Barevný tisk (kde a za kolik?)

Zakládám toto téma pro všechny, co stále řeší (stejně jako já) problém, kde si nechat vytisknou pravidla a jiné herní komponenty.
Cena je důležitá, ale rozhoduje i kvalita tisku a služeb, ...
7.11.2015 17:56:50 | Upraveno autorem (porovnej)

Tisk v Brně
Zatím tisknu vzhledem k ceně v "http://tisk.digi.cz/cenik/".
Kvalita je přiměřená ceně. Bohužel se mi několikrát stalo, že nezvládli tisk dle nabídky, a tiskly na jiné médium nebo místo oboustranně jen jednostranně.

7.11.2015 18:00:00

Tisk v Brně
Nemůžu bohužel doporučit žádnou tiskárnu s nižšími cenami, ale chci aspoň poděkovat za tip. Nedávno jsem se taky začal shánět a všechny co jsem našel byly v rámci 15 + Kč/barevnou A4.

8.11.2015 12:58:58 | Upraveno autorem (porovnej)

Tisk v Brně
Nejsou úplně nejlevnější, ale spoustu věcí tisknu zde:
http://www.copycentrum.cz/cenik-sluzeb

Kvalita i přístup super, cena mě vyhovující. CopyCentrum na Kounicově 67.

9.11.2015 09:24:09

Tisk v Brně
A máte někdo zkušenosti s tiskem komponent - už jsem si zkoušel vyrábět žetony apod., nechal jsem to tisknout na lesklý samolepící papír, nicméně prošel jsem asi 5 tiskáren než jsem našel místo kde toto vůbec umí, a pak to navíc mělo velmi tumené barvy - mizerný kontrast, na hony daleko od pdf předlohy (ano, díval jsem se na to na více obrazovkách)...

11.4.2016 11:31:44

komponenty
Tady se mi dost osvědčilo tisknout na klasický papír a následně použít oboustrannou lepící pásku (tenkou bez vláken). Sice větší drbačka, ale z kartonu to pak taky řežeš odlamovákem, takže ti to zabere jen o pár minut více.

11.4.2016 13:51:49

Jak to chodí
Zdravím, pracuji jako grafik v jednom tiskařství v centru Brna, dovolte mi abych Vám trochu osvětlit jak to funguje v takové tiskárně... Jedná se čistě o zkušenosti mé a známých z oboru. Samozřejmě na většinu co tu řeknu někde existuje výjimka.

Nejdříve cena (ta nás zajímá všechny):
Problém ceny u tisku je ten že se hodně těžko určuje. Každý tisk je jiné pokrytí barvy, každá tiskárna jinak tiskne, jiná cena toneru atd..
Oficiální cena např. pro malou tiskárnu pro běžný tisk až do formátu A3, kterou využívá snad každé copycentrum:
cena 1x barevný toner je cca 10-15 tisíc, jenže tyto tonery máte 4 (jeden černý je trochu levnější), takže to v nejlevnějším případě máte jen 40000 kč za tonery, které podle manuálu zvládnou potisknout cca 22000 stran, podle toho by cena tisku měla být zaokrouhleně 2 Kč. Jenže! je to cena do 5% pokrytí strany (tudíž jen barevný text normo strany). Při úplném pokrytí barvou strany A4 se náklady můžou bez problému vyšplhat na 10-11 Kč/strana. V praxi se tedy náklady za toner pohybují okolo 7 Kč (u tisku věcí k deskovkám). Bohužel cena je bez DPH, bez nákladů za provoz tiskárny, další opotřebovatelné součásti tiskárny (fotoválce), za nákup tiskárny samotné, za nájem, za plat grafika atd. a samozřejmě majitelé nejsou samaritáni a tak chtějí si taky něco vydělat.
Takže se nedivte 15 Kč, je většinou opravdu odpovídající cena. Většinou = znamená že 15 Kč není vždy 15 Kč. Na místech kde Vám za úplné pokrytí jedné strany naúčtují 10 a méně korun, neočekávejte kvalitu. Stejně tak tam kde Vám dají plnou cenu za jedno centimetrové barevné logo na jinak čb papíře. Opakem jsou místa kde Vám účtují podle samotného tisku nebo alespoň mají více cen barevného tisku rozdělených podle pokrytí.

To nás přivádí ke kvalitě:
Je rozdíl mezi tiskařstvím a copycentrem (první jede na kvalitu, druhý na kvantitu). 98% online tisků jsou copycentra, zde (online tisky) nikdy opravdu nikdy neočekávejte kvalitu. Ti přijmou soubor a vytisknou podle parametrů. Ve většině případů nekontrolují jestli něco sedí, lícuje a pod. Problém u tiskařství je že 80 % podniků se zabývá jenom velkoobjemovým tiskem, jen málo jich má přidružené místo pro málo-nákladový tisk.

Grafik vs. obsluha v copycentru.
Tady nechci nikoho urážet. Ale většinou v copy centrech pracují lidé kteří umí se stroji( s kterými pracují = tiskárny) jen podle návodů. Umí základní grafické operace a mají většinou na vše vychozené cestičky.
Grafici jsou lidi kteří Vám jsou schopni na tiskárně vytisknout prakticky cokoliv (samozřejmě v rámci mezí dané tiskárny), to znamená že opravdu umí i s hlubším nastavením tiskárny a tisku samotného. Zvládají několik programů na kde jakou grafickou úpravu. Jenže běžná pracovní hodina takového grafika se účtuje zákazníkovi nad 350 Kč. Rozdíl poznáte při jednání v přístupu k dané problematice.

Kvalit tisku:
První věc co si musíte uvědomit, je že větší část kvality výsledku záleží na Vás. Pracovník opravdu nemá čas, možnosti a prostředky na to aby Vám to vytiskl, zhodnotil výsledek, upravil Váš zdroj, který je většinou těžko upravitelný (v 90% neupravitelný), a vytiskl znovu. Takový podnik lehce zkrachuje, když přehlédnu stránky ekologické. Takže základem úspěchu je dobrá příprava.
Zásadní pravidlo je, že NIKDY nevytisknete nic tak jak na monitoru (a je jedno na kolik monitorů se podíváte). Monitory pracuji s barvama v RGB modelu, kde kombinací všech barev vznikne bílá, zatímco tiskárny pracují s CMYK modelem, kde kombinací vznikne černá. (Je to fyzika, zdroj světla vs odraz/lom světla bla bla). Ve zkratce vytisknuté barvy VŽDY budou tlumenější a spíš než do černa, s lehkým zabarvením do hněda (hněda => přirozenější mix barev) (Tohle hlavně pro Borghal Rantipole). Dobrý přiklad je zde (https://goo.gl/EIUpYz), stále je ale nepřesný.
Dále je rozdíl mezi rastrem a vektorem, bla bla. O tomto bych mohl namluvit roky. Jde o to, že než si něco dáte vytisknout dejte si práci se zdrojem, pokud tomu nerozumíte, ať Vám někdo poradí.
Na tisíckrát se mi stalo, že lidi očekávají že z pidi obrázku udělám naprosto dokonalý bilboard. Dokážeme hodně ale ne zázraky, nebo to zabere tunu času, což ale nikdo nezaplatí. Dále než si někde necháte něco vytisknout, vytisknete si jen jednu stranu, v případě potřeby si to upravte nebo se zeptejte jestli Vám to můžou vytisknout světlejší nebo tmavší. Přístup k zákazníkovi vám hodně napoví.

Další věc je materiál:
Jinak bude tisk vypadat na lesklém a jinak na matném. Rozdíl je i samolepícím papíru (Jiná teplota tisku, aby se nálepka neslepila). Atd.

Proč Vám to vše píšu. Chtěl bych abyste si uvědomili že to není jen tak a abyste tu pak někoho nehejtovali za něco co může být vaše vina. Tím že mám tu možnost, tisknu si hodně věcí k deskovkám, přes komponenty, hint karty, po samotné karty (přeložené nebo ve vlastní grafice, kvůli problému sehnání = to na svou obhajobu) a tak z vlastní zkušenosti vím, že když chci kvalitu je většinou jedno kde to vytisknu, protože tisk trvá jen 5 minut, ale jde o ty hodiny příprav na tisk, který tomu dá ten šmrnc.

A abyste neřekli, v Brně na takové věci bych doporučil http://www.librix.eu/cz/, ne není to tam kde pracuji, my jsme trochu jinak zaměřeni. ;)

P.S.: Ach ten češtin...




13.6.2016 16:54:57 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

Wracking Crew scenar
Wracking Crew scenar
Akt. cena: 340 Kč
Končí za: 13 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas