla vytisknout, nebo karty, tak než doběhnu do kanclu a dám tisk, může si tam něco nechat tisknout x dalších lidí. Proto jsem hledala variantu tisku na obyč papír. Varianta z vlepenou kartou asi bude nejschůdnější. Díky. ;-) Jako povrchová úprava mě pak ještě napadá samolepicí průhledná fólie. Ta by mohla fungovat.

25.3.2019 10:50:34

ad samolepící folie
Ta samolepící folie má do ideálu hodně daleko. Zpočátku to vypadá dobře, ale časem to na hraně karty začne žmolkovatět a lepit se na to prach a jiné svinstvo. Jednak to pak vypadá hnusně a jednak to pak lepí karty k sobě a hůř se to míchá. Asi taky záleží na typu lepidla na folii, ale co já vím, tak každé časem degraduje a dělá tuhle paseku.

25.3.2019 10:59:37

meeshab
Koukni, jestli nemá ta tiskárna na přední straně nebo boku usb, jde pak z něho tisknout např. z flashky :)

25.3.2019 11:22:02

IgoVlk
No fakt - má ho tam! Super. To mě nikdy nenapadlo hledat. V tom případě se dostáváme úplně jinam. Díky za tip.

To kren: OK, díky za upozornění. Tak to raději ani zkoušet nebudu.

25.3.2019 11:25:32

samolepicí fólie
Osobně na přelepky karet používám samolepicí fólie od SPANDEXu (hezké je to na 3164XG-010). Není to ale úplně levná záležitost a pokud člověk nemá přístup k profi tiskárně (ať solvent, nebo UV), je to problém. Výsledek (vizuální) je ale mnohdy lepší, než originální potisk výrobce (zvláště u lesklé varianty "G"). Co se týká odlepování rohů, s verzí 3164 není problém. Nedoporučuji řadu 3162, která je no-perm (nepermanentní = používá se pro krátkodobé aplikace).

Při použití solventního tisku považuji za vhodné na kartičky použít buď laminaci, nebo zakoupit ochranné obaly. U UV tisku doporučuji nelaminovat. Z mé zkušenosti laminace na UV tisku nedrží.

Hezký den všem.

4.5.2019 12:20:39

Moje osvědčená homemade karta
Karty vytisknu na fotopapír gramáže kolem 300... Poté do laminovací kapsy vložím dva potištěné papíry k sobě zády. Zalaminuju podélně i příčně a ještě jednou otočené spodky za hořejšky. To proto, že každá strana laminovačky může nahřívat jinak a taky tím lepidlo rozprostřu tak, že nemá tendenci lamino kroutit karty poté, co to uříznu. Tím získám potištěný fotopapír dostatečné gramáže a s laminováním jen z jedné strany. Dále normálně rozstříhám na karty. Dělám karty velikosti Osadníci z Katanu (43x65mm asi). Větší jsem zatím nedělal. Takhle udělaných karet už mám pro svoje herní prototypy stovky - můj Khazad-Dum 140karet, Olgoj Chorchoj 60karet, Biatlon 72karet, Gangzzz 80karet, a tak dále. Všechny se v pohodě míchají a drží, do obalů už je nedávám.

28.7.2019 18:01:42

zalaminovat
Obvykle tisknu oboustranně na obyčený papír případně na oboustranný fotopapír s nízkou gramáží.
Chce to mít tiskárnu, co sama otáčí papír, aby nedocházelo k posunu. Většinou i když tiskárna sama otáčí papír, tak k posunu dochází, ale vždy je tento posun stejný. Kupříkladu moje tiskárna posunue při otočení papír o 1mm doprava a dolů, takže vždy když takto tisknu, tak si již připravím tisková data v illustrátotoru, kde s tímto posunem již počítám, případně rub udělám takový, aby mi posun nevadil a vše pak vypadá OK.
Jdnotlivé strany s kartami pak laminuji. Dřív byly fólie takové, že tam musel být průhledný okraj. Dnešní fólie na laminování připečou fólii rovnou k papíru, takže lze již ořezávat bezokrajově.
Jednotlivé karty pak nařežu na pákové řezačce.
Na rohy jsem si pořídil za 800,- zakulacovačku rohů.
Rohy je ale lepší zakulacovat vždy po jedné kartě.
Pro domácí dělání karet, se mi toto nejlépe osvědčilo.

29.7.2019 15:21:44 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

Concordia Venus + Italia, Balearica
Concordia Venus + Italia, Balearica
Akt. cena: 900 Kč
Končí za: 9 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas