Barvení figurek - DO JEDNÉ BARVY

Potřeboval bych poradit s barvením figurek dle popisu níže:

War of the ring – u této hry jsou dvě armády - jedna z modrého plastu, druhá z červeného viz foto v odkazu
https://i.ytimg.com/vi/sx15eTtzCTw/maxresdefault.jpg
Nicméně každá z těchto armád se dělí ještě na několik národů, které je třeba v průběhu hry rozlišovat. Proto bych chtěl pro přehlednost hry tyto národy JEDNOBAREVNĚ ODLIŠIT. Potřebuji tedy nabarvit cca 6-8 národů úplně jinou barvou. Každý národ se skládá průměrně z 20 figurek (+/- 10).

Všechna videa a diskuze, co jsem našel se zabývají barvením figurek do detailů a proto nejsou pro toto vhodné. Jsem sice manuálně šikovný, ale s barvením figurek nemám zkušenosti. Proto potřebuji od zkušenějších navrhnout vhodné řešení či varianty, jak by něco takového řešili oni, aby to bylo kvalitní, relativně rychlé a přitom levné (barvy nemám, vše budu muset koupit). Díky za radu.
17.9.2019 10:35:12 | Upraveno autorem (porovnej)

lamkal

A co prostě jednu barvu ve víc odstínech? Základ a pak shade..

17.9.2019 10:41:10

Odstíny
Nejsem si jist, že by odstín jedné barvy byl dostatečně rozlišující, obzvlášť při horším osvětlení, jednu barvu bych vyděl max. na dva odstíny. Je to epická hra a srdcovka, takže bych chtěl asi i jednotlivé národy rozdělit dle charakteristiky, např. Jižané - skoro černá či tm. hnědou, Rohané - zelenou, apod.

17.9.2019 10:50:01 | Upraveno autorem (porovnej)

jedno barevny
Zdar,
tahle jedno barevná technika se dokonce nějak jmenuje, ale nepamatuju se jak. Nicmeně snad ti pomůže tenhle týpek, vypadá to docela k světu.
https://www.youtube.com/watch?v=KoJgUdyO4vM

17.9.2019 11:41:43 | Upraveno autorem (porovnej)

Barvy na WOTR
Já sem to řešil tak, že jsem okroužkoval barvy národů dle mapy na jejich podstavce. Tedy trpaslíci mají světle modrý kroužek kolem jejich podstavce, rohan to má zelené, haradský to maj oranžový, atd.
Ty by ses defakto mohl držet stejného schématu na jejich celou barvu.
Mordor barvit nemusíš, trpaslíky barvit nemusíš, rohan do zelené, elfy do tmavě zelené (nebo opačně?).

Tak bude mít každá strana rozdělené barevné téma na modro-zelenou proti červeno-žluté.
A takovýám figurkám mmj velice prospěje trocha Shade/Wash a barvy krásně vyniknou.

17.9.2019 11:48:23

odstíny
No paleta od GW má hodně odstínů na první pohled rozlišujících. Otázka je jak to potom shade zmírní. S kombinací značení na podstavci jak uvedl Khalashnikovf by to mohlo byt ok. Taky jsem nedávno koupil WOTRa tak v budoucnu budu něco podobného taky řešit :)

17.9.2019 11:52:01 | Upraveno autorem (porovnej)

Jak
Měl jsem první edici wotra, kde jsem si figurky nabarvil. Osvědčilo se mi, nabarvit je celé a podstavce pouze u kapitánů jednotlivých národů.
https://www.imgup.cz/images/2019/09/17/44295.jpg
Je to tak 10 let, co jsem to dělal, tehdy jsem prostě jen figurku bez základovky napatlal jednotlivými barvami.

Vide v odkazu mi asi pomůže. Šlo mi ale o to doporučit jak by to řešil někdo jiný. Berte že jsem laik a požadované informace jsem prostě bohužel nedohledal.

Např. mám použít základovku a pak napatlat barvou, nebo můžu barvit barvami přímo. Pokud použít základovku, pak originál nebo stačí autolak. Nebo vše radši stříknout různými odstíny autolaku. Má smysl používat na toto ještě wash, když nejsou detaily figurek moc kvalitní. Když koupím pár základních barev pak radši míchat? Přeci jen figurek každého národa je dost, abych odhadl množství a namíchal pak správný odstín. Nebo se na to vykašlat a někomu to zadat ať to nabarví, protože nákladbudou tak vysoké, že to bude lepší.

Možná bych do budoucna chtěl i upravit Twilight Imperium, kde chci jen prohloubit kontury jednotlivých lodí. Musím je všechny znovu stříknout základovkou a barvit nebo jen stačí napatlat miniatury, které jsou v jednotlivých barvách plastu a bude to mít prohlubující efekt.

17.9.2019 12:20:33 | Upraveno autorem (porovnej)

Stříkání barvou ve spreji
Pokud to nechceš malovat, což i kdybys měl barvy byl vzhledem k množství figurek slušný opruz, tak být tebou těch 4-6 národů přestříkám základovou barvou a nemusíš se s ničím matlat a mordovat.
Budeš to mít jednoduše a rychle nabarvené, barvu si zvolíš-objednáš, jakou budeš chtít. Tuplem, pokud nic nemáš a stejně bys kupoval pouze na tuhle jednorázovou záležitost. Tady koupíš pixly, nemusíš brát jednotlivé barvy a štětečky a kde co dalšího..
Výsledek stejný, vyjde tě to levněji a nebetyčně rychleji.

Barvy se prodávají ve sprejích, jsou od výrobců klasických plastikových modelů - Humbrol, Revell, Tamyia. Používají se na větší plochy u modelů letadel, lodí, tanků..
Mají různé barevné odstíny, naprosto není důvod se toho bát, na rozdíl od většiny lidí, co jedou citadel/vallejo vodou ředitelné barvičky, já jedu tento typ barev a ani jedné figurce se nikdy nic nestalo - poškození atd.
Chce to jen nacvičit si gryf, abys nenanášel barvu v moc velké vrstvě (aby zůstaly vidět detaily) a k tomu ideálně venkovní bezvětrný prostor. Já si miniaturky stříkám za barákem v bezvětří, kdy je postavím na kraj krabice od bot, přece jen ta barva létá i okolo.

Cena cca 140-160 Kč za plechovku barvy ve spreji, kde ti toho hromada zbude.

Např:
http://www.pkmodelar.cz/plastikove-modely-barvy-humbrol-spreje
https://www.mpmshop.cz/spreje?page=1#products
atd atd.

Případné dokončení např. shady pak není problém, nijak ta kombinace dle mých zkušeností nevadí, opět, dělám běžně.

17.9.2019 12:30:56 | Upraveno autorem (porovnej)

lamkal
Já bych teda využil značky které se přímo specializují na figurky
Značky jako Games Workshop - Citadel, Army Painter, Vallejo, atd.. se na to specializují..

Figurky se malují stylem že se nanese základový sprej (nejčastěji značky Army Painter, nebo GW Citadel) a později se nanášejí druhy barev podle technik a zvoleného efektu..

Nakonec se figurka zalakuje matným sprejem (Army Painter, nebo GW Citadel) ) nebo lakem na štětec Vallejo..

Figurky mají vždy jemné detaily pro to se tyhle prostředky a barvy používají...

..takže probůh vodou ředitelné akrylátové barvy a ne žádný Revell nebo Humbrol atd...

Jinak v tvém případě by klidně stačilo jedna vrtsva základového spreje a poté zvolit buď nějaký jednoduchý barevný
schéma a následně nanést nějaký Shade (Wash) od GW Citadel nebo Quickshade od Army Painter (dělají je ve spoustě odstínech)


jinak pokud by jsi chtěl tak Deskofobie má zajímavý návody pro začátečníky jak na barvení figurek..

https://www.youtube.com/watch?v=ya5s3DfxCNg&list=PLiezU5nL9zzUUCsbSMEmU-0BeXNReeMWK&index=5

17.9.2019 13:38:13 | Upraveno autorem (porovnej)

Rychlovka
Ahoj, já bych si je asi nabarvil klasicky, jelikož si barvím všechno, jednou je to tvoje hra, máš ji rád, tak proč si to prostě postupně v klídku nenabarvit, ikdyby to trvalo rok. Ale jo, je to tuším cca 200 mrňousků, nemalá investice do barev a každý na to prostě není :)

Možná rychlá varianta, co by nemusela vypadat špatně:
1. základový sprej dané barvy
2. armypainter quickshade - namočíš figurku, lepší je ji spíš natřít štětcem, ale jde tak i tak, jak to uschne udělá ti to hezký efekt jako wash, zvýrazní to figurku a její tvary, jen to hodně smrdí než to uschne, na to bacha (https://www.fantasyobchod.cz/army-painter-quick-shade-soft-tone-stinovaci-roztok-svetly-p-12166.html)
3. stříkneš matným lakem, protože ten quickshade je dost lesklý, ale to už záleží na tobě jak se ti to líbí

18.9.2019 09:33:55

Citadel contrast
Pokud Ti stačí jedna barva a chtěl bys aby to vypadalo lépe než jen obyč barevně nastříkané, tak se nabízí nové barvy Citadel contrast. Stačí nastříkat na bílo a pak napatlat jednu vrstvu této barvy a vytvoří Ti na figurce stíny a highlighty. Je to rychlé a bez práce. Jak to vypadá se můžeš podívat třeba zde:
https://spikeybits.com/2019/06/gws-contrast-paints-how-theyll-really-look-on-models.html

18.9.2019 11:17:15 | Upraveno autorem (porovnej)

Citadel Contrast
Ty barvy a hlavně výsledek vypadají opravdu dobře.
Je to ovšem velmi drahá varianta.
Objevil jsem krásné video, které demostruje barvy Citadel Contrast.
Pro úplné začátečníky.
https://youtu.be/HuRz_tVY8j4

19.9.2019 08:30:12 | Upraveno autorem (porovnej)

Moje amatérská metoda
Já to vyřešil následovně (tedy stále řeším, mám hotové teprve trpaslíky): nanesl jsem sprejem základku a pak udělal rychlý drybrush brnění a vousů, podstavec v barvě národa. Je to rychlovka, vypadá to hezky, není potřeba moc barev a přehledné to je díky barvě podstavce.
______________
aka WantonDuke

19.9.2019 09:25:19

Díky
Díky všem, takže je tu několik řešení které jste mi poradili, nebo jsem někde po diskuzích vyčetl.
Pak jsem dám pro jakou variantu jsem se rozhodl a jaký budu mít vše i jaký je výsledek.

Někteří se mě ptali proč to nenabarvím klasicky všechno. No protože to k této hře opravdu nesedí, už jsem to takto na fotkách viděl a nevypadalo to dobře, ani přehledné, dokonce myslím, že je to horší než nynější rozdělení armád pouze na modrou a červenou. Přišlo mi, že armády se nabarvením slily v jednu nepřehlednou masu. U této hry je na relativně malé ploše celkem 8 národů a pro a potřebujete mít neustálí přehled kolik bojovníků jednotlivých národů máte a kde, kolik jich je ještě k dispozici v zálohách, kolik velitelů, …. a rozdělení národů na jednotlivé barvy, je přesně to, co této hře chybí k dokonalosti.

Za dokonalý výsledek pak považuji něco takového:
https://boardgamegeek.com/thread/2008901/my-painted-wotr
Což je takový hybrid mezi čistě monochromatickým barvením a úplným barvením:

20.9.2019 15:14:15 | Upraveno autorem (porovnej)

Jak na to:
Již jsem odzkoušel některé věci a nakonec jsou pro nezkušeného člověka pouze tyto řešení:

1) Nakoupit jednotlivé barvy ve spreji a stříknout figurky přímo (150 Kč/sprej) (http://www.pkmodelar.cz/plastikove-modely-barvy-humbrol-spreje). Stříknutím barvy do kalíšku pak můžete pomocí štětce nabarvit vlaječky nebo podstavce velitelům. Toto je asi absolutně nejrychlejší a nejkvalitnější varianta, koupíte 8 sprejů a máte za hodinu či dvě hotovo.
Pro efektnější figurky můžete následně použít Wash, či dokoupit ještě několik barev na figurky (viz řešení 4) např. stříbrnou na zbraně, hnědou na dřevce a bílou na znaky na vlajkách. Zbude vám spousty sprejů i na jiné využití. Nejlepší poměr cena/čas/vzhled. Pokud se nechcete barvením figurek zabývat do budoucna, pak určitě použijte tuto variantu.

2) Originál základový sprej Citadel Spray: Grey Seer, nebo Wraithbone (350 Kč) + barvy Citadel Contrast (150 Kč/barva) – velmi drahá varianta, ale výsledek s moc pěkným prokresem. Vše musíte prvně šplíchnout základovkou a pak už barvíte jednotlivými odstíny. U barev Citadel Contrast při malování dochází k dobrému prokresu a není třeba pak používat Wash či Shade. Barvy citadel nejsou pěkné ve velkých plochách na velké modely a jsou citlivé na přetáhnutí, pokud budete barvit detaily. Jsou hodně řídké a na začátku je musíte opravdu dobře protřepat. Počítejte, že malování i tak zabere opravdu hodně hodin. Na konci musíte použít lak, jelikož barvy Contrast se hodně odírají!
Vybrané barvy pro malování na WOTRa (částečně kopírují barvy hranic jednotlivých národů):
http://poustevnik.cz/wp-content/uploads/Barevnost-5.jpg
Zde pak video, jakým způsobem se barvy Citadel Contrast používají:
https://www.youtube.com/watch?v=VNS8SUTtkg4


3) Zaplaťe někoho, kdo to umí a udělá to za vás. Budete to mít hezké, bez práce, ovšem cenově to může vyjít i na hezkých pár tisíc. Cena se samozřejmě odvíjí od toho, jak složitě budete chtít figurky nabarvit.


Nevhodná řešení:

4) Použít barvy Vallejo: Game Color příp. Citadel: Base (cca 70 Kč/barva). Jedná se o základovou barvu, která jde natřít přímo na figurku. Sice to funguje, nicméně nátěr sám o sobě nevypadá moc efektně. Není zde žádný prokres detailů a figurky působí až příliš jednolitě (mnohem hezčí výsledek je u varianty 1).
Malování tímto způsobem nejde moc ojebat a aby to vypadalo opravdu dobře, musíte stejně použít klasický postup barvení tj. základový sprej + barvu + ruční stínování, wash či shade a to je opravdu hodně práce. Ti, co s barvením figurek věnují, budou preferovat tuto variantu, která ovšem pro dokonalý efekt vyžaduje praxi a spoustu času.
Příklad: https://boardgamegeek.com/thread/2008901/my-painted-wotr

5) Téměř jakákoliv sada akrylových barev případně Unikolky (cca 250 Kč za celou sadu) – je to sice levná varianta, ale je zde většinou málo odstínů, takže jednotlivé odstíny barev budete muset míchat a to nechcete viz vysvětlení níže "Na co si dát pozor".



Na co si dát pozor:

- Otřepky na plastu – ty nejhorší otřepky odstraňte, nabarvením tyto otřepky vystoupnou a budou víc vidět. Menší otřepky klidně nechejte, stejně to nikdo nebude v tom množství zkoumat a při hře to nikdo neuvidí. Stačí k tomu ulamovací nůž a pilníček na nehty.

- Figurky odmastěte - před barvením nebo sprejováním, figurky vymáchejte v hrnci s teplou jarovou vodou. Pak dejte do cedníku, propláchněte čistou tekoucí vodu, dejte na utěrku či ručník aby uschlo a máte odmaštěno.

- Použijte základový sprej – pokud budete barvit štětci, použijte sprej, bude vám to mnohem lépe chytat a vrstvička barvami může být opravdu malá. Někdo používá běžný matný bílý od Duplicoloru či Humbrol viz var 1 (150 Kč/ks), někdo používá originál od Citadely (350 Kč/ks). Na YT se podívejte jak se správně sprej nanáší, abyste na figurkách neměli moc barvy. Mezi šplíchnutím základovým sprejem a barvením si nechávejte příliš velký odstup. Jak základovka hodně proschne, už nechytá tak dobře barvu, ideální je když je základovka dobře proschlá, ale ještě trošičku lepí (např. hned druhý den).

- Figurky nebarvěte přímo v ruce – figurku jsou hodně malé, proto je lepší si je na něco upevnit abyste mohli figurkou pohodlně otáčet a nabarvit jí ze všech stran – jinak budete neustále zamazaní, prsty si budete barvu stírat a na figurce budou vidět otisky.
Mám k tomuto účelu několik válečků o průměru 3 cm a výšce 4 cm (s válci se manipuluje mnohem lépe než třeba s kostkami). Na válečky figurky přilepím oboustrannou lepící páskou. Po namalování figurky, nechám barvu zaschnout a po té jí opatrně odříznu ulamovacím nožem. Občas se bohužel stane, že zůstane trochu lepidla na spodku podstavce, takže musíte podstavec očistit.

- Barvy nemíchejte a kupte si přímo správný odstín - při míchání většího množství se barvy trochu zpěnily a práce s nimi byla nepříjemná a vrstva nesouvislá. Spotřeba barvy je o hodně vyšší, protože nikdy neodhadnete množství, kolik barvy namíchat. Stalo se mi, že jsem jednu figurku zapomněl nabarvit a naprosto stejný odstín už samozřejmě nikdy neumícháte. Už chápu proč mají ti, co barví figurky desítky odstínů. S mícháním barev mám velké zkušenosti, ale tady to fakt moc nejde. Vyzkoušel jsem barvy Valejo a Citadel a musím říct, že lépe se mi pracovalo s těmi od Citadel. Kvalitativně byly Citadelky také lepší. Nevýhodou je, že nemají kapátko a jsou dražší.

- Pořádně zvažte v jakých barevných odstínech, chcete armády namalovat než je nakoupíte a začnete barvit. Je vždy lepší řídit se heslem "Dvakrát měř - jednou řež". Protože opravovat již nabarvenou figurku je pěkný opruz. Barevné odstíny musí být od sebe dostatečně rozeznatelné. Tmavé odstíny budou při horším osvětlení splývat, proto radši volte kombinaci např. modrá a světle modrá (než tmavě modrá), na plánu to i lépe vypadá.

- Barvy nakupte přes E-shop - v obchodě se vám často stane, že nějaký odstín, který jste si vybraly nemají. Vy si vezmete podobný a v konečném efektu vás to bude štvát, barva bude mít jiné vlastnosti a nebude to ani vypadat dobře. Vyhnul bych se i různým sadám barev, budou tam odstíny, co nikdy nevužijete nebo, co byste si sami nevybraly.

- Žlutá barva není krycí – nezapomeňte, že žlutá barva nikdy není krycí (platí i pro spreje), takže pokud pod ní nebudete mít podkladovou bílou - bude tato jiná barva prosvítat.

- Štětce - ze začátku vám postačí obyčejné vlasové (ne štětinové) štětce značky Milan (jsou v téměř jakémkoliv papírnictví cca 20 Kč/ks). Nicméně jsem s nimi nebyl moc spokojen, protože se začaly velmi rychle třepit a již po druhém barvení nebyly moc použitelné.
Spíš zajděte do uměleckých potřeb, kde koupíte štětce např. značky Da Vinci (cca 40 Kč/ks), které mají mnohem vyšší kvalitu. Jsou lépe střižené, lépe drží špičku a pokud se o něj budete dobře starat, vydrží mnohonásobně déle.
Zkoušel jsem i štětce z Lídlu, které nejsou špatné a mnohem lepší než štětce Milán. Štětce na barvení figurek značek Kolinsky, Citadel či Armi Painter mi přijdou předražené a v uměleckých potřebách naleznete za stejnou cenu mnohem kvalitnější.
K barvení používám hlavně tyto dvě velikosti:
štětec do špičky velikosti 0 a plochý štětec velikosti 2, ale je samozřejmě dobré mít i menší či větší na detaily či odsátí většího množství barvy.

- Používejte LAK. Když už věnujete ten čas na barvení figurek, věnujte i trochu času na následné zakonzevování figurky. Zabráníte odírání figurek. Je to minimální investice a stojí to za to. Mám odzkoušený tento https://www.fantasyobchod.cz/army-painter-sprej-anti-shine-matt-varnish-p-12122.html který navíc zruší na figurkách přebytečný lesk a figurku zmatní. Lak musíte před použitím opravdu dobře protřepat a pak šplíchnout pouze velmi tenkou vrstvu. Při tlusté vrstvě se vám stane, že povrch je zhroublý a objeví se nepěkné puchýřky (radši dvě tenké vrstvy než jednu tlustou). Lak šplíchejte ve stabilních teplotních podmínkách (žádná vlhkost a mírné teplo).

- Lampička a lupa. Pokud malujete večer, bude se vám nějaká lampička rozhodně hodit. Dobré světlo je důležité. Pokud malujete detaily, hodí se i nějaká velká lupa nebo třeba šperkařské brýle.


Závěrem: pokud se barvení chcete a budete věnovat, pak počítejte s velkou počáteční finanční investicí a barvení zabere opravdu hodně času. Velmi rychle zjistíte, že potřebujete spousty barev, lepší štětce, základovku, lak, něco, kam to uložíte, lampičku, ... I nabarvení figurek do jedné barvy není taková sranda, jak se na první pohled může zdát. Nenáročná je pouze varianta 1 viz výše. A když vidím, kolik mě barvení už stálo času a peněz (a to teprve začínám), někdy lituji, že jsem se do barvení dal.

7.10.2019 09:01:55 | Upraveno autorem (porovnej)

Lamkal
Super příspěvek a krásné shrnutí. Skvělý.

7.10.2019 10:35:59

Doplnění informací
Aktualizoval a doplnil jsem spousty informací k barvení viz velký příspěvek níže. Největší změna je co se týká štětců a laku.

16.2.2020 08:43:11 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

3D tlac komponentov,insertov,figurok....
Akt. cena: 1 €
Končí za: 13 dnů

Offcanvas