Skrin na deskovky

Ahoj, nevim, jestli uz to tu neni nekde vyresene... Ale chci se zeptat, jak skladujete deskovky? Ja si predstavuju takovu tu bilou otevrenou skrin, kterou vidim v kazdym druhym videu za mluvicim. Clovek by rek, ze to bude nejaka skladacka z ikei.. Neni? ;) Kde to koupit?
29.8.2017 09:06:28

Onas
Policový regál KALLAX z Ikey je základ každé sbírky. :)

29.8.2017 09:48:10

Euro regály
A já mám zase deskovky v regálu - přijde mi, že se do něj vejde více věcí, jak do Kallaxu a navíc jde zvolit ta správná velikost. Koupil jsem si tohle: http://www.profiregaly.cz/regaly-super-0-v-1972-x-hl-400mm-zakladni-moduly/7344-regal-1576-600-320-3.html

6.9.2017 15:57:36

ruy

...mozem odporucit:
http://www.ikea.com/ms/cs_CZ/img/ads_home_page/category/seo_image/secondary_storage__secondary_storage_storage_systems_520_PH121394.jpg

..dokupujes police zvlast a nohy zvlast kolko coho chces
..system je hodne variabilny

6.9.2017 17:12:20 | Upraveno autorem (porovnej)

Kallax
Ahoj,

to co zminujes je Kallax jak psal nize Havelock. Mam ho doma a dobry, je to lehky a drzi, mozna neni tak variabilni jako Caesaruv regal, ale zase se hodi i jinam nez do garaze nebo skladu :).

8.9.2017 20:47:07

.
Ahoj,

v těch skříních a regálech to máte normálně na sobě? Všimla jsem si, že po pár letech začínají spodním krabicím trochu odstávat boky víka a to i když jsou krabice podobného tvaru a velikosti. Např. na Dominionech je to krásně vidět, stojí na sobě, nikde nejsou přesahy, není tam ani extrémní tlak na prostředek kvůli tomu, že by horní krabice byla menší a těžká, přesto na spodním Dominionu je vidět "nafouklost" už v podstatě po roce.

27.11.2017 22:31:29

Sibie
Šmarja, jen to ne. Hezky na stojáka jako knížky. Za prvé se krabice neničí a za druhé kdykoliv vytáhneš jakou chceš bez vyndavání ostatních. Pro jistotu mám krabice zajištěné širší gumičkou (Hornbach), aby se krabice při manipulaci neotevíraly a hry s insertem bez pytlíků neměly žetony a figurky rozsypané všude možně.

28.11.2017 00:57:28

Na stojáka
Mám s tím špatné zkušenosti, většina her nemá insert řešený tak, aby nedošlo k rozsypání a promíchání jednotlivých herních dílků, žetonů atd. Chápu, že zasáčkování a zagumičkování částečně pomůže, ale stále se mi jeví uspořádání "na ležáka" vhodnější.

U některých her jsem si udělal custom insert z foamcore (Kapa Line), které moc nepočítají s tím, že by hra stála na boku, a opět by došlo k vysypání.

Navíc hry skladuji v komoře v poličkách, které mají nevhodné rozměry (a nemůžu je změnit) a na ležáka se tam ty hry dají naskládat efektivněji než na stojáka. A protože některé hry mají "nestandardní" rozměry krabic, na stojáka se moc dát nedají. Kdyby byly všechny hry v krabici a-la Osadníci, bylo by to v pohodě, ale co takové hry jako Funkenschlag, Through the Ages nebo nedej bože Blokus Trigon? Nebo malé (třeba karetní) hry?

Hry sice trpí jak při skladování (více her na sobě), tak při vytahování a přerovnávání, ale stále si myslím, že je to lepší než na stojáka. A velké gumičky kolem celé krabice se mi nelíbí... :-)

Rád přivítám jakékoli názory.

28.11.2017 12:10:45 | Upraveno autorem (porovnej)

Na stojáka; Havelock (gumičky)
@Havelock - myslíš něco takového? https://www.dobreobaly.cz/gumicky-cervene-siroke-5mm-prumer-100mm-x12478

Co se skladování her týče, tak to mám jak co. Regály vlastní výroby. Mám takový podkrovní kamrlík 2 × 2 m, kde je celý strop skosený. Takže nějaký Kalax, který se hodně blíží ideálu na skladování deskovek mi nehrozí.
Rozsypávání žetonů mi sice vadí, ale snažím se poctivě pytlíčkovat. Nestandardní krabice ale mnohdy na bok nedám, protože se nevejdou do fochu. To mě potom vadí jejich rovnání a přerovnávání. Pořád musím hlídat, aby těžké kusy byly dole, které kusy patří vedle sebe podle výšky... prostě opruz.
U malých krabic je to prakticky jedno kam a jak přijdou.
Jsou lehké a snadno se přerovnávají. Nejčastěji jimi vyplňuji zbylé prostory, kam se nic většího nevejde.
Velmi skladné jsou čtvercové krabice 305 × 305, radost pohledět. Jedna jako druhá, hezky bokem vedle sebe... :)

28.11.2017 12:27:26

Zkusenosti
Ja s tim mam zas dobre zkusenosti, ale je pravda, ze u vetsiny her insert vyhazuju, protoze mam vse v pytlickach, nebo krabickach na sroubky (opet Hornbach), takze me rozsypani netrapi.

Samozrejme zalezi na moznostech. Oba mate evidentne dost nestandardni ulozny prostor, tak to je pak tezko radit. Kazdy si holt musi vyzkouset, co mu misto dovoli.

Peca: jj tenhle typ gumicek. Kdyz krabice stoji, tak videt nejsou, takze pak nezalezi na tom jestli se nekomu libi, nebo ne. :)

28.11.2017 13:07:42

To Haverlock
To mi připadá dost nereálné v praxi u her, které se skutečně pravidelně hrají. Např. hry jako Pandemic, Mars Terraformace apod. bych mohla veškeré komponenty přerovnávat hodně dlouho. Pytlíčkování tomu asi předejde, ale zas dost zvyšuje čas nutný k přípravě a uklizení hry.

28.11.2017 13:43:59

Sibie
Praveze to pripravu hodne zrychluje. A jestli to sklizeni hry o neco malo prodlouzi? Stejne u toho rozebirame dojmy, herni situace a strategie. Ale je to na kazdem, jak si to zaridi. Mne to vyhovuje tak, jak jsem psal, a evidentne vsem recenzentum deskovych her na youtube taky. ;)

28.11.2017 14:25:21

Sibie
Přesně jak píše Havelock. Otevřeš krabici a máš vše roztříděné na hraní. Pravda, plastové krabičky na třídění žetonů jsou ještě lepší. Uklízení hry je opět společná záležitost, jako je hraní a jeto během pár minut opět roztříděné. Lepší, než se s tím patlat před hrou. Pokud má hra vlastní vložku s přihrádkami, tak je to úplně totéž, jenom se to nerozhází při převracení krabice.
A navíc, se u toho stejně "kecá" o hře, což se "kecá" stejně, i bez třídění. Třídění komponent s ukládání hry mi přijde natolik samozřejmé, až se divím, že někdo dokáže vstát od stolu a nechat hru neuklizenou, nebo komponenty jenom tak nahrnout do krabice.
Kolikrát už jsem slyšel výkřik: "Néééé", když jsem otočil krabici, že si prohlédnu spodní stranu s popisem a obrázkem komponent... Tolikrát, že raději nejprve zkontroluju uložení hry a případně si ji zvednu nad hlavu a čtu zespodu :)

28.11.2017 14:38:53

Levně z ikey
Ahoj,

také přispěju, bohužel v době kdy jsem dělal regál na deskovky nebyl takový rozpočet a hlavně jsem nevěděl jetli ho budu nakonec chtít mít v obýváku nebo to půjde do zavírací skříně, takže jsem volil levné a za mě efektivní řešení

Ikea: ALBERT
http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/00111994/

není nejideálnější, mám 3 vedle sebe a kvůli stability je mám k sobě sešroubovány (samostatně ta stabilita je nic moc), další nevýhoda je hloubka, která počítá s tím že to máš aspoň 2 cm od zdi (což mě osobně nevadí), ale není to ideál

28.11.2017 17:42:33

peca007 a Haverlock
Mě jde spíš o to, že často jsou komponenty volně položené v připraveném inserteru. Zvlášť takové ty insertery, které mají do sebe jenom vložené jednotlivé žetonky, takže když jsou třeba vzhůru nohama, logicky z toho vypadnou. A vyhazovat ze všeho inserter a mít to v plastových nářaďových boxech mi připadá dost ošklivé a znehodnocující hru. Jasně, taky to používám pokud není zbytí, ale mám ráda komponenty uskladněné, roztříděné, nerozkutálené :)

Zkusila jsem to dneska postavit na bok, u části krabic to skutečně fungovalo, některé krabice byly tak těžké, že je ani guma neudrží od toho, aby se nerozevíraly a nevysypalo se to celé. Takže ty stále leží tak jako předtím. A pak jsou krabice, které sice nejsou tak přetížené, ale mají inserter udělaný tak, že když to otočím na bok, tak se to začne sypat a v té krabici nastane jeden velký chaos (nehledě na poničené karty apod.). A přesně o tyhle mi jde.

