Dotaz na 3D tiskárnu

Zdravím, najde se tu někdo kdo by posdílel a poradil tip na nějakou kvalitní 3D tiskárnu do 10 000,- (jestli se vůbec teda v této relaci dá něco rozumného pořídit, nemáme vůbec zkušenosti)

Bavíme se s kolegou v práci, že bychom do jedné šli napůl, on si chce tisknout nějaké blbinky do auta/na kolo, já zas sem tam nějaké udělátko do deskovek, protože mi sem tam něco chybí a třeba různé nabízené inserty či varianty mi úplně nevyhovují.. 

Samozřejmě počítáme s tím, že se budeme muset naučit i nějaké základní modelování atp..

Díky za tip :)

23.12.2022 22:26:30 | Upraveno autorem (porovnej)

Loni jsem řešil stejnou otázku.

Po přečtení a zkouknutí spousty recenzí jsem si nakonec v létě pořídil 

Prusa MINI+.

Koupi jsem si stavebnici, abych si při stavbě osvojil všechny součástky a pochopil všechny funkce.

Tiskárnu jsem po sestavení zapnul, nechal automaticky nakalibrovat a hned tisknul.

Po půl roce každotýdenního tisku jsem nezažil žádný problém, nebo chybu.

Cenovka i s dodatečným senzorem filamentu a saténovým plátem byla 12.438,-

Samotná tiskárna bez senzoru a druhého plátu stojí 10.990,-

S jinými tiskárnami zkušenosti nemám, ale dle recenzentů je to pro nováčky nejlepší volba, což mohu potvrdit.

24.12.2022 01:29:42 | Upraveno autorem (porovnej)

Ono to bohužel moc nejde kombinovat, každá 3D tiskárna je dobrá na něco jiného, pokud chceš mít 3D tiskárnu, která zvládne tisknout do deskovek kvalitní malé figurky a zároveň chce kolega tiskárnu, která zvládne tisknout velké součástky do auta tak to určitě není tiskárna do 10k. Pokud chceš jen dělat inserty tak to ber tu kterou psal @Bandy75 

Osobně mám Anycubic SLA tiskárnu, a nemůžu si ji vynachválit, na malé kvalitní figurky je perfektní, a cena je do 5000,- ; 1kg náplně v akcích i za 400,- (Ale spíš počítej za 600) Pokud bereš tu “eko” variantu.  A na jednu náplň dokážu vytisknout třeba 100 figurek.  Je to hodně muziky za málo peněz.

PS: Nikdy to nekupuj (3D věci) přes české weby, všechno je u nás dražší, je to katastrofa, kupuj vše přes cizinu. V českých eshopech to vyjde tak o 250% dráž (někdy i víc) a to se ještě držím při zemi. 

Třeba na Alze je nejstarší verze Anycubic tiskárny za 8000,- a náplně třeba za 1500,- za kilo… To je úplně neskutečné :D :D Prostě humus, na ebay máš stejnou tiskárnu za 600,- (novou) . Protože už chtějí ty novější verze. 

 

 

24.12.2022 09:27:17 | Upraveno autorem (porovnej)

@bounty Jak je to s kvalitou figurek z SLA tiskáren ? Už se detaily blíží těm lepším deskovkovým figurkám ? (např. od Mythic Games, Awaken Realms…) Někde jsem slyšel, že poslední řady Anycubic už tisknou hodně detailní figurky…

Dříve taky byl problém s vytvrzeným resinem - pokud ti figurka např. spadla na zem, tak se rozbila. Je to dnes lepší ? Zaregistroval jsem i nějaké reklamy na nějaký hodně plastický resin, kdy můžeš např. tenké kopí (které by se dříve ulomilo) docela pružně ohýbat. Máš s tím zkušenost ?

Jinak s 3D tiskem je pro mě blbý, že bych chtěl tisknout terény i figurky a na to bych musel mít 2 různé typy 3D tiskáren. FDM (např. Pruša) na terény (budovy) a SLA na figurky.

24.12.2022 11:59:02

Super, díky moc za Vaše typy, primárně bych rád aby zvládala tisk nějakých věcí typu držák na karty/žetonky. Možná terény či nějaké truhličky, dveře apod.

 

 

24.12.2022 13:48:54

@MikeDundee 

Co se týče detailů, tak si myslím, že lepší kvalitu jsem neviděl (mám však zkušenosti z okolí tj. dohromady 9 různých 3D tiskáren) , minimálně ne v takové cenové kategorii, samozřejmě vždy záleží jak to tiskneš (tj. pod jakým úhlem to tiskneš a jak rychle) 

Co se týče resinu tak souhlasím s tím co si psal, skutečně to není tak pevné, a opravdu malá figurka silný pád nemusí přežít, osobně jsem s tím problém neměl, figurky se mi nikdy při hraní nezničili, nelámali, ale je fakt, že většinou těsně po tisknutí když mi spadla tak se třeba kousek odlomil, obzvláště takové ty méně jak 1mm velké části.  

Řešení je to nechat dobře vytvrdit, ideálně pořídit tu UV lampu, nebo jak píšeš použít jiný resin, už jako laik vím, že i různé barvy resinu se chovají jinak a některý je lepší (silnější) než jiný. Existují speciální resiny, která se používají pro věci co chceš aby vydrželi i ten pád. Ale o tom elastickém slyším prvně.

Pro moje potřeby - wargaming / deskoherních figurek to bohatě stačí, na inserty a budovy bych používal spíš jinou tiskárnu (né kvůli kvalitě, ale zkrátka ta anycubic nemá tak velkou tiskovou plochu). Ale samozřejmě i to lze s touhle tisknout, jen prostě po kusech a tvrdost je lepší protože už jsou to větší věci. 

25.12.2022 11:45:43

PS : Budu citovat z jednoho článku protože je to pravdivé :

 

Vím, že už je pro mě pozdě. Strávím zbytek svého života s otisky prstů rozežranými od syrového resinu, nešťastný a sám v domě, kde mi společnost budou dělat jen zástupy bezduchých plastových figurek (které také téměř dozajista zapříčiní mou smrt, až skončím pohřbený pod krabicemi plnými nenabarvených modelů při vyndávání štětců ze skříně). 

Ale pokud mi něco dává alespoň ždibíček útěchy, je to vědomí, že můj příběh poslouží jako ponaučení pro mnohé, kteří by jinak bláhově následovali v mých šlépějích. Že můj život bude odstrašujícím příkladem pro ty, kterým jejich kamarád či rodinný příslušník – i kdyby v té nejlepší víře – jednoho dne navrhne: „Nechceš si zkusit něco vytisknout na 3D tiskárně?“ 

Pokud se tak stane, odmítněte. Utíkejte. A už nikdy s ním nepromluvte ani slovo.

A pro lásku boží, hlavně se nepouštějte do Warhammeru. 

25.12.2022 11:49:46

@bounty Díky za postřehy. Tady je odkaz na jeden takový elastický resin (ohýbají kopí figurky: https://www.youtube.com/watch?v=AwbA7jqU_UE    nebo tady s ní hází a snaží se rozlomit: https://www.youtube.com/watch?v=b6q_ftRct7w  89$ žádná láce, ale předpokládám, že se tímto udá nový standard resinu a časem díky konkurenci ceny klesnou…

No a to co jsi psal o 3D tisku je asi prorocké, ještě zvážím, jestli do tohoto počinu opravdu jít ;-)

25.12.2022 18:22:38 | Upraveno autorem (porovnej)

@Zaily S ohledem na zadani toho co pises, tak idealni bude ten Prusa Mini, ktery jiz zminoval @Bandy75 Uzivatelsky privetiva tiskarna, jenz se asi nejvice blizi predstave o tom ze stahnu model a tisknu, tj. idealne pro zacatecniky a lidi, co si ji chteji pouzivat jen jako pracovni nastroj a ne si s ni furt hrat a neco ladit. Do jiste miry nevyhodou muze byt mensi tiskova plocha, zejmena v pripade Tebou zminovanych terenu a insertu. Tam se uz model ne vzdycky musi na tu tiskovou podlozku vlezt. Pokud by to byl problem, tak je potreba se podivat po nejake tiskarne s vetsi tiskovou podlozkou, coz ovsem znamena koupit bud:
a) klasickyho prusu MK3S+ - uz to neni do 10k
b) nejaky jiny vyrobce - uz to hrozi tim, ze to nebude tak uzivatelsky privetive

SLA tiskarny nabizeji v dnesni dobe spoustu moznosti s kvalitou tisku detailu s klasickou FDM naprosto nesrovnatelnou. Do 10k je jiste z ceho vybirat a nabidka resinu je opravdu siroka, tj. vlastnosti materialu si clovek do znacne miry muze poladit jak potrebuje. Aneb figurky opravdu nemusi byt krehke, jen je potreba pak pocitat s tim, ze pak holt nebude kilovka resinu stat 400, ale spis tak 1000 a se zahranici ji bude nutne objednat ne proto, ze je tam levnejsi, ale hlavne proto, ze u nas nebude s nejvetsi pravdepodobnosti vubec dostupna. Kazdopadne to SLA je fakt spis na figurky a jine speciality. S odpovidajici tiskanou jdou tisknout i relativne velke veci, ale uprime receno na takove ty drzaky, krabicky, atd. je ta struna proste snazsi/lepsi/levnejsi.

27.12.2022 11:34:52

Za mňa Creality Ender V2 Neo. Oficiálne sa predáva za cca 330€, ale ak si počkáš na akciu na GeekBuying tak ju dostaneš aj za 220€. 

Ja som mal strop badgetu práve tých 300, preto som o Prusa ani neuvažoval. Endra som sa bál práve kvôli povestnému školeniu - nastavovačky, upgrady atd… chcel som kúpiť čo najlacnejšiu tlačiareň kde si naštudujem minimum a tlačím bez väčšej námahy. Toto presne som dostal. Po zhliadnutí videa od Just Vlad na YT som mal tlačiareň i model nastavený pre tlač a hneď na prvú paráda (model lodičky z čierneho PLA od Creality). Samozrejme budeš musieť investovať čas do študovania a testovania nastavení modelu v slicery (ja používam Cura slicer od Ultimaker), ale tomu sa nevyhneš pri žiadnej tlačiarni zrejme. 

Dnes by som už kvôli vyššej variabilite možno uvažoval nad Artillery Sidewinder X2, práve kvôli direct extruderu (možnosť tlače TPU - flexibilný materiál), dual z (presnejšia tlač), väčšia plocha tlače a dotikový display. 

Prusa má povesť kvality a zároveň podporuješ domáceho výrobcu, ale hovorím z vlastnej skúsenosti. Ako vstup do 3d tlače si myslím je Neo fakt super.

6.3.2023 20:33:43

@bounty mohu ještě poprosit o představu kolik stojí provoz mimo tisk (chemikálie, údržba, čištění)? Mám FDM a uvažuji koupit k tomu SLA na ty minis atd. 

Vyplatí se provoz tiskárny i když budu tisknout pár minis měsíčně (znehodnocení materiálu po nějaké době etc.)?

Díky za názor. Nikde jsem tento thread nenašel…

18.4.2023 11:34:36

@Bongo_cz To je dost těžko odhadnutelné, záleží na tom co tiskneš, jak velké věci a kolik :) 

Já tisknu nárazově, tj. třeba tři měsíce nic, pak třeba 80 figurek do 4cm výšky. Jindy nějaká “monstra” s výškou až 10cm. (převážně více malých věcí naráz) 

Resin má nějakou trvanlivost (myslím, že je tam na flašce uvedený 1 rok), nikdy jsem se nesetkal s tím ,že by se nějak zkazil :D vždy jsem ho spotřeboval. 

Co se týče mých výdajů, tak tiskárna Anycubic mě vyšla na 4000,- 

Ročně kupuju 10kg náplní - což je (koukám na fakturu) 6000,-  

Na jednu náplň jsem schopný toho vytisknout docela dost (záleží na velikosti), smutný fakt je, že třeba ⅓ resinu v daném tisku padne na podpěry a základnu.

Nikdy jsem neměl FDM tiskárnu, takže nedokážu porovnat, ale toto jsou mé poznámky k provozu SLA tiskárny.

  • Děláš s chemikálií - takže rukavice a pokud se máš rád tak i roušku je dobrý mít. 
  • Nepořádek - Když nečekáš až ti po vytisknutí výtisk "odkape" od zbytkového resinu, tak se připrav na dost upatlaných ubrousků a smradu spojeného s čištěním daného modelu. (Protože se to zase čistí lihem nebo Isopropanolem - což je opět velmi příjemná látka pro tvé tělo = rouška!)
  • Volba Resinu - pokud tiskneš opravdu křehké věci je nutné zkusit tvrdší druh resinu - jinak se dost může stát, že se prostě ta 1mm ručička ulomí při spadnutí nebo sebesilnějšímu tlaku.
  • Křehkost před vytvrdnutím - Je dobré mít nějaký postup jak daný model vytvrdit po vytisknutí, já třeba po výtisku model očistím a nechám ho vytvrdit na přímém slunci, ale doporučuju nějaké UV lampy. Do doby než se model vytvrdí tak je náchylný na rozbití, proto je nutné s ním patřičně zacházet.
  • Zaběhnutí do provozu - To počítám je stejné jako s FDM, než přijdeš na to jak to rozjet, tak se může stát, že prvních několik (až desítek) výtisků se nepovede. Je nutné nastavit tiskárnu, nastavit dle resinu tiskový soubor a následně také umět dávat dobře podpěry. Má zkušenost začátečníka byla, že první 1kg resinu padlo jen na tohle a měl jsem z toho 5 figurek. 
  • Druh resinu - Je dobré zkusit více resinů a zjistit, který ti nejvíc vyhovuje, já osobně preferuju bílý nebo šedivý (nebo černý). Mám špatnou zkušenost s průhledným či zeleno-průhledným (translucent) - vždy se s ním něco pokazilo. 
  • Teplota - pokud máš tiskárnu v né úplně stabilně vytápěné místnosti tak i je to na výtisku znát, jestli je venku 30 stupňů nebo -5. 

 

18.4.2023 13:33:37

Mam jak FDM tak SLA a v podstate je to jak rika @bounty . Hlavni rozdil je v te chemii okolo, v tom je ta FDM mnohem prijemnejsi. Tady furt neco nekam prelevas, filtrujes, cistis, atd. a vsechny ty latky jsou v podstate svinstvo. FDM struna je oproti tomu naprosto zlata - muzes s ni delat co chces, nehrozi ze se Ti rozlije, nic ni neuspinis, atd. Maximalne Ti casem navlhne.
Navic spousta resinu pri tisku smrdi a ty vypary taky nejsou nic moc, tj. zcela idealni je mit odsavani a nebo tu tiskarnu umistenou nekde, kde se dlouhodobe nevyskytujes Ty. Coz jde ovsem casto proti pozadavku na vytapeny prostor (20-25 stupnu pro vetsinu resinu ideal).
Nektere z vyse uvedenych problemu jde asi do nejake miry eliminovat pouzitim water washable resinu (na cisteni se misto IPA pouziva klasicka voda), ale vse to taky neresi. Osobne s nima nemam zadnou zkusenost, smes resinu co mi prijde na figurky co se odolnosti tyce nejvhodnejsi (zrovna v tomhle se s Bountym neshodnu, podle me je vhodnejsi spise nez tvrdy resin mit nejaky pruzny) water washable neni.

19.4.2023 20:45:31

Pokud si pořídíš FDM, která zvládá vrstvy 0,05mm, tak je to uplně v pohodě jen je s tím víc práce - vychytat nastavení tisku případně vyměnit trysku za menší apod.

Ale ty vrstvy jsou tak tenké, že nejsou prakticky vidět a po přestříknutí libovolnou barvou se ztratí úplně.

Výhoda FDM je jak v netoxicitě materiálu (v podstatě PLA se dá kompostovat) kdy jich máš velký výběr (už jen PLA je spousta druhů), tak univerzálnosti a vetšinou i většímu tiskovému prostoru.

Ono tisknout nějaké velké věci, nesložité věci (jako inserty, vykrajovátka, šablony, kostky atd.) na SLA se sakra nevyplatí a je to zbytečné, navíc resin je dost křehký.

Nevýhoda je hlavně v rychlosti tisku a hluku.

25.4.2023 04:12:45

Já mám Anycubic 4Max PRO a jsem s ní naprosto spokojen, a je i dost tichá, dva metry od toho spím a pohoda.

Pořizovací cena byla necelých 14000,-

Takže za mě, když FDM, tak se vyplatí si připlatit a nebrat to nejlevnější což se dá okolo 5K už sehnat

25.4.2023 04:16:07

Vybíráme z Bazaru

Smart game - Štěňata
Akt. cena: 150 Kč
Končí za: 6 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas