Lakování nabarvených figurek


Ahoj, čím lakujete?

Nebo nelakujete? Mám strach abych barvy nesedřel.

Rád bych nalakoval své první pokusy.
https://drive.google.com/file/d/176TCgCcHNFTMWI-WypHHkHny3Tu3a1GQ1w/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1YdNVFpmqdzEK0cH4lGQfl8uKvzi4mhG_RA/view?usp=sharing

Díky
25.9.2018 20:50:35

Ap

Army painter laky jsou fajn.

25.9.2018 21:05:34

Citadel - Munitorum Varnish
Ahoj
Já používám Citadel - Munitorum Varnish. Je sice trochu dražší, ale výsledky jsou super. Žádný lesk, žádné krupičky, barvy se ani nehnou.

27.9.2018 08:59:52

Laky
Pokud se bavíme o sprejích, tak já používám většinou už jen tento, protože je opravdu zcela matný a ani nepoznáš, že na modelu je:
https://www.fantasyobchod.cz/army-painter-sprej-anti-shine-matt-varnish-p-12122.html

A když chci lesklejší efekt (slizouni atd..) tak použiju obyčejný"matný" lak z barev a laků za nějakých 130Kč, bohatě stačí, nevýhoda je, že nedosahuje skutečné matnosti a je stále dost lesklý, což většinou nechceš až na zmíněné výjimky.

A pak mám ještě v lahvičce lesklý lak pro případy, že chci na modelu nějakou část lesklou (krystal, brnění), ale značku už nevim, nějaký z modelářství pro letadýlka atd..

27.9.2018 10:48:57

AP anti matt varnish
Já použil tento produkt, nikoliv ve spreji, ale v tubě, do které dávají i barvy a model mi teda dost výrazně změnil vzhled tím, že se stal tmavším a přechody kontrastnější. Možná jsem dal moc tlustou vrstvu, nevím, od té doby nepoužívám nic.

27.9.2018 10:58:50

Dva laky
Měl bych jeden dotaz, pokud chci lakovat figurky matným lakem, ale nějakou část chci mít lesklou. Tak se nejdříve lakuje celá figurka matem a přes něj se pak dá lesklý na ty plocha, které se maji lesknout?

27.9.2018 11:05:06

martz
Sám sis odpověděl. Osobně stříknu matem celou figurku a když náhodou chci něco lesklého, tak přetřu štětcem lesklým lakem. Ale pokud máš třeba jen lahvičky s lakem pro štětec, můžeš třeba každé zvlášť. Obecně spreje velmi usnadňují a urychlují práci při základování (mimo fakt, že na základ pak lépe chytají barvy atd..) a taky dělají potřebné tenké vrstvy (tedy pokud nejste prase a nenastříkáte to na model, že to po modelu stéká:)).

27.9.2018 11:41:43

...
Dřív jsem štětcem nanášel nejdřív lesklý lak (protože je údajně silnější) a překryl jsem ho vrstvou matného (jen aby se to nelesklo). Oba dva byly Vallejo laky, asi 60Kč za jednu lahvičku.

Pak mě to přestalo bavit (a zdálo se mi, že jeden z těch laků zanechává miniaturní bílé fleky když se zkombinují), a koupil jsem v Hornbachu sprej na vodní bázi Maston Zero matný, cca 250Kč za plechovku. Je to asi zbytečně drahé, ale je zdravotně nezávadný, můžu s tím stříkat klidně v obýváku bez větrání. Myslím že jsou i levnější vodní spreje, akorát v tom Hornbachu tehdy měli jen tenhle.

27.9.2018 11:59:05

Army painter

Jinak army painter dělá jak matný tak saténový (mírně leklý). Objednal jsem ho ale čekám na něj. Ještě jsem ho nezkoušel

https://www.fantasyobchod.cz/army-painter-sprej-aegis-suit-satin-varnish

27.9.2018 12:35:55

prekryť lesk

Ahoj, v lakoch sa vôbec neviem vyznať. Mám figúrky lakované lesklým lakom - tuším valejo a chcel by som to prelakovať na matný. Nebude to robiť problémy, napr. nestratí sa pod tými vrstvami farba, alebo nebude figúrka lepkavá?
Najradšej by som to strekol sprejom kvôli tenšej vrstve. Neviete poradiť nejaký konkrétny sprej?

5.12.2018 11:15:01

.
Asi mám výhodu, že jsem modelář a tak je lakování úplná prkotina. Jako finiš na skoro všechny modely používám polomat, tedy satin a to většinou značku Tamyia nebo GSI. Ale je to dost fuk a všechny modelářské firmy dělají tyhle laky solidní. Všechno jsou to akryly. Daleko větší hádky a diskuse se mezi modeláři vedou o dokonale lesklý povrch, který už není tak lehké vytvořit ale i tak se užívá např. Na nová auta tzv. leštenky, dopravní letadla bez provozního opotřebení atp. Na figurky lesk jako finiš asi není vhodný ale naprosto postačí obyčejný Sidolux na parkety z drogerie, který stojí stovku za litr, dá se stříkat i štětcovat a má lesk jako blesk.

10.1.2019 21:35:18

Uskladnění nalakovaných figurek
Dá se spolehnout na to, že nalakované figurky se k sobě nepřilepí, pokud jsou uloženy pohromadě, nebo je i tak nutné dát do insertu každý zvlášť? Dík

3.7.2020 09:47:56

...
Úplně spolehnout se na to nedá. Mě se některé figurky k sobě lepí, myslím že ty co byly kdysi nalakované štětcem za použití Vallejo laku. Nelepí se tolik aby to s sebou při odlepení vzalo i barvu, ale drží to při sobě.

Jenže těžko říct, jestli to je značkou laku, stavem konkrétní lahvičky, stářím laku, vlkostí okolí atd. Je to trochu magie. Skladovat je každopádně lepší odděleně, i nalakované figurky se můžou časem obouchat o sebe. Není to sice moc pravděpodobné, ale jistota je jistota.

3.7.2020 12:06:43 | Upraveno autorem (porovnej)

Uskladnění nalakovaných figurek
Moc se mi nechce do výroby ani nákupu insertu, tak mě ještě napadlo dát každou figurku zvlášť do zipového pytlíku. Dalo by se to tak řešit? Nebo by tam nastal problém třeba s vlhkosti, nebo jiný?

17.7.2020 13:07:23

kkkk01
O jakou jde hru? Já upřímně bych to moc nedoporučoval.
To už radši nějakej pořadač na šroubky a komůrky vystlat tenoučkym molitanem.

17.7.2020 14:04:31

kkkk01

Nebo kup někde molitanový rastr a jen vytrhej potřebná místa ;)

Např. https://www.fantasyobchod.cz/penovy-raster-40-mm

17.7.2020 15:03:37

Magnety.
Na spodek každé figurky vyvrtat dutinku a do ní lípnout neodymový magnet. Pak stačí plechová krabička (třeba od lepší bonboniéry) a je hotovo.

----------
Člen hnutí "Jednorožce s duhou do záhlaví Zatrolenek"

17.7.2020 15:14:01

Laky mat/lesk
Osobně lakuju skoro všechno.. značně to ochrání figurky, Zombicide tak mám udělaný insert, kde v každém chlívečku jsou v chumlu tlusťoši, vlci atd.. a nehrozí jim žádná újma, u kovu by to bylo samo něco jiného, ale u plastu, resinu, pohodka, to už se spíš něco ulomí. Nikdy se mi nic k sobě nelepilo, nebavím li se o čerstvě nastříkaném/naneseném laku :) A lesklý lak napohodu přestříkáte matným, několik starších kusů jsem tak opravoval. Osobně nemám rád lesk, případně jen mírný (na výjimky slizských nestvůr kde to chceš), takže se snažím o co nejmatnější lak, dříve byl skvělý Army painter anti shine, teď mám doma ale kus, který musím echt protřepat a i tak je mírný lesk, jako nevadí to, ale dřív to bylo opravdu totálně matné, tak nevim zda je to jen vadná pixla.

17.7.2020 15:46:06

...
Havelock:
Aktuálně jde o Talisman (kde se mi moc nechce vyhazovat ten původní plastový) a o Plyšovou hlídku.
Má to nějaký důvod, proč by si to nedoporučoval?

Peet:
Vyškubávat molitan zní docala zajímavě. :-) Možná to na tu plyšovou hlídku zkusím.

17.7.2020 16:20:47

kkkk01
Jj, je to celkem levný, jednoduchý a máš pak pěnovej pořadač na míru.
Případně rastr rozstříháš na menší kusy a máš víc mini pořadačů :)
Ideálně přikoupit ten tenkej oddělovač a nalepit jako dno, ale když uděláš do krabice / do prostoru v krabici na míru, tak není potřeba ;)

17.7.2020 17:08:06 | Upraveno autorem (porovnej)

kkkk01
To, co navrhuje Peet je samozřemě varianta č.1, taky v tom mám figurky, ale pochopil jsem, že nechceš kupovat insert a tohle insert rozhodně je. Dávat figurky každou zvlášť do zip bagů musí být hrozná otrava, ale pokud jde o postavičky, kdy každý hráč má právě jednu, tak proč ne. Je to jednoduchý rešení a nemělo by se jim asi nic stát. Třeba figurky od Games Workshop bych takhle ale nebalil. Jsou z více kusů, mají spoustu detailů, jsou poměrně křehké...

17.7.2020 17:49:35

Lakování kartonových komponentů
Ahojte,
Asi nejlepší sekce co jsem našel je zde. K dotazu, který mám.
Při používání kartonových komponent ke krám. Např Budov nebo postavy ke hře Great westerm trail, nebo Destičky terénu např Teraformace mars. Se dříve či později ošoupají či jinak opotřebují. Napadlo mě zkusmo u jedné hry nastříkat lakem. Jako celkem to dopadlo dobře. Až na jednu maličkost. I když jsem to dělal v létě a nechal dlouho zaschnout. I po půl roce se komponenty k sobě hodně lepí. Použil jsem klasická lak ve spreji. Má někdo nějakou radu Jaký lak použít? Nebo jak to vyřešit? Děkuji.

3.1.2021 21:31:06 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

Escape the Dark Castle
Escape the Dark Castle
Akt. cena: 600 Kč
Končí za: 7 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas