Barvy: Miniature Paint VS. Citadel Colour Contrast

Dobry den,

chci se pustit do sveho prvniho barveni.

Koukal jsem video a typek doporucuje barvy Citadel Colour Contrast.
https://www.zatrolene-hry.cz/clanek/jak-barvit-modely-do-deskovek-6128/

Mám ted moznost koupit bazarove (levneji) barvy Miniature Paint.

Chci se zeptat - jsou srovnatelne? maji podobne vlastnosti? nebo ty Citadel (s efektem wash) maji opravdu viditelne efektnejsi stinovani detailů a vyplati se tedy zainvestovat prave do nich?

(Budu barvit figurky do descenta - figurky hrdinu jsou velmi male - nechci se pitvat s detaily, ale presto chci, aby to vypadalo dobre)
4.6.2020 14:54:00

Sežeň si lepší návod
Při vší úctě, ten návod není úplně užitečný. Jak tam někdo píše v komentáři, dalo by se to shrnout: naneste barvu na figurku :-D Doporučuju najít nějaký obsáhlejší návod o barvení obecně.

Normálně se to dělá tak, že na figurku naneseš obyčejné základové barvy. Tím udáš barevný tón. Pak to přeliješ tzv. "wash" barvu, což je nejčastěji silně zředěná černá/hnědá, která zateče do mezer a tím dodá efekt "stínování". Pak vezmeš trochu světlější odstíny základové barvy a zvýrazníš vystouplé detaily, podle toho co chceš aby přitahovalo pozornost. (Možností jak si s tím vyhrát je samozřejmě víc, ale tohle je takový základ)

Řada Citadel Color Constrast se snaží nacpat všechny tři kroky do jednoho s použitím jedné barvy, která je řidší než obyčejné barvy, ale ne tak řídká jako wash. Pro základní a rychlé barvení je to fajn, ale pokud budeš chtít dělat věci jako ručně kreslit vzory apod., tak na to se to vůbec nehodí.

Kdyby sis chtěl koupit Army Painter barvy (tuším že to jsou ty "miniature paints" o kterých mluvíš, ale ještě kromě Citadel a AP se u nás dá sehnat Vallejo a P3), tak se jedná o obyčejné základové barvy a k nim je vhodné si dokoupit nějaký wash, třeba:
https://www.svet-deskovych-her.cz/produkty/6412/warpaints-qs-dark-tone-ink

Další věc je, že základní Citadel barvy jsou výrazně dražší než všechny tři výše zmíněné značky (70Kč/18ml vs 90Kč/12ml, a speciální efekty jsouy ještě dražší, třeba ty contrasty jsou 150Kč/18ml, a to je ta barva rozředěná) a jako jediné mají ne zcela praktickou lahvičku s odklápěcím víčkem, kdežto všechny ostatní barvy mají kapátkové lahvičky s kterými je míchání barev a používání palety mnohem lepší. Někomu to nemusí vadit, někomu to vadí hodně. YMMV.

Tedy na otázku "vyplatí se" jsou tady dvě odpovědi:

1)jsi začátečník a řešíš víc stres/čas než peníze:
klidně si kup ty Contrasty
2)máš ambice naučit se malovat dobře a/nebo peníze jsou důležité:
kašli na Citadel* a kup si třeba Vallejo/Army painter barvy a wash.

*neplatí doslovně: časem zjistíš že různé firmy dělají různé barvy lépe nebo hůř. Takže přestože Citadelky nemám rád kvůli lahvi a ceně, jejich kovové (Leadbelcher ocelová, Retributor Armor zlatá) nebo speciální (Blood for the Blood God na krev) používám.

4.6.2020 15:19:17 | Upraveno autorem (porovnej)

Contrast vs. Classic method
Naprosto souhlasím s předchozím příspěvkem - chce to lepší návod. Doporučuju třeba

Miniature Painting 101
https://www.youtube.com/watch?v=yr0dufkF0J0&list=PLB0292071C3B38CAC

Hobby Cheating
https://www.youtube.com/user/PhatWOP001/playlists

Potom už pro konkrétní věci, jak namalovat to či ono jsou super Warhammer TV, ofiko stránky CitadelColour nebo umělci jako Duncan Rhodes, Juan Hidalgo, Mniac nebo ten švéd z Age of Squidmar.

Ohledně Citadel Contrast - rozhodně neplatí to, že ušetří čas, tedy pokud chceš, aby to bylo opravdu hezké. Je to prostě úplně jiný přístup k barvení, má to své plusy i minusy. Moc nemá smysl koukat na videa typu Contrast vs. Classic, protože většinou každý upřednostní to co, vyhovuje víc jemu. Já maluji chvilku, Contrasty používám a dost mi to vyhovuje, ale samotné nestačí, určitě je potřeba to doplnit několika klasickými barvami aspoň na dry-brush. Např. na sci-fi, warhammer 40k, roboty atd. (všeobecně neorganické věci, větší rovné plochy) se zase tolik nehodí, za to na fantasy se všemi plášti, koženými doplňky, šněrováním... mi to přijde super.

Kdybys chtěl malovat jen úplný základ, nejjednodušeji, co to jde, tak buď základovka a namalovat Contrasty nebo základovka + další vrstvy různých barev a wash. Ale sám stejně za chvíli uvidíš, že jen takhle ti to stačit nebude a budeš se chtít naučit další techniky.

Počítej s tím, že prvotní investice bude min. 2000Kč (potřebuješ základovku, aspoň základní barvy a pak věci na materiály - dřevo, kůže, kov...). Pravda, že Citadelky jsou dražší, ale jsou tam zase parádní věci, který nikdo jiný nemá.

Ale HLAVNĚ nejdřív doporučuju věnovat v rozmezí 1-2 týdnů několik hodin na prozkoumání videí, o čem to malování vlastně je, které metody by ti mohly vyhovovat víc a jak co vypadá a podle toho si napsat seznam, co budeš potřebovat za barvy a nakoupit.

Některé věci a kvalitní odkazy jsou i v druhém vlákně:
https://www.zatrolene-hry.cz/diskuse/koutek-kutilu-5/jak-barvit-figurky-2539/?pg=2

4.6.2020 16:10:03 | Upraveno autorem (porovnej)

...
Pokud narážíš na MP barvy v bazaru ode mne, tak se nejedná o kontrast barvy, ale běžné akrylovky na malování. Oproti barvám citadel nebo valejjo jsou řidší a je možno je použít přímo z lahvičky. Nicméně jedná se o barvy typu základ/ wash/ highlight jak tu kluci píšou.

4.6.2020 17:35:42

Contrast a klasika

Samozřejmě ti Citadel Contrast ušetří čas a to z jednoduchého důvodu, nemusíš po nabarvení používat wash. Každopádně doporučuji používat kombinaci kontrastů a klasických barev, protože stříbrnou nebo zlatou s kontrastem opravdu neuděláš. Při barvení kontrasty ale musíš být opatrný. Pokud přetáhneš, tak ti další světlejší barva tu původní nepřekryje. Není to tedy o "namatlání" barev, ale o trpělivosti. Pro kontrasty je nejlepší základovkou Citadel Colour "Wraith Bone", který je dělaný speciálně pro tyto barvy. Někdy se stává, že při barvení na tuto základovku působí povrch jakoby hydrofobně, ale stačí několikrát přetřít a barva se většinou sama chytne. O tomto problému tady taky bylo vlákno. Co se týká klasických barev, tak používám prakticky všechny značky, tedy Citadel, Army Painter a v poslední době i Vallejo. Kvalita je přibližně srovnatelná, ale zase je to o osobních preferencích. Já teď barvil Aliens vs. Predator a na alieny mi stačil pouze kontrast "Basilicanum Grey", po zaschnutí vypadají perfektně. U predátorů už jsem si musel vyhrát s kombinací kontrastů a klasických barev. Rozhodně doporučuji i kvalitní štětce, já používám po mnoha pokusech pouze Winsor&Newton. Ty jsou podle mne nejlepší, ovšem zase si za ně pořádně zaplatíš. No a na závěr přestříkat nejlépe ochranným lakem Army Painter "Anti-Shine", ten se mi osvědčil nejlépe.

4.6.2020 21:37:48

.
děkuju za rady

5.6.2020 07:39:36

Vybíráme z Bazaru

Brass: Birmingham
Brass: Birmingham
Akt. cena: 31 €
Končí za: 2 dny

Offcanvas