Jak se vyrábí dřevěné figurky?

Ahoj,
nevíte někdo, jak se vyrábí dřevěné figurky atypického tvaru, např figurky do Carcasone atd.? V každé druhé hře je nějaký nestandard. Zkoušel jsem vyrábět ze dřeva do homemade klasiky Ankh-Morporku a dost jsem se s tím nadřel. První variantu jsem vypaloval na laseru z překlížky, ale zde mi zase vznikal problém s opáleným okrajem na kterém špatně drží barva. ( barvení byla kapitola sama pro sebe:-) Docela pochybuji, že by se s tím výrobci figurek pachtili jako já. Druhou verzi jsem už udělal na 3D tiskárně, figurky krásné, ale je to plast.
23.3.2021 08:04:42

takto
pozri sem
https://www.meeplemountain.com/articles/how-meeples-are-made/
je tam aj video, ak sa ti nechce čítať :)

23.3.2021 08:19:24

Díky
Díky za odkaz. Magicky jsem překlikl na stránky výrobce Panda Game a koukám jaká je to mašinerie udělat celou deskovku. S tím laserem jsem nebyl daleko od moderního pojetí výroby figurek, akorát to barvení jsem tedy nevychytal. V tom jsou Číňani dál:-) Existuje nějaká taková fabrika v ČR, nebo v Evropě, nebo se to vše musí kvůli ceně vyrábět na východě?

23.3.2021 09:25:40

detoa
Pokud jde o figurky. Taky M.I.K. toys, pan Konečný i dělá na objednávku, ale chce to docela velké množství, aby se zabýval nestandardním tvarem.
HRASoprodejce

23.3.2021 15:11:47

styxon
Proč jsi ty opálené okraje neobrousil? Piplačka jak kráva, ale fungovat to musí.

23.3.2021 15:41:44

Lupínková pilka
V malém bych si figurky vyřízla klasickou lupínkovou pilkou ze dřeva, ve větším množství bych šla do té stolní/elektrické - obkreslit na prkno obrys a vyříznout, případně naplátkovat, pokud to bude z vyššího materiálu.

23.3.2021 21:17:52

Vysoká pracnost
to ivca79:
Šlo mi spíš o princip toho jak se to vyrábí, abych ho třeba mohl nějak napodobit a udělat příště lépe. Věř mi, vyřezávat zhruba 100 ks figurek vysokých cca 15 mm lupínkovou pilou rozhodně nechceš. (pokud tedy netrpíš vyřezávací obsesí).

to Havelock:
Obrousit jsem to zkoušel, ale jen letmo. Možná to bylo tvrdostí dřeva, nebo jsem netrpělivý, ale nešlo to moc dobře. Ta připálenina držela opravdu hodně. Navíc některé figurky mají dost nepravidelný tvar, kam se smírkovým papírem nedá moc dostat. Nakonec jsem dal 2 vrstvy barvy navíc a bylo. Příště zkusím udělat nějákou barvící lázeň, abych nemusel každou figurku zvlášť třikrát malovat. Pokud to tedy nevytisknu na 3D tiskárně:-)

24.3.2021 08:43:01

Záleží na množství
Já pochopila dotaz, jakým způsobem se dají vyrobit. Když tobě řezání laserem nefungovalo podle představ.

Možnost pro 4-6 kusů mi přijde ruční pila v pořádku (jeden od každé barvy).

Při výrobě do 20 kusů bych se spokojila s elektrickou pilou.

U víc bych šla do CNC frézky. Pro mě je dost omezení mít tu předlohu, protože v "kudrnatých" tvarech úplně neumím myslet (pro 3D tisk dělám v Openscadu a rovných stran, stran pod úhlem, zaoblených rohů, vložení hotového svg)

Dost mě překvapuje, že se to vyrábí takhle ručně. Musí být docela dost kazových kusů a dost to vysvětluje, že v mém pytlíku panáčku z Číny jich je tolik nedokonalých (nakřivo, kratší ruka, tlustější ruka)

24.3.2021 11:01:57

Obchod na dřevěné komponenty

https://www.spielematerial.de/en/

24.3.2021 14:20:36

Jak se to dělá ve velkém
https://twitter.com/i/status/1121915981385875457

24.3.2021 20:06:28

Stolní frézka

No na to by stačila malá stolní frézka. Něco takového:
https://www.nakol.cz/proxxon-27050-mp-400-micro-stolni-frezka?gclid=CjwKCAjwxuuCBhATEiwAIIIz0Wn8jwlJKZjSjE37DY6o654cfCGUrEVW-wv5eO58BSM8c7nRUCNn0hoC-ZMQAvD_BwE
A pak to rozřezat jen na pile. I ruční pilkou s korýtkem.
Nejlepší na jemné řezání jsou ruční japonské pilky.

Pak to obrousit houbičkou.
Co se týče barvení tak asi bych doporučil přásková mořidla:
https://www.barvy-na-drevo.cz/kategorie/praskova-moridla-rozpoustene-ve-vode/

24.3.2021 21:00:43

Výběr dřeva
A zapomněl jsem zmínit dřevo. Ideálně buk.
Koupit bukové laťky, nebo hranolky a dělat to z nich. Dub moc dobrý není. Lehce čpí kysele - zápach jak po kyselých okůrkách, proto se nepoužívá na hračky a na výrobky které přijdou do styku s potravinami (špachtle, měchačky, prkénka ..).

24.3.2021 21:03:39 | Upraveno autorem (porovnej)

Panda
Myslím, že Panda to měla v ceníku popsané docela dobře
- jednodušší tvary se dělají ofrézováním a naporcováním dlouhých hranolů (to video s trochu středověkým postupem, česky se ta mašina možná jmenuje protahovačka?), protože je to rychlejší a levnější
- složitější tvary se vypalují laserem z překližky, ale to je dražší a komplikovanější (musí se udělat výkresy pro CNC řezačku, samotné řezání trvá o dost déle, protože se musí objet tvar každé figurky, a asi je pak trochu problém roztřídit odpad a samotné figurky)
- rotační tvary se soustruží, ale na ty asi otázka nebyla

25.3.2021 00:19:28 | Upraveno autorem (porovnej)

Protahovačka
Protahovačka = hoblovačka
ubíré pouze tloušťku prkna nebo hranolu. Zároveň ti to ohobluje do hladka.
Nahoře máš podávací válce a dole jsou hoblovací nože.
Veškeré tvary, které chceš vyfrézovat v hranolku se většinou dělají na spodní fréze.
To je ta frézka jak jsem na ní dal odkaz. Jen je menší.

Když jsem viděl to video s pandou, tak jsem psal ty nástroje na to. Samozřejmě na nařezání je nejlepší stolní kotoučová pila. Ale nepředpokládá že by si někdo zařizoval truhlářskou dílnu. Dalo by se to nařezat ještě na stolní pásové pile s pravítkem. Pokud bych to řezal ručně, dělal bych to tou japonskou pilou. Výhoda je, že má hodně ostrý zup a dokážeš tím nařezat i dýhy (švartny) 2-4mm.

Jsem truhlář a nábytkářský technik (momentálně pracující v kanceláři a v terénu), tak to píši ze svého pohledu. Ale vyrábět to nechci. To bych si to radši koupil na tom e-shopu.

25.3.2021 11:59:38

Ruční ovbrábění - frézování

Jinak na drobnou, individuální práci se dá použít i malá modelářská frézka.
Například tato:
https://www.gigamat.cz/mini-bruska-prima-135w-s-prislusenstvim-210-ks-p156636?gclid=CjwKCAjw6fCCBhBNEiwAem5SO4ZKvGKhoQbly22eOPcfrhxDCUkvPlgMUvZdbzYEmaPXsgAGpQ_xZRoCZZIQAvD_BwE

Ale to děláš každou figurky zvlášť.

25.3.2021 12:01:43

Frézka
Frézka no problém, ale co frézy (obráběcí nástroj) do ní? Na figurky rozhodně standardní profily stačit nebudou a bylo by třeba si nechat udělat, nebo si doma sám na koleni nějaké vyrobit. Určitě tu je spousta šikovných lidí co doma mají potřebné vybavení, ale určitě to není řešení pro každého.

Ruční modelářská frézka a lupínková pila jsou nástroje spíš pro fajnšmekry, kteří mají rádi každou figurku unikátní a nebojí se ztráty všech bodů příčetnosti.

Kostičky, válečky, čtverečky není problém vyrobit z profilů které se dají koupit v každém hobbymarketu, ale na složitější tvary mi zatím vychází nejjednodušeji a nejlevněji ten laser. V Praze a Brně se dá zaregistrovat do Fablabu kde se to dá za mrzký peníz a po nějáké době zaškolení zvládnout. Stejně tak tam mají 3D tiskárny takže se tam dá vyřádit.

Problém je akorát to barvení, no. Ale možná jsem jen zvolil špatný postup a barvu (unikolky).

25.3.2021 12:29:13

ideal
to Snekoun:
Dikec za upresneni. Psal jsem "stredoveky postup," protoze jsem mel naivni predstavu, ze by se to dneska mohlo delat na nejakym chytrym CNC, co si tam podle programu napolohuje vic frezek za sebou, takze udela celej tvar na jeden pruchod :-D

Dalsi moznost by mohla byt zapomenout na drevo a udelat to z polymerove hmoty, co se da vypect v troube, ale to se asi dost prodrazi.

25.3.2021 12:53:50

RE: jkjk a RE:styxon
No možností je spousty, ale vše je otázka peněz.
Naprogramovat najěké CNC, nechat to udělat, to něco stojí.
Proto mi přijde jednodušší koupit to hotové.
Dělal jsem manažera v jedné velké truhlárně. Když jsme něco dělali na 5 osém CNC. Muselo se to nejdříve nakreslit v programu (TopSolid), pak převést na ISO kódy, pak vyzkoušet. A potom se to spustilo.
Teď náklady:
Hodina člověka 500,- (bude to dělat miniláně 3 hod.)
Pak hodina CNC 1500,- (vyzkoušet, upnout materiál, provoz - to máš další 2 -3 hod.)Takže zadat si tam výrobu pár figurek asi nemá smysl...
Kdyby jich někdo vyráběl tisíce, tak potom ano.

Sám jsem si jednou v truhlárně vyráběl hru Quoridor.
Dělal jsem si to v pauzách na oběd. Jen vyrobit ty destičky ze dřeva o rozměru 20 x 20 x 2,5 mm mi zabralo dost času (pila a egalizačka), pak jse si vyřezával a mořil šachovnici - plán. Pokud bych měl spočítat náklad, tak mi to nikdo nezaplatí.

Ano Fréza - Frézka - Fréza je stroj a frézka nástroj :-)
To se mi stále plete i když jsem v tom oboru školený.

25.3.2021 13:07:40 | Upraveno autorem (porovnej)

Re: styxon - Fréza co do ní.

Tady máš asi nejlepší přehled frézek:
https://www.igm.cz/kategorie/stopkove-frezy/?gclid=CjwKCAjw6fCCBhBNEiwAem5SO2iUC3V5VTkeHXbaMhTfO_mgeT5avx4HLq2zlATJ3qMo-8SBVvMgjhoCgj8QAvD_BwE

U káždé máš i jaký profil ti dělá.

25.3.2021 13:14:07

Frézovací stolek pro ruční frézu

Pokud někdo nemá spodní velkou frézu ale má třeba ruční frézu se stopkovými frézkami. Tak se to dá vyřešit stolkem.
https://www.igm.cz/kategorie/truhlarske-pripravky/frezovaci-stolky/

25.3.2021 13:18:51

frezovani hranolu
Nasel jsem drobny upgrade proti tomu postupu od Pandy (od HABA USA z roku 2012). Na frezovani obrysu si v nem delaji vlastni pripravky, ze kterych tvar poskladaji. Samotne frezovani bohuzel ve videu neni, akorat ofrezovany hranol, jak leze z masiny.
https://youtu.be/m9F-SJyHvxM?t=76

Ale to je jenom pro zajimavost, v domacich podminkach to asi takhle delat nema smysl. V domaci dilne asi pujde hlavne o to, jak do toho tenkeho hranolku vyfrezovat presnou rovnou drazku po cele delce a neprijit pritom o prsty a jak udrzet castecne opracovany hranol na miste pri frezovani dalsich a dalsich stran a pruchodu...

25.3.2021 14:05:11

RE: frézování hranolu
To frézování hranolu uděláš právě na té spodní fréze, nebo frézovacím stole.
Jde jen o to vybrat správnou frézovací hlavu - frézku.
Máš ruzné profily, půlkulaté, V drážky, atd....
Ofrézuješ to ze čtyř stran. Na pile pak jen nařežeš jednotlivé figurky.

Je jasné, že skoro na vše si musíš udělat přípravek, aby jsi o prsty nepřišel. Můžeš tu lištu v nějakých místech přišroubovat a pak ty místa s dírou odříznout. Kdo má možnosti spodní frézy s podavačem, tak je to úpně nejlepší.

Hlavně frézování je obrábění s vysokými otáčkami. Měl by to dělat někdo zkušený, může to vystřelit, takže doporučuji vestu a brýle. Jako na klasickou frézu.

25.3.2021 15:13:03 | Upraveno autorem (porovnej)

Meeple

Proto si myslím že je lepší je objednat tady:
https://www.spielematerial.de/en/game-components/game-pieces/persons/carcassonne-maennchen.html

25.3.2021 15:15:31

Brousit se dají figurky všechny najednou stačí velká sklenice nebo plechovka doprostřed víčka připevnit šroub tak aby šel upnout do vrtačky. Do plechovky(sklenice) natrhat hodně kousků brusných papírů nasypat figurky zavřít upnout do vrtačky dát hodně malé otáčky aby se to jen převalovalo a nechat to několik hodin točit a je hotovo.

2.5.2021 19:45:43

Vybíráme z Bazaru

Iwari
Iwari
Akt. cena: 490 Kč
Končí za: 1 den

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas