Oboustranný tisk karet (PnP)

Zdravím,
obracím se na vás až s možná hloupým dotazem, ale už si nevím rady, neboť jsem zkoušel snad vše co mě napadlo.

Když si vyrábím nějaké pnp karty, třeba lokalizované do češtiny pro svou hru, které například získám zde na zatrolenkách. Jak dokážu vytisknout karty oboustranně, aby byly na stejných pozicích? Předpokládám, že většina dokumentů zde na zatrolenkách v pdf je tak koncipovaných, jelikož se mi to stalo u více her.

Zkoušel jsem všechno možný od zrušení okrajů až po jiné nastavení tisku, ale furt je tam třeba +/- 0,5cm rozdíl (spíše méně), ale i tak po vystřižení to nesedí a pak jsou ty karty hnusný.

Uchylil jsem se tedy k hloupému tisku po jedné straně a lepení jednotlivých vystřižených karet, ale to přece není optimální cesta.

Prosím poraďte.
Je mi jasné, že chyba bude nejspíš ve mě, ale už fakt nevím.


7.1.2020 20:22:45

Oboustranny tisk
Mam multifunkci s duplexem a pokazdy to vyjde trosku jinak, nekdy to vzajemne ujede treba i o vic nez 1mm. Pokud jsou tedy rozumne podklady, tak jsem to proste neresil a orezal to tak, abych to o ty ujete kousky urezal, tedy i za cenu, ze budou karty treba o ten 1mm mensi (vsechny stejne, nasel jsem si worst case). Tam, kde jsou rozumne podklady, tak se to takhle da a vysledek je pak celkem slusnej.

Vetsinou mi ale stejne vychazi jako nejspolehlivejsi tisk obou stran nezavisle, nehrubo slepit, narezat, zalaminovat...

7.1.2020 21:52:26

Soutisk
Bohuzel no, i ty velky "profi" stroje s oboustrannym tiskem proste nemaji idealni soutisk, v nejlepsim pripade to bude kolem toho 1mm bud svisle nebo vodorovne. Idealni je mit karty s okrajem - viz treba takove karty na Talisman. Kdyz ma rub i lic par milimetru velky okraj, tak ti ten posun nezasahne do grafiky. Kdyz jsou karty bez okraju, tak je to horsi. Bud udelas to, co psal bluda a oriznes vsechny karty podle nejhorsi varianty, coz je tedy dosti pracne, nebo si musis upravit podklady - ja jsem to parkrat delala tak, ze jsem udelala rozestupy mezi kartami, lic jsem nechala byt a u rubu jsem doplnila mezery tak, aby to nejak splyvalo. Pak jsem to orezala podle lice. Je to docela vopruz, ale vysledek vypada hezky, pokud jde o karty, kterym neslusi okraj.

7.1.2020 23:09:26

Tisk
Nejdůležitější je samozřejmě dát správně papíry do pořadače tiskárny a zarážky tak, aby papír byl co nejlépe odebírán a docházelo k co nejmenšímu posunu. U fotopapírů dochází (kvůli vyšší gramáži) k většímu posunu než u kancelářského.

Když pak tiskárna sama otočí papír, tak sice k posunu dochází, ale většinou je tento posun stejný. Kupříkladu moje tiskárna posune při otočení papír vždy o 1mm doprava a dolů, takže pak jsem si v ilustrátoru posunul data druhé strany o tento 1 mm. Nějaká desetinka posunu tam sice vždycky je, ale už to je v normě a nevadí to. Toto však nemusí fungovat u všech tiskáren.

Další možností je rub a líc lepit k sobě, ale to je hodně náročné na čas a na přesnost. Jednu stranu tisknout třeba na fotopapír a druhou na samolepící etiketu (aby odpadla práce s lepidlem).

U spousty her jde předělat rub tak, aby případný posun ničemu nevadil, případně dát nějaký neutrální rub, který ovšem nevypadá jak v originální hře.

8.1.2020 07:47:44 | Upraveno autorem (porovnej)

Ořezové značky
Tak já jsem vždycky tisknul karty na silný oboustranný fotopapír. Vychytal jsem plus mínus posun u mé tiskárny tak, jak píše lamkal. ALE CO HLAVNĚ: Ořezové značky (křížky) jsem dával vždycky jen na jednu stranu. Buď na rub nebo líc, podle toho kde posun vadil míň a křížky byly vždycky v rohu, který jsem odcvakával zaoblovačem rohů, takže výsledek byl vždycky profesionální a ani posun nebyl nijak znatelný.
Důležité prostě je, aby se karty ořezávaly podle té strany, u které by byl posun viditelný.

8.1.2020 08:13:31

bounty

Když čtu tohle vlákno, nemůžu se ubránit napsání zkušenosti ze svýho oboru. Pracuju jako tiskař a před pár lety jsem dělal kanastové a mariášové karty pro slovenský trh. Chci hlavně říct, že výroba klasických karet, tak jak mají vypadat, je poměrně vysoká disciplína i v tak přesném oboru, jakým by polygrafie měla být. Od speciálního papíru až po dokončovací zpracování. Takže si nemusíte házet popel na hlavu, protože vám nesedí průhled, že byste byli nějak zvlášť nešikovní. Přesně postavené a vysekané ruby karet jsou oříšek i pro profesionála a jsou provozy, které se na to přímo specializují.
Chvíli jsem přemýšlel, jestli by se to nedalo vyřešit nějakým malonákladovým tiskem a vyřezáním na plotru. Zašel jsem za kolegy z digitálu a ti mě vyvedli z omylu. Pokaždé, když tímto způsobem vyrábějí nějaké aušus karty pro reklamní účely, tak se bojí reklamace právě kvůli nepřesnosti v postavení rubu.
Netvrdím, že by se nedalo přijít s nějakou super kutilskou vychytávkou, která by Tvůj problém vyřešila, ale spíš mně sedí to, co tady píšou ostatní, tedy kombinace ručního pinožení a praxe. Respektive to lepení mi nepřijde jako tak hloupí způsob.

Pro zajímavost:
https://youtu.be/NYFXTSAHu_Q

8.1.2020 10:13:34

Poděkování
Děkuju za reakce a postřehy.
Upřímně jsem si oddechl, že to je takový běžný problém. Nuže pro dokonalost obětuji čas a budu tisknout každou část zvlášt a následně lepit každou kartu zvlášt. Rozhodně z těch karet mám pak větší radost, než když postupně okrajuji 1+/-mm z každé strany (Né u všech karet u všech her to vypadá esteticky hezky) jen je to na úkor času.

Ještě je zajímavé, že když mám karty například takto

A I A I A
A I A I A
A I A I A

a druhou stranu

B I B I B
B I B I B
B I B I B

tak onen posun se liší téměř u každé z dané karty. Kdyby byl alespoň jednotný :D

Co už... ještě jednou děkuji

8.1.2020 15:43:17

@bounty
To jsem nějak nepochopil. jak může být proboha posun u každé karty jiný, když tiskneš jen dvě strany (9 karet A otočíš papír a 9 karet B). Doufám, že netiskneš každou kartu zvlášť. To bych se pak nedivil. Pokud v nějakém rozumném softwaru naskládáš na jednu tiskovou stranu 9 karet ve stejných rozestupech, tak musí být posun na obou stranách stejný. Taky nechápu co myslíš tím, že okrajuješ každou kartu zvlášť. Vždyť to můžeš dělat na řezačce přesně podle ořezových značek. Já jsem to měl ořezáno vždycky raz dva a všechny karty byly stejně velké. Rozhodně to tedy bylo rychlejší a výsledek profesionálnější než patlat lepidlem každou kartu.

8.1.2020 22:13:50

kren, bounty
Každá karta může mít na jedné stránce různý posun, když si tiskárna vezme papír malinko našikmo. Toto se dá částečně eliminovat boční zarážkou v zásobníku papíru, případně štos papírů při braní podavačem lehce přidržet rukou, ať se papír nestočí - záleží ale na typu tiskárny.

Nejlepší varianta je, ja tu již zaznělo, upravit jednu stranu tak, aby měla přesah a pak (ideálně řezačkou) podle té bez přesahu oříznout. Zkoušel jsem kdysi i variantu tisku rubu na lepící papír, ať nemusím používat lepidlo, ale tyto samolepicí papíry nejsou často dělané pro tisk, výsledek může být malinko rozmazaný nebo tam barva hůř drží, takže při manipulaci s kartami (obzvlášť když se někomu potí ruce) se může barva stírat a karty barvit.

8.1.2020 23:34:37

Muj postup
Tisknu na fotopapír (stačí rub, líc může být na obyč).
Vytisknu ruby a líce zvlášť. Lepidlo nepoužívám, zbytečný, pracný a výsledek neni tak dobrej. Lepim to k sobě oboustrannou lepící páskou protkanou textilií a až potom rozstříhám na jednotlivé karty.
Pokud mám posun u jednoho listu, tak si napřed karty nastříhám po řadách (a je jedno jestli horizontálně nebo vertikálně - to podle posunu) a teprve ty lepim k sobě a pak až rozstříhám na jednotlive karty.

Páska tomu dodá pevnost i gramáž :) ;)

Karry jsou luxusní a ani je nedavam do obalů.

9.1.2020 10:47:57 | Upraveno autorem (porovnej)

Peet
To je velice zajímavá metoda (i kvůli té gramáži). Můžeš prosím uvést se kterou značkou této pásky máš nejlepší zkušenost ? Ale není to pak vzhledem k té ploše (A4 pro průměrně 12 karet) drahá záležitost ?
Taky nevím jak dlouho už tuto metodu používáš - drží páska i po letech?
A ještě dovol poslední otázku - stříkneš na závěr kartu nějakým lakem, nebo používáš nějaký lepší fotopapír, takže pak neřešíš, pokud se někomu potí prsty... ?

9.1.2020 11:35:52 | Upraveno autorem (porovnej)

MikeDundee
Já používám pásku schuller eh'klar... Tuto:

https://www.teko.cz/paska-oboustranna-5cm-twin-tape-cotton-25m-lepici-schuller-eh-klar

25 metrů stojí do 150,- Kč.

Vyhoda je, že je 5 cm široká, takže jeden pruh pásky = jeden pruh karet (vertikálně) většinou. Na tu A4 to máš 4 pruhy akorát... Takže jedna páska je teoreticky až na 25 A4 stránek což je 300 karet (0,5 Kč na kartu, když jsou po 12) :) ;)

Karty drží i po letech v pohodě :)
Nedscni jaem psal uzivateli Vance, kterému jsem kdysi pred lety střelil muj homemade kompletní Talisman (3. Edice) a říkal, že ho po celou dobu dodnes stále hrají a v pohodě :) A to byla výroba cca 400 karet? S rim, ze vyroba cele hry me vyšla bez figurek asi na 1500,- + čas (z toho 600,- bylo za laserový tisk herních desek na velké čtvrtky v grafickém studiu) + barvy do tiskárny a fotopapíry. Takze ta páska byla zdaleka ten nejmenší náklad ze všeho :)

No a fotopapír mám z Lidlu. Maji ho tam celkem pravidelně, neni drahej a kupodivu s nim mam nejlepší zkušenosti ze všech, které jsem zkoušel. Značka "United office". Mam obyč inkoustovou tiskárnu (Canon Pixma mg5150) a karta se mi nerozmazala ani když jsem ji polil (samozřejmě rychle otřel).
Je dobrý to po vytisknutí nechat pořádně uschnout a ja to ještě hážu trochu "zapéct" na topení (barvou nahoru / čistá strana dolů). Barvy do tiskarby kupuju taky v Lidlu, neoriginální také od "United office" a jsou super, mam s nima lepší zkušenost než s origo od Cannonu.

9.1.2020 15:55:29 | Upraveno autorem (porovnej)

zajímavá diskuze
Ahoj všem,
zajímavá diskuze od všech a koukám, zlaté české ručičky :)

Co se týče tisku oboustranných karet, "lepší" tiskárny ,mají tzv "softwarový posun" u Koniky Minolty to je Image Shaft, zda si to pamatuji správně a to právě dost pomůže. Vytisknete si na určitou gramáž, jednu stránku testovací, pak proti světlu, či výkonou baterkou prosvítíte, nemusíte každou kartu řezat a hned uvidíte kam rubová strana utíká, přes ovladač tiskárny, přes tu možnost Image Shaft nastavíte posun konkrétní v mm a když to správně nastavíte tak karty správně lícují na mm, dělal jsem to takto pro Zombicide, fotopapír o 300g/m2.

Ideální karty mají jak spadávku (2-3mm), která právě elimuje nepřesnost tiskáren. Ořezové značky jsou též fajn.

Jinak "větší lepší" tiskárny jsou nakalibrovat právě aby rubová strana seděla lépe, ale to vše na určitou gramáž papíru a stejně záleží jak je papír založen...každopádně se toho dá docílit...


---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zombicide: Černý mor | Dice Throne: Season Two | Munchkin | Decrypto | Sagrada | Cartographers | Šerif z Nottinghamu + Merry men | Troll | Hero Realms: The Ruin of Thandar | Legendary Encounters: An Alien Deck Building Game | Loony Quest | One Night Ultimate Werewolf | Dungeon Mayhem |

9.1.2020 16:12:29

moje metody
Kdysi jsem o tom planoval napsat clanek nebo natocit video, ale co uz ;) . Zatim vyuzivam predevsim dve metody vyroby karet (obe tisknu na obyc papir s trochu vetsi gramazi, z hlavy nevim):


1) tisk rubu a lice zvlast (jak mne to ucil cartas, za coz mu moc dekuju):

* vytisknu rub a lic zvlast, pokud maji obe strany orezove znacky, tak obe rovnou oriznu (nerozrezavam ale na jednotlive karty); velikost tisku prizpusobim laminovacim kapsam, ktere chci pouzit
* pokud je podklad udelany tak, ze se ma prehybat, tak to rozriznu, ohybat to jsem zkousel jednou a papir se tam akorat nici, takze podle mne to neni dobry napad
* jeden papir namatlam "rtenkovym lepidlem" (ale nedavat toho tunu) a slepim s druhym (vyhodou je, ze to na beznou manipulaci drzi dostatecne, ale da se to bez problemu rozlepit, pokud se mi to hnulo)
* slepene archy narezu na jednotlive karty, popr. zaoblim rohy
* jednotlive karty pak vkladam do laminovacich kapes a laminuju
* je-li potreba, tak orezu prebytecnou folii a dozaoblim

pro a proti:
- ze zacatku se mi moc nelibila laminace a jeji presah, ale velmi rychle mi to prestalo vadit
- leskla laminace klouze
+ vubec se nemusi resit soutisk
+ pokud nektera karta vyjde trosku jinak velka, nevadi, kapsy to zamaskuji
+ leskla laminace krasne zvyrazni barvy
+ vysledek je prakticky neznicitelny, dalo by se s tim hrat i v bazenu


2) oboustranny tisk (byl to vlastne experiment, ale myslim, ze vysledek je celkem solidni):

* tisknu normalne s duplexem na obe strany tuzsiho papiru
* cely arch zalaminuju do matne folie
* orezu archy nejprve po vnejsim obvodu tak, aby tato hrana uz byla "cista" (tzn. aby nebyl na druhe strane prouzek, ktery tam nema byt)
* cele to prolezu a hledam nejhorsi soutisk, podle toho stanovim presnou velikost vyslednych karet
* na laminovacce si krepovou paskou udelam zarazku tak, aby to sedelo s pozadovanym rozmerem karet
* rezu archy na prouzky (nesmim zapomenout odrezavat prouzek mezi kartami), diky zarazce to jde rychle a prouzky jsou stejne siroke
* totez zopakuju pro narezani prouzku na jednotlive karty
* zaoblim

pro a proti:
- musi byt dobre pripravene podklady pro tisk (obe strany musi sedet a karty nesmeji mit dulezity obsah az do okraju, abych o nej pripadne neprisel)
- matna laminace trosinku kazi barvy
- nevim, zda by nebyl problem u laseroveho tisku, ze by se mela laminace treba tendenci odlepit s tonerem
+ karty vypadaji hodne dobre, v ruce to pusobi skoro jak profi karty
+ matna laminace zabrani rozmazani
+ karty neklouzou
+ karty nemaji pruhledne okraje
+ nejvetsi pochvalou pro mne bylo, kdyz si jeden muj oblibeny provozovatel jisteho deskoherniho obchodu myslel, ze je to tistene na kartovy papir


Ale jak popisujete ten tisk a slepeni lepici paskou, taky to zkusim, zni to zajimave...

9.1.2020 18:37:33 | Upraveno autorem (porovnej)

Fotopapír

Tak upozornění :)

Nevím jestli všude, ale u nás v Lidlu zrovna mají ten fotopapír.
Stojí 99,- a je to 50 listů A4. Gramáž má 280g, vysoce lesklý, vodě odolný, otěru odolný.


Je to fakt nejlepší fotopapír, se kterým jsem kdy pracoval a opravdu není nutnost laminovat jelikož už je lesklý a barvy vypadají krásně. A ani po letech hraní (a dokonce i polití) nejsou karty rozmazané nebo poškozené a to ani při tisku na obyčejné inkoustové tiskárně :)

23.1.2020 18:20:09

Peet
Dikes, uz jsem si aspon jeden balik na zkousku koupil...

23.1.2020 22:15:20

Samolepící papír
Toto jsem před časem taky dost řešil a po spoustě pokusů jsem vyvinul tento postup, se kterým jsem naprosto spokojený. Dají se tak sesadit obě strany s přesností na desetiny milimetrů a je to i relativně rychlé, když v tom má člověk praxi. Těžko se to popisuje, tak jsem nakreslil jednoduché schéma, snad to z něj bude patrné:

https://www.pruvodcedeskovkami.cz/oboustranny-tisk-pnp-karet/

30.1.2020 10:27:28

2 peet, Lidl fotopapír
a co na laserovou tiskárnu, funguje take?
nema nekdo zkusenost?

3.2.2020 18:06:32

...
https://www.youtube.com/watch?v=WyMVRJu5yQ4&feature=youtu.be&t=1182

Puzil jsem metodu z tohohle videa (metoda 3, cas 19:43). Bud jde pouzit papir nizke gramaze, ale pak je otazka, jestli na nej jde neco slusne vytisknout (idealni je "coatovany") nebo jde pouzit vyssi gramaz a vynechat jadro - coz byl muj pripad. Tisknul jsem na matny fotopapir Koh-i-nor 190g doma na inkoustu, vysledek jsem prelakoval lakem ve spreji a pak slepil rub a lic lepidlem ve spreji. Vysledek je super, muzu vrele doporucit.

_____________________________________________________________________
Od Blackfiru si už nic nekoupím a když budu chtít něco od FFG, koupím si radši originál.

4.2.2020 01:31:42

St.

Nevím, jestli ještě někdo sleduje tuto diskuzi, ale rozhodl jsem se popsat, jak jsem podobný problém řešil já.

Kdysi jsem byl požádán, zda bych nevytvořil hokejové karty pro špunty(mladší žáky) zdejšího hokejového mužstva. Když jsem si prošel stejným martyriem, rozhodl jsem se pro následující postup:

*Jako první byla pochopitelně grafická část a příprava karet k tisku. Viz: https://postimg.cc/ygKqhmyn Důležité je umístit červené a modré ořezové značky naprosto stejně daleko od sebe na všech stranách

*Potom jsem vytiskl karty na A4 fotopapír.

 *Následně jsem rozřezal papír podle červených ořezových značek. Zde je důležitá přesnost, aby rub a líc k sobě seděly co nejpřesněji. 

*Poté jsem na jednu část nalepil oboustrannou lepicí pásku v celé ploše.

*Pak jsem co nejpečlivěji přilepil druhou stranu. Pokud jsem postupoval pečlivě při řezu i při nalepování, obě strany sedí přesně.

*Nyní jsem tyto slepené poloviny zalaminoval. 

*Teď už jen zbývalo rozřezat karty podle modrých ořezových značek.

*Ve finále jsem ještě zaoblil rohy a bylo hotovo.

 

Karty takto vytvořené jsou tuhé a lesklé a působí dojmem karet z plastu. Dáme-li si záležet na kvalitě grafické předlohy a budeme-li pečliví při zhotovování, budou výsledky působit celkem kvalitně.

St.

30.9.2022 19:45:03

Já to řeším tiskem v tiskovem centru, kde mi jsou schopni garantovat aspon jakys takys soutisk a ty rozdíly jsou 2mm max, ale spíš méně. Dobré je, když je tomu uzpůsobena karta a má na jedné straně širší plnobarevny okraj, takže po ořezu dle jedné strany ta druhá stále vypadá pěkně, byť třeba není úplně vycentrovaná. 

4.10.2022 18:05:46

@lacko Ahoj, mohol by si doporučiť značku a typ laku a lepidla? Presne túto metódu som skúšal aj ja, ale asi som nenatrafil na kvalitné lepidlo ani lak, lebo lepidlo nedržalo dostatočne pevne a lakom som nedosiahol vrstvu akú som čakal (a k tomu hrozne smrdel :D ). Diki

6.3.2023 21:46:31

existuje pomerne lacna technika tlace, nazyvana obojstranna digitalna tlac, nielen ze to bude kvalita takmer ako original a aj gramaz papiera si vyberies ako original, aj ti to vedia narezat a zagulatit rohy na kartach, ak by si chcel - ale to uz sa zbytocne priplaca za nieco, co si vies spravit sam zadarmo ;)
Ale samo to vyzaduje pekne pripravene data tych kariet.

7.3.2023 01:33:30 | Upraveno autorem (porovnej)

@TheArthurius 

Lak:
https://www.barvylakyjanu.cz/bezbarvy-lak-ve-spreji-leskly-500ml

Lepidlo:
https://www.traiva-shop.cz/p/bison-spray-adhesive-500-ml 

U lepidla je treba dodrzet postup a nepretahnout dobu “zavadnuti”. Kdyz to nechas uschnout moc, spojeni je “temporary”. I kdyz kdo vi, kdyz bude lepidlo z obou stran. Kazdopadne kdyz je z obou lepenych stran a nechas ho zavadnout 10 minut, drzi to super. Moje karty jsou pouzivane a drzi uz treti rok. 

_____________________________________________________________________
Od Blackfiru si už nic nekoupím a když budu chtít něco od FFG, koupím si radši originál.

7.3.2023 16:07:11

Vybíráme z Bazaru

OUTLIVE (Collector's Edition + 2x KS bonus)
OUTLIVE (Collector's Edition + 2x KS bonus)
Akt. cena: 2000 Kč
Končí za: 4 dny

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas