Root - komponenty

Ahoj,

chtěl jsem se zeptat jestli máte někdo zkušenosti s výrobou vlastní herní desky nebo neoprenové podložky. Konkrétně se mi jedná o tento skvost:

https://boardgamegeek.com/thread/2988697/river-town-fan-map

Takže je samozřejmě potřeba zachovat i naprosto přesnou velikost a pokud bych do toho šel, chtěl bych, aby to byla pořádná herní deska/podložka jako originál. Ne jen potisknutý papír.

Nemáte někdo zkušenosti s tím kdo se takovou “malovýrobou” zabývá či jak to provést?

 

___

Dále jsem se chtěl zeptat jestli jste si pro tuto hru (Root) také něco sami nevytvářeli (fan frakce z BGG nebo něco). 

Díky moc za reakce. :)

Pěkný den.

27.2.2023 22:16:55

Výroba boardu je jednoduchá, ale nákladná.

 

V tiskárně si necháš udělat samolepku v daném formátu, ideálně laser a doma přelakuješ bezbarvým leskem, který drží na papíru a neloupe se.

Koupíš si kartonovou lepenku 3mm někde v papirnictví a knihařských potřebách ve velikosti dostačující pro díly boardu.

Pak ještě potřebuješ něco na rub boardu - doporučuju černou texturovanou tapetu.

Doma si pak změříš krabici a zjistíš, jak velké mají být díly boardu pro složení do ní.

Vyřežeš karton, slepíš oboustrannou páskou v ohybech rubu - na rub dáš tapetu a přehneš přes okraj k líci, znovu prořežeš oddíly (skrz tapetu) které mají být oddělitelné. Pak znovu oboustranná páska na líc, nalepit samolepku a prořezat (jako u tapety). A hotovo :)

Návod se dá najít i na youtube. Jako tapetu doporučuju s lepidlem aktivovaným tlakem.

28.2.2023 13:39:13

Je pochopitelné, že profíkovi se zdá “výroba boardu jednoduchá” jak píšeš. Mně jako laikovi to dle toho popisu ale vůbec nepřipadá. :D

A jsem si téměř jistý, že by z toho nevylezlo nic kvalitově dobrého.

 

Takže za kolik peněz to tedy dokážeš vyrobit? :)

Myslím si, že fanoušků Rootu tu musí být hodně co by o to stálo. (pokud se to kvalitově velmi přiblíží originálu). Zeptám se ostatních v tématu hry.

 

4.3.2023 08:36:38

@Petrolius 

do Barrage na 2p mapu z BGG to stálo okolo 450Kč, rozměrově o něco menší než mapa v Rootu, 4 křídla. Nejdražší na tom samozřejmě je ten barevný potisk, zbytek (lepenka, karton, tapeta) je pár korun a zbyde ti na další projekty. 

Tady je to vysvětlené lépe: https://www.youtube.com/watch?v=pbbD_Qn4dY4&ab_channel=DiningTablePrint%26Play 

Srovnatelné s profi to ale není, protože to děláš doma na koleni a jen najít ten správný lak pro úpravu/ochranu povrchu tě bude stát dost investic do “výzkumu”. Já už zkusil několik a žádný není ideální. Nejhorší byl ale Duplikolor.

Problém není jak/jestli, ale za kolik to dokážeš vyrobit na tvou požadovanou úroveň. Existují i firmy, co ti klidně vyrobí celý board nebo potisknou neopren, ale to už jsou horoucí částky (u nás i v zahraničí). 

Podle mě se výroba boardu opravdu nevyplatí a stojí za to jen pokud a) máš přehráno, hru máš rád a chceš novou znovuhratelnost, b) má lepší škálování pro tvůj počet hráčů, c) je to PnP a bavila tě :)

4.3.2023 09:12:44

@flychicken 

ono taky nikde nebylo psáno, že se do toho chci pustit sám.

“se výroba boardu opravdu nevyplatí” - Toto je fan mapa. O jiném způsobu jak jí získat nevím. Jedině že by ji zařadili do nějakého rozšíření. :D

A když jsem psal v diskuzi #Root , tak je zjevné, že by o tuto desku mělo rozhodně zájem víc lidí. A to jsou jen ti co zrovna reagovali. Teď už jen najít někoho šikovného nebo firmu co by nám to vyrobila. Když nás bude víc, tak by to třeba nemuselo být ani tak strašně nákladné. A rozhodně to bude lepší, než když to bude každý doma pytlikovat sám s nejasným výsledkem.

5.3.2023 18:11:01

@Petrolius 

Trochu nechápu tón tvého příspěvku a důvod k němu, ostatně ani toho předchozího.

Ptal ses v úvodu na zkušenosti s výrobou vlastní desky a příspěvek jsi dal do sekce Koutek kutilů. Když tě nezajímá, jak board vyrobit doma, nebo kolik energie/peněz to stojí a názor někoho, kdo to podstoupil, tak jsi ho měl dát do Obecně o hrách/Ostatní apod. např s nadpisem “hledám malovýrobce boardů”. Nebo rovnou jen ke hře a nezakládat duplikatury vláken.

BTW Clockwork exp byla taky původně fanouškovská a nakonec se z ní stalo rozšíření, takže sarkasmus určitě není na místě. Pouze jsem ti nabídnul svůj vhled, nic nevnucuji.

Vzhledem k tomu, v jaké sekci diskuze se nacházíme, tak moc nechápu ani tvůj povýšenecký tón nad domácí výrobou. Neoznačuj mě prosím v dalších tvých odpovědích, neb tímto je pro mě tato diskuze uzavřená a vzhledem ke zbytečnosti tohoto vlákna s duplikaturou u hry, bych rád požádal adminy @Zeus o jeho smazání/lock, děkuji.

5.3.2023 19:08:34

Já to také nechápu. :( Myslel jsem, že je to diskuze. Jaký špatný a povýšenecký tón? A jaký sarkasmus? Pokud toto bylo vyčteno z mých textů, tak to určitě nebylo tak myšleno. Celý text byl myšlen jen pozitivně, proto je i doplněn smajlíky. Nevím na co bych se měl povyšovat, jsem tu relativně nový a chtěl jsem poradit. Navíc vás kreativních umělců si vážím, protože sám bych nic takového nedokázal. A to jsem se i snažil říct.

Dát to do sekce kutilů mi také přišlo nejpřesnější. Protože je to věc určena na výrobu, jen se hledá ten kutil, který se právě může vyskytovat v těchto diskuzích a ne jinde.

Duplicitu také nechápu. :( V sekci s hrou jsem to založil až následovně, protože jsem si uvědomil, že o desku bude mít určitě zájem více lidí (a také má!). Tam to najdou další fanoušci Rootu a přihlásili se. A zde se hledal hlavně šikula nebo dostupná firma, která to všem vyrobí.

 

Pokud jsem se tě nějak dotkl nebo kohokoliv jiného, tak se omlouvám, rozhodně to však nebylo úmyslem. 

Ale takto reagovat, odmítnout si to vysvětlit a hned volat admina mi také nepříjde správné.

Jak jsem ale zmínil, jsem tu (minimálně v diskuzích zatrolenek) nový. Pokud jsem tedy něco popletl či napsal nevhodně, omlouvám se všem a klidně téma tedy smažte. Přežiju to. :)

 

Hezký den.

6.3.2023 22:58:24

Pro zjednodušení výroby se dá sehnat již hotová skládací herní deska bez potisku: https://www.spielematerial.de/en/game-components/blankomaterial/spielbretter/game-board-dina4-minus-twice-foldable-4-parts.html (například).

Nevím rozměr desky pro Root, ale jestli se nepletu, tak jeden díl je menší, než A4. Takže tako 4×A4 skládací deska by se musela oříznout. Případně dvoudílná deska fiknout az upravit na skládání na 4 díly.

Osobně preferuji skládací desku před neoprenem (či softshell), který se nevejde do krabice ke hře, musí se nosit v tubě bokem. Byť tedy mám neopren k HF4, ale to je poněkud něco jiného — tam je potřeba i mnohem větší stůl a ten prostor při ojedinelé příležitosti k tomu chcete.

3.8.2023 10:48:59

Vybíráme z Bazaru

Florenza: The Card Game + promo (rarita)
Florenza: The Card Game + promo (rarita)
Akt. cena: 300 Kč
Končí za: 3 dny

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas