začínáme: 3D tisk

tak trochu jsem přemýšlel že bych skočil také do vod 3D tisku k hrám ale nevím kde vlastně začít...
předpokládám že né jen já bych ocenil rady a tipy k 3D tisku od zkušenějších...

-jaké jsou základní vstupní náklady
-jakou tiskárnu pořídit na drobné komponenty, jakou na inserty... (mají takové ty levné za 5OOO,- vůbec smysl?)
-jaký používat materiál (jak jsem pochopil je víc různých plastů které 3D tiskárny zvládají)

a tak různě tipy a vychytávky pro začínající.... (co doporučujete, čemu se vyvarovat...)

______________________
hráč a drobný sběratel
hlavní tvůrce Facebookové stránky POD VÍKEM
21.9.2019 18:22:47 | Upraveno autorem (porovnej)

Dokonalý tisk za rozumnou cenu
Na přesný tisk menších věci doporučuji kapalinové tiskárny. Mám čerstvé zkušenosti s ANYCUBIC Photon a na figurky je to naprosto dokonalé.
S pěti litry resinu jde pořídit okolo 10k Kč. Doba tisku závisí jen na výšce modelu, takže tisk třícentimetrové figurky s vrstvou 0.05 mm je pod dvě hodiny a je jedno jestli jich tiskneš najednou třeba deset.

21.9.2019 19:06:39

Tisk
Drátová tiskárna je ideální volba na cokoliv. A pak už je to jen o tom jestli s tím chceš mít nervy, nebo ne. Ano: kup si krám za 5K. Ne: kup si Průšu.

Musíš ale vědět, co chceš tisknout a jestli to chceš monetizovat. Pokud si pojedeš svoji, můžeš si tisknout co chceš dle otevřenosti licence věcí na netu (thingverse např.). Pokud máš ale úmysl, jako třeba já, musíš přijít s vlastním designem a prací, jinak se dostaneš na hranu, kam nechceš. Já budu např. se začatkem roku otevírat živnost a rozjedu to ve velkém, ale to je opravdu díky možnostem vlastního designu. Bez něj to nemá smysl.

Co se SLA tiskáren týká, to je vhodné opravdu jen na figurky a nebomobecně velmi detailní věci. Nevytiskneš na tom nic většího anož by ta tiskárna nestála 100K.

______________________________________________________________
3D tisk: inserty, blbiny, vlastně cokoliv.
https://www.zatrolene-hry.cz/diskuse/koutek-kutilu-5/3d-tisk-insertu-21039/

21.9.2019 20:15:18

PRUSA I3 MK3S
Už nějakou dobu pokukuji po PRUSA I3 MK3S + upgrade pro tisk až 5 materiály současně. Podle různých videí, článků a obrázků které jsem prostudoval se na ní dá vytvořit prakticky cokoli (k deskovým hrám).

https://www.prusa3d.cz/tisky-z-originalni-prusa-i3/

Co mě zatím odrazuje je cena cca 30 000 Kč.

Měl bych dotaz na někoho kdo má s touto tiskárnou zkušenosti. Na některých tiscích je vidět taková "chlupatost" tenké vlásky hmoty. Dobře je to vidět na obrázcích dílků k Teraformaci Mars. (https://imgur.com/a/maUSdhn) U jiných tisků to zase vypadá že jsou krásně hladké. (https://www.thingiverse.com/thing:2658954) Může mi někdo říct čím to je způsobené?

A ještě bych měl dotaz na odolnost figurek z Resinu. Jsou takto vytisknuté figurky křehké? Dokáží přežít třeba pád ze stolu na dlažbu?

21.9.2019 21:12:27

Cyberalex
Resin přežije zhruba stejně jako plastové figurky, spadne blbě a má to za sebou.

Ty chloupky jsou opotřebováním trysky a kvalitou struny.

Nicméně stačí vzít plamen a strunoy zmizí tutam :)

______________________________________________________________
3D tisk: inserty, blbiny, vlastně cokoliv.
https://www.zatrolene-hry.cz/diskuse/koutek-kutilu-5/3d-tisk-insertu-21039/

21.9.2019 21:15:38

Khalashnikovf
Díky moc za vysvětlení.

Ty tiskárny od Průši se mi fakt líbí. Je fajn, že pracují i na vývoji a každou chvíli přichází s nějakým vylepšením. Pokud bych to chtěl na podnikání tak neváhám, ale jelikož to chci jen tak pro sebe na blbinky tak trochu váhám. Každopádně pořizovat si nějakou hodně levnou tiskárnu mi nepřijde jako dobré řešení. Třeba jak píše Baugmann že tiskne figurky s vrstvou 0.05 mm - tak to dokáže i PRUSA I3 MK3S s plastem a šíře využití je mnohem větší. No vidím to, že časem neodolám a něco od Průši si pořídím :)

21.9.2019 21:36:53

som

levná 3D tiskárna
Ahoj,

já viděl u kamaráda v akci levnou (cca 200$) tiskárnu Ender Pro. Myslím, že pro takové to domácí žvýkání (doplňky ke hrám atp) je to ok...
Máte s ní někdo zkušenosti? Doporučili by jste?

23.9.2019 07:14:02

levné 3D tiskárny...
Stavěl jsem si tiskárnu doma - podle netu, ne stavebnici. Je s tím "dost práce". Doporučuji pouze zručným jedincům, bastlířům, modelářům... Dneska bych radši koupil stavebnici Průšovic poslední verze MK3 a časem i ten multicolor asi.
Je k tomu zákaznická podpora, mají vychytané kde co, tiskárna se chová předvídatelně. Při stavbě na koleně je to průzkum bojem, kdy řešení každé mouchy je tápání na fórech, kde se dozvíte často dost protichůdné rady, protože zdánlivě totožné nedostatky tisku mohou způsobovat naprosto odlišné příčiny + kombinace různých jiných příčin... :)

23.9.2019 08:44:19

Peca007
Když jsem tiskárnu stavěl, držel jsem se přesně a POUZE papírového manuálu na stavbu a dal tiskárnu dohromady naprosto bez jakýchkoliv potíží (uznávám, dělám v průmyslu a tedy tyhle věci znám, což je výhoda).
V tuto chvíli má tiskárna nalítáno tisíc a více hodin a začínají se na ní projevovat neduhy. Například tryska už není co bývala a je potřeba ji vyměnit za novou (abrazivně se brousí a nákup trysky za dolar z aliexpressu to nevyřeší, naopak je výsledek horší, než unavená pořádná tryska. Ložiska už taky mají dost a je potřeba je vyměnit. S tím je ale potřeba počítat.

A co se té multibarevné hlavy týká, vykašlete se na to, není to potřeba a je to drahý. Spočtěte si náklady na filament, to není žádná prča a ačkoliv se to nezdá, 1kg drátu je jako nic.

Tedy, pokud nevíte, co s tou tiskárnou budete po tisku svých pár chtěných komponent dělat, kupte nějakou levnou mrchu, sice vám spíš otráví život, ale aspoň za ní neutratíte tolik. Prusa je hra na jistotu s perfektním softwarem a podporou, kdy se nemusíte o nic starat a na otázku vám odpoví i v neděli v 11 večer.

Nicméně tu je vždy možnost zeptat se někoho, kdo vám to vytiskne. Ono je s tím totiž opravdu dost práce, když nevíte co děláte.

______________________________________________________________
3D tisk: inserty, blbiny, vlastně cokoliv.
https://www.zatrolene-hry.cz/diskuse/koutek-kutilu-5/3d-tisk-insertu-21039/

23.9.2019 09:00:31

Peca007 a Khalashnikovf
Vaše slova tesat do kamene, pánové.

Mám Průšu Mk3, jednu z první várky. Se stavbou jsem sice rok čekal, ale když už jsem se do toho pustil, zabralo to tak 10 hodin času, manuál ke stavbě přehledný, když mi něco nebylo jasné, během chvilky jsem našel na fóru odpověď. A když něco nesedělo tak, jak mělo, VŽDYCKY to byla moje chyba - myslel jsem si, že jsem chytřejší než autor manuálu. K tomu máš v krabici i prakticky všechno potřebné nářadí (i když inbus jsem spíš používal svůj, lépe se mi s ním manipulovalo).
Jediný problém byla úvodní kalibrace/nastavení/test. Kvůli softwarové? chybě mi zabrala asi čtyři hodiny, než jsem našel jednoduchou radu - nedělej kompletní kalibraci/nastavení/testy automaticky, ale spusť si jednotlivé kroky ručně. Pak bylo hotovo v podstatě na první dobrou.
Tiskárna má za sebou cca 10kg filamentu (PLA), tiskne parádně a zatím řeším jen občasně přitažení šroubků a lehkou lubrikaci pojezdových tyčí. Jasně, občas nějaký tisk zvrtám/tiskárna se rozhodne, že ho zvrtá (a mám podezření, že i v případě, že to kladu za vinu tiskárně, jsem někde něco doblbl já), ale v podstatě funguje výborně.
Jen na tisk 0,05 je lepší menší tryska. A reálně si nejsem jistý, jestli bude rozdíl natolik výrazný, aby ospravedlnil nákup trysky (to je ale drobnost), ale hlavně drbání se s výměnou, nastavením a testováním.
Figurky tisknu taky - na nějaké velké barvení to není, ale na custom hrdinu do jakékoliv hry rozhodně stačí. Běžné komponenty (různé žetony, markery atd.) jsou naprosto v pohodě.

TL;DR Pokud chceš tisknout prakticky hned, bez velkých problémů a starostí, kup si FDM Průšu.

Jen pokud si pořídíš tiskárnu, věnuj pozornost i filamentu. Prusament tiskne parádně, zkusil jsem Gembird a chvilku mi zabralo, než jsem přišel na použitelné nastavení. I tak jsou ale figurky tištěné Gembirdem znatelně horší, než Prusamentové. U "technických" tisků je rozdím podstatně menší.

----------
Člen hnutí "Jednorožce s duhou do záhlaví Zatrolenek"

23.9.2019 09:38:15

Ender 3 Pro
Ahoj, pořídil jsem Creality Ender 3 Pro a trápí mě problém, že po chvíli tisku začne tiskárna tisknout úplně na jiné místo a ještě trochu ve vzduchu. Tiskárnu jsem stavěl dle návodu a vše sedělo. Zatím prolítávám diskuse ale nejsem z toho moc moudrý. Měl někdo podobný problém. Předem upozorňuju, že ohledně 3D tisku jsem naprostý začátečník a Ender jsem koupil na základě doporučení a různých diskuzí.

3.10.2019 18:49:22

vasekre
To zní jako nesprávně napnutý řemen na osách X Y. Na druhou stranu jestli říkáš, že i výškově, tak to smrdí od software.

O kolik je to pak mimo, je to systematické, nebo si to najednou rozmyslí a začne pracovat o 10mm vedle?
______________________________________________________________
3D tisk: inserty, blbiny, vlastně cokoliv.
https://www.zatrolene-hry.cz/diskuse/koutek-kutilu-5/3d-tisk-insertu-21039/

4.10.2019 05:53:37

DD

vasekre
Doporucuji FB skupinu 3D tisk. Kazdopadne je dobre udelat nejake video/fotky a tak, aby mel clovek predstavu jak se tvuj problem presne projevuje

Nespravne napnutej remen mne taky napadl, ale nevim co si predstavit pod uplne jinde a trochu ve vzduchu.
Dela to nahodne? Vzdy az po nejake vrstve? Zkousel jsi ruzne gcodes?

4.10.2019 08:42:28 | Upraveno autorem (porovnej)

Tisk

Večer pošlu foto. Ale jak rikate na fb je skupina na ender a tam dochazi k podobným závěrům. Tak snad to nebude na reklamaci.

4.10.2019 12:21:12

Problém

Tak to vypadá že problém byl v příliš utaženém pasu od výroby. Nechci to zakřiknout ale vypadá to že už to jede.

4.10.2019 19:43:02

21.5.2021 13:43:09 | Upraveno autorem (porovnej)

Jelikož je toto vlákno staré dva roky, rád bych ho obnovil. 

Přemýšlím nad nákupem 3d tiskárny, převážně kvůli tisku různých věcí do her, jako jsou inserty, žetony apod. 

Je nějaká jednoznačně nejlepší volba pro začátečníka? Moje představa je tak okolo 10.000,-

25.5.2021 10:54:54

Joe

Creality ENDER 3 V2 - za tie peniaze asi lepšie nekúpiš. V2 je vylepšená verzia ENDER 3 s farebnou obrazovkou, lepšou tlačovou plochou, upraveným napínaním pásov apod.

Môžeš samozrejme poškuľovať po Aliexpresoch atď., ale s novými clami a importovou politikou by som to asi neriešil.

 

---------------
Prekladateľ Joe

25.5.2021 11:53:33

@Joe  Ještě za tu cenu to vypadá moc dobře. Jak je komplikované to sestavit. A vím, že to nemá automatickou kalibraci, stačí to jednou nastavit a pak už to jede bez problémů?

25.5.2021 13:00:13

Joe

@Infidus zostaviť by to nemal byť problém. Takisto kalibrácia, vyváženie dosky apod. by malo byť relatívne jednoduché - ostatne Youtube je plný návodov.

Aby som bol úplný - nemám (zatiaľ) 3d tlačiareň, ale trošku to sledujem, aby som bol do budúcna v obraze :)

---------------
Prekladateľ Joe

25.5.2021 13:37:48

Já tomu sice rozumím sám jak koza petrželi, ale co jsem pochytil a viděl u mého syna, který má originál Průšu, tak pokud nejsi fanda do 3D tisku, že by ses v tom pořád vrtal, nastavoval a zkoušel namísto toho, aby jsi tisknul to co potřebuješ, tak zainvestuj a kup si Průšu. Sám jsem byl překvapený jaké kvality a detailů se dá na té tiskárně dosáhnout. Samozřejmě jsou podmínkou kvalitní filamenty. A taky není Průša jako Průša. Vyplatí se fakt originál namísto stejně vypadajících a o polovinu levnějších z Číny. Pokud ti ale nevadí, že namísto tisku budeš furt něco štelovat, tak klidně jdi do 3D tiskárny za 5 tisíc.

25.5.2021 13:59:47

Psal jsem to ve vlákně s Enderem, a jak píše kren, napíšu to i sem. Buď chceš tisknout ,nebo si hrát s tiskárnou. První varianta je Průša, druhá varianta je cokoliv pod 10K.

______________________________________________________________
Kalkared: Precizní inserty, které pomáhají hry hrát i připravovat.
https://www.zatrolene-hry.cz/diskuse/koutek-kutilu-5/3d-tisk-insertu-21039/

25.5.2021 14:31:23

Tak já tomuhle moc nerozumím… Četl jsem x-názorů, že když si člověk koupí Endera, nakalibruje to, tak už na to potom nemusí sáhnout a tiskne to dobře. Vy tady píšete pravý opak

25.5.2021 17:21:44

Pokud hledáš něco do 10K, šel bych do Průša Mini+. Pokud necílíš na primárně velkoformátový tisk, tak na věci do deskovek to má dostatečnou tiskovou plochu (co se nevleze pořešíš v Prusa Sliceru), narozdíl od Enderu máš perfektní podporu přímo v ČR, podpoříš českou firmu a můžeš si být jistý, že na tu tiskárnu budou stále vydávány updaty a upgrady, aby byla up-to-date.

Taky sám 3D tiskárnu zatím nemám ale Průšu už sleduju roky a až na tiskárnu konečně našetřím, tak Mini+ bude za mě jasná volba (pokud do té doby Průša nevydá nový model, co by se mi jevil jako atraktivnější).

--------------------------------------
"Feet first into hell" - ODST motto

25.5.2021 17:32:56

No u té Mini mě odrazuje ta malá velikost tisku.

25.5.2021 17:58:00

@Infidus  Hele, aktuálně mám na 4 tiskárnách natištěno pár tisíc hodin a protočeno víc jak 60km drátu. Můžu tě ujistit, že se na MINIho vejde opravdu dost věcí :)

A jestli se toho holt bojíš, tak šetři víc a kup Mk3S. Kolega měl doma nejprve Endera a nakonec ho vyhodil a koupil Prusu - proč, se opakovat nebudu.

Ne nadarmo se říká “Nejsem tak bohatý, abych si mohl kupovat levné věci."

26.5.2021 07:14:33

Vybíráme z Bazaru

Krycí Jména
Krycí Jména
Akt. cena: 205 Kč
Končí za: 4 dny

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas