Základová barva na figurky

Ahoj, jako totální amatér už nějaký týden skenuji diskuze a youtube a nasávám vědomosti a tipy na různé techniky barvení. Barvy mám v plánu od Citadely, ale jsem docela na vážkách jak přistoupit k základnímu nátěru. Mým cílem jsou plastové figurky do Scythe. Aby se barvy chytali na model valná většina používá na základ spray. Když bych šel touto cestou, je možné úplně přeskočit řadu citadel base a rovnou na tom začít pracovat s citadel layer? Nebo naopak se vyprdnout na spray a pořídit si base barvy v odstínech které potřebuji ( kde mi nabidka odstínů některých barev úplně nevyhovuje ) a až pak layer na různé detaily. Setkal jsem se i stím že to stříknuli černým sprayem, pak bílým seshora, pak base a pak šli do layer, takže sem ztoho trošku jelen jelikož si to tak nějak dělá každý podle svého ^^
11.1.2019 12:28:54

barvení
Rozdíl mezi Citadel base a layer je spíš, že basy lépe kryjí, jsou vhodné na první nátěr a na to se dávají layerky pro dosažení požadovaného odstínu atd.. vždy je ale lepší mít na figurce základ sprejem či pistolí, bez toho figurku nemaluju, kdysi jsem základování nepoužíval a ne že by to nešlo, ale je to prostě lepší, barva na tom pak líp drží a můžeš si nachystat rychle model např. do výchozí barvy, byť preferuju černou, případně na nějaké věci, které chci hodně do světla dám bílou, ale základuje se i sprejema jiných barev.

11.1.2019 12:43:24

...
ROzdíl mezi BASE a Layer od GW je pouze konzistence, layer jsou více zředěné. Vzhledem k tomu, že ředím i BASE barvy a pak je používám na layer, a naopak, tak je to podle mého názoru putna jakou barvou uděláš basecoat. Základovka je na druhou stranu poměrně nutnost, používám 3 - bílou, šedou a černou (kvůli zenithal highlights - jak píšeš černé a pak bíle seshora aneb stínování, vygoogli si). Doporučuju pro začátečníka šedivou, tzn celou figuru nasprejuj šedou základovkou. Citadel, potražmo army painter spreje mi přijdou zbytečně předražené, Prisma color šedá na plasty udělá stejnou práci za cca 80kč.

EDIT: možná úplně nerozumíš pojmu základovka a basecoat. Základovka je první nátěr, většinou jednou barvou (tzv. Primer) a jeho účel je, aby ti barvy lépe držely a neodlupovali se. Basecoat je potom první vrstva barev na figurce, která ti dá základní vzhled.
Tady na zatrolenkách je starý (a stále velmi dobrý) článek na toto téma.
https://www.zatrolene-hry.cz/clanek/rychlokurz-barveni-nebo-kurz-rychlobarveni-jak-se-to-vezme-681/

11.1.2019 13:35:06 | Upraveno autorem (porovnej)

Dotazy pokračují..
Supr, dík za rychlou odpověď. A když bys měl srovnat base a layer tak má base kupříkladu dvojitou vrstvu oproti layeru? jinými slovy s dvěma vrstvami layeru seš na stejném výsledku co s jednou vrstvou base?

Také uvažuji o vytvoření tematických podstavců, máš zkušenosti s řadou citadel texture? Vím že se dá ledacos obejít domácí výrobou ( třeba sníh ), ale nechce se mi moc trávit hodiny zkoušením s nejistým výsledkem, když si jde připlatit a ušetřit si čas i frustraci ze svého amatérismu

11.1.2019 13:46:52 | Upraveno autorem (porovnej)

...
Každý zkušenější člověk Ti řekne jasně ředit barvy. Pokud barvu nezředíš a uděláš jednu tlustou vrstvu jednak Ti to zakryje detaily figury a dvak to bude nebude fakt vypadat hezky. Osobně ředím jakoukoliv barvu na konzistenci mlíka, ale stále tak, aby se to nerozpíjelo od okolí a barva držela stále svůj tvar na paletě. Basecoat má pak třeba 2-3 vrstvy, dokud nemám krásně pokrytou oblast, kterou maluju. Čili víc řídkých vrstev než jednu megatlustou.
Co se týče textur, nejsou špatné a určitě odvedou svou práci dobře.

ADD: jakékoliv barvy nikdy nepoužívám ihned z lahve, vždy je ještě trochu naředím. To platí i o citadelkách, at Base nebo layer, stále jsou dost hutné.

11.1.2019 14:05:05 | Upraveno autorem (porovnej)

Citadel Dry
Díky za tipy, vtomhle směru už mám nachystaných pár videí co si pustím ještě jednou než půjdu do akce :D chci zkusit i tu mokrou paletu tak uvidíme.

Předtím mi to na mobilu odeslalo jen část dotazu, ještě jsem se chtěl na vaše zkušenosti na řadu Citadel Dry, je výsledný efekt odlišný od highlightingu co uděláte třeba Layerkou?

11.1.2019 19:11:25

....

Zdá se mi, že to moc hrotíš :-) na citadel dry se vykašli, nevyužiješ to. Na drybrush ti postačí obyč barvy. Kup si dva štětce velikosti 2 a 2/00, pár základních barviček, agrax, nuln a fleshshade washe a zkus si to. Pak můžeš dokupovat dál, pokud tě to chytne. Je nesmysl nakoupit ranec věcí, co ti pak budou schnout v polici. Věř mi, že do začátku fakt nepotřebuješ vsechno co vidíš ve videích od profíků.

11.1.2019 20:13:56

.

Kdybys chtěl dodržet ideální postup a udělat vše pro optimální krytí a přilnavost barev, mělo by to vypadat asi takhle:
Krok 1 - odmaštění. Ať se budeš snažit sebevíc, na mastnej povrch ti barvy budou chystat vždycky blbě a stačí jen dotyky prstů a na problém je zaděláno. Takže buď pěkně do vaničky s jarovou vodou (saponát co nejmíň vonící a barevný) a opatrně vydrbat třeba kartáčkem na zuby, nebo fouknout mydlovou vodou z pistole anebo dobře otřít např. Technickým lihem.

Krok 2 - surfacer. Strikaci tmel (na 99 procent věci používám hrubost 1000) který jednak dokonale sjednotí povrch, odhalí nesrovnalosti a drobné chyby (stopy po dělení forem atd.) a rozbije povrchové napětí.

Krok 3 - Primer . V podstatě ta zmiňovaná základní vrstva, která je však tvořena barvou pro tento účel vyvinutou, mající tedy ideální vlastnosti. Průměry mají obvykle základní odstíny jako černá, bílá atd.
V dalších krocích už klademe vrstvy standardních barev a máme radost z toho, jak pěkně nám barva drží a ne loupe se ani při strhavani maskovací pásky či náhodnému škrabnuti nehtem.

12.1.2019 00:35:42

.
Wolfik: Však já neříkám že to chci kupovat, jen chci vědět názor a zkušenosti na tuto řadu a tím pádem i získat maximum informací až to budu dávat dokupy, otom jak moc to chci hrotit a do čeho půjdu si rozhodnu sám :)

Ychtyl: jaký používáš surfacer a primer? To užívání maskovací pásky by mě docela lákalo, takže by bylo super dosáhnout podobného povrchu co drží. Dík za tipy.

12.1.2019 19:08:56 | Upraveno autorem (porovnej)

.

Téměř všechny modelářské firmy, které dělají chemii mají v programu surfacery i primery a neslyšel jsem na žádný vyloženě negativní komentář. Každopádně naprostá klasika, se kterou nešlapneš vedle je surfacer 1000 od japonské firmy Gunze Sangyo neboli GSI. Dělají ho jak ve spreji tak v lahvičce tak v různých barvách (šedá, černá, bílá). Z dalších jsem měl jen sprej Tamyia a nenaučil jsem se s ním pracovat, čímž nechci říkat, že je špatnej, jen mi to s ním nešlo. Nahoře jsem popisoval ideální postup, ale sám ho nepoužívám, protože jsem línej. Takže primer dávám opravdu jen někdy a většinou na bojovou techniku a zase z lenosti, abych si ušetřil preshading. Mám černý primer zn. MiG a bílý AK interaktive. Ale 90 % modelů stříkám rovnou na surfacer a neexistuje aby se něco oloupalo. Protože podle mého je nejdůležitější odmaštění, to jest krok, který je prakticky zadarmo. Surfacer je prima, ukáže nedostatky, sjednotí povrch, pokud ho dáš na štětec, můžeš s ním i vytmelit drobné nedostatky. Ale hlavní je opravdu to odmaštění.

12.1.2019 19:54:05

surfacer / surfacer+primer ?

Po tvých radách ještě právě trochu váhám s použitím základového nástřiku, když už to bude mít na sobě jednu vrstvu tmelu, nerad bych abych tím zakryl některé detaily na poměrně přtavých miniaturách, je mi jasné že je to o spravném vrstvení, nestříkat to na hovádko z blízka, nu ale itak ztoho mám mírné obavy ^^ Zkusím, uvidím.

Nakonec půjdu do vallejo barev, to provedení flakónku je prostě povedenější, navíc mi kapátko pomůže v poměrech pro míchání barev. Snad jen škoda že nemá Vallejo vybudované prostředí pro nováčky tak dobře jako Citadely.

14.1.2019 15:35:34

Surfacer
Nemusíš se bát, už z toho názvu "surfacer" je evidentní, že český obchodní název "stříkací tmel" je zavádějící. Tisicovkou surfem můžeš naprosto v klidu stříkat třeba loď 1/700 a žádný detail nezmizí. Opravdu ne.
No, a barvy Valejo jsou jedny z mála, na které se občas najde kritika pro jejich podivně "plastový " povrch a samozřejmě cenu. Lahvičky s kapatkem jsou skutečně fajn a dělá je víc firem. V obchodě s elektronickými cigaretami jsem si taky za pár korun nakoupil plastové lahvičky s kapatkem a nalil do nich všechna ředidla, laky a podobnou chemii. Takže kabátku dobré ale jde to i bez " Valecha".

M

14.1.2019 18:01:46

Vallejo
Tak supr, díky za uklidnění. Jak říkáš trochu zavádějící to je, v práci používáme tmel k úplně jiným věcem. Stou zmínkou Vallejo si mě úplně nepotěšil. Už chvíli sleduji brojení táborů Citadel a Vallejo, kteří tady mají asi největší zastoupení. Citadelkám je trochu vytýkáno brzké vysychání, což se dá jak zmiňuješ řešit, ale to už se zase investicí dostáváme o něco výš, u barev které jsou samy o sobě o něco dražší než konkurence. Ono to bude ve výsledku asi docela buřt, hlavní bude malíř.

15.1.2019 07:18:27

.

No, mezi modeláři se jméno Citadel prakticky neskloňuje, protože 95% diskuzí je na téma barvy do pistole a to Citadely nejsou. Štětcující část naší populace Vallejo používá hojně, ale sem tam někomu ten povrch nesedne. Jedním z nich je třeba Jakub Skolil, což je opravdu fenomén, viz http://skolil-diorama.blogspot.com/2013/11/odpoledne-v-parku-diorama.html

Ale on je skutečný malíř a detail v barvě, který se jemu nelíbí, já ani nepostřehnu :-) Když hledáš (a kdo by nehledal) dobrý poměr cena/výkon, tak hodně lidí skončí u Revell Aqua, což jsou solidní akrylky na štětec za dobrý peníz. Ale na nějakou figurku do hry je to opravdu putna a člověk prakticky nemůže šlápnout vedle.

15.1.2019 07:55:15

Ychtyl
Hmm.. a když barvím převážně figurky a terény, bastlím figurky a terény, tak modelář nejsem? To jsou jen letadýlkáři a spol.? :) Jen mě to tak přišlo humorné z tvého komentu :) Páč mezi "figurkáři" je zas Citadel řekněme výchozí bod a třeba Revellka je pro mě osobně sprosté slovo a na figurku bych to už nedal (v začátku jsem použil kde co a pak to musel odbarvovat:)), nic ve zlém :) Obecně asi Valejo mohu jen doporučit na všechno, Valejo Air do pistole spokojenost, ale napohodu používám i citadelky s destilkou, když daný odstín zrovna potřebuju. Dále na štětec velká spokojenost s P3. Nicméně žádný větší model typu letadlové lodi apod. jsem nebarvil, takže tam zas zkušenosti nemám. Ona i ta Revellka určitě není špatná, ale asi se na ni musí jinak, já prostě nemám důvod, proč bych po tom šáhnul, když mám osvědčenější.

15.1.2019 09:15:28

surfacer
Mně teda figurkáři doporučovali namísto klasického surfu 1000 používat nějaký savý sprej, třeba zákaldovku na auta, nebo spreje přímo od GW, vallejo. Nikdy ne surfacer pro modely :)
Ten surf ti udělá hladký povrch, na který potom špatně chytá barva, nehledě na to, že když chceš malovat olejem, tak ten olej jen rozpatláš.

Stříkám si to tím Dupli-colorem a pak na to stříknu černou savou tamiya barvu, dá se pak udělat nějaký preshading, že si to postupně ještě střkneš shora šedou a bílou abys sis to předstínovat. Výhoda té tamiya barvy je právě v tom, že je tvrdá a dobře saje. Lepší by byla stará humbrolka, ale ty zakázala EU a ty nové už stojí zaprd. Pak už můžeš normálně malovat čím chceš. Buď akrylem vrstvit a stínovat, případně jen nabarvit, udělat wash a drybrush.
Kdybys chtěl dělat celkem snadno pěkné figurky do poličky v pár krocích, tak doporučim olejovky. Na hry asi stačí ale ten akryl, stejně to pak zalakuješ.

15.1.2019 10:52:15 | Upraveno autorem (porovnej)

wow
Tak teda z pana Jakuba Skolila mi spadla čelist a přišlo i mírné mrazení v zádech, neuvěřitelně precizní dioramata, všechny postupy vysvětlené i ukázané, fakt klobouček.

Co se týče Citadelek, tak výcházím ze svého nedávného měsíčního maratonu sledování různých prací na youtube, kde množství videí s ukázkami postupů, aplikací různých barevných odstínů pomocí štětců atd jasně dominuje Citadel oproti Vallejo. Ale věřím že teprve objevuji břehy modelářského rybníčku, takže to vše může být jen povrchní dojem.

K malování figurek už tíhnu dlouhá léta, takže ikdyž se teď jedná jen o nějaké malinkaté figurky do deskové hry, stále bych chtěl dosáhnout co nejlepšího výsledku, který mě třeba do budoucna motivoval se do tohodle koníčku ponořit ještě mnohem víc.

Značka Revell mi vybavuje mé dětství kdy jsem maloval modely jednou hutnout vrstvou barvy a bylo vymalováno... tekoucí barva po předním skle ? čert to vem. Ale věřím že i stěmito barvami jde dosáhnout krásného výsledku.

Barvy P3, jsou věcí hlavně zahraničního trhu co tak koukám.

PS: Hoši vy mi to teda komplikujete, jsem stejně rozpolcen jak jsem byl na začátku :D

15.1.2019 11:14:50 | Upraveno autorem (porovnej)

P3
P3 mají v Black Oilu v Brně, jinde je u nas možná ani neseženeš, ale není to nic, co bys musel oproti těm dvou zmíněným řešit, jen třeba žlutou a bílou od nich beru moc rád, protože mi přijdou mnohem lepší, třeba citadel bílé barvy sou dost tragické, Valejo se mi taky nelíbilo, špatně kryli, hroudy v lahvičce apod.. P3 je jak mléko a krásně kryje. Jinak nevim co řešíš :) Jestli Citadel nebo Valejo.. vem třeba od každého něco, já mám doma mix všeho možného, pleťovky beru třeba výhradně od Valeja, ale jen ze zvyku, barvy do pistole z řady Air taky, na štetec je to jedno, ničemu nevadí, když budeš barvy kombinovat, já občas při malování štětcem míchám i z obou značek, když není zbytí, furt je to akryl, fakt není čeho se bát. Stejně nejlíp sám musíš vyzkoušet, co ti vyhovuje.

15.1.2019 12:01:18

.

Figurkář je samozřejmě taky modelář, já to vzal tak nějak šmahem protože klasický modelář ne v mé škatulce někdo, kdo lepí, kdežto figurkáře považuji spíš za poddruh malíře, ale nic ve zlém.

A s tím mícháním máš samozřejmě pravdu, je to dost buřt. Model očistím lihem, striknu surfem ředěným levelingem, pak základ starou humbrolkou, preshading revell koupit ředenou S 6001, pak půl maskáče tamyia, půl gunze, stínování olejem a přelakovat Future a máš barvičku jak lusk.

15.1.2019 15:58:31

Ychtyl
To zni jako hrozne moc prace, ktera je pro malire zacatecnika uplne zbytecna. Tomu totiz bohate staci kvalita tabletop, tedy idealni kompromis mezi kvalitou a stravenym casem. Pokud nekdo maluje do soutezi a nebo do vitrinky, tak pak prosim, ale tvuj zpusob by me jako zacatecnika akorat odradil.

Proto vsem zacatecnikum doporucim zakladni univerzalni postup, kterym maluje asi tak 90 % hobbystu: ocistit figurku od prebytecne hmoty; pokud je figurka zkrivena, tak narovnat v horke vode a prudce zchladit; odmastit v teple jarove vode; nastrikat primerem; a pak uz malovat (base, shade, layer). Nakonec lak a hotovo. Nejake dalsi metody ma smysl zkouset az potom, co se clovek trochu vymaluje a ziska dostatek zkusenosti a jistoty v tom, co dela.

15.1.2019 16:32:01 | Upraveno autorem (porovnej)

Havelock
Souhlas, já už tak maluju přes deset let a kvalita na hraní deskovek je to víc než dostatečná. Do soutěže bych s tím samozřejmě nešel ani omylem, ale proto to taky nedělám - maluju to proto, abych si užil hraní s malovanými figurkami, ne abych si užil malování samotné. Na můj vkus je za youto hranicí už pak poměr času stráveného malováním ke zlepšení kvality výsledku žalostný - radši trávím čas jinak.

15.1.2019 18:46:49

.
No, vždyť se shodujeme, i já říkám, že hlavní je odmastit a pak se dá klidně rovnou bavit.

15.1.2019 18:49:44

Ychtyl

hlavně mu tam nemotej ten surfacer, ten je na techniku ;)

15.1.2019 20:38:27

Vybíráme z Bazaru

Rafter Five
Rafter Five
Akt. cena: 30 Kč
Končí za: 5 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas