Materiál na herní desku - postřehy

Zdravím a pozdravuju,

chtěl bych slyšet názory a nějaké tipy na výrobu herní desky. Aby vypadala rozumně a nestála bambilión. Co se vám osvědčilo, případně jakým materiálům se vyhnout?

Chtěl bych upozornit případné hnidopichy co už teď omdlévají a připravují dlouhosáhlé projevy o legálnosti či morální stránce celého procesu výroby, že vyráběné desky jsou kopie k orig. zakoupeným hrám či nesehnatelným kouskům, případně úprava nevyhovujícího designu.

Házím sem pro začátek pár mých postřehů.

Po pár slepých směrech (sololit, karton). Sololitu se vyhněte, opravdu blbě se řeže a u slabších jedinců tak hrozí nekontrolovatelný příval nadávek.
Nejvíce se mi osvědčilo použít jako základ nařezaný kancelářský šanon na formát A4.

Poté vytištěný obrázek (nejčastěji 4 částí desky - multifunkční papír A4/160g) na laserové tiskárně a nalepení Herkulesem na jednotlivé desky.

Pro slepení jednotlivých částí desky k sobě a vytvoření skládací dílů používám na spodní části stříbrnou nebo černou univerzální pásku (takzvaná McGayverovka).
Pro vrchní části (skládané potiskem k sobě) oboustrannou kobercovku s tkaninou. Vydrží poměrně hodně na ohyb i na tah.

Problémy:

- s alternativníma tonerama se barva z papíru poměrně jednoduše odírá. S orig. tonery je to o fous lepší, ale žádnou slávu nečekejte.

Vyřešeno buď přestříkání desky bezbarvým matným lakem se sníženým obsahem rozpouštědel (dají se použít i autolaky, ale deska pak poměrně dlouho smrdí chemkou a přece jen všichni chceme být trochu eko) nebo nalepení průhledné fólie na fixaci map, používal jsem d-c-fix.

Záměrně používám spíše matné materiály, protože lesklé mají špatné pozorovací úhly při umělém osvětlení. A po takové úpravě to poměrně dost odrazem praží do očí. Což je samozřejmě v některých situacích žádoucí. (hlavně pokud chcete vyhrát)

- při lepení jsem se často setkal s kroucením desky i po uschnutí lepidla po přenesením do jiného prostředí s odlišnou vlhkostí. Což mě víceméně moří dodnes.

Částečné řešení jde udělat tak, že desku před lepením potisknuté plochy namočím. Stačí jen ze strany kde se nelepí potisk aby se snížilo pnutí materiálu. (důležité pak nechat zatížené na suchém místě alespoň přes víkend). Tenhle postup je hlavně pro následné použití fólie.

S kroucením se musí počítat více při požití laku na již zatvrdlou desku, protože lakem opět navlhne. Takže tady je postup trošku jiný.
Zatvrdlou desku nalakuji a nechám dostatečně proschnout. Je pak dost hnusně zkroucená, což mě ze začátku vyděsilo a poprvé jsem ji chtěl vzteky vyhodit. Což jsem taky udělal....

Pak jsem, postup vyzkoušel ještě jednou (za nějaký čas když mě přešel vztek) a po vyschnutí desku znova namočil a nechal pár dní zatíženou. To už zabralo lépe.

Poměrně oříšek byl vyřešit lepení oboustranné pásky. Nechtěl jsem používat průhlednou lepenku, protože vlivem světla a času lepidlo hnědne. Takže nezbylo než na desky (skládané potiskem k sobě) nejdříve nalepit oboustrannou pásku pak natřít lepidlo a až pak lepit tištěné papírové plochy. Hezky se to skrylo, ale je to trochu piplačka při centrování.

Doporučuji kobercovku s jemnou tkaninou, při použití hrubé to pak dělá na vrchní straně nehezkou mřížkovanou mapu. Pak zase zatížit a nechat. Vzhledem k tomu, že se musí současně lepit obě strany, nechávám zatížené desky složené a mezi ně vložený nějaký tenký povrch (ideálně fólii). To z důvodu jediného, a to že jsem se nikdy neubránil občasnému vytečení lepidla na hranách. Což pak po zaschnutí je problém, který se řeší silou a vetšinou dopadne špatně a výsledek je pouze.....

....ano, ano další příval nadávek.

A to by bylo asi vše. Jestli máte někdo podobné zkušenosti prosím o info, rád se něco nového přiučím.

Případně pokud by byl zájem a nebudu označen za kacíře a veřejně lynčován. Můžu nafotit takto vytvořené kousky.

Deskovkám Zdar.



13.3.2017 10:21:55 | Upraveno autorem (porovnej)

Muffo
Nafotit musíš, moc mě to zajímá :).
Jak můžeš žádat o radu, když toho víš víc než my všichni dohromady :D?

13.3.2017 11:22:06

M

rezignoval jsem
Po podobném objevování, jako popisuješ ;) jsem rezignoval...
Hry jsou mým dlouhodobým koníčkem, ale zase kutilství tolik ne; a i když si strávený čas nechci účtovat v korunách :-D tak je to docela cenná komodita. Na poměr finance/čas/výsledek můžu vřele doporučit hotové desky
https://www.spielematerial.de/en/game-components/game-boards/game-board-dina4-minus-twice-foldable.html
Daleko převyšuje všechny moje trpělivé pokusy totéž vyrobit doma...
Polepuji tiskem na A4; laser nebo inkoust podle toho, oč jde; Herkules a zatížit.
P.S. nikomu nevnucuji ;) jenom sdílím vlastní zkušenost

13.3.2017 11:33:54

Fotky
Určitě taky prosím o fotky. Hlavně se chci zeptat, jestli se papír nekrabatí, když ho k desce přilepíš herkulesem.

Osobně používám tenkou oboustrannou pásku (bez vláken) na podlepení celé desky. Jakmile člověk chytne grif, tak ty pásy pěkně lícují a není to tak drahá sranda (v železářství za 10m cca 35,-). Navíc to i zpevní materiál přidáním vrstvy.

13.3.2017 11:56:59

Lepeni papiru na desku...
Po cartasove doporuceni jsem parkrat zkusil tisknout primo na samolepici papir a ten pak primo nalepit na desku/krabici, a s vysledkem jsem nadmiru spokojen - nekrouti se to a pekne to drzi.

13.3.2017 12:38:06 | Upraveno autorem (porovnej)

Dining Table Print and Play
Já mohu jen doporučit tutorial od Jakea Stainese:
https://www.youtube.com/watch?v=pbbD_Qn4dY4

Ten na lepení používá lepidlo ve spreji...

Osobní zkušenost s postupem ale (zatím) nemám...

13.3.2017 13:33:16

Kroucení desek
Tomu se dá údajně (sám jsem nikdy nezkoušel) vyhnout, nebo jej minimalizovat tím, že se polepí OBĚ strany a to stejným typem papíru a stejným lepidlem.

13.3.2017 14:12:02

+1 pro oboustrannou lepicí pásku
Čtyři díly lepenky 2mm spojím k sobě v místech ohybu kobercovou páskou. Pro lepení obrázku používám oboustrannou lepicí pásku. Při troše trpělivosti a šikovnosti to vypadá skvěle. Jen je potřeba opatrnější manipulace při rozkládání desky, protože to přeci jen u sebe nedrží tak pevně jako tovární výrobky.

13.3.2017 14:40:03

díky za postřehy
Díky za link na pěkné video, ale na takovém levelu ještě nejsem :) Pracuje tam s dost velkou plochou a to prozatím nedávám. Ideální mi přijde formát A4 pro jednu část. Lepidlo ve spreji zřejmě zkusím v budoucnu.

Oboustranné lepící pásky po celé ploše se trochu bojím aby časem nedělala bubliny v místech kde se trochu odlepí. Jestli máte zkušenost s nějakou konkrétní co opravdu dobře drží prosím o info.

Polepení obou stran desky stejným papírem jsem zkoušel, sice se kroucení zlepší, ale dost záleží na použité vrstvě lepidla. Což se někdy špatně odhaduje a hlavně se výroba o pár dní prodlužuje v důsledku schnutí, tu desku vyrábíš víceméně 2x. Tady se mi více osvědčilo to namočení a následné vyrovnání, šetří to čas.

Kroucení papíru jsem řešil jen při použití obyčejného kancelářského (80g), ale pokud lepidlo rozetřeš rovnoměrně houbičkou, nalepíš a ihned dostatečně zatížíš pod rovnou deskou je to v pohodě. Je důležitý to hned zatížit než se papír nasákne, protože pak se začíná kroutit a to už nevyrovnáš. U gramáže 160g pospíchat tolik nemusíš. Ten se mi osvědčil nejvíce.

Dík i za link na hotové desky s kombinací s potisknutou samolepkou o formátu A4 by to byla zajímavá alternativa a velká úspora času. Otázka je na kolik by pak taková deska vyšla. Ještě pouvažuji.

Jinak máte někdo odzkoušeny nějaký potisknutelný samolepky formát A4, kde potisk nějakou dobu vydrží a neošoupe se?

linky na náhradní desku k Abyss (šanon, herkules, páska s jemnou tkaninou, vyjímečně lesklá d-c-fix fólie, papír 160g):

http://imageshack.cz/image/u89
http://imageshack.cz/image/u8k
http://imageshack.cz/image/u8l
http://imageshack.cz/image/u8w
http://imageshack.cz/image/u8q
http://imageshack.cz/image/u87

14.3.2017 11:11:50

vyzkoušeno
Pár her už jsem vyrobil. Co je potřeba na herní plán:
1) karton tloušťka 2 mm
2) kobercová páska (obyčejná)
3) tisk plánu na A3 samolepky (s ořezovýmy značkami rozdělený na počet dílů, na kolik chcete ten plán skládat)

Menší plány se dají vyrobit na 4 díly, větší dělám na 6 dílů - aby se vlezl do menší krabice.
Z kartonu nařežu díly obyčejným ulamovacím nožem, slepím kobercovkou na požadovanou skládačku. Pak polepím jednotlivé díly samolepkou s natištěnými díly herního plánu. Operace tak na 30 minut až hodinu.

Jednoduché, nic se nikdy nezkroutilo - ani po letech - na rozdíl od originál her, kde se zkroutí každý plán, který vytáhnu na stůl. Samolepka drží - leta - bez snahy se odlepit.

Pokud na to chcete stavět pivo, doporučuju samolepku zalaminovat - je to dražší, ale luxus - pak tomu nevadí ani polití pitím.

14.3.2017 12:46:47 | Upraveno autorem (porovnej)

Tangram
Na jake samolepky to tisknes? Ja jsem od nich upustila obecne, jelikoz pri manipulaci se extremne odiraji, mam je odrene uz pri nalepovani, nez se to stihne nalakovat.

Zalaminovat samolepku me nenapadlo... chapu to dobre, ze kdyz ji zalaminujes a pak oriznes, tak se da zadek sloupnout a nalepit predek s laminovanym povrchem? To by totiz bylo perfektni :)))

14.3.2017 14:58:05

Anyanka
Ano, je to přesně tak - hlazená samolepka polomatná se splitem, aby se pak dobře po částech lepila, laserový tisk, matné lamino. To lamino má tendenci se jakoby kroutit nahoru, takže jakoby "odlepovat", ale drží to pevně. Nalepím, uhladím silou hadříkem a hotovo.

Ale nechávám si to tisknout v tiskárně. Je dobré se s nima poradit, jaký papír, jaké lamino, jaký toner - aby to lamino drželo na barvě a neloupalo se na okrajích. To chce s tiskárnou předem konzultovat.

Ale mám udělané i mapy bez laminace a taky je pak uhlazuju docela silou hadříkem (jemným) a i když na něm zůstane barevná stopa, tak toner drží a nestalo se mi, že bych si tisk rozmáznul nebo nějak poškodil.

14.3.2017 22:56:54

desky
Když jsem si dělal Talismana 3. edici z důvodu nesehnatelnosti a navíc v CZ (mimoto je tato edice podle mě opravdu nejkrásnější), tak jsem si nechal v copycentru vytisknout hlavní plán na dvě A3 a každé rozšíření na jednu A3. Laserový tisk na tvrdý papír (gramáž tuším 200g nebo něco okolo), taková voskovaná čtvrtka. Vyřezal, podlepil oboustranou páskou a nalepil na obyčejný karton (teď bych použil spíše 2 nebo 2,5mm lepenku) a opět vyřízl, ale nechal jsem koukat cca 2-3 mm kartonu z každé strany krom jedné u hlavního plánu (hlavní plán byli nejprve dvě desky). Spoj hlavní desky je kobercovou páskou zespodu (kobercovkou se dá polepit celá spodní strana a plán i pak supr drží na stole a lepenku či karton i dost zpevní) a kobercovkou jsem oblepil právě i ten vyčnívající karton po stranách a plány tak získaly pěkný "textilní" lem a nehrozí třepení/odírání okrajů:)
Vše drží super už několik let a díky volbě laserového tisku + voskovaného tvrdého papíru není ani nutné lakovat nebo laminovat a vydrží to v pohodě i rozlité pití (naneštěstí ozkoušeno) :)

Nějáký fotky jsou tu - kvalita fotek je hrozná, ale pro představu by to mohlo stačit :)

http://www.zatrolene-hry.cz/spolecenska-hra/talisman-dobrodruzstvi-mece-a-magie-371/k-stazeni/homemade-3-edice-4273/

15.3.2017 06:33:18 | Upraveno autorem (porovnej)

tipy
Díky Tangramovi za tip na laminaci samolepky do fólie,následný ořez a lepení na desku. Včera vyzkoušeno a vypadá to na zatím nejlepší a nejrychlejší systém výroby. Ještě si teda musím pohrát s materiálem pro tisk na laseru, ale vypadá to dobře jak v matné tak v lesklé fólii.

Laminovací fólie Fellowes Enhance 80 mic - krom toho, že chrání povrch, nekroutí se a po použití ještě pěkně zvýrazňují barvy takže Win-Win. :)

Spolu s kombinací lepení hran kobercovkou do Peeta to nakonec může vypadat jak z fabriky za minimální náklady a zlomek času.

Děkuji pánové.

15.3.2017 08:32:57

Laminátor
Já jsem si přesně z tohohle důvodu koupil tohle https://www.office2000.cz/detail/2390-studeny-laminator-leitz-cs-9?gclid=CjwKEAjwzKPGBRCS55Oe46q9hCkSJAAMvVuMn3Y4ZzhFekzqFnb4QRB-NgEOwS2C-hEHbWGcD75gDxoCPTzw_wcB Jelikož to lepí z obou stran, tak vždy vezmu dvě samolepící A4 na sebe a vylezou mi dvě zalaminované části desky. Oříznu, nalepím a vše perfektně drží. Bál jsem se, jak to bude lepit, zda se nebude folie mačkat, ale už mám sdělané dvě role folie a zatím vše bez problému.

15.3.2017 10:50:05

to Tangram
Měl bych pár otázek :):
1) Jak sis to nechal všechno tisknout? Přišel jsi do copycentra či nějaké tiskárny, vše jsi jim vysvětlil, a oni si sami sehnali samolepky atd. :)?
2) Jestliže zní odpověď na předchozí otázku ne, kde jsi sehnal samolepky a jaké to byly. Koukal jsem zběžně na internet a rozsah je opravdu obrovský; od obyčejných, povrchově neupravených za pár šlupek po nějaké speciální odolné plastové, kde se cena jedné samolepky pohybovala třeba i nad 20 Kč. Jaké jsou tedy vhodné? Nestačí - za předpokladu že to půjde na laminaci - obyčejná?
3) Fólie používáš přesně jaké? Nevíš, kde seženu jiné než čistě lesklé za rozumnou cenu? Trošku nechápu totiž ten skok cen, kdy 100 lesklých fólií stojí kolem dvou stovek a 100 matných už šest stovek.
4) Chápu dobře tvůj postup? Nechal sis vytisknout na kvalitní laserové tiskárně na kvalitní samolepky desku po A4. Potom jsi to vzal a celé to jednotlivě zalaminoval. Zalaminované A4 jsi poté ořezal od okrajů pouze z fólie, odlepil spodní fólii i s podkladem samolepky a celé to nalepil na karton. A dílo bylo hotové.
Pokud to takto funguje, tak je to vskutku úžasný postup a nevidím ani problém využít ho při výrobě žetonů (např. mapové hexy či větší žetony, nevím jak by se to chovalo u malých žetonů) . Nebo v tom vidíš nějaký zádrhel?
Je možné to zvládnout v domácích podmínkách, nebo je nezbytná odborná porada :)? Jestliže by fungovaly i obyč samolepky, pak nevidím důvod někam chodit. Na dražší samolepky už jsou potřeba profi laserové tiskárny. Jde mi o to, aby to dobře vypadalo a bylo to fakt kvalitní.

Díky moc za odpovědi a vážím si tvého času, který věnuješ na zodpovězení mých otravných otázek :).

Jinak otázky jsou směrovány primárně na Tangrama, neboť ten má s postupem zřejmě slušné zkušenosti, ale budu rád za radu od každého ;).

27.3.2017 20:02:32

Durin
Ano, tisknu v tiskárně, samolepky mi dají na výběr a já si vyberu - většinou nějako střední cenu – ne úplně nejlevnější, ale nic zbytečně drahého

Laminují mi to přímo v tiskárně – jednostrannou laminací – prostě vytisknou arch a pak ho po jedné straně zalaminují

Tiskárna má archy A3 (zhurba – je to trochu větší), takže já si udělám jednotlivé díly mapy tak, abych se s nimi vešel na tu A3 – udělám si ořezové značky, vždycky tisknu včetně přesahů, které pak oříznu

Takže třeba šestidílný plán si rozdělím na 6 stejných porcí, které rozdělím na 6 archů. Předám data tiskárně, ta mi to vytiskne na samolepku velikosti zhruba A3 se splitem (zadní strana samolepky není jeden velký plát voskového papíru, ale ten plát je nařezaný na 4 cm pruhy, takže se dá ta samolepka postupně odlepovat po těch pruzích – což je dobré, když to chcete přesně usadit na místo, kam potřebujete.

Hned po tisku to tiskárna taky zalaminuje – laminace se provede jenom na tiskové straně – strana s voskovým papírem se nelaminuje, aby se to zbytečně neprodražovalo, když se to stejně sloupne.

Já si vezmu takto hotový výsledek, doma ořežu samolepky podle ořezových značek, takže mám 6 samolepek, které přesně pasují na díly kartonu, ze kterých je složen výsledný herní plán.

Díly slepím jako skládačku kobercovou páskou. Pak na jednotlivé díly hotové skládačky postupně nalepím hotové samolepky, uhladím jemným hadříkem a hotovo :)

Omlouvám se, ale s domácím tiskem a laminací moc neporadím, nedělám to. To budete případně muset otestovat sami a prošlapat si vlastní cestičku. Myslím, že tohle vlákno nabízí už teď spoustu možností a postřehů, tak držím palce vašim vlastním kreacím :).

28.3.2017 08:47:58

Tangram
Díky moc!

28.3.2017 10:56:01

laminace samolepek
K té laminaci samolepek bych dodal, že kromě prodražení jsou tu ještě dva detaily:
1) pokud máte skládací plán a chcete ho mít voděodolný musíte ho ovrapovat a poté ošetřit části, kde jste deska přiléhá k sobě. Stačí na to nějakej lak ve spreji a jemnej pilník. Pilník kdyby jste to s tím lakem přehnali a na srovnání hran do roviny. Díky tomu laku se nebudou časem třepit hrany.
2) větší prostorová náročnost. Sice se to může zdát jako detail, ale je třeba s tím počítat.

Osobně si připlatím za samolepku z kvalitnějšího matroše než to laminovat. Navíc mi příjde, že po zalaminování se bude hůře dělat skládací plán. Je vrstva samolepky a pak vrstva lamina. Příjde mi, že se časem začne kroutit lamino v ohybu nebo spodní vrstva - samolepka, bude docela dost namáhaná a pak nevím jakej dopad to bude mít na samolepku a potisk v místě ohybu.
Tangrame, prosím tě, jaké máš zkušenosti s těma zalaminovanejma deskama v místě ohybu po delší době používání? Protože pokud ti to drží tak mne to zajimá. Přece jen to přidá lepší povrchovou odolnost a to co teď rvu do odolnější samolepky mohu narvat do kvalitního zalaminování.

S tou voděodolností je to sice opruz, ale kdo hraje delší dobu tak ví, že je to jen otázka času. Prostě se stane. A i když máte povrch desky dobrého matroše tak než se někdo vzpamatuje, chytne desku a zvede ji, je voda v ohybech nebo pod deskou kde u většiny standartních origo desek a dílů není žádná ochrana. Jak karton jednou nasaje vodu tak je to už v čudu.

30.3.2017 22:15:42

domácí výroba
Ještě než jsem přešel na samolepky jsem větší nalepované věci řešil žehličkou. Natřel jsem díly herkulesem, dřívkem jemně seškrábnul abych měl lepidlo rovnoměrně a hlavně aby ho nikde nebylo moc, přiložil papír a začal žehlit. Dle kvality papíru, povrchové úpravy a tisku/kresby si zvolíte teplotu.
Sprej v laku doporučuji předem odzkoušet a nacvičit. Než totiž chytnete gryf aby jste někde neměli silnější vrstvu. Lakovat jiným způsobem větší díly nedoporučuji.

Asi se ptáte k čemu tento postup v dnešní době docela levných samolepek ještě využijete. Pokud se vám poníčil/ztratil nějakej díl hry a chcete si udělat novej. Koupili jste hru v CZ mutaci, ale je tam špatnej překlad a prodejce vám správnej díl nepošle. Ap. Sice si můžete něco vytisknout na samolepkovou A4 doma, ale tiskárna, která to dá alespoň rozumně není zrovna klasickým vybavením a to nemluvím o detailu, že se vam samolepka v tiskárně sloupne a celou ji zasviní. U spousty problémů takto řeším náhradní díl. Je to rychlé a jedinej problém je sehnat vzor.

30.3.2017 22:43:08

Zdravím, měl bych pár dotazů k této diskuzi.

1) Pokud bych se rozhodl pro laminaci samolepky, jakou kombinaci materiálu samolepky a laminace zvolit pro co nejlepší odolnost a čitelnost? 

2) Hodí se k sobě lesklá samolepka a matná laminace?

3) Má někdo zkušenosti s nějakou firmou, kterou by mohl doporučit?

Díky, Mates

23.11.2021 19:56:54

Vybíráme z Bazaru

Raptor
Raptor
Akt. cena: 300 Kč
Končí za: 1 den

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas