Podklad žetonů

Jaký materiál používáte na žetony? Jaký je podle vás nejlepší? Karton, plast, překližka... Hlavně aby šel dobře řezat. Díky ;).

Dejte prosím případně taky nějaký link na konkrétní produkt, snad to nebude bráno jako reklama :)...
1.9.2016 11:25:28

žetony
Člověče, řešilo se to tady už x-krát. Taky stačilo pokračovat v předešlé diskusi, kterou jsi založil.

http://www.kniharstvijihlava.cz/29451-lepenky/101763-kniharska-lepenka/

2mm tloušťka, dělám z toho inserty, žetony a hrací desky.

2.9.2016 10:14:29

Sleepy
Omlouvám se, neuvědomil jsem si to... A díky za tip ;).

2.9.2016 14:58:13

Podklad
Ač jsem s tímto tématem otravoval zdejší komunitu již nesčetněkrát, stále se bohužel necítím do této problematiky dostatečně zasvěcen.

Potřeboval bych poradit nějaký podklad pro žetony, který by pokud možno nebyl z papíru. A nebo alespoň nebyl vrstvený. Ideálně kdyby byl onen materiál lehko řezatelný (vzhledem k běžným domácím možnostem), z nějakého "umělého" materiálu — plast,... cokoliv, dále aby byl alespoň nějakým dílčím způsobem (tedy na krátkou dobu) odolný vylitým nápojům atd., a byl relativně pevný.

Karton (respektive knihařská lepenka) je sice zdánlivě ideální, bohužel mi přijde až příliš měkký. A vzhledem ke slisovaným vrstvám se dá poměrně rychle opotřebit zejména v rozích.

Zkoušel jsem i sololit, ten dopadl snad ještě hůře než lepenka. Ačkoliv je zdánlivě mnohem pevnější, v řezu není zdaleka tak pevný jako lepenka. Různě se drolí a uštipuje a přece jen, stále to jsou lisované vrstvy velmi choulostivé vůči vlhku, potažmo vodě.

Poradí mi tedy nějaká dobrá duše osvědčený materiál? Již jsem uvažoval třeba o klasickém tuhém linoleu, jen nevím jestli se ještě dá sehnat a jestli existuje hlazené z obou stran. Navíc se bojím, že se žetony budou kroutit a postupem času linoleum zpuchří — což už je spíše obava úchyla, který má idylické představy o staleté výdrži vlastnoručně vyrobené hry.

Jako nejlepší možnost se jeví nějaký druh plastové desky, jen nevím jak dobře se taková věc řeže a jak se dá sehnat.

Ale jsem člověk bez fantazie a jistě existuje mnoho a mnoho lepších řešení. Tak je chrlte :).

Díky za každý nápad.

24.8.2017 00:35:25 | Upraveno autorem (porovnej)

konzervace
A nepomohlo by hotový papírový žeton přelakovat? Případně přetřít řez rozředěným Herkulesem?

24.8.2017 06:29:07

co tohle...
http://www.aplastic.cz/zetony-do-nakupnich-voziku-10-kc/

100 ks bez potisku tě vyjde na 100,- bez DPH což je podle mě fajn :) A můžeš si vybrat i barvu.
Když spočteš cenu materiálu (desky nebo něčeho), tak budeš řezat jak divej a ještě tě to na počet žetonů možná vyjde dráž... Tohle je celkem fajn řešení, a pokud by i potisk byl v nějáké rozumné ceně, tak není co řešit.

24.8.2017 06:38:22

...
DUBino
Uvažoval jsem o tom. Ale nevím, zda se vrstva například ze sprejového laku nanese rovnoměrně a následně to nelepí. Vůbec si to nedokážu představit. A, upřímně, matlat jsem se s tím chtěl co nejméně a tohle mi přijde jako takový "matlací" způsob :). Možná se mýlím...

Peet
Díky moc, o možnosti nakoupení žetonů do nákupních košíků ve velkém jsem neuvažoval, a za tu cenu to je opravdu elegantní řešení.
Bohužel potřebuji nyní dělat hranaté žetony.
Ale díky moc, třeba někdy využiji ;).

Jinak kdesi kdysi na zatrolenkách jsem se dostal k tomuto řešení:
http://www.stromprop.cz/eshop-p3606-k135-plastova-tabulka-1-mm.html
Jen naprosto nemám tušení, jak se to řeže a co to vůbec je za materiál.
Poradí někdo?

A budu rád opět za každý nápad ;).

Díky!

24.8.2017 11:09:11 | Upraveno autorem (porovnej)

Durin
A co takhle laminace? Potištěný lepenkový žeton se dá z obou stran potáhnou laminem (za studena) a získá tím slušnou ochrannou vrstvu. Jasně, když to ponoříš do vody, tak je ti to k prdu, ale mělo by to vydržet více. Minimálně tolik, co běžné herní žetony, spíše více.

Ještě mě napadlo, že pokud bys laminoval každej jeden žeton zvlášť (až po nařezání) a uzavřel ho do "kapsy", tak by to skutečně vydrželo i vodu... na druhou stranu je to hromada práce, nebude to tak hezký a pohodlný na držení.

24.8.2017 12:17:52

to Bedikk
Mně právě nejde ani tak o povrch (ten totiž můžu poměrně elegantně vyřešit tiskem na PVC samolepku – ta vydrží vše). Problém mám spíš s hranami a rohy lepenky, které jsou poměrně náchylné téměř ke všemu.

Pokud to s tou celkovou laminací myslíš tak, že bych zalaminoval pouze papír, pak by se s tím, jak ostatně sám říkáš, špatně manipulovalo.

Teď je otázka jestli lepenku nahradit, nebo ji pouze "vylepšit" (tzn. nějak zpevnit hrany – někde jsem četl, že to lze vteřinovým lepidlem, ale tu aplikaci si nedovedu moc dobře představit).

24.8.2017 13:19:25 | Upraveno autorem (porovnej)

Al

HPS polystyren
Ahoj, mám zkušenosti s těmi plastovými deskami ze stromprop.cz:
Hranaté žetony z HPS vyřežeš v pohodě, řekl bych do tloušťky 2mm. Osobně jsem si ze 2mm desek dělal insert do temného znamení. Silnější bych už kvůli obtížnějšímu řezání moc nedoporučoval. Materiál je to lehký, pružný a dobře se opracovává. Jediné co mu moc nesvědčí je dlouhodobé sluneční záření. Řezal jsem to ulamovacím nožem podle kovového pravítka, stači 2-3 řezy a pak to odlomit. Případné dočištění hran lze dělat také ulamovacím nožem nebo takovým tím modelářským hoblíkem, případně přejet smirkovým papírem. Ale není to úplně nutné, i po odlomení jsou hrany celkem OK.
Kulaté žetony bych z toho nedělal, to by se řezalo obtížně.
Taky mám teď v plánu si vyrobit nějaké žetony, mám samolepky s potiskem, a určitě použiju ten 2mm HPS.

24.8.2017 13:44:49 | Upraveno autorem (porovnej)

to Al
Super, super, super!

Přesně to jsem potřeboval potvrdit, díky moc :).

Jen už otravná, zbytečná doplňující otázka – nevíte, v jakém typu kamenného obchodu by se to dalo sehnat? Jen abych všechno nedělal přes ty internety (i když se tomu pravděpodobně stejně nevyhnu).

Problem solved. Prozatím. Však on se zas nějaký problém zcela jistě vyvrbí.

Díky moc všem!

24.8.2017 14:49:34

Al

HPS polystyren
Co já vím, tak v Praze kromě uvedeného stromprop ještě zde: https://www.promodely.cz/13-1

24.8.2017 17:24:49

Vybíráme z Bazaru

Paperback - kartový scrabble
Paperback - kartový scrabble
Akt. cena: 15 €
Končí za: 1 den

Offcanvas