29.11.2017 21:13:06

skladování
Dovolím si jen malou poznámku kolem skladování. Sice to není o skříni ale třeba někdo ocení praktickou radu.

Moje dlouhodobá zkušenost, jednak mám her hodně, a některé i hodně dlouho a to opravdu hodně. Některé hry jsou prostě skvělé a bral jsem je po dvou kusech arhív/hraní :)

Hry rozhodně naležato, častěji používané hry klidně na stojáka ale v archívu rozhodně naležato.

Pokud hru řadím do archívu tak tomu přizpůsobuji i vnitřek hry, karty naležato apod.

Ideální je některé komponenty prokládat dalším papírem. Někdy se totiž stane že se karty k sobě i přelepí a je to nepříjemné.

Vždy koukám zda komponenty na sebe nějak netlačí, třeba skladovat hry typu Descent je opravdu fuška, figurky jsou uloženy v jiné krabici.

Je dobré občas kontrolovat obsah hry.

Mě se osvědčily montované dř. regály z Ikea shopu a pod každou hrou je dobré mít materiál který zajistí že se hra neomačká a neošoupe.

Co je hodně velký problém jsou gumičky. Některé staré hry jsem musel vyhodit z důvodu gumiček.
Gumička má občas snahu se "roztéct" a doslova se přilepí na cokoliv.
Takže na gumičky fakt bacha.

Otakar

1.12.2017 11:55:55

kallax
Jde ten kallax i zavěsit na zeď ?

8.12.2017 19:02:54

kallax

Jde, akorát asi neunese ty deskovky (leda bys to hooodně posichroval eLkama a konzolema). Mám na mysli 4x4. Třeba 2x1 si dovedu představit, ale to zas asi nemá cenu kupovat :-)

8.12.2017 20:48:50

Ikea
http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/categories/departments/living_room/11703/
Napr neco takoveho, planuji zaroven jako knihovnu (hodne cteme) ;-)

13.1.2018 15:06:09

Kallax
na knihy mozes mat aj Kallax, ktory ma rozmery policiek dokonalo sadnuce k rozmeru krabic s hrami :-)
A ano, Kallax sa da pripevnit na stenu, aj ked nema zadnu stenu, ako nosny moze byt pouzity ten hruby ram, co to ma okolo

13.1.2018 16:06:10

Kallax a velké krabice
Pánové, jak v Kallaxu řešit velké krabice, například první edici Runewars?

21.1.2018 20:40:06

Vynechat

Já vynechal jednu 2x jednu příčku nahoře, tzn mám tam dvě okna velikosti 2x1.právě na runewars atp.

21.1.2018 22:07:45

Kallax
praveze tie zvisle priecky v Kallaxoch su samostatne. t.j. vynechas kde chces, ako pise Onas. Iba vodorovne policky su jeden kus po celej sirke.

21.1.2018 23:51:42 | Upraveno autorem (porovnej)

Wuuduu, Onas
Děkuji za info:)

22.1.2018 15:39:25

Kallax
Po 15 letech nakupování a sbírání deskových her jsem konečně pořídil Kallax a nechápu, jak jsem předtím bez toho mohl být... :-)

Někde jsem četl článek, jak pracovat s Kallaxem, zatím mám za sebou body 1-3 a obávám se, že přijde i 4 a 5... (Pořídil jsem 4x2 a 4x3, uvažuji ještě o jedné 4x3 nebo 4x4.)

1. Smontujte Kallax
2. Opravte chyby při montáži
3. Nastrkejte hry do Kallaxu
4. Pokud vám přebývají hry, kupte další Kallax a pokračujte bodem 1
5. Pokud vám zbývá prázdné místo, dokupte další hry

--------------------------------------------------------
zarytý fanda, sběratel a propagátor deskových her

16.5.2019 15:13:58

IVAR
Šťastný ten, komu stačí 4x2 a 4x3 Kallax :-D.

Já, protože mám deskovky v pracovně, jedu sice možná méně reprezentativní, ale z mého pohledu variabilnější systém IVAR (již zmiňoval MrPedro):
https://www.ikea.com/cz/cs/catalog/categories/departments/living_room/11703/
Člověk si police velice dobře přizpůsobí na výšku po nějakých 3cm. Hloubka 30cm je ideální, když police nemají moc vykukovat do prostoru. Už jsou u dvou stěn :-).
Jen jsem tedy police po nákupu lehce obrousil a shora nalakoval.

17.5.2019 10:30:48

Vybíráme z Bazaru

Dračí doupě 2 + Bestiář
Dračí doupě 2 + Bestiář
Akt. cena: 950 Kč
Končí za: 1 den

Offcanvas