Spreje vs Airbrush


Planuji ji si Forbidden Stars a Runewars striknout tak ze striknu celou armadu jednotnou barvou a pak domaluju par detailu. Když na to koupím Army Painter spreje vyjde to cca na 2 litry. Tak si říkám jestli není lepší a praktičtější zainvestovat do airbrushe ktery bych v budoucnu využil na malování figurek. Na kolik tak cca vyjde nějaká dobrá pistol + vzduchotechnika? Co vše je na to potřeba? Děkuji za rady..
30.3.2019 15:18:58

Airbrush
Potřebuješ:
Kompresor (chceš/potřebuješ se vzdušníkem)+ hadice k němu (raději delší) - cca 2.000
Dvojčinnou airbrush pistoli s horním plněním, univerzál je tryska 0.3 - cca 800
Stojánek+čistící nádobka - cca 400
Čistící kartáčky a jehla - cca 250
Airbrush Cleaner (značka podle použitých barev) - cca 200 za flašku
Ředidlo na barvy (značka dle použitých barev) - cca 100 za flaštičku
Barvy - cena dle nabídky, Vallejo Air (které mohu jen doporučit) jsou za cca 60 za flaštičku - flaštička vydrží fakt na dlouho

Doporučené:
Flow improver - cca 100 za flaštičku
Spray box (rodina ocení) - kupovaný za cca 2.000, jde vyrobit za zlomek ceny

To je do začátku, co mě tak napadlo. Pokud ale budeš stříkat více, časem přijdeš na to, že potřebuješ minimálně lepší pistoli (počítej tak 3.000 a víc, ale je to nebe a dudy).

Pokud to plánuješ jako jednorázovou akci, vykašli se na airbrush, nebo ještě lépe, zkus oslovit nějakého modeláře v okolí. Pokud chceš malovat víc, jdi do airbrushe. A pokud máš rodinu, dá se nákupu airbrushe pomoci zdůrazněním jeho využitelnosti i na dočasné tetování (mají to rády hlavně děti) a úpravu nehtů (manželky/přítelkyně/milenky).

EDIT: Koukám, že jsi z Brna - zajdi do Black Oilu a poptej se tam nějakého Warhammeristy.

----------
Člen hnutí "Jednorožce s duhou do záhlaví Zatrolenek"

30.3.2019 17:33:40 | Upraveno autorem (porovnej)

.
Souhlasim se vsim co pises, krasna sumarizace. Jen k pistoli bych dodal ze je fajn mit nejakou trosku drazsi, co jsem koukal tak ty za 800,- nejdou tolik rozebrat a obcas se clovek nevyhne (zvlastne kdyz s airbrushem zacina) dukladnemu vycisteni (nemyslim ted jen na konci malovani/pri vymene barvy).

Pokud ma clovek dost figurek (coz vetsinou neni problem) a chce delat treba barveni stylem "sundrop" tak je airbrush vs plechovka nesrovnatelne pohodlnejsi. Se sprejem clovek musi mit rozumnou teplotu, casto s tim musi jit ven a nema tolik kontrolu nad tim kam strika.

Osobne si myslim ze se airbrush vyplati i kdyz clovek dela jen zakladni natery (2-3 vrstvy) a pak to necha byt, nebo dokoncuje stetcem.(+ lakovani na zaver).

Ale cenove je to jasne, na dva projekty bych si koupil 2 spreje a hotovo.
------
Redaktor Deskofobie

1.4.2019 12:04:34

Rady

Moc díky chlapi za rady. Ono právě to určitě nebude jen u dvou projektů. Figurek mám moře a to ještě letos má dojit celý Batman a Nemesis. Takže Airbrush se asi vyplatí. Když jsem spočítal tu cenu sprejů a kolik bych si jich představoval byla to pálka.

Co jsem se díval tak mě zaujal kompresor Fendga který je ve dvou verzích

AS 186 a AF 186 který má navíc chlazení elektromotorku (cenový rozdíl par stovek) otázka je jestli se vyplatí si připlatit za to chlazení.

Pistol třeba Fengda BD-130K 0,2+0,3+0,5mm

prodávají to i v cenově zajímavém setu kompresor+pistol+hadice...

Máte s tímhle typem někdo zkušenosti?

1.4.2019 12:34:38

Mám Fengdu AS 186 - není špatná, na takové to domácí stříkání stačí. Pokud to chlazení fakt funguje (mrkni na nějaké recenze), tak bych určitě šel do chlazené verze - po delším stříkání je kompresor celkem žhavý.

Co se týče pistolí, jednoznačně souhlasím s Falcem. Pokud nejdeš po nenižší ceně, pořiď si rovnou nějakou lepší. Mám Fengdu BG186 a v podstatě je to slepá cesta. Používat šla, ale pomalu jsem víc čistil, než stříkal - jasně, může to být problém konkrétního kusu, ale spíš to bude pravidlo, než výjimka. Jediná fajn věco byl šroubovací kalíšek - líp se čistil vnitřek pistole.
Pořídil jsem Iwatu Revolution HP CR a je to něco úplně jiného. Jemný chod, pokud nedělám prasárny, tak se neucpe, čistí se pohodově.

Btw, při nákupu se vykašli na nějaké ventily na jemné dolaďování, ať už na hadici nebo na pistoli. Pokud nejsi superextra airbrushista, tak to fakt neoceníš, spíš to bude další hejble, které ti bude překážet.

----------
Člen hnutí "Jednorožce s duhou do záhlaví Zatrolenek"

1.4.2019 13:02:21

jehla/tryska
pokud neplanujes tereny tak na 90% veci ti vystaci tryska 0.2mm vetsi za to nestoji. Radeji druhej jehlu k 0.2mm az si prvni ohnes nez si osahas praci a cisteni :). S 0.2 jsem bral i vetsi plochy terenu a stacilo nadherne.

Kompresor tezko rict, zde zkouset hromadu recenzi na youtube vetsinou jde o uroven komfortu strikat se da se vsim co generuje dostatecny tlak. Asi bych se vyhnul anonymnim cinskym levnym.

------
Redaktor Deskofobie

1.4.2019 13:24:46

Můj set
Ahoj,
potvrzuji slova Aradrauga. Mám víceméně stejnou kombinaci a to AS189 + BD-130 s tryskou 0,3mm.

Kompresor super - kdyby se mi tenkrát nepodařilo sehnat starší AS189 za super cenu, tak jsem šel do nové AS186. Důležitý byl hlavně vzdušník, do kompresoru bez něj bych nešel. Naopak bych klidně ocenil i větší než 3l.

U pistole mám také problém, že víc čistím, než stříkám. Pistole je docela cimprlich a sebemenší chybku neodpustí (ucpává se). Pro začátečníka mi tedy úplně vhodná nepřipadá, nicméně začíná na ní spoustu lidí a pořizovat hned do začátku něco za pár tisíc, no nevím... Na základní práci tedy stačí, ale žádná výhra to není.

Kdyby někdo měl tip na lepší pistoli do cca 1500-2000, tak se s ní. :)

1.4.2019 15:14:57

...
Já "kdysi" kupoval tohle: https://www.airbrushcentrum.cz/airbrush-pistole-evolution-two-in-one-0-20-0-40-mm-123003-id-328
Jenže to bylo před... lety a za kratší peníze a navíc s fakt velkou z nějaké výstavy, kde k tomu chyběl papírový přebal (na jinak plastovou krabičku). Takže já spokojenost protože to bylo mezi 2 - 3 tisíci (tenkrát asi o 1000 víc, něž taková ta běžně prodávána Fengda v 0.3 trysce).

Šel jsem do toho po radách lidí, kteří říkali, že Fengda je tak trochu "kavářská" práce a že s tím jeden spíše sekne, než ho to zažne bavit. Nevím, neposoudím. Spousta lidí je s Fengdou spokojená.

1.4.2019 16:07:36

IgoVlk
Cisteni vice nez barveni je celkem bezna zalezitost, dobry vykon beru pomer 50% cisteni 50% barveni.
Zkusenost tenhle pomer zlepsuji v prospech barveni (pripadne pouziti zmineneho flow improveru). Ocekavani ze clovek bude cistit malo je dle meho utopie
Casem clovek najede na system rychleho cisteni mezi barvami a velkeho cisteni na zaver. (zejmena s akrylovymi barvami to neni takove terno)

Lepsi pistole je fajn v tom ze je lepe pristupnejsi k rozebrani tak se clovek snaze dostane vsude steteckem. Do dvou tisic treba tato:
http://www.airbrush-shop.cz/iwata/eshop/1-1-Airbrush-pistole/2-2-Harder-Steenbeck/5/108-Ultra//download#anch1

Dulezite je rozumnet tomu co cloveku vadi a jestli mu tento problem pomuze odstranit investice.


------
Redaktor Deskofobie

1.4.2019 17:00:50 | Upraveno autorem (porovnej)

Čištění
Půl na půl čištění a stříkání je fakt v pohodě.
U Fengdy byl ale problém v tom, že se ucpávala v průběhu stříkání a nepomohlo nic - žádné hrátky s ředěním, flow improverem, tlakem...prostě po chvilce stříkání byla zralá na kompletní rozborku.
Iwatou začnu stříkat, nastříkám jednu barvu, vyčistím kalíšek, probublám, prostříknu čističem, naleju druhou barvu a jedu. Velké čištění až nakonec.

----------
Člen hnutí "Jednorožce s duhou do záhlaví Zatrolenek"

1.4.2019 17:49:01

Falco
Jasně, že čištění je velká část času a každá změna barvy znamená probublání, prostříknutí atd. a nazávěr kompletní rozborku... tohle všechno dělám a zabere to opravdu hodně času o tom žádná.

Problém ale je právě s tím ucpáváním v průběhu stříkání. Měl jsem možnost to srovnat s podstatně dražšími jinými pistolemi (jména bohužel teď nevím) a při srovnání mi přišlo, že tahle levná pistole od Fengdy/Tagore je proti nim taková rozmazlená a i drobná chybka automaticky znamená její ucpání. Ale nevím, zkušenost mám z provozu jen cca 2 roky a v ruce jsem měl jen tři pistole, třeba dělám něco špatně a ani o tom nevím. :)

1.4.2019 18:40:22

Střik

Pokud jde jen o figurky do her, je podle mého kompletní airbrush vybavení z ekonomického hlediska hloupost. Obvyklá fengda je nejlevnější Číňan a kvalita opravdu odpovídá ceně a zejména kompresory nejsou nic moc. Můžeš mít kliku na dobrý kus ale většinou ji mít nebudeš. Jednu zaseklou Fengdu, která vydržela rok, mám v kumbále taky pohozenou. Kvalitnější a ne moc dražší kompresor je Tagore. Hodím odkaz.
U pistole bych naopak řekl, že je to dost fuk. Dvě nejrozšířenější kvalitní značky u nás jsou Iwatta a Harder & Steinbeck a jejich pistole jsou fakt skvělé. Rozdíl mezi nimi je asi jako mezi Coca a Pepsi colou, i když zarytí příznivci té či oné značky se dokáží o jejich kvalitách pěkně pohádat. Ale i s blbou fengdou udělám stejný povrch jako s infinitkou od Steenbecku. Musíš umět správně připravit barvu, tlak a hlavně mít ty správné barvy.
Ale znovu opakuji, kupovat na pár figurek airbrush výbavu nedoporučuji.

6.4.2019 11:13:09

Tagore
https://www.airbrushcentrum.cz/kompresor-tagore-tg212t-id-1407

Tenhle je ok

6.4.2019 11:19:52

cena

Cena se odvíjí od toho jak kvalitní pistol ichceš kupovat a jaký kompresor Sám sjem si dělal ledničák s nerez tlakovkou na oc. konstrukci a vyšel mě na 1000 včetně tlakového spínače, kterej stál asi 800,-. Jinak pistole Fendgda nic moc, ale do začátku a na figurky si myslim, že to stačí. Koupil jsem si tamiyu a to je jiné kafe, pořád jsou tu ale dražší varianty jako třeba HS nebo IWata :). ALe obecně pokud budeš kopovat kompresor a střední třídu pistole (beru jako střední), tak počítej s cca 6000,-

6.4.2019 11:58:09

cena
figurky si maluju jen pro sebe, nikdy se tím živit nebudu, chtěl zkusit airbrush. Koupil jsem "airbrush" z aliexpresu s 0,2mm pistolí snad za 800,-
tady je výsledek:
https://uloz.to/tam/_p3837wgaNVCA
Zatím jsem s tím dělal jen toho hada (moje první stříkaná figurka), ale větší problém než ve vybavení vidím v tom, že prostě nemám cvik. Jsem ale přesvědčený, že na stříkání primeru nic lepšího nepotřebuju...
Chci tím jenom říct, že na vyzkoušení to IMO stačí, při nejhorším si s tím holky můžou stříkat přes šablony nehty ;)

7.4.2019 09:19:31 | Upraveno autorem (porovnej)

dona42
Taky jsem si to říkal. Pak jsem pořídil Iwatu. Veškeré ty číny (Fengda, Tagore...) jsou fakt viceméně jen k vzteku. Pro začátek možná stačí, ale pokud nebude mít začátečník štěstí na trošku slušný kus, tak ho to od airbrushe odradí. Jinak řečeno, pokud si pořídíte činu, musíte k tomu přistupovat jako k loterii. Možná vyhrajete, možná ne. Se slušnou značkou vyhrajete prakticky vždy (samozřejmě, zmetek se může vyskytnout u jakéhokoliv zboží).

----------
Člen hnutí "Jednorožce s duhou do záhlaví Zatrolenek"

7.4.2019 10:45:03

Pistole

No, když jsem měl tu nejobyčejnější Fengdu a stříkání mi moc nešlo, přesvědčil jsem sám sebe, že potrebuju kvalitnější pistoli. Za cenu několikanásobně vyšší jsem si koupil špičkovou pistoli a zjistil jsem, že to tím nebylo

7.4.2019 16:26:40

airbrush
Ahoj, jelikož jsem se rozhodl pro koupi airbrushe, ale nemám s tím žádné zkušenosti, tak se raději zeptám abych nekoupil něco špatně. Na základě diskuzí, které jsem si pročetl jsem nakonec zvolil toto. Je potřeba ještě něco dokoupit? Teď nemyslím barvy, ale čistě aby to fungovalo. Nejsem si tedy jistý to velikostí drátů na čištění. Myslím ale že do začátku to bude stačit a uvidíme co dál.

https://www.streetkolor.cz/www-streetkolor-cz/HARDER-STEENBECK-ULTRA-0-2mm-stojan-zdarma

https://www.streetkolor.cz/www-streetkolor-cz/KOMPRESOR-AF-186

https://www.streetkolor.cz/www-streetkolor-cz/FENGDA-BD-A2

https://www.streetkolor.cz/www-streetkolor-cz/Airbrush-hadice-BD-24-3-00m

https://www.fantasyobchod.cz/vallejo-cistici-stanice-s-drzakem-na-airbrush

https://www.streetkolor.cz/www-streetkolor-cz/FENGDA-BD-431

Předem díky pokud si uděláte čas a mrknete na to. :)

18.1.2020 10:35:05

vasekre
Z objednávky vyhoď tu redukci:
https://www.streetkolor.cz/www-streetkolor-cz/FENGDA-BD-A2
Je zbytečná. K vybrané hadici připojíš i pistoli i kompresor bez problémů.
Stejně tak ty čistící dráty jsou na nic. Pořiď si místo nich kartáčky:
https://www.streetkolor.cz/www-streetkolor-cz/FENGDA-BD-430
A případně i čistící jehlu:
https://www.streetkolor.cz/www-streetkolor-cz/FENGDA-BD-470
A zajdi si do drogerie nebo lékárny koupit kartáčky na mezizubní prostory, těmi se tryska čistí nejlépe.

K tvojí objednávce bych přihodil ještě redukci na rychlospojku:
https://www.streetkolor.cz/www-streetkolor-cz/FENGDA-BD-117
Samici na hadici, samec na pistoli. Je to dost pohodlné. Můžeš třeba zapnout kompresor, nechat ho tlakovat, v klidu vybalit pistoli, nachystat, připojit a začít stříkat. Připadně když v průběhu práce zjistíš, že potřebuješ nějaké "mezičištění" na které nestačí jen prostříknout pistoli čističem (třeba ucpaná tryska), pistoli odpojíš, vyčistíš, připojíš a jedeš, nemusíš řešit natlakovaný kompresor.
----------
Člen hnutí "Jednorožce s duhou do záhlaví Zatrolenek"

18.1.2020 11:06:16

aradraug
Super, díky moc. :)

18.1.2020 23:25:56

Vybíráme z Bazaru

Divočina severní Ameriky delux
Divočina severní Ameriky delux
Akt. cena: 940 Kč
Končí za: 1 den

Offcanvas