Odlievanie terénu

Odlieva niekto terény používaním foriem ? Vytvoril som si silikónové formy a používam sadru na odlievanie, avšak na väčšie kusy terénu to nie je vhodné a tak náhodou nevie niekto o inom vhodnom produkte namiesto sadry, ktorý by bol pevnejší ?

29.5.2022 12:04:01

Třeba tohle: https://www.greenstuffworld.com/en/mold-making/718-acrylic-resin.html

Bohužel netuším, jestli je nějaká alternativa na českém trhu.

29.5.2022 13:47:12

Nemám zkušenosti s odlíváním terénu, jen s odléváním několika velkých kusů (naposledy hlava z cca 12 kg sádry a několika kusů polystyrenu cca 3x5x10 cm jako odlehčení) do formy sádrové (tam bývá problém s oddělením formy a odlitku - super byla vazelínu, ale ve velkém jen použila prostředek na mytí nádobí).

  • Pro zvýšení pevnosti je vhodné do sádry přidat lepidlo Herkules (lepidlo přidat do vody a následně přidávat sádru)
  • Pokud jsou problém bublinky, tak po odlití je potřeba nějakou dobu odlitou formou ťukat o podložku, aby se dostali na povrch. Pokud nějaké zůstanou, tak po vyndání formy dírky “zamáznout” nově rozdělanou sádrou (původní musí být navlhčená) nebo akrylátovým tmelem (podklad musí být suchý)
  • Pokud je problém váha, nacpala bych dovnitř polystyren v rozumném množství.
  • Pokud je problém lámání tenčích dlouhých kusů, zkusila bych použít místo sádry beton (prodává se třeba i kilové balení jako hobby beton ve výtvarných potřebách) a zpevnila drátem (prostě takový železobeton v malém) - takhle jsem to jen viděla používat na desky stolů, zkušenost nemám.

30.5.2022 07:10:00

Nějaký čas jsem odléval do silikonových foem na terény https://hirstarts.com/ - to jsou takové bloky vhodné pro figurkové hry. Hodně se mi osvědčil “zubařská” sádra Heliodur: https://www.jafadent.cz/detail/kamenna-sadra-heliodur-1/ .

Nemám zkušenost s odlehčováním. U takto malých forem to nemělo smysl.

30.5.2022 09:55:30

Já odléval vždy z dentální sádry, ne z obyčejné, ta je k ničemu, resp. něco asi jde, ale dost se to láme, je potřeba to vyztužit drátkama atd.. za mě ztráta času a peněz. Dentálka není tak drahá a kolikrát mi to fláklo z metru na zem a nic se tomu nestalo, nicméně i tu už používám velmi omezeně. Jinak mám nejraději resin, vyjde cca 1litr resinu na 250kč, do půl hoďky je to vytvrzené, vyloupnu a jedu dál, na formy používám oyumaru, je nezničitelné a dá se do nekonečna recyklovat na nové formy, pokud však chceš něco náročnějšího nebo aby detaily byly opravdu tip ťop, tak různé pružné silikony. No a v poslední době už věci hlavně tisknu na tiskárně :)

30.5.2022 17:01:24

Ďakujem za odpovede, jj rozmyslal som nad dentálnou sadrou, dokonca som nasiel ešte obohatenú o resin. Rozmyslal som aj nad resinom, ale vsade je len ten kryštáloví na vytváranie skôr šperkov a taký ten klasicky sivý ktorý sa používa na terény som nenasiel. Osobne chcem vytvárať dungeon tiles a chcem odlievať samotné dláždice aby som to stále nemusel vytvárať z polystyrénu, to rezanie je časovo náročné.

30.5.2022 21:51:32

Epoxid ;)

 

Případně na ty dlaždice by se myslím i vizuálně dost hodil šperkařský beton ;)

31.5.2022 00:30:32 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

Burncycle + všechna rozšíření
Burncycle + všechna rozšíření
Akt. cena: 4900 Kč
Končí za: 12 hodin

Offcanvas