Rovnání deformovaných figurek

Ahoj, mám pár her, ve kterých jsou plastové figurky lehce deformované (ohnuté). Vím, že tyto vady lze napravit pomocí triku s horkou a studenou vodou, ale zajímaly by mě zkušenosti a případné rady.

Na Youtube jsem koukal na pár videí, kde tento trik ukazovali. Dost se ale liší postup. Někdo tvrdil, že se nemá používat voda vařící, ale pouze voda horká. Někdo naopak nahříval figurky ve vodě vařící (v hrnci na sporáku, pod kterým stále hořel plamen).

Ohnuté části pak někdo rovnal ručně, někdo je nechal, aby se srovnaly sami. A někteří chladili po korekci pouze vzduchem, jiní studenou vodou a nebo studenou vodou s ledem.

Dospěl jsem k závěru, že je vcelku jedno, jestli voda vaří, nebo je její teplota pod bodem varu. Nicméně se s vyšší teplotou zvyšuje i riziko poškození figurky. Takže ve vařící vodě mácháte figurku jen okamžik, ale s vyšším rizikem, s nižší teplotou ji tam necháte déle, ale riziko poškození už není tak velké.

Rovnání je asi individuální, něco se srovná samo, něčemu je potřeba pomoct.

A chlazení je asi jedno, čím studenější voda, tím rychlejší ochlazení.

Takže zpět k otázce, máte někdo zkušenosti, postupy, rady, triky... ? Nerad bych ve snaze opravit deformovanou figurku způsobil ještě větší škody :)
1.12.2016 10:07:41

Joe

Behe
Ja osobne skúsenosť nemám, ale asi najlepšie odporúčanie je vlastný experiment, keďže ten materiál je asi pri každom type figúrok o niečo odlišný (aj keď je to ten istý typ plastu).

Takže asi vyskúšať pri nižšej "nevarovej" teplote (kvôli spomínanému riziku poškodenia), napraviť ručne (sám plast sa asi neohne späť, asi česť výnimkám) a schladiť studenou vodou.

1.12.2016 10:24:34

Zkušenosti
Já jsem takhle rovnal figurky z Battlelore. Hodil jsem je do varné konvice, která právě vzkypěla. Narovnaly se samy a až se vyrovnaly, tak jsem je hodil do misky s vodou s ledem. Nic jsem ručně nedorovnával, protože měly "paměťový efekt" a vrátili se do tvaru, který vyšel z výroby (podle formy). S většími deformacemi, které by byly nutné dělat ručně jsem se nesetkal. Nicméně si myslím, že vzhledem k tomu, že jsou figurky vyrobeny z termoplastu, tak ručním přiohnutím (v případě, že se nedorovnají samy) nic nezkazíš. Pokud figurku nebudeš nahřívat přímo plamenem nebo horkovzdušnou pistolí, ale nahřeješ to jen vařící vodou, tak na tom opravdu není co pokazit.

1.12.2016 10:30:16

Experiment
Rovnat to nad otevřeným ohněm nebo horkovzdušnou pistolí by mě teda nenapadlo :D Každopádně to vyzkouším a uvidíme, snad se dílo podaří.

Zatím díky za postřehy.

1.12.2016 12:08:09

Podobně
...jako Křen jsem to udělal v případě Kyklad. Vodu jsem ohřál ve varné konvici a přelil do rendlíku. Pak jsem chvíli počkal a hodil do ní figurky, které se samy narovnaly. Potom jsem ani nechladil, ale asi je to dobrý tip - zvýší se tím šance, že se plast znovu nezdeformuje. Vzpomínám si taky, že u Háda jsem měl chladnější vodu a první výsledek nebyl tak uspokojivý.
Navíc je fakt, že ty větší miniatury nebyly tak tvárné jako ty menší - byly z jiného materiálu.
"Pokazit" se ale na tom asi moc nedá. Maximálně to zůstane ohnuté trochu jinak..-)

1.12.2016 12:14:35

rovnání figurek
Rovnal jsem figurky do Dreadballu před 14 dny. Hodil jsem je do hrnku, ve varné konvici svařil vodu a jak to začalo vařit, tak jsem figurky tou vařící vodou v plechovém hrnku zalil. Chvíli počkal, pak jsem je vytáhnul na lžičce a narovnal ručně do tvaru, jaký mi vyhovoval - měly velký předklon/záklon. Chvilku jsem je podržel v požadovaném tvaru, ideálně pod proudem studené vody, abys nemusel čekat moc dlouho, než to zchládne. Tvar drží a stojí na podstavcích rovně jak mají.

1.12.2016 15:28:34

Pecka
Vyzkoušeno se 100% úspěchem. Horká voda těsně pod bodem varu (odzkoušené i var a je to jedno), figurka krásně změkne a dá se s ní pracovat. Něco se srovná samo, něčemu je potřeba pomoct rukou, jakmile figurka schladne, je všechno ok. Vyzkoušeno na Drizztovi a Blood Rage.

1.12.2016 16:52:05

ABS
Máte někdo zkušenosti s rovnáním ABS plastu? Předpokládám, že to asi nepůjde vodou, ale už žárem, protože se z toho dělaj trubky. Takový figurky asi ohnutý nebudou, ale co když je chci ohnout dobrovolně do požadovaného tvaru ? Horkovdušná pistole se mi zdá jako overkill. Hlavně bych se bál ožehu a nenapravitelné deformace.

1.12.2016 18:59:03 | Upraveno autorem (porovnej)

ABS
Skús to stou vodou, teplotná odolnosť ABS je udávaná do 105°C, takže by to teoreticky na to dotvarovanie stačiť mohlo. Inak by som skúsil asi skôr normálnu trúbu na pečenie a postupne zvyšovať teplotu, pokiaľ nenájdeš tu správnu. U elektrickej s termostatom by to nemal byť problém, v plynovej to bude horšie. Určite nie plameň, ten neustrážiš a niekde to pripáliš. ;)

1.12.2016 19:35:00

Figurky z WoW: Desková hra
Super za tipy, funguje to skvěle.

Postupoval jsem takto:
V hrnci začal vařit vodu, potom přihodil figurky. Stáhl na mírný oheň a figurky tam klidně nechal.
Po jedné figurky vylovil a buď jen dal do studené vody, nebo podržel v požadované pozici a ochladil proudem vody. Během chvilky figurky vychladla.
Dokonce voda ani nemusí být vařící, ale stačí aby byla horká.

Někdy opravdu nebylo potřeba ani tvarovat - při vložené do horké vody se plast srovnal sám.

11.12.2016 16:22:33 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

Držák karet - 6ks
Držák karet - 6ks
Akt. cena: 100 Kč
Končí za: 8 dnů

Offcanvas