Tmel pro tvorbu povrchu větších podstavců

Potřeboval bych poradit, resp. dostat tip, ohledně tvorby povrchu podstavců pro větší modely miniatur/doplňků pro deskové hry. Jedná se o tvorbu/dotvorbu podstavce tmelem (nejspíš jde o dvousložkový epoxy) ve větším rozsahu, přesně jako je tady na videu:  https://www.youtube.com/watch?v=Hd6YDU6A3TI , čas cca 5.35

Tmel by měl mít konzistenci plastelíny po smíchání, která se dá takto tvarovat, měl by existovat takový, co je zpracovatelný a tvarovatelný cca 15-20 minut, přilne k povrchu a není třeba ho lepit.

Nechci to řešit samodomo tvorbou a 3D tiskem celého podstavce i s povrchem (neumím, nemám tu možnost, ani nemám tiskárnu) budu mít právě vytištěný jen ten podstavec, navíc ho stejně už potřebuju upravit na osazení konkrétní věcí - již hotový stromek. Potřebuju na něm vytvarovat povrch, plus na jiných již hotových miniaturách ten podstavec dotvořit - přesně, jak je to na uvedeném videu. 

Nechci to řešit Green stuffem od AP - tam je velmi nevhodný poměr cena/množství. Nechci jen nějaký tmel na vyplnění spár, to není tento případ - takový mám.

Můžete mi poradit konkrétní výrobek? Mám představu nějakého většího balení, nechci balení 30 ml za 250 korun, prostě něco o obsahu 100-200 ml většího s normální cenou a použitelného k miniaturám, do dioramat a podobně.  Tj. může to být klidně i “průmyslové”, nemusí to být předražené “značkové” věci od Valleja, AP a podobných.

Našel jsem tohle u Pecka Models https://www.peckamodel.cz/kav9969-cz-kavan-epoxy-tmel-56g , prostě něco na tenhle způsob, ale ideálně ještě větší.

Skoro nejlépe mi přijde : https://tmely-silikony-lepidla.heureka.cz/alteco-a-plus-b-epo-putty-epoxidova-plastelina-100g/#specifikace/  ale jak píšu, nemám zkušenost.

 

Ještě si pamatuju jednu možnost, matně si vzpomínám, že existuje tvarovací hmota, vypadá to jak porovitá houba, co se dá mačkat, tvarovat atd, to by také mohla být možnost.

Prostě jestli někdo podobné věci (dioramata atd) netvoříte a neporadil byste.

Předem díky moc!

 

 

 

22.1.2023 18:58:58 | Upraveno autorem (porovnej)

Ještě jsou modelovací samotvrdnouci hmoty, k dostání v uměleckých potřebách či hobby obchodech. Nevím, jak by to posloužilo účelu (barvení) , ale hádám že těžší podstavec by mohl být i plus. Nicméně nějak to přilepit asi bude třeba (leda tam figurku zapustit). 

23.1.2023 08:12:00

Na úpravu podstavců používám https://www.imago.cz/vallejo-textur-white-stone-paste-p-14462.html , ale je to vyprodané. 

Z této řady Vallejo jsem našel skladem pouze tento https://www.gamadarky.cz/vallejo--textur-desert-sand/ .

23.1.2023 08:39:20

Ahoj, 

uvedené dvousložkové tmely znám, používám je. Posledně jsem s nimi lepil rukojeť kuchyňského nože. Drží. Ale na diorama (větší objem ) bych je nepoužil, musí se dokonale promísit jinak to netvrdne. Proti Green stuff mi přijdou tužší,  žmoulat centimetrovou kuličku pět minut je docela opruz. 

Samotvrdnoucí hmoty jsou fajn, je jich nepřeberné množství. ale dal bych přednost návštěvy kamenného obchodu před e shopem. Určitě Ti tam poradí a pomohou vybrat. Mám jen zkušenost s takovou jakoby terakotovou hmotou, s dětmi jsme z toho patlali dinosary, trpaslíky a tak. Hmota byla dost těžká a musela by se na podstavec přilepit.

Na terény používám https://www.airbrush-potreby.cz/Vallejo-Diorama-effects

Dá se vybrat struktura jakou potřebuje, krásně to přebarvíš, a je toho v piksli dost, snad až moc. Dobře to lepí. Pokud bys přimíchl nějakou výplň, myslím, že to dá vyhnat do výšky, tvar to drží a neroztíká se to. Určitě to chce ale zkouknout nějaké video. 

Ať se hraní daří! 

 

 

23.1.2023 08:51:41

Jo ty Vallejo Diorama zasychají tak dvě hodiny, nejlepší je to nechat zaschnout přes noc. Povrch se da vylepšit např. kaminky, trochu zatlačit a drží to jak festung. 

23.1.2023 09:01:33

Miliput. Funguje jak green stuff a jde sehnat i u nás. Třeba za 200 v Ogřím doupěti, nebo za čtyři eura z Green Stuff Worldu (Španělsko). Balení má tuším 113 gramů.

23.1.2023 10:08:18

Všem díky za odpovědi, juknu se na to. Nejlépe vypadá ten Milliput - víceméně jako přesně to, co hledám. Ještě jednou díky!

23.1.2023 16:58:53

Ahoj,

ako už bolo spomenuté, na videu je Milliput - určite s ním nepochodíš zle. Ja s ním robím doslova všetky podstavce - urobíš si konštrukciu z korku, na to napatláš miliput, po nejakej hodine je ešte jemne tvarovateľný, tak ho vieš ešte orezať alebo odtlačiť do neho nohy modelu aby lepšie zapadol.

toto som napr. celé robil len z Miliputu:
https://www.instagram.com/p/Cn-imhztDYg/

tu som robil aj nejaký postup (preklikaj na koniec):
https://www.instagram.com/p/Cf3zjbqNhG8/

Po zatvrdnutí je ako sadra - dá sa brúsiť, rezať a šmirgľovať, čo je výhoda oproti GS ktorý je po zatvrdnutí ako plastová guma s kt. už nič nespravíš.

Dokonca ho vieš zmiešať s alkoholom (IPA) a ako tekutú kašu používať na veľmi jemné špárovanie, čo sa GreenStuffom veľmi nedá.

Vieš ho zmiešať tokonca s GreenStuffom v pomere 1:1 - s takou hmotou sa dobre skulptí alebo dotvára všeliaké vecičky na modely (srsť, brady, náhrdelníky, prste, aj celé figúrky - dobre sa s tým pracuje tiež).

určite ale na tento (bejsky/podstavce) účel Miliput :)

L.

----------
Painting:
https://www.instagram.com/lacikmaj/

7.2.2023 23:57:22

Vybíráme z Bazaru

Firefly: The Game + rozšíření
Firefly: The Game + rozšíření
Akt. cena: 2500 Kč
Končí za: 2 dny

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas