som
som - avatar

Malování figurek - začátečník

Ahoj,
s barvením figurek nemám žádné (opravdu žádné) zkušenosti, jen pár videíí. Vždycky jsem se toho tak trochu bál, ale dostal se ke mě My little scythe a když chci, aby to děti zaujalo, nezbývá než začít.

Proto se chci zeptat (a ujisti, že chápu dobře):
- figurka se po začištění odmastí
- nástřik základem
- nabarvení
- přelakování hotové figurky

Protože je to můj první pokus, neuvažuju o nějakých supr-čupr barvách (citadel atp), ale známý mi poradil prachsprostě použít akrylové barvy a štětce od agamy (za pár korun). Co vy na to?

Jaký obyč prime sprej (základ)?
Jaké velikosti štětců by jste doporučili?
Agama není nutná, klidně si nechám poradit jiné barvy pro začátečnické pokusy...

Pár lidí mi asi doporučí jít rovnou do kvality, ale protože nevím, jestli a jak moc mě to chytne (ale vím jak jsem na tom s časem) nechce se mi investovat neadekvátní částku do vybavení, které možná už nikdy nepoužiju...

24.9.2018 09:51:58

som

Video - malování (Deskofobie)
A pro jistotu rovnou přidám odkaz na video Deskofobie (to mi pomohlo hoodně)

Stránka Deskofobie:
http://www.deskofobie.cz/deskofobie-s05e21-jak-na-malovani-figurek/

Youtube
https://www.youtube.com/watch?v=ya5s3DfxCNg

24.9.2018 09:55:18

:)
Ahoj, taky jsem nějak podobně začínal, jednoduše nejlepší je vrhnout se do toho po hlavě, až si nabarvíš sám pár modelů, uvidíš, teorie je jedna věc že jo:)

K dotazům:
- nikdy jsem figurky neodmašťoval, nikdy jsem to nepotřeboval, snad s výjimkou modelů do Warzone, tam ta barva držela hůře, jinak nebyl nikdy problém, ale vymácháním v jaru ničemu neuškodíš:)
- začištění je důležité hlavně u figurek, které skládáš, vycvakáváš ze sprue, lepíš, je potřeba odstranit mold liny (linka vzniklá po odlévání, mnohdy působí fakt nehezky)
- stříknou základovkou určitě (já používám roky rokoucí obyč matný sprej z běžných barev, chce to jen si najít odzkoušenou značku, považuju za naprosto zbytečný nákup drahých "značkových")
- oproti základovému spreji naopak barvy rozhodně nebrat nějaké agamy.. jako klidně si to zkus, ale spíš dopadneš jak já, že to budeš časem odbarvovat a předělávat. Citadelky rozhodně nejsou nic extra, spíš standard, z dalších mohu doporučit Valejo nebo P3, někdo používá i Army painter, osobně se mu vyhýbám (nedobré zkušenosti), ale zas koupit si jejich základní set se vyplatí do začátku, zas nic drahého a fakt lepší než ušetřit dvě stovky za shit. Jinak jen obecně, dbát na to, ať na figurku nenapatleš velkou vrstvu barvy, raději více tenkých. Seznam se s washováním, zvlášť pro začátečníky to s modelem dělá divy:)
- ad závěrečný lak, záleží taky nač figurky chceš, lak chrání nátěr, zvláště tedy pokud budeš s figurkama hrát, tak se to hodí, já celkem lakuji (sprejem, určitě nejmatnějším co seženeš, jinak se ti to leskne jak psovi kulky:)) ale mám i hodně modelů bez laku a ničemu to nevadí, lakuj případně až si si modelem jist a nejdří vsi to zkus, hodně lidí si stěžovalo, že jim figurku lak pokazil, bublinky, změna tónů barev atd..
Ke štětcům ještě doplním, že já používám obyč modelářské, kus v rozmezí od 20 do 70Kč, ať jsem měl jakýkoliv i dražší štětec, stejně jsem ho časem zničil, ale barvím toho fakt hodně, raději vemu 2-3 levnější a prostě vyhodím a nahradím, než pečovat o jeden dražší, ale na tohle já jsem zase trochu prase:) Na modely využiješ vícero velikostí, od lutratenkého na detaily až po větší na drybrush, do začátku určitě stačí nějaké obyč, v tom modelářství bys mohl sehnat, v papíráku nevim, tam jsem nikdy neuspěl, to co tam měli se hodilo tak na terény, pouštělo to chlupy jako blázen..

24.9.2018 12:26:02 | Upraveno autorem (porovnej)

...
Nikdy jsem nezkoušel levnější barvy než Vallejo (cca 55 Kč za jednu), takže s tím neporadím. Ale rozhodně bych si vybral barvy s kapátkem - zvlášť pokud chceš koupit jen pár odstínů, míchá se to pak mnohem lépe a přesněji. K tomu míchání - vyrob si mokrou paletu*, nic to nestojí a je to luxusní pomůcka :)

Základní sprej za sebe doporučuju bílý - na bílé jsou všechny barvy živější a imho to vypadá lépe. Ale dá se použít i šedý, pokud chceš mít neutrální výsledek - tlumenější barvy. Černou nebrat.

A pokud bych měl dát jednu jedinou radu někomu kdo začíná - kup si černý** wash (Army Painter Dark Tone Quickshade nebo Citadel Nuln Oil)! Pokud se nebudeš chtít drbat s malováním, spousta figurek buve vypadat mnohem lépe po nastříkání šedou a aplikaci washe. A nevyžaduej to žádný skill.



* viz třeba http://dakan-minis.blogspot.com/2011/02/co-je-to-mokra-paleta.html

** dají se i jiné barvy, ale černá je poměrně univerzální

24.9.2018 12:52:06

...
tiež už mám čo-to odmaľované - viacmenej súhlasím so všetkými až na "černou nebrat" - drvivá väčšina modelov kt. som robil boli s podkladom práve pomocou čiernej základovky, pretože:

1. aj keď tú figúrku hraním "zoderieš" na hranách, bude tmavá, nebude ti tam ale svietiť biela (to proste bije do očí - mne to vadí)
2. potrebuješ viac tenkých vrstiev ak máš biely podklad, lebo tá biela proste žiari... bielu podkladovku dávam fakt iba v prípade nutnosti (oheň, svetlé plášte, "kostlivci" alebo duchovia), inak je biely podklad podľa mňa zbytočné presvietenie podkladu - viac práce.

Ak budeš mať ale farby s dobrým krytím, je to v zásade jedno. Mal som len "potrebu" povedať, že čierny podklad je väčšinou najlepšia voľba.
Ja som začínal rovno s Citadell/Valejo farbami a som rád že som nezačal s horšími - kúp si (ako píšu chalani dolu) jeden base set s 8-10 farbami. Nie je to tak drahé ale hlavne to stojí za to.

24.9.2018 13:56:26

jsem stále začátečník v malování
Ale koupil jsem pár malých štětců v globusu a citadelky a sám jsem po washi byl překvapenej, jak dobře to vypadá.
HRASoprodejce

24.9.2018 14:08:10

malování figurek
Za mě následující postřehy :
1. Neodmašťuju, vždy mi základová černá barva kryla skvěle. Je teda fakt, že černá schová detaily, ale záleží, o jakou miniaturu se jedná. Momentálně dávám spíš tmavě šedivou, abych viděl, jak detaily vypadají a mohl je lépe namalovat. Místo toho počítej s tím, že budeš modely začišťovat.
2. Hotové figurky nelakuju, protože barva a tím celkový vzhled se změní a to já nechci
3. Barvy. Já používám kombinaci citadel, army painter a vallejo a jde spíš o cenu, kolik za to chceš dát
4. Spreje nepoužívám, zvyknul jsem si na štětce
5. Štětce. Minimálně potřebuješ jeden štětec na základní barvy a wash, jeden na drybrush, jeden na detaily. Ale časem jich určitě pořídíš víc.
6. pokud nevíš, jestli tě to chytne, klidně barvy armypainter. Nejsou drahé a jsou dostupné

24.9.2018 14:11:38

Al

základový sprej
Mě vždy dobře posloužil matný Prisma Color Acryl za cca 100,- pokud nevíš, jestli bílý nebo černý, klidně použij šedý. Před nástřikem figurky určitě odmastit v misce s jarovou vodou, pak opláchnout pod tekoucí vodou a holýma rukama už na ně raději moc nesahat.

24.9.2018 14:39:11 | Upraveno autorem (porovnej)

Černý primer
Já mám naprosto opačnou zkušenost - na bílý podklad stačí jedna vrstva čehokoliv, a bude to vypadat dobře. Od žluté po černou. Že to svítí víc je dobře, protože relisticky tlumené odstíny stejně nechceš, při pogledu od stolu tím spíš zaniknou detaily.

Na černý podklad se téměř nedá dát žlutá tak, aby byla fakt světle žlutá. Zkoušel jsem jak Citadel tak Vallejo žlutou, ale ani jedna nekryje dost dobře, aby ta černá neprosvítala i po několika nátěrech. Obdobný problém mám s bílou, ale tam už je aspoň vidět rozdíly ve značkách (zkoušel jsem Tamiya, Citadel, Vallejo - zatím nejlépe kryla Vallejo dead white). Obecně to platí pro jakoukoliv světlejší barvu, která méně kryje.

Nicméně rád se budu mýlit, když mi doporučíte žlutou barvu, která na jeden, max. dva nátěry překryje černou. Všechny ostatní barvy co mám to zvládnou, ale Sunburst Yellow a Sunblast Yellow to neumí :(

Jo a s černým sprejem se nedá použít rychlotechnika primer + wash a hotovo, což s šedým i bílým jde - to pro případ, že člověka to barvení nechytne, ale pořád chce lépe vypadající figurky.

24.9.2018 15:01:51 | Upraveno autorem (porovnej)

Bílý vs černý primer :)
Tak určitě, když chceš světlé barvy, nahodíš bílý primer, když budeš malovat kamennou zeď určitě nezačneš bílou, leda by ses chtěl škrábat pravou rukou na levém uchu, jak se říká. Teď dělám modely duchů, bílý základ nutnost, zelený wash a dodělávky, tam by černá byla naprd.. ale jinak pro naprostou většinu figurek volím černý základ a i na ten jsem schopen zesvětlovat a nanášet žlutou a podobné světlé barvy, ale je to každého věc, co komu vyhovuje, špatně určitě není ani jedno:)

24.9.2018 15:15:35

žlutá na černé
se hlavně ani nedělá přímo. Pokud chci, aby byla světlá/zářivá, tak na tu černou napřed musím vybudovat několik nátěrů světlé barvy. Profíci postupně zesvětlují od šedé přes bílou, a pak mají základ pro žlutou. Dá to práci, ale funguje to.

24.9.2018 17:01:31

som

Barvy
rozjelo se nám to dobře, takže bych so shrnul:

Základ
Hádám, že v podstatě by šel použít jakýkoliv akrylový sprej, barva bílá/šedá/černá. Padl tady konkrétně Prisma Colot Acryl, ale na tom až tak nezáleží, že?

Barva:
Když teda nebudu řešit barvy z Lidlu ani Agamy, šel bych do některého ze základních setů (možná Armypaint Wargames Hobby Starter Paint Set?)

Štětce:
tam nevím, předpokládám, že nějaká sada (možná nejžádanější štětce taktéž od Armypaint?) Nebo vzít jeden střední a jeden tenký? Jaký?

Krycí lak:
Jelikož to mají být figurky pro hraní, rád bych je přelakoval. Takže nějaký matný lak ve spreji, ale opět nevím žádný konkrétní...

Vím, že každý preferuje něco jiného, ale zkuste prosím konkrétní tipy, abych se mohl odrazit (a nejen já).
Pro nás nepolíbené asi na značce nezáleží, spíš ten poměr cena/výkon, protože už teď je to celkem pálka. Sprej 100+, set barev 600+, štětce 200+, k tomu lak a jsme tam kde jsme na začátku nechtěli být :)

25.9.2018 08:18:14

AP
Pokud army painter štětce, tak na začátek stačí The Army Painter Brush - Basecoating, The Army Painter Brush - Highlighting a The Army Painter Brush - Small Drybrush. Časem zjistíš, pokud tě to chytne, že jsou potřeba další tloušťky nebo jiné značky štětců. K tomu sprej a jsi připravený na první malování.

Jako u většiny koníčků jsou počáteční náklady velké. Sám mám ve štětcích a barvách několik tisíc a to počítám není nic výjimečného. Nicméně pak na nějakou dobu už jenom maluješ :-)

25.9.2018 08:26:36

Ceny
V podstatě sis to hezky shrnul a do začátku takto pohodka. Ten lak nemusíš hned kupovat, to fakt nespěchá, nalakovat si ty figurky můžeš kdykoliv později, hlavně ty první figurky je docela pravděpodobné, že je časem třeba předěláš atd.. takže ze začátku na laku klidně pošetři, ale kdyžtak tento používám a naprostá spokojenost, ani nepoznáš, že ten lak na modelu je, dokonale ho zmatní, coš chceš, lesklé figurky to není ono, s výjimkou nějakých elementálu nebo slizských obludek, kde se to hodí:)
https://www.fantasyobchod.cz/army-painter-sprej-anti-shine-matt-varnish-p-12122.html

A k těm cenám, jako jestli chceš opravdu začít barvit, tak prostě těm prvotním nákladům se nevyhneš a ta tisícovka za základní set a pár štětců je prostě nutnost, v nejhorším ty lepší barvy líp prodáš než něco horšího. Já si taky jen koupil pár modýlků uplně po haluzi, že si je nabarvím jen tak pro radost a už mám doma několik vytrín a stovky modelů, takže opatrně, člověk tomu může propadnout:))

25.9.2018 08:47:06

som

Ceny
Jj, celkem jsem s cenama smířený, ale je to taková ta klasika - když do toho nevidíš, představuješ si, že to pro začátek nebude stát skoro nic. No a pak se to rozjede :)

25.9.2018 09:44:21

som

Armypaint
... není rozhodně podmínka, pokud víte o stejně dobré/lepší startovní sadě barev, štětcích, ... , napište prosím - vybírám jen podle cen od zeleného stolu.

25.9.2018 09:50:36

Zkus to jinak
Nevím kolik těch figurek je, ale nevyšlo by levneji si je nechat nabarvit?

Jinak k dotazu.
Používam army painter a jsem spokojen. Akorát do každé barvy jsem na doporučení dál 6mm nerez kuličku kvuli lepsimu protřepání.

Štětce mám taky AP ty levné

Základní sprej mám něco podobne jak psal Serenitka cca 110kc.

Pak jsem ještě nepouzil, ale prej je dobrým ten armypainter co se nanáší štětcem. 59kc lahvička.

25.9.2018 10:01:18

barvy
1) koupil bych nejaky starter set od Vallejo / Army Painter
2) s "obyc" stetcema z modelarstvi mam spatne zkusenosti, mozna zkusit nejake Army Painter, kdysi jsem mel kredit na Amazonu, tak jsem si nakoupil Winsor&Newton, ale to je jen pro nekoho, komu nevadi do toho dat hodne penez; nekupovat zbytecne male stetce, v podstate cely model zvladnes na velikost 1 (to aspon plati pro W&N, ostatni ty velikosti muzou mit jinak)
3) pouzivam sedy zakladovy sprej, na cernem jsou blbe videt detaily, mel by stacit i nejaky matny akrylovy z prodejny barev/drogerky
4) pokud se s tim nechces moc hrat, tak pak vystinovat pomoci Quickshade - Dark Tone/Strong Tone od Army Painter, vypada to slusne i na zacatecnika
5) nakonec bych pouzil matny lak, s figurkama se bude ruzne hybat a ta barva nevydrzi vecne

25.9.2018 10:30:37

som

Siki.PS
... nevyšlo, protože na Vánoce vyjde ještě Plyšová hlídka O:)

Kulička je skvělý nápad!

25.9.2018 11:29:29

Al

Barvy a štětce
Já bych naopak set barev moc nedoporučoval, sety jsou většinou jednostranně zaměřené a nebývají moc univerzální, takže jsou tam odstíny, které až tak moc často nevyužiješ a stejně ti budou chybět základní barvy. Vybral bych raději pár základních barev a k tomu jeden nebo dva washe. Základní barvy se dají dobře míchat (mokrá paleta je skvělá věc) a tím se aspoň něco naučíš. Když si seženeš (třeba ve výtvarných potřebách) nějaký trochu kvalitnější štětec s přírodním chlupem, bude ti do začátku na herní figurky stačit jeden, velikost 2 je ideální. K tomu jeden obyčejný tupý štětec na drybrush za pár korun a máš vystaráno.

25.9.2018 11:30:31

Set barev

Já bych doporučoval Army Painter Wargames Hobby Starter Paint Set. Ušetříš tím spoustu času přemýšlení, jaké konkrétní odstíny barev koupit :-)

25.9.2018 11:41:41

...
Existují i univerzální sady, ale ty co jsem viděl nebyly o nic levnější nez to koupit zvlášť, takže bych si spíš vybral jednotlivě - nějaké zakladni odstíny, neco na stříbro, nějaký tmavší kov, něco na krev, něco na kůži, černý a pleťový wash.

Štětce stačí 3-4. Jeden kulatý větší na wash (spicka neni dulezita, ale chces aby to natahlo hodne barvy), jeden na drybrush (drybrush nici stetce) a dva na normalni praci. První dva stačí Milan ze skolnich potreb za 10kc kus, druhé dva si člověk musí připlatit. Velikosti mezi 0-3, menší nejsou třeba, důležité je aby držely špičku. Hledej přírodní vlas, ideálně lasice/kuna (rotmarder / kolinsky sable), ty drží nejlépe. Ja jsem koupil kolinsky štětce 1 a 2 ve výtvarných potřebách, výrobce kolibri a lineo, cena obou kolem 50Kč. Zatím jsem spokojený.

Lak jsem driv používal nanášeny štětcem, jeden nátěr Vallejo lesklý a pak jeden Vallejo matný aby se figurka neleskla, vypadá to blbě. Jedna lahvička stojí asi 60 Kč. Pak me to prestalo bavit a koupil jsem v OBI zbytečně drahý Maston Zero matný lak ve spreji, cca 250Kč. Je to ale rychlé a ten Maston se dá bez újmy stříkat i v obýváku. Co do ochrany neumím poba zpusoby porovnat, zadne nehody zatim nebyly a hry casto nepřenáším. Bez laku to ale urcite nejde, barvy pak slezaji uz jen mene setrnou manipulaci pri hrani.

25.9.2018 17:43:26

...
Já jsem koupil manželce na německém Amazonu Mega Paint Set od Army Painteru a je s ním spokojená. Vyšlo to o dost levněji než u nás a nic výhodnějšího podle mě nenajdeš. 50 barev + štětec za necelých 2400 Kč.

Je to asi víc, než jsi zamýšlel, ale já bych doporučoval si připlatit. Žena také barvy ze začátku míchala a teď je ráda, že to nemusí dělat :-)

25.9.2018 18:55:32 | Upraveno autorem (porovnej)

...
Pokud je cílem nedat moc peněz tak balik 50 barev podle mě nedává smysl. Ano, ušetříš možná až 500Kč, ale dost z těch barev nepoužiješ vůbec, nebo jen pár kapek na stovku figurek. Pak je otázka, jestli člověk fakt něco ušetřil. Barvy taky nevydrží věčně, třeba Citadel co jsem koupil v setu asi před deseti lety už jsou moc husté, aby se daly dobře používat. A to byl set asi jen deseti barev a stejně jsem spotřeboval ani ne půlku z nich (bílá, hnědá, kovová, černá).

Za těch deset let jsem nastřádal asi 30 odstínů. Samozřejmě to nestačí na všechno i pokid jsi mistr v míchání, ale stačí to na 95% a ten zbytek se udělá přibližně, nebo si toho ani nikdo nevšimne.

Spíš než dodatečné odstíny bych vzal speciální barvy podle toho co chceš malovat. Treba Blood for the Blood god je nejlepší krvavá barva co se dá sehnat, Hexwraith flame je dobrá na přízraky nebo Agrellan Earth na podstavce. To jsou dražší věci s kterými si ale člověk dost ulehčí práci.

25.9.2018 19:31:17

...
Já samozřejmě nerozporuju, že se dá vyjít i s méně barvami a míchat, také jsme tak fungovali. Jen to není tak pohodlné a s postupným dokupováním tě to nakonec pravděpodobně vyjde dráž a stále nebudeš mít takový výběr. Ona ani ta sada 50 barev nepokryje všechno, ale jsou v ní kromě normálních barev také kovové, washe a třeba i ta krev.

Jinak zhoustnutí barev řeší voda. Naředíš, rozmícháš a jede se dál.

25.9.2018 20:03:28 | Upraveno autorem (porovnej)

Aillas
Jasně, ale somovi jde o minimum peněz co má smysl do toho dát, a to kupování barev které můžeš namíchat nebo využiješ jen okrajově není. Já jsem svých prvních pár desítek figurek maloval jen s přesně touhle sadou:

http://i1182.photobucket.com/albums/x450/LilLoser2011/m1185077_99179999003_GWPaintSetMain_873x627.jpg

+ chanimail, burnished gold, elf flesh a wash. 14 barev celkem ~ 800 Kč. Než jsem došel k tomu, že se tomu budu věnovat dlouhodobě, stačilo mi to.

Ty Citadelky z fotky jsem vodou moc úspěšně nerozmíchal. Přidáním vody výrazně přestanou krýt oproti stejně tekutým Vallejo - spíš než vodu by to asi chtělo něco jako Lahman Medium? Ale to se mi nechce zkoušet bez jistoty.

25.9.2018 21:27:45 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

Vítejte ve svém vysněném domově
Vítejte ve svém vysněném domově
Akt. cena: 155 Kč
Končí za: 1 den

Offcanvas