Trench Club (WW1 panzer general)

Na kickstarteru přibyla dnes nová hra z období 1. světové války. Nemůžu si pomoci, ale při zběžném prohlédnutí mi to připomíná starou dobrou klasiku z PC: Panzer General

https://www.kickstarter.com/projects/trench-club/trench-club

Hra je pro 2-4 hráče s pravidly na 16 stran, kde určitá část obsahuje více obrázků než textu. Zbytek hry se jeví jako jazykově nezávislá. Hra přináší tedy celkem jednoduchá pravidla se zajímavým obsahem.
Hodně se mi líbí mechanika ohledně poškození a zkušenosti.

Vývoj a herní-testování údajně trvá už 10 let. A protože hru dělají Němci, tak je do CZ hodně příznivé i dopravné. Pouhých €10.

Sám podobnou hru zatím nevlastním, takže neumím dobře zhodnotit, zda-li to bude dobré, či nikoliv. Ale musím uznat, jak lze nejspíše poznat z této slohové práce, že mě hra hodně zaujala :)
8.7.2020 00:10:08 | Upraveno autorem (porovnej)

Trench Club
Jsem na tom obdobně jako Maju, také žádnou takovou hru ve sbírce nemám, moc se mi moderní války nelíbí, ale tato hra mne také zaujala. Pěkná, přehledná oboustranná mapa, zajímavé figurky jednotek ( žádné žetonky ), jak píše Maju rozsahem přístupná pravidla, na současný KS i přijatelná cena hry. Apropo figurky - němci mají legendární dělo Tlustá Berta, v rozšíření je pak, mimo jiné, také železniční dělo ( Gustav ), zeppelíny, dělový člun, nebo vrhač plynových náloží ( zde neznám adekvátní český název ), což jsou jednotky, které jsem v takovéto podobě v deskové hře neviděl a které mne zaujaly. A ano, opravdu to Panzer General hodně připomíná.
ALE, když jsem se podíval na artwork na krabici hry, uviděl jsem tam tank, který mají ve výzbroji britové, vyzdobený francouzkou vlajkou. Pobavilo mě to, asi diverzní akce.

8.7.2020 12:51:43

...
Pro me must have, zrejme master set

8.7.2020 13:11:21

Xira Dera
Gustav byl z druhé světové. A kde vidíš francouzkou vlajku?

8.7.2020 14:40:14

Tusime, jak moc to bude heavy? Na bgg stupnici 1-5

8.7.2020 14:47:29

Onas

Co jsem tak letmo procital pravidla tak okolo 3, nijak slozite mi to neprislo

8.7.2020 15:23:09

Krucinál Laudon Himl Hergot
Kucí, tohle jsem fakt nepotřeboval vidět. Beru komplet Hero pledge a hrozim vám pomyslně pěstičkou, pacholci. :)

EDIT: No, i když, jak na to tak koukám...
Žádná reklama, žádný gameplay, nikomu neposlali prototyp, nezaplatili si recenzi, obrázky jsou z nějakého nízkonákladového předchůdce hry (Trench Foot). Mám z toho pocit, že je to těžce nedomyšlená hurá akce. Asi počkám na restart kampaně, protože takhle tomu vážně moc šancí nedávám.

8.7.2020 19:09:44 | Upraveno autorem (porovnej)

Art
No s tou francouzskou vlajkou bych to tak černě neviděl. Je možnost ho najít i v německé "kamufláži", používaly ho i americké jednotky a zabojoval si i v Rusku.
Co se týče hry zkusím to sledovat, WWI mě docela zajímá ale zatím na první pohled to úplně nadšení nevzbuzuje...

8.7.2020 22:37:33

Art
Ale tam žádná francouzká vlajka není. Ty tři pruhy asi odkazují na barvy Anglie, ale hlavně je to rozpoznávací značení.

8.7.2020 23:25:54

Art

No já věděl, že mi má neznalost vojenských reálií neprojde, i když v mém příspěvku to bylo míněno humorně a s nadsázkou ( i proto byl název Gustav v závorce, protože v popisu jednotky samozřejmě není, avšak mě se ihned vybavil ve spojitosti s železničním dělem). A na artworku tanku, co je na krabici hry, má tank vedle sebe z boku namalovaný modrý, bílý a červený pruh, což jsou barvy francouzké vlajky, to je jasně patrné. To mi přišlo ve spojitosti s britským tankem vtipné, ačkoli je mi jasné, že to zřejmě bude nějaká insignie. Bylo opravdu míněno jako vtip; když jsem si toho všiml, nepsal jsem žádný serozní historicko-vojenský rozbor, ale detail, kterého jsem si na obrázku všiml a který mne pobavil. Nicméně účel to splnilo, hry si všimlo více lidí, přestože takto nebyl můj příspěvek pochopen.

9.7.2020 00:22:43

Upozornění
Jen ještě přidám varování. Neplánujou Pledge manager. Všechno, co chcete, musíte pledgenout před koncem kampaně.

9.7.2020 04:46:31

Váhání
Zatím sám nejsem rozhodnutý, zda do toho jít, či nikoliv. Budu si to muset o víkendu ještě více prostudovat.
Co se týče videí, nějaké jsou na youtube ve španělštině a francouzštině + preview v němčině. Takže pro mě na nic.

9.7.2020 11:36:19

trocha informací
Hra má také svou stránku www.trench-club.com a vychází z předchozí hry Trench Foot, která se prodávala na Amazonu a byla jen v němčině, proto ji asi mimo Německo téměř nikdo nezná. Nicméně měla prý kompromisní kvalitu, ta nová kickstarterová by měla být lepší. Prototypy hry jsou vyrobeny a rozeslány k recenzím, přesto zatím na stránce kampaně žádné nejsou. Všechny výhrady, jak je uvedl ve svých příspěvcích Havelock jsou určitě relevantní, přesto to může být dobrá hra. Za mne je třeba vyčkat, co se z toho vyvine.

9.7.2020 13:57:56

...
Mě trochu děsí cokoliv, co je od "first creator" kde prostě hrozí, že si to všechno špatně spočetl a buď mu nevyjdou peníze, nebo bude muset s výslednou kvalitou dolů, což většinou odnese kvalita detailů u miniatur. Případně dnes rozmáhající se vymáhání dodatečných peněz na rozeslání.

9.7.2020 17:38:44

Korenar
Tak toho bych se asi nebal. Jsou to němci a těch 10e je normální poštovné. Spíš mám obavu z doručení 1/21.

9.7.2020 18:19:12

Dojmy
Shlédl jsem si španělské video a prozkoumal více pravidla. Hra se mi stále v mnoha ohledech celkem líbí, ale je tam i něco... Co mi prostě v té hře nesedí.

Pokud v následujícím popisu budu mít nějaké chyby, budu rád za jakékoliv upozornění (především, co se týče pravidel hry a mého případného neporozumění).

Ve hře máme tedy 4 národy: Francie (F), Velká Británie (VB), Něměcko (N) a Rakousko-Uhersko (RU). Barevně jsou spojenci k sobě sladění, což umožňuje lepší přehled ve hře. Většina jednotek pro každý národ je ve svých statistikách úplně totožná (liší se designem). Rozdíly jsou pouze v polním dělu (N, VB) vs houfnici (F, RU), které se liší akorát v dostřelu. A poslední jednotku má každý národ specifickou: Tlustá Berta (N), Protitanková pěchota (RU), Tank Mark I - female (VB), Tank Renault Ft-17 (F).

Zajímavý se mi zdá začátek hry, kdy každý z hráčů si vezme náhodně 3 žetony a aniž by se na ně díval, přiřadí k nim své jednotky (těch je na začátek 11 - od každého typu jedna s tím že pěchota je rozdělena na klasickou a jezdeckou). Je povoleno přiřadit všechny jednotky pouze k jednomu žetonu. Poté se odhaluje číslo na žetonech odkazující se na místo na mapě, kde se následně jednotky umísťují.

Následuje 1. tah hráče, který provede veškerý pohyb se všemi svými jednotkami (možno však použit i speciální pravidla pro 1. kolo, kdy první hráči mohou aktivovat pouze určitou část jednotek). Jakmile hráč své jednotky rozmístí podle pravidel pohybu v terénu, začne druhá fáze, v které hráč prvně vysloví kdo útočí kam a v jakém pořadí (následně už není možné změnit směr útoku, i když zaměřená jednotka byla předchozím útokem zničena). Načež začíná vyhodnocování soubojů s k12 kostkami, což funguje docela hezky k potlačení náhody (statisticky to prostě musí častěji vycházet tak, že hodnoty na kostkách budou více či méně rozloženy do celé stupnice 1-12). A pak dle typu a zkušeností jednotky se vyhodnotí, kolik zásahů se podařilo. Což dále ovlivňuje i zasažená jednotka, kolik zranění utrpí (i v závislosti na tom, zda se nachází v lese či v otevřeném prostranství) + další pravidla.
No a s těmito boji souvisí i nasazování válečků (zranění a zkušenosti) na tyčinky jednotek, což se dle videa jeví jako docela pracná záležitost. Ve 4 hráčích to však může být dobrá věc pro zabavení dvou hráčů, kteří se boje zrovna neúčastní.

V další fázi se vyhodnocuje získání zdrojů z pevností, případné opravy (opravit by měla jít pouze ta jednotka, která se nachází v pevnosti a během kola neprovedla žádnou akci) a nákup nových jednotek. Pak pokračuje další hráč.

A teď ke specialitě hry. Všechno je to hlavně o pevnostech. Kdo obsadí více pevností, má více financí a tedy zdrojů k opravě jednotek či nákupu nových. Doposud vše super.

Ale právě pevnosti přinášejí do hry i určitá pravidla, která mi až tak nesedí. Pevnost může obsadit pouze pěchota a musí se na to zdlouhavě připravit (což dá rozum). Aby pěchota pevnost obsadila, musí se na začátku tahu nacházet přímo před vchodem (s tím nemám problém). Jakmile k takové situaci dojde, pěchota může vejít do pevnosti (spotřebuje tak celý tah) a automaticky vyřadí ze hry všechny jednotky nepřítele, které se doposud v pevnosti nachází (????). Ano, vidíte správně. Nedochází vůbec k boji. Je ale velice pravděpodobné, že si tuto hrozbu soupeř raději ohlídá a pevnost raději vždy opustí předem (tedy pokud nespoléhal na to, že nepřátelskou pěchotu před pevností vyřadí svým útokem, ale kvůli náhodě se tak třeba nestalo).

Vezměme si další příklad. Pocucháte nepřátelské jednotky natolik, že už stačí opravdu málo a budou vyřazeny. Ale bohužel se nyní dostává na tah nepřítel a všechny své jednotky stáhne do již dobyté pevnosti. Spoléhá na to, že vy ještě nejste přímo u pevnosti a nemůžete ji tedy obsadit. Následující tah tak vyleze druhou stranou, kde již vaše jednotky nemusí být. Sice stále s velkým poškozením, ale jejich zničení je odloženo o několik tahů. Mezitím mohou dorazit i další posily a jednotky zachránit.

Hra se pyšní, že je dlouho vyrovnaná a hráči boje dlouho nevzdávají. Což bych viděl i zásluhou výše popsaných technik a rozhodně je to plus hry. Mechanika herně bude určitě dobře fungovat, ale nedává mi to prostě smysl. S tím, že pevnosti jsou rozesety na mapě ve velkém počtu a tedy boje okolo nich budou probíhat docela často, tak mi to hodně kazí dojem z celé hry.

Říkám si teď, zda-li by se taková hra vůbec dostávala na stůl, když Fox in the Box chystají sice žetonkovou, ale plně přeloženou hru Conflict of Heroes, která bude také pro až 4 hráče.

11.7.2020 17:01:16

Maju
Ja se spis bojim, ze hra bude dost staticka a bude to zakopova valka, kde se vsichni nekde opevni a budou hrat jen s delostrelectvem. Takova ta taktika ze spellcrossu. No nic, pockam na stretch goaly a pak se uvidi.

13.7.2020 22:39:50 | Upraveno autorem (porovnej)

Kanic
Ehm...takze neco jako prvni svetova? :-D

14.7.2020 00:00:24 | Upraveno autorem (porovnej)

Romero

Bude to autenticky ale nudny :D

14.7.2020 00:08:58

Video
Zde asi první video, kde se hra trochu rozebírá v angličtině:
https://youtu.be/1XRqIXrqpkw?t=1661

14.7.2020 17:18:29

Kostky jsou vrženy
https://www.zatrolene-hry.cz/clanek/kostky-jsou-vrzeny-novinky-cervenec-2020-7502/
3:50 - 10:30 povídání o Trench Club

28.7.2020 23:16:52 | Upraveno autorem (porovnej)

Hmm, to se tomu moc nepovenovali. Behem 10ti minut projit KS stranku jsem zvladl taky.

29.7.2020 06:20:36

Great War Commander
Nic moc.
To už bych spíš zájemce o první světovou nasměroval na Great War Commandera :-)

29.7.2020 17:24:44

Tak co, sel do toho nekdo? Nejake prvni dojmy, atp?

22.9.2021 14:19:03

Vybíráme z Bazaru

Legendy země Euthie
Legendy země Euthie
Akt. cena: 520 Kč
Končí za: 3 dny

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas