Herní podložka / plátno

Ahoj,

uvažuju nad "potahem stolu" co by se dal sundávat (měl černou barvu) a jelikož jde o větší stůl 90x180 tak uvažuju čím ....

Jasně jsou tady Gamematy, ale jsou relativně drahé (jasně, není to taková hrůza), ale výhodou i nevýhodou je potisk (v tomhle vidím jako ideál čistě černou)

Takže uvažuji nad něčím co by bylo cenově fajn, dostupné v libovolném rozměru (po oříznutí / zastřihnutí), ale aby to jen nebyla plachta / ubrus přes stůl a bylo to trochu měkké (což zase splňují gamematy perfektně - něco jako je podložka pod myš)

Co jsem zatím koukal ?
Kortex (mají tlusty neopren), ale cena je ve výsledku podobná gamematům

Nad čím uvažuji ?
- látky - Scuba je pružná a lehce hrubší
- zimní sofshell (330g/m2)

Cenově jsou kolem 300 Kč za metr (šíře 150 a 180 myslím) a je to hrubší látka, lehce elastická

Jaké máte připadně vy zkušenosti ? případně po čem se podívat ?


__________________________________________________________________________
The Renegade

Deskoherní koutek
https://www.facebook.com/deskohernikoutek/
17.9.2020 14:32:04

Nejlevnější

Hele podle mě (když to chceš bez potisku a měkké) by tě vyšlo asi zdaleka nejlevněji taková ta podložka co se dává pod plovoucí podlahy... Je to jednobarevné a tloušťky mají různé - od 2 mm do 5 mm co jsem koukal a cena začíná na nějakých 27,- Kč za metr čtvereční ;)

17.9.2020 14:43:59

Miralon / to pevné
Znám.

Zase to nemusí být úplně lowcost. Ideálně aby to bylo jednodílné (tedy jedna plachta) a mohlo to služít i jako vrchní materiál :-)

Jasně napadla mě i varianta koupit deku v Ikey (ta stojí cca 90kč, ta modrá se dá i barevně)

Pokud by bylo lowcost tak Ikea vládne :-) mám doma tu bílou deku a rozměrově je o něco větší, takže přečuhuje, měkká je akorát :-) jenom na to bílém jde všechno vidět :-) takže by uvažuji nad nějakou střední variantou (jasně dalo by se přes to hodit jen černou látku a tím by se to vyřešilo :-)
__________________________________________________________________________
The Renegade

Deskoherní koutek
https://www.facebook.com/deskohernikoutek/

17.9.2020 14:50:18

Jenny
Jasný.

No a co třeba neoprenová fitness podložka? Ta by mohla i tak nějak sedět rozměrama :)

17.9.2020 15:36:45

Filc
My jsme si koupili tohle: https://www.prima-obchod.cz/produkt/4712/filc-plst-metraz (barva 11 - šedá) a spokojenost. Karty z toho jdou krásně brát, na stůl/ze stolu je to raz dva. Akorát drobit se na to moc nemůže.

17.9.2020 15:48:50

filc / plsť
Mám, asi taky "prima obchod". Tmavě zelený a černý. Vzal jsem 2 kusy, abych testnul barvu, tloušťku a rozpusti trochu poštovné...
Barva tmavě zelená je super, černá méně, ale dá se. Tloušťku bohužel nezjistím, protože v objednávce není, ale bylo to něco jako 2 a 3 mm, nebo tak nějak. Rozdíl od oka nepoznám, ale tenčí se lépe skládá. Dral jsem 1 × 1,5 m aby to bylo na celý jídelní stůl.

+ je to levné!
+ je to hezké!
+ dobře to tlumí hluk kostek apod.

- obalené karty mají tendenci se zapichovat rohy, musí se s tím opatrně

Suma sumárum:
Já jsem spokojený. Uvažoval jsem o neoprenu a to mi vycházelo tak kolem 1,5 tisíce +/- protož by něco zbylo na menší podložky a rozměr tak akorát na stůl nelze objednat (možná nějaká zakázková čína, ale ani to není extra láce oproti filcu).
Jako výstelku hracího stolu, bych plsť asi nedával. Cokoliv ostrého (rohy obalů hlavně) o to zachytává a časem to bude zralé na výměnu. Zase je to tak levné, že to není problém vyměnit a pokud se neosvědčí, lze příště vybrat jiný materiál.

17.9.2020 16:34:35

Herald, Peca a Ďábel :-)
Moc díky za tipy :-)

ta plsť je cenově hodně luxusní :-) jen se mi nelibí moc na stůl v tom bych spíš chtěl něco "pevnějšího"

ale určitě poměr cena / výkon je perfektní

AD Neopren
- ten mě hodně lákal, v podstatě byl téměř totožný s těmi originál podložkami (tlouška, pocitově na dotek ... snad všemi vlastnostmi), ale jak říkáš cena je peklo - téměř srovnatelná jako originál podložky, proto jsem ho zavrhl
__________________________________________________________________________
The Renegade

Deskoherní koutek
https://www.facebook.com/deskohernikoutek/

17.9.2020 21:23:36

Nač podložku?
Za mě tedy naopak, žádnou podložku, rovný, hladký stůl je top, jakékoliv podložky, ubrusy vždy dávám pryč, jen se to různě krčí, zavazí to, necítím se na tom, jedinná výjimka, kdy dávám neoprenový battlemat je wargaming, to je ale něco jiného, u deskovky prostě nevidím důvod, snad leda by byl stůl pomalovaný, odrbaný, dořezaný a nevim co ještě.. :) Navíc stoly bývají s vzhledem dřeva, případně jednobarevné, ideál. Ale nikomu to neberu, každý to vidí jinak samo.

18.9.2020 07:57:28

Protože...
Ja chápem potrebu podložiek. Hlavne za mňa najdôležitejšia vec sú karty. Neverím, že sa ti nikdy nestalo, že si nemohol zdvihnúť kartu zo stola a musel si ju ťahať až na kraj stola aby si ju zdvihol alebo ju zohol aby si ju dostal do prstov.

Nám sa toto stáva veľmi často. Najhoršie je, že máme sklenený stôl ale stáva sa nám to aj na stole z IKEY, ktorý si staviame, keď potrebujeme a ten je drevený.

Potom sú kraje kariet zničené od nechtov alebo sú čiary na kartách od ohýbania. Je mi jasné, že nie všetci hráči sú takí opatrní k svojim hrám ale niektorí určite sú. :)

18.9.2020 09:55:36

důvod
1/ Karty (neobalené) – jak píše Natrezim – zvednout z tvrdého stolu rovnou kartu bez obalu je obtížné. Někdy se jedná o různé žetony a pod. Jakmile to nemá správnou tloušťku, špatně se to zvedá.

2/ Kostky – každého baví poslouchat rámusení padajících kostek, navíc se na podložce kostky lépe kutálejí, nekloužou. Zvláště tvrdé materiály (sklo, umakart) vyžadují alespoň něco (utěrku) na tlumení hluku. Ano, hluk mi vadí víc než jiným, ale někdy třeba někdo (děti, manželka) spí ve vedlejší místnosti a hrát v tichosti (klidně sólo) je žádoucí.

3/ Žetony, mapové dílky a jiné komponenty. Někdy je to v pohodě, někdy se špatně zvedají, někdy se rozjíždí. Na podložce se to tolik nerozjíždí od sebe (třeba Carcassonne, MageKnight). Šoupáním žetonů a jiného kartonového materiálu po stole se komponenty ošoupávají více na tvrdém podkladě, vždycky se najde nějaké smítko, nebo cosi a je to. Na měkkém podkladě se to tak snadno neodře.

:)

18.9.2020 10:47:34

sukno, plátno
Ještě jsem slyšel (četl zde někde) o "kulečníkovém plátně" či suknu. Asi by šlo použít i nějakou jinou kvalitní silnou tkaninu - poptal bych se v místní galantérii či textilní prodejně.
Napadá mě ještě nějaký koberec. To asi nebude úplně ono, ale pamatuji se, že jsme mívali nějaký "jekor", který by se na podobné účely možná mohl hodit. To by chtělo do prodejny a omrknout nějaké vzorky.

18.9.2020 10:51:29

?
to by ma zaujimalo Serenitka ako zvedas karty zo stolu. Prave proto ludia kupuju podlozky abo to vsechno slo lahko zvedat, aby kostky a komponenty nelietali po stole a pekne to tlumilo.

18.9.2020 10:53:27

Proč ...
Určitě je na každém jestli chce mít nebo ne (stejně jako obalené karty, inserty a jiné vychytávky)

U mě jde hlavně o pohodlí :-) karty se lépe berou, karty na tom lépe drží (na černé to bude vypadat fajn) a nic se nepohne (což třeba u Tainted Grail na dřevě neobalené karty dělaly pekelně :-)

V galneterce jsem už byl si ošahat látky :-)

a právě nejvíce mi líbil ZIMNÍ SOFSHELL, případně SCUBA látka vypada taky fajn :-) proto se ptám kdo má s čím jakou zkušenost :-) případně co je ještě zajímavé

(NEOPREN, jsem také našel - přímo v Prostějově i velkosklad, ale cenově to nebylo daleko od těch počištěných podložek, což to už raději tu originál potištěnou, než něco kupovat a pak ještě po domácku stříhat nebo šít)


__________________________________________________________________________

Deskoherní koutek
https://www.facebook.com/deskohernikoutek/

18.9.2020 13:07:36

flauš
Používám leta. Nosil jsem ho do klubu tak dlouho, až jsme jich několik koupili i tam. Dá se sehnat silnější i tenčí. Tlumí hluk kostek nádherně - taky to mám kvůli tomu. Herní desky na tom krásně leží bez posunů a karty a žetony se z toho zvedají samy. Ideál. Rozměry v textilu na metráž - metr šířka x délka dle uvážení. Mnoho barev na výběr. Naprostá spokojenost.

18.9.2020 13:34:14

Rychleschnouci rucnik XL z Decathlonu
Nam se osvedcil jako herni "ubrus" rucnik z Decathlonu
Napr. https://www.decathlon.cz/rucnik-z-mikrovlakna-xl-id_8387957.html
A protoze to je fajn varianta tak uz jsem to videl u docela dost lidi v okruhu pratel.
Vyhody:
- rozmer 110x175cm - takze i na relativne velkem stole
- cena, vyber z vice barev, neni problem jich mit vic a stridat je - treba i tematicky podle typu hry - cerny vesmir, zelena je trava :-)
- kvalitni a prijemny material, okraj je "zakonceny", pritom tenky (veci se do toho "nebori")
- skladnost - vozim to sebou vsude a zabali se to do opravdu male prakticke rulicky (dokonce s gumickou)
- rychleschnouci (pere se to casto, rozhodne casteji nez bezny ubrus)
- nasakavy - uz mi to i nejakou hru zachranilo - rozlite pivo neudela louzi po celem stole, ale vsakuje se

K tomu proc:
- karty, zetony se z toho lepe berou nez z hladkeho stolu, stejne tak se clovek "nelepi" na stul (zejmena v lete), herni desky neklouzou...
- hra je na cistem, zejmena kdyz je clovek na nejake akci - casto se hraje na stejnych stolech, kde si nekdo predtim dal veceri, nebo jenom postavil sklenici s napojem a udelal kolecko

18.9.2020 13:34:59 | Upraveno autorem (porovnej)

Rychleschnouci rucnik XL
Díky za tip

Vypadá to hodně dobře a cenově pecka :-) být tak 180cm, ale těch 5 cm dyštak oželím :-)

__________________________________________________________________________
The Renegade

Deskoherní koutek
https://www.facebook.com/deskohernikoutek/

19.9.2020 00:02:19

robkin
Moc díky, nakonec pořízen a super sedí (na FB a deskozoně) již fotky s TaintedGrail
__________________________________________________________________________
The Renegade

Deskoherní koutek
https://www.facebook.com/deskohernikoutek/

22.9.2020 12:19:46

foto
Koukam, vypada to ... podle ocekavani pekne. Ja ten muj rucnik mam po tech letech spise svetle sedy nez cerny :-)

A rozmerove ti to nakonec na ten stul sedi presne, nebo alespon na te fotce zadny nezakryty okraj nevidim.


23.9.2020 10:07:04

robkin
Jojo sedlo to hodně dobře ....

jsem měl nějak zažito, že mám stůl 90*180 (což by právě kousek chyběl), ale je 80*160, takže tam je ještě malá rezerva. Tak to vyšlo lépe než jsem čekal.

Přidávám link pro ostatní
https://www.deskozona.cz/wp-content/uploads/bpfb/131_0-25857100-1600626796_grail-cele.jpg

Případně na FB Deskoherní koutku

__________________________________________________________________________
The Renegade

Deskoherní koutek
https://www.facebook.com/deskohernikoutek/

24.9.2020 11:35:30 | Upraveno autorem (porovnej)

Ahoj, existují někde i neoprény průhledné? Mám docela fajnový dekor na stole, který je škoda zakrývat. Jinak bych pořídil playmat se stylovým potiskem. 

Stůl 90 x 160 cm.

Díky za rady!

3.6.2021 08:41:24

Běžně se používá plexisklo nebo taková ta plastová folie/deska, co se používá třeba v odlehčených rámech na obrazy. Dá se to taky koupit ve výtvarných potřebách v roli. Využívá se to hlavně u papírových map u wargames, aby ty přehyby herního plánu nedělaly vlnky a žetonky nemusely balancovat někde na hraně a taky proti poškození, protože profíci hrajou s pinzetama :D

Průhlednej neoprén jsem nenašel, jenom silikon, ale je to takový mléčný, takže to úplně ztrácí smysl. Možná někdo pohledá líp.

3.6.2021 10:48:21

@shimpy 

Průhledný neoprén? ….. to jako vážně?…. co si měl z fyziky? :-))))

3.6.2021 15:34:36

Já koupil gumovou podložku na cvičení - taaková ta “vroubkovaná”. Nastříháš to na velikost jakou chceš, pokud dáš dva pásy vedle sebe, tak to drží a nehejbe se… když to zasviníš, tak to holt vezmeš do sprchy. A v neposlední řadě - parádně se na tom berou karty, házej kostky a je to i příjemně měký na opírání Mám “k tomu” dvoupatrovej stůl, kterej jsem si sám vyrobil - takže ve spodním patře mám plátno s hexama a čtvercema na wg a dnd, na tom plexi na hraní ASLka a celý nakonec zakrytý tou gumou. Odebírám a přidávám jak je potřeba. No a když nehraju, hra může zůstat rozehraná a vše zakreju horním patrem ze dvou dřevěných desek a mám z toho jídelní stůl.

Barev podložky je habaděj a cena dobrá…

27.8.2021 07:44:47

Neviete poradiť, ktorý z motívov na dostupných gamematoch by sa najlepšie hodil? Hráme z 90% eurohry preto hľadáme nejakú neutrálnu, resp. univerzálnu podložku, ktorá by sa eventuálne hodila pod rôzne hry. Zatiaľ zažujeme gamemat s motívom trávy alebo piesku (ponúka napr. Tlama). Viete poradiť?

27.8.2021 11:12:53

Vybíráme z Bazaru

Příšeří: Hrdinům vstup zakázán
Příšeří: Hrdinům vstup zakázán
Akt. cena: 1350 Kč
Končí za: 6 dnů

Offcanvas