Přelepky na herní destičky

Ahoj,

máte někdo zkušenosti s přelepkami na herní destičky? Chtěl bych si udělat přelepky na herní destičky do Caverny: Cave vs Cave a nevím, jak správně začít.

Ideálně nějak potřebuju dostat sken destičky do počítače a rád bych se zeptal na zkušenosti.
1) Je to lepší fotit/skenovat? Jedná se mi o to, ať ta finální barva co nejvíce sedí s originálem. S grafickým editorem si už pak poradím.
2) Nechat si to pak vytisknout na nějaký lepicí fotopapír?

Procházel jsem diskuze na ZH, ale většinou se tam řeší polepky na herní karty a většinou stejně lidi doporučují vložit "papírek" do obalené karty. Což ale u herních destiček nejde.

Díky

24.10.2022 10:15:13 | Upraveno autorem (porovnej)

  1. Rozhodně bych se vydal cestou skenneru, nebudeš muset řešit vyvážení bílé, barvy ti budou sedět a ušetříš si práci s vyrovnáváním perspektivy a korekcí zkreslení objektivu. Pokud budeš s barvami trochu hýbat v grafickém editoru, je dobré mít zkalibrovaný monitor (nejlépe tak, aby barvy na monitoru odpovídaly barvám na tiskárně, která bude výsledek tisknout).
  2. Profi tiskárny ti můžou udělat i ořezy jednotlivých přelepek. Jen je potřeba přelepky tisknout buď na nějakou průhlednou fólii, nebo na přelepkách nechat i část grafiky mimo řezanou část - výsek nálepek se dělá tuším s 5mm tolerancí. Výběr samolepících papírů se pak liší tiskárna od tiskárny, jsou různě lesklé, případně ti na tisk aplikují nějakou tenkou vrstvu laku, aby se používáním nepoškrábaly. Někde mají i samolepící papíry s menším množstvím lepidla, takže jdou nálepky v případě potřeby snadno odlepit. Já si nálepky nechával tisknout tu: https://www.expresta.cz/barevny-tisk na lesklou bílou plastovou fólii (odlepitelnou) - nepodařilo se mi najít odkaz přímo na ten materiál.

24.10.2022 12:08:57 | Upraveno autorem (porovnej)

Sken je určitě lepší, ale problém nastane, pokud mají destičky lesklý finiš a nebo pokud mají nějakou strukturu. V tom případě sken nevypadá vůbec dobře - špatné barvy, struktura jde opravdu hodně vidět a ještě se to celé leskne.

Pak nezbyde, než si vytvořit fotokoutek/fotobox, dát foťák na stativ, pečlivě ho natočit, ať je perspektivní zkreslení co nejmenší a dobře nasvítit z boku, aby odlesky nešly do objektivu. A zkoušet, zkoušet, zkoušet, dokud se nedostaví kýžený výsledek…

24.10.2022 14:39:46

pri tvorbe Carcassonne rozšírení je overené použiť kvalitnú tlač na obyč papier a disperzné lepidlo v tenkej vrstve. Lepiť na kartičku s miernym presahom papiera, až po urovnaní, ktoré disperzné lepidlá umožňujú, obstrihať lepený papier podľa kartičky. okraje zahľadiť. Ideálne dorobiť obrázok trochu mimo kartičku, aby nehrozil biely okraj. Alebo scalnúť scan o nejaké to percento

24.10.2022 14:52:48

Vybíráme z Bazaru

Sagrada
Sagrada
Akt. cena: 500 Kč
Končí za: 7 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas