Essen 2019

Zdravim,

docela by ma zaujimalo, ci sa niekto chysta na essen tento rok, popripade ci ste boli uz minule roky, na co si dat pozor, na co sa pripravit?

Popripade by sa toto vlakno dalo mozno vyuzit aj ako prilezitost spojit hracov, ktory sa chystaju, popripade chceli by ist, ale nemaju s kym.
17.8.2019 20:57:23

Essen
Ahoj,
tak je to predajná výstava, a veľmi preplnená. Ideme už v stredu, plánujeme samozrejme byť od prvého dňa, štvrtok a piatok je tam menej ľudí ako cez víkend. Lístky je dobré si rezervovať dopredu online, ušetríš čas. Aj tak je tam hneď ráno o 9.00, kedy sa otvárajú brány, už niekoľko stoviek (možno tisícok) ľudí, takže ranný vstup môže trvať 15-30 minút.

Ak chceš nakupovať hry, je dobré si ich predobjednať, ak sa to dá - hlavne novinky. Inak budeš čakať desiatky minút v rade, a dúfať, že sa ti ujde. Ak chceš nakupovať viac, kľudne si vezmi prázdny kufor so sebou, chodí tam tak dosť ľudí. Vláčiť v nejakej taške 10-15kg hier celý deň nie je sranda.

Ak chceš skúšať hry, stoly bývajú dosť obsadené, takže si tiež treba vyčkať rad. Výhodou je, ak je vás viac, a celá skupina sadnete k stolu. Inak musíš čakať, kedy si sadne k stolu menšia skupina, ku ktorej sa môžeš pridať.

Z toho vyplýva, že ísť tam naslepo nie je najlepší nápad. Dá sa to, ale lepšie je spraviť si predtým domáce úlohy, pozrieť napr. na BGG nejaké "Spiel 19 preview", a vytypovať si hry, ktoré chceš vidieť/kúpiť.

No a večer treba tie hry hrať. :) Zvyčajne sa tu na ZH objaví nejaké vlákno, kde sa českí/slovenskí hráči dohodnú, a dačo sa zahrá, či už na hoteli, alebo niekde v reštikách a baroch, ktoré sú tomu prispôsobené.

V zadných halách je potom hromada herných doplnkov, kde sa dá zohnať takmer všetko k stolovým hrám.

Stravovanie je priamo v halách, podobne ako u nás - žiadna sláva, trochu drahšie, ale dá sa. Netreba ťahať so sebou nič, snáď len vodu.

----------------------------------
herný klub NITHRANIA z Nitry

18.8.2019 11:53:24

...
Caute,

Ja sa tento rok chystam do Essenu poprvykrat a vobec netusim ako vyriesit dopravu a ubytovanie. Par rad a tipov by mi pomohlo. Kedze vo svojom okoli nemam ziadneho nadsenca pre hry, tak nemam s kym ist a viac menej sa budem musiet spolahnut na seba.

Dakujem za pomoc

Tommi

18.8.2019 18:28:19

tommi1414
Uf, no to máš čo robiť. :)
My sme ubytovanie riešili popravde už v máji. Ideme traja, letecky, ubytovanie cca 10 min. električkou od výstaviska. Čím skôr si niečo nájdeš, tým lepšie. Lebo potom buď budeš bývať kua ďaleko, alebo zaplatíš majland.

Cestovanie - autom je to niečo cez 1000km z Bratislavy, a časovo zhruba tak 12-14 hodín. Poznám ľudí, čo to dali aj sami, ale my sme ani traja takú cestu merať nechceli, preto ideme letecky. Vlakom sa dá tiež, ale myslím, že to vyjde rovnako ako letenka. Letenka je do Dusseldorfu, odtiaľ bus/vlak/taxi/Uber/volačo do Essenu.

Ak by si šiel predsa len autom, tak pri výstavisku sa moc parkovať nedá, takže auto nechaj na hoteli/ubytku, a električkou na výstavisko.

----------------------------------
herný klub NITHRANIA z Nitry

18.8.2019 19:06:38

parking
pri výstavisku sa samozrejme parkovať dá ( čo by to bolo za výstavisko bez parkovacích plôch.). Rátaj však v špičke, teda ráno a po ukončení výstavy so zdržaním cca 1 hod. Parkingov je tam veľa, ale môže sa stať, že budeš na nejakom vzdialenom ( podľa toho ako si privstaneš), z ktorého chodí zdarma kyvadlová doprava.

19.8.2019 11:06:50

ubytování, parkování ad.
Do essenu jezdím pravidelně už pár let. Pokud pojedeš autem, tak s ubytováním kupodivu moc problémů není. Loni jsem hledal nocleh dost na poslední chvíli (cca půlka září) a přes Airbnb jsem v okolních městečkách (15 min od výstaviště) našel celkem dost stále volných míst. Pokud budeš hledat bydlení přímo v Essenu tak to bude asi větší boj, navíc si ještě pozjišťuj zda tvé ubytování není v zoně zelených karet, většina města totiž je, tak ať nefasneš pokutu.

parkování je vpohodě pokud vyrazíš včas, většinou jezdím tak abych na místě byl aspoň 45 min před otvíračkou a dá se v klidu zaparkovat osobně mám nejraději parkoviště 5 (https://mapy.cz/zakladni?x=6.9946039&y=51.4253564&z=17&source=osm&id=10381081)

ad pobíhání po výstavišti:

na BGG se pravidelně před výstavou objevují mapy hal s popisem stánků. Velmi doporučuji si je vytisknout a označit co chceš navštívit.

Na nákupy je nejlepší čtvrtek, pátek. Sobota je totální zmatek a davy lidí. Znám plno lidí co sobotu vypouští a raději hrají na pokoji. Neděle je zas o něco klidnější. je dobré zůstat až do úplného konce, často se dá narazit na nějaké slevy.

K nákupům obecně moc nepočítej, že nakoupíš novinky levněji než pak doma, novinky jsou naopak většinou dražší, často k nim ale dostaneš různá proma. Levněji se dají sehnat starší tituly ve výprodejových obchodech. Jeden námi důvěrně označovaný jako "ulička smrti" je hned u vstupu do výstaviště (halou 1 ne 3). Stojí se na něj celkem dlouhá fronta, lidi tam vpouští ochranka po skupinkách a pak procházíš uličkou, kde tě dál stále hrne dav a ty jen vrších na kupy hry z prava, zleva.

Správce katalogu her ZH, Recenzent Deskofobie, KDH Sluj

20.8.2019 14:20:31

Event Badger
Co se tyka arealu veletrhu samotneho urcite nepodcenit pripravu, predem vedet jake hry chces videt a kde jsou.
K tomu jsem minuly rok objevil i aplikaci Event Badger, ktera obsahuje info o hrach, stankach a mapu arealu. Vyhodou je i to, ze staci predem stahnout a neni potreba mit data (ackoliv to posledni leta uz neni takovy problem)


Oskar,
občas se objevuju v JOUOB.castu

20.8.2019 14:27:49

výpomoc na stánku Boardcubator
Ahojte všichni! :) S Boardcubatorem budeme mít na Essenu velký stánek, kde budeme představovat Space Race, Project L a rozšíření. Kdybyste měli někdo zájem pomoct nám s prezentací na stánku, tak se ozvěte na sisi@boardcubator.com a něco společně domluvíme (může se jednat i o půl den). Samozřejmě odměna dobrovolníky nemine! :)

4.9.2019 10:33:23

2 praktické rady
1) u jednoho z vchodů (asi ten hlavní - největší) je šatna, kde si za 1€ můžete celý den nechat jakkoliv velký batoh/kufr/tašku. Doporučuji proto nechat nakoupené hry právě v jejich úschově. Nemusíte se pak s nimi celý den tahat a hlavně se proplétat davy lidí.

2) Někde vzadu (najdete) je možnost nabalit koupené hry do krabic a poslat si je domů. Takže i dopravu lze vyřešit.

7.9.2019 17:46:31

Hromadná doprava - Essen
Ahojte,
má někdo zkušenosti jak je to s hromadnou dopravou v Essenu?
Našli jsme hezké a celkem levné ubytování v Duisburgu, ale museli by jsme jet vlakem a následně autobusem každý den na výstaviště. Cesta trvá něco přes pul hodiny, to jako problém nevidím, ale ta cena vlaku, co jsme našli, je strašně vysoká za tak krátký úsek a to ještě nevím, jak funguje cestování autobusem v rámci Essenu a za kolik je.

Budu vděčný komukoliv za radu

13.9.2019 16:39:46

MHD Essen
Pokud máš lístek na veletrh, máš městskou dopravu v Essenu zdarma. Musíš si ale zjistit, co vše do ní patří.

13.9.2019 18:16:44

zelena zona
ad nize zminena zelena zona: pokud planujete jezdit az na vystaviste, a tedy do ZZ, staci mit na skle tu spranvou nalepku (zelenou), kterou vam daji na spouste STK (seznam se da vygooglit, ale radsi jsem tam predem volal, esli maji). Je k tomu treba VELKY technicak, a stalo me to 300, tusim.

ad prostor na cestu zpet: my jsme jeli kombikem ve ctyrech a cestou zpet byly hry VSUDE! Tri krabice mel spolujezdec na kline, protoze nebyly kam jinam dat, vzadu byli zaskladani komplet. Ergo: Vemte s sebou tam jen to nezbytne nutne. Netahejte hry, co si chcete s kamosema zahrat vecer, tech budete mit dost. Maximalne nejakou kapesni karetku. A ja letos beru na strechu rakev ;)

ja jsem byl loni poprve, letos jedu zas a tesim se jak dite na vanoce. Uz jen mesic a kousek...

_____________________________________________________________________
Od Blackfiru si už nic nekoupím a když budu chtít něco od FFG, koupím si radši originál.

16.9.2019 21:14:07

pár bodů
V Essenu jsem byl (se stánkem) už čtyřikrát, takže moje zkušenost je v oblasti, která není pro návštěvníka moc praktická (třeba kde je které parkoviště a kde se dá vjet s vysokým autem nebo zaparkovat s vozíkem). Pár bodů ale platí obecně a poprvé mě dost zaskočily:
- Vezmi si s sebou pití, ideálně na celý den. Nápoje na místě jde přirozeně koupit, ale jsou maličké a pekelně drahé. Kousek od vchodu je takový malý obchůdek (~500 m, každý rok ho hledáme znovu), kde mají české ceny a německou kvalitu.
- Jídlo je naopak na místě za docela rozumné ceny, obvykle je k dispozici kebab, hranolky, klobása, currywurst a podobně.
- Her je k dispozici milion, ty známé jsou samozřejmě v obležení, ty méně známé jsou naopak často volně k dispozici ke zkoušce, dá se pokecat s autory a občas získat třeba lepší cenu (ačkoliv mi přijde dost neuctivé chtít po autorovi, co vydává prvotinu za vlastní peníze, slevu...)
- S nákupem her se vyplatí počkat do neděle, občas slevy dosahují i 50% (model "chci jakékoliv peníze, domů ty krabice nevezu"), což neplatí pro bestsellery, které je naopak dobré koupit co nejdřív.
- Pokud se jedná o zavedenější hru, rozhodně se vyplatí zeptat, jestli nejsou nějaké promo materiály. Často jsou za pakatel nebo zdarma ke hře, jediná výjimka byla King of Tokio, kde byla promo postava (nulový vliv na hru, jen figurka) za asi 30€.
- Důkladně si kontroluj jazyk hry, kterou kupuješ. Často bývají menší stánky s malonákladovýma hrama pouze německy. Některé hry se v angličtině sehnat nedají vůbec, některé na dotaz.
- Hry většina lidí nosí ve zmíněném kufru na kolečkách (fakt si tam připadám jako na letišti), případně velké látkové tašce přes rameno (suboptimální nápad...) nebo krosně (fajn nápad, pokud máš pár her, které chceš. Kufr je prostornější). Obecně než něco koupíš, zamysli se, jestli to umíš nosit zbytek dne a poté odvézt na hotel.
- Na místě rozhodně nepočítej s přístupem k elektřině (je extrémně drahá i pro stánkaře, s otázkou, jestli tě nechají nabít mobil, nepochodíš), mobilní signál a internet je diskutabilní - místo je pokryté, ale při počtu lidí, kteří tam jsou, jsou časté výpadky. Častěji funguje volání než internet.
- Pokud hraješ MtG, stav se na stánku Rishady, najdi toho nejtlustšího a nejzarostlejšího prodavače a dostaneš malej dárek - rád mluvím v té záplavě všeho i česky :-)

17.9.2019 12:07:47

ad Hromadná doprava

Pokud jsem dobře četl na webu, psali, že právě od letoška už nebude možné využít vstupenku jako lístek na městskou dopravu. :-(

Když už tam ale budete a baví vás Roll Player, stavte se u stánku Thunderworks games na jednu partičku, od pátku i s českým komentářem/výkladem. ;-)

17.9.2019 12:46:06

doprava
zdar, ja idem na veľtrha druhý krát. Ubytko mam u kamoša v Krefelde, je to celkom dialka no da sa to zvladnuť ozaj v pohode. Doprava v Nemecku je super. Cestujeme 2ja letecky z KE čiže viem vam dať len nejake rady na samotnu dopravu ako v essene tak i v regione ak mate ubytko mimo Essen.
Všetko sa da super zlvadnut, kombinaciou S-bahnu, U-bahnu a vlakov sa dostanete všade.
Listky si viete kupit viacdenne tu: https://www.vrr.de/de/startseite/
listky - kombinacia každeho typu dopravu v ramci VRR regionu /pozor už nie Kolin/
2 dnovy pre 2 osoby 56,1€
2 dnovy pre 3 osoby 64,8€
2 dnovy pre 4 osoby 73,5€ a pod. viete sa aj informovat na stanici. isto sa to viac oplati ak idete napr od ubytka S-Bahnom, busom na stanicu vo vašom meste potom vlakom na stanicu do Essenu a nasledne ešte metro na vystavysko.

Ak nemas auto a neujde sa ti skrynka na odložene hier tak si zober veľku takšu nakupnu taky mega bag kde sa to bude dobre nosit. Hry sa daju poštovym servisom poslať na adresu domov, super služba. Pride mi lacnejšia ako brať extra kufor na hry tam a s5.

Vlado "Kasi" z KE
podporujem
* HRAD HIER *

18.9.2019 15:05:51 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

Posthuman
Posthuman
Akt. cena: 640 Kč
Končí za: 4 hodiny

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas