DIY Dicetower [in progress]

Zima je nějaká dlouhá a tak jsem se konečně rozhoupal a pustil se do výroby vlastní věžičky na kostky.
Inspiraci jsem hodně sbíral různě po netu - google, bgg...
Základní rozměry jsem vzal z plánku zde: https://sites.google.com/site/niverian/Home/the-collapsible-dice-tower s tím, že jsem si je trochu upravil na celá čísla v cm, aby se mi to dobře vyrábělo. Prakticky jsem ale použil jenom výšku, šířku, hloubku a délku a sklon "skluzů". Ostatní si dělám podle sebe.
Použitý materiál:
- tvrdý karton (1 mm šířka)
- lepidlo Herkules
- tempery
- špejle
- lak na nehty
- pěnová podložka
- špalíčky 4x4 mm (prodávají v Bauhausu po 2 metrových prutech)
- lihové mořidlo

Věž bude mít dva pláště. Nechci, aby byly vidět skluzy a další prořezy. Takže z venku bude plášť, který bude všechny schovávat a navíc na něm bude struktura kamenů/cihel - černý podklad a přes to nelepené šedé kartonové desky. Zároveň to zpevní celou konstrukci.
Hlavní rozdíll od ostatních "dicetowerů" je v mechanismu. Kostky se nejprve položí nahoru, poté se odsune vrchní deska, čímž se kostky propadnou a zároveň se vysune brána.

Hlavní díly jsou vystříhané, nebo vyřezané z kartonu a části, které budou viditelné natřené černou temperou. Skluzy jsou polepené pěnovou podložkou, aby kostky tolik nerachotily. Složené kartonové díly drží samy od sebe.
Špalíčky jsem nařezal odlamovacím nožem, udělal "zářezy", ale do sebe zapadly jako skládačka a namořil. Do kartonové věže jsou vložené jako trámky hlavně kvůli designu. Ale ve finále to zpěvní celou konstrukci, aby se nekroutila.
Další špalíčky jsou natřené černou temperou a jsou použité jako vnitřní boční rámy okýnek. Na špalíčky bude zároveň přilepený vnější plášť.
Špejle jsem natřel stříbrným lakem na nehty. Brána je slepená, ze špejlí podélně rozříznutých, herkulesem. Natřená lakem na nehty. Na vnitřní stranu vnějšího pláště jsem přilepil špejle - "mříže" - herkulesem. Jednak kvůli vzhledu, jednak kvůli tomu, aby kostky nevypadávaly oknem.

Fotky zde: http://dicetower.rajce.idnes.cz/Dicetower_1/
Videa zde: https://uloz.to/m/vodomil/dicetower-1 (omlouvám se za vylomené krky, nešlo mi to otočit :) )

instagram -> #projectdicetower

Případné dotazy rád zodpovím :)
23.3.2017 17:24:56 | Upraveno autorem (porovnej)

zvuk kostek
Není škoda tím podlepováním tlumit případně odstranit zvuk kostek? Příjde mi, že když hodíš kostkama tak ten zvuk chceš slyšet. Je to takové neosobní. Možná si zkus několikrát hodit kostkama na posteli a pak na pevné desce. To aspoň vidíš, že se kostky kutálí takže nějakej život tam je, ale když ti potichu vypadnou z brány tak je to úplně bez života.

Možná jen můj pocit, ale každej má svůj vkus.

31.3.2017 00:05:49

Zvuk
My mame dice tower, pritel ho vyrabel z kartonu, musim rict, ze ten zvuk je otresny, je to jako by vam ty kostky pokazde padaly na hlavu, proste to dela hroznej hluk. Takze si myslim, ze aby to znelo podobne, jako kdyz to hazite na stole, ktery je v nasem pripade z mekciho dreva, tak se to musi nejak upravit. Nejsem zrovna kutil a muj navrh vyrobit to z materialu, ze ktereho je ten stul, se setkal s pobavenym pohledem, takze nevim, jak by se to mohlo ztlumit, ale ne uplne odstranit, aby to porad znelo autenticky, a pritom nevazilo tunu :) asi to chce pohrat si s ruznymi typy podlozek.

31.3.2017 07:07:11

S tím souhlasím, zvuk padajících kostek je podle mě na té věži nejlepší:) Ale určitě záleží na materiálu, asi jsem měl při výrobě té své štěstí, že se mi ten zvuk z toho nějakého pseudodřeva líbí. Papundekl by byl o ničem, zvuk k tomu patří.

31.3.2017 11:35:46

zvuk kostek
Tak něco jiného je asi zvuk o dřeva a něco jiného o tvrdou čtvrtku. Moc to rachotilo a nebylo to příjemné, něco jako píše Anyanka. Použil jsem podložku z měkké pružné pěny - něco mezi gumou a molitanem, našel jsem to v práci, nevím přesně co to je :D
Každopádně když kostky padají, není to úplně potichu. Kosky do sebe narážejí a rachtají a taky "cinkají" o dřevěné "trámky", takže je to spíš taková zvonkohra :)
Nehledě na to, že kostky se potom vysypou na "nádvoří", které bude z kartonu (už bez "tlumiče") a celé to bude položené na stole. Nebudou se vysypávat na deku ;D

2.4.2017 14:34:56 | Upraveno autorem (porovnej)

Další postup
Na rajče jsem přidal pár nových fotek; na ulož.to 2 nová videa.
Jedno video je, jak se kostky sypou na podlahu, můžete tam slyšet zvuk... ;)

Progress report:
Dokonči jsem "střechu". Povrch je čtvrtka nabarvená hnědou temperou, rozstříhaná na proužky a přilepená na čtvrtku. Tahy štětcem vytvořili efekt struktury dřeva.
Vyladil a zafixoval jsem zvedací mechanismus.
Slepil jsem k sobě trámky.
Doladil jsem vnější plášť.

Co mě čeká:
Přilepit vnější plášť.
Nabarvit a nalepit obložení vnějšího pláště do designu šedých kamenů.
Ochozy a patka věže.
Nádvoří, kam budou kostky dopadat.

21.4.2017 11:57:02

Ta střecha je úplně na houby ...
... na první efekt je to sice pěkné, jak se vytažením střechy zvedne mříž, ale pro hru je to strašně nepraktické a při hře to bude otravné. Nejlepší je díra, kam se to jen hodí a nemusí se nic zbytečně obsluhovat. Mám dvě dice tower rozumné velikosti s hladkými stěnami a s miskami pro dopad kostek. Misky jsou odnímatelné, všechno jde jednoduše přepravit a vše je vyloženo silným filcem, takže hluk žádný. Žádné zbytečné ozdoby, hlavně jsem se soustředil na funkčnost, skladovatelnost a odhlučnění. Na venek vypadají pěkně, nastříkané tmavě modrou barvou a k tomu ladí světle zelený filc v miskách a viditelný v horním otvoru.

21.4.2017 15:06:04

střecha
Věžičku jsem stavěl hlavně pro WoW TBG. A proto mi přišlo dobré mít přehled o tom, kolik kostek bude padat a to dřív, než padne výsledek. Ze zkušenosti vím, že dřív než s nima hodím si je ještě Xkrát překontroluju v ruce, jestli mám správný počet. Proto mi tahle možnost přišla dobrá - budu postupně dávat kostky na střechu a potom je najednou všechny "hodím".

Ale samozřejmě je taky možnost nechat pořád střechu otevřenou a kostky házet rovnou do díry.

A na efekt je to prostě boží, to musíš uznat sám :D

24.4.2017 10:26:46 | Upraveno autorem (porovnej)

vodomil
Hlavní je přece, že se to líbí tobě.

24.4.2017 12:33:40

můj kousek
Čau :) tak jsem si taky pokutil svoji. Zkoušel jsem to lepit pistolí na plasty, tak nejsem zrovna spokojený se spoji (nejsou vzhledné) ale svoji práci odvede :)

http://imgWorld.cz/Ys3dZfLEMI.jpg
http://imgworld.cz/RfVW3AhK4M.jpg

28.6.2017 08:19:52

ad můj kousek
No potěš koště. Funkčně asi OK, ale musí to být teda rachot s tímhle hrát. To aby měli hráči protihluková sluchátka. S osobních zkušeností je opravdu nejlepší mít všechny vnitřní dopadové plochy potaženy aspoň 2mm filcem - pak je to paráda.

Ještě bych řekl, že máš tu dolní plochu moc malou a s nízkým okrajem. Nevyskakují ti kostky ven?

28.6.2017 08:38:22 | Upraveno autorem (porovnej)

kren
Divil by jsi se ale hluk to nedělá, ba naopak zvuk je velice příjemný. Někteří spoluhráči by si s ní hráli i po dohraní :)
Kostka nám vypadne cca jednou za večer, tak to není tak hrozné.

11.7.2017 09:16:59

Vybíráme z Bazaru

Zaklínač Starý Svět - LEGENDÁRNÍ LOV
Zaklínač Starý Svět - LEGENDÁRNÍ LOV
Akt. cena: 810 Kč
Končí za: 2 dny

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas