Hraní bez očí

Zdravím všechny nadšence do deskových her, měl bych tu jedno téma, které jsem tu vesměs nenašel...
Vlivem nepřízně osudu jsem téměř oslepl, ale to je nepodstatné... Podstatné je, jak i nadále hrát deskové hry?

Po dlouhých hodinách pročítání diskuzí, testování a hlavně přemýšlení to docela jde... Nicméně bych se rád podělil o své nápady, vylepšení a ještě raději bych si poslechl i ty Vaše :-)

Dám zde dva příklady "blind friendly" her:
1. Citadela:
Poměrně jednoduchá úprava, na karty postav jsem nalepil asi 2 cm velká řezaná reliefní čísla, na hrací balíček hmatové polepky (asi 6 mm kolečka), s tím, že pro 4 barvy jsem zvolil polepení po 4 stranách karet, a počet koleček udává cenu, fialové karty mám označeny symboly vyjadřující římská čísla, ke hraní mám pak v telefonu s hlasovým výstupem excel tabulku, kde jsou karty popsány. toť vše, jdeme si zahrát??... :-)

2. settlers:
mám vlastní verzi, na BGG jsem si stáhl seznam karet, jednotlivé karty vyrobil, popsal a rovněž označil polepkami v římském číslování. Protože mám mám zbytek zraku, stačilo mi na karty nakreslit výrazné symboly pro suroviny, osadníky atd... Dále jsem suroviny použil reálné věci: kámen, kusy dřeva, mince z rulety, plastové meče a štíty, panáčky ze člověče... S tímto dokážu vesele hrát... :-)

Ještě bych dodal, že ty polepky jsou vždy na obalech, ne na samotných kartách. Foto kdyžtak mohu doplnit.

co říci závěrem: Spousta her se dá něják upravit, ale základ je stejně si co nejvíce pamatovat, pravidla jsou vždy tu v elektronické podobě, takže také žádný problém. Nedávno jsem objevil novou appku, která vygeneruje malé QR nebo čárkové kódy a k nim přiřadí libovolný text, pak se kódy skenují foto telefonem, je to rychlejší než excel tabulka. :-)
Další pomocník je KMFB reader, který dokáže rozpoznávat texty, ddají se tím číst například karty. Pak už jen snad další udělátka z Merkuru na počítání bodů třeba pro Civilizaci nebo kartonový pořadač pro malé velké galaxie...
Jediné z čím velmi bojuju a přemýšlím, jak zpřístupnit hrací desky... :-(
Proto se Vás zkušenějších ptám, máte nějáké další návrhy? Popřípadě tipy na hry, které by bylo snadno zpřístupnit pro hraní bez očí?
Pěkný den všem, Tom
11.3.2018 11:53:15

asi abstraktní hry
by bylo jednodušší udělat hmatově. Nevím, zda sem chodí dědek, ale ten má soustu zkušeností s haptickýma hrama. Sand to píšu dobře.
HRASoprodejce, tím se snažím vyjít vstříc :)

11.3.2018 14:38:38

...
Nemám s tím tedy naprosto žádné zkušenosti, ale jen jsem chtěl poděkovat za zajímavé téma a snahu pomoci lidem s podobným problémem. Tak snad tvé postřehy potřebovat nebudu :-) hodně štěstí s hraním
Nevím jestli to pomůže, ale po povrchním prohledání webu (páč mě ta problematika zaujala) jsem našel tenhle úspěšný kickstarter: https://www.kickstarter.com/projects/64ouncegames/board-games-now-blind-accessible?ref=live

11.3.2018 15:36:43 | Upraveno autorem (porovnej)

...
To Jarmuk:
pro mě je to vše vlastně abstraktní :-)
To matewr84:
Tak jsem projel co nabízí, vtipné je, že jejich stránky nejsou zrovna blind friendlyy na to, že nabízí usnadnění pro slepé :-D
Vesměs je to realizace mé myšlenky, trochu jinou metodou a sice brailem. Také jsem to zvažoval, ale jelikož se mi to nechtělo učit, použil jsem trochu jiné označování, jak jsem psal... ale dík za tip, pár nápadů od tam zkusím minimálně promyslet...

Jinak co aktuálně řeším... Rád bych zahrál Conquest of Nerath, Karty a jednotky jsou v pohodě, D6 mám také hmatové, pokud jde o jiné DX, používám appku na házení, mince jsou v pohodě a žetony obsazení nahradím jinýma...
Takže zůstává plán... :-/
přemýšlím, jak vyznačit jednotlivé oblasti... Názvy si zapamatuju, jejich polohu následně také... Zvažoval jsem nalepení něčeho reliéfního na desku, popřípadě mě napadl drátěný model z pevného drátu, který by se na desku jen přiložil, v obou případech by to sloužilo jako takové "chlívky" ve kterých by jednotky držely při ohmatávání atd...

11.3.2018 19:32:01

Respekt
Za mě tedy taky velký respekt všem, co i přes zrakové postižení zvládají, a hlavně tedy jsou ochotni zvládat hrát deskovky. Z pohledu člověka, který zrakem disponuje, je to v leckterých případech nepředstavitelné, za mě především kvůli tomu, že je potřeba udržovat v paměti velké množství věcí, které ostatní mohou konstantně kontrolovat jedním pohledem.

Z technického hlediska tedy opravdu vidím jako reálné, respektive jednodušeji proveditelné, spíš karetky, kdy se dají obaly nějak reliefně označit. Případně pak hry s omezenou interakcí mezi hráči - tj. kde nemusím neustále sledovat, co má soupeř vyloženo u sebe, páč pokud to dělat nebudu, tak na tom budu bit.

V případě herního plánu by se asi nějak dal pořešit takový, který se nebude moc měnit a nemá příliš komponent na sobě. Třeba takový Blood rage s pár regióny by se docela dal. Samozřejmě pak záleží na tom, co člověk dokáže udržet najednou v paměti. Jinak co se území týče, tak bych to pořešila asi jak říkáš polepením nějakého reliéfu na hranice oblastí. Pokud ti nevadí, že na tom bude něco nalepené na fest, tak by asi stačilo více méně plácnout cokoliv na oboustranku, případně nalepit jednotlivě do řady po obvodu oblastí něco typu cvočků z oblečení, aby to bylo hmatatelné, ale zároveň tolik nepřekáželo.

11.3.2018 20:26:47

re: Tomy35
Už nějaký ten pátek jezdím na akce pro děti-zrakáče, které pořádáme (tábory, výlety, voda, hory, pravidelné schůzky...). No, a občas jsme se pokoušeli nějaké hry upravit nebo vyrobit vlastní na celotáborovku apod.
Když chceš upravovat herní plán tak, aby byl blind friendly, máš několik možností:
- jednotlivá pole polepit různými materiály (šmirgly o různé hrubosti, různé látky, apod.)
- nebo je obtáhnout konturkou ("pufovací" barva) - při zasychání nabude na objemu a stává se prostorovou. (Píšeš, že jsi zbytkař - co barvy, OK? V tom případě by ti mohly pomoci kombinace výrazných barev, případně i samotná pole vyplnit různým druhem šrafování...)
- karty jsme klasicky "opichtili" (popsali braillem na Pichtově psacím stroji)

Třeba jsem kdysi upravoval hru Quoridor, která má dřevěnou hrací desku i figurky, tak, že jsem do jednotlivých figurek a zdí zespodu navrtal dírky, do nich dal drátky jako štefty, a do desky vyvrtal dírky na všech příslušných místech. Bez dílny doma na koleni to bylo vcelku zábavné. A figurkám jsem různě ořezal hlavičky, aby bylo evidentní, která je čí... Hra tak byla kompletně hmatová a nehrozilo (moc) nebezpečí, že náhodným posunem dojde k rozbití celé partie...

12.3.2018 21:06:08

herní deska Conquest of Nerath
Rozhodně zajímavé téma. Osobně si neumím představit, že přijdu o zrak, nicméně, pokud by mě to potkalo, se svými koníčky bych také přestat nechtěl.

K tématu. Pokud bys netrval na zachování původního hracího plánu, dal by se +/- přesně předělat do čtvercové sítě - některé regiony by zabírali více čtverců, aby byly zachovány hranice se sousedícími regiony (někdo má 3 sousedy, jiný 5). Kartonu/pěnovou deskou/jiným materiálem na inserty bys oblepil hranice, aby vznikli chlívky na figurky. Orientace po plánu by pak byla dána souřadnicemi na čvercové síti.

20.3.2018 17:15:05

dice tower
Díky za další tipy, s tou čtvercovou sítí je to zajímavý nápad, rozhodně by ty souřadnice pomohly v orientaci, opět to promyslím :-)

Conquest jsem na malou chvíli odložil, zaujalo mě tady vlákno o dice tower, tak jsem si jednu vyrobil, nejsem si jistý, jestli je to standardní, tak něják jsem jel jen dle fantazie z textů, obrázky nerozeznám... :-/
dvě fotky a video:

https://tomy35.rajce.idnes.cz/Dice_tower/

https://www.youtube.com/watch?v=GflQWPdL8yw&feature=youtu.be

Aktuálně mám teď rozpracované 3D piškvorky, 4x4x4, v trošku větší velikosti, jakmile dokončím, tak snad už bude ten conquest :-)

25.3.2018 11:03:26

Blind Friendly hra
Dnes som narazil na hru Nyctophobia a spomenul som si na toto vlákno. Ide o kooperatívku, pri ktorej si hráči nasadia na tvár nepriehľadné okuliare a nikto z nich tak nevidí na hernú plochu. Autorka vytvorila hru práve tak, aby si mohla zahrať aj so svojim nevidiacim strýkom. :)

Odkaz na BGG, ak by to niekomu pomohlo (zaujalo ho):
https://boardgamegeek.com/boardgame/249505/nyctophobia

-----------------------------
Instagram: @cas_na_hry

17.10.2018 10:46:59

The mind

Po dopoledním poslechu Radiožurnálu z kavárny po tmě jsem si vzpomněl na toto téma a napadl mě tento filler
The Mind
Jestli máš zbytky zraku, tak by jsi ty čísla mohl vidět.
Měj se

3.6.2019 12:54:57

Vybíráme z Bazaru

Zakázaná Poušť (CZ)
Zakázaná Poušť (CZ)
Akt. cena: 300 Kč
Končí za: 22 hodin

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas