Domácí Tisk samolepek/karet/vysoká gramáž

Zdravím, 

chtěl bych se poptat na zkušenosti lidí s domácím tiskem na samolepky/karty/papír s vysokou gramáží. Občas využívám copycenter pro tisk samolepek nebo karet kvůli různým erratům, překladu, custom expanzím, apod. Říkal jsem si, jestli by se nevyplatilo si pořídit nějakou kvalitnější tiskárnu a tisknout si to sám.

Pro lidi co tohle doma provádějí, máte nějaké tipy na modely tiskáren, ideálně laserových či LED? A pak ještě důležitější otázka - stojí to za to? Láká mě to hlavně protože by to mně a kamarádům umožnilo rychlé prototypování v malém množství, což je s copycentry celkem otrava, ale pokud by šlo docílit jen hodně sub-par výsledku, který by byl ještě drahý, tak to asi nedává smysl.

Díky moc!

31.10.2022 10:55:30

Jaká je představa gramáže? 

1.2.2023 15:19:50

Já na prototypy karet používám postupy dva. Liší se, jestli chci fakt jen prototyp dočasný, nebo stálejší.

Dočasný:
Tisk na obyčejný papír 80g/m. Rozstříhat samostatně předky i zadky. Vložit do obalů s tím, že jsem prostředky vyztužil kartónovou čtvrtkou cca 180 až 220gr/m.

Stálejší:
Tisknu na samolepící papír, také cca 80gr/m.
Jednostranně zalaminuju, tzn. že dám k sobě dva tyhle samolepící papíry rubama, vložím do laminovací kapsy a zalaminuju. Po ostřižení (viz. dále) mám tedy dva papíry jednostranně zalaminované.

Ostříhnu jen velký rámeček kolem všech karet, většinou sázím do matice 3x3 (63,5x88mm karta na výšku) nebo  5x3 (41x63mm karta na ležato). Pak to nalepím na čtvrtku, aby lícovaly dvě hrany (nebo to napřed nalepím a pak říznu včetně té čtvrtky, ale jen dvě strany do pravého úhlu).
Pokud chci i zadky, tak teď je vhodná chvíle, kdy nalepím pomocí lícování stran zadky. Ty málokdy laminuju, většinou laminuju jenom předky karet. Pokud nechci zadky karet, o to snazší to je.

Rozřežu podle tenkých linek na předcích, zadky jsou trefené díky lícování před chvílí a také díky tomu, že se snažím řešit okraje zadků buď tím, že motiv na zadcích nejde až do kraje a tudíž má kolem sebe bílý rámeček (nebo do vytracena) a nebo mám zadky nějaké klikyháky, kde se těžko pozná, jestli jsem se o milimetr při slícování seknul, nebo neseknul.

 

Acer1968
RunArch je moje děcko.
A ještě pár dalších.

3.3.2023 16:15:13

Vybíráme z Bazaru

Bluff (Perudo, Liar's dice)
Bluff (Perudo, Liar's dice)
Akt. cena: 400 Kč
Končí za: 6 dnů

Offcanvas