The Hunters A.D. 1492

https://gamefound.com/projects/officina-monstrorum/the-hunters-a-d-1492?ref=homepage-upcoming_1

 

Vypada to zajimave, koukal jste nekdo ?

23.4.2023 20:57:49

Předpokládám, že je to fantasy verze tohoto: https://www.zatrolene-hry.cz/spolecenska-hra/hunters-ad-2114-the-8679/

24.4.2023 07:46:11

Je to stejný autor, a ano je to podobný systém. Respektive z toho jak jsem proklikal video je tam hodně podobný vývoj postavy, podobný soubojový systém, ale přišlo mi, že trochu předělal ten otevřený svět. V původních Hunters bylo těch lokací a questů na nich/pod nimi mrtě, a zabíralo to celý stůl. Nicméně, může se to ještě změnit.

Osobně jsem zvědavý, byť mi víc vyhovuje to sci-fi. Původní Hunters jsou za mě takový nebroušený klenot. Snad se to povede, a vyladí neduhy, co měly ty původní hry.

24.4.2023 10:51:37

Ahoj.

Já mám a dohrál jsem #Hunters AD 2114, The. Tuhle novinku sleduju a hodně se na to těším. “první díl” měl krásně založený svět, super mechaniky, kterýma prezentoval události, lokace a vyprávěl příběh. Smotný soubojový systém zas tak dobrý nebyl. Doufám, že to v kampani napraví. 

Z Gamefoundového Preview bohužel není nic moc vidět :-( Uvidíme, až se kampaň skutečně spustí. Podle prvního pohledu na komponenty to ale vypadá, že minimálně některé mechaniky si to z 2114 vypůjčí.

Edit: @Kame  mě předběhl a napsal to dobře :-)

24.4.2023 10:51:43 | Upraveno autorem (porovnej)

Ahoj, jak moc je to podobné hře #Folklore: The Affliction

Díky, Petr. 

30.4.2023 23:13:49

@PetrDudek Ahoj. Pokud #Folklore: The Affliction  znáš a zajímají tě #Hunters AD 2114, The, tak pár let nazpět jsem na to psal recenzi. Snad tam najdeš, co hledáš.

Jinak to jsou opravdu hodně odlišné hry. Ano, oba tituly jsou kooperativni dungeoncrawlery (F:TA do té kolonky pasuje trochu líp, než HAD2114, ale rámcově to sedí), ale tím podobnost končí. 

Chceš-li vědět něco konkrétního, zkusím poradit.

1.5.2023 21:09:39

@kubicvak ahoj, diky za odkaz na recenzi, tohle mi pomohlo :-)

2.5.2023 07:49:16

@kubicvak aka hra ma k HAD1492 podla teba najblizsie (okrem had2114)? mne to pripomina tainted grail, ktory som nehral :) crawlery mam rad, hra ma vizualne laka, mam ju aj v kosiku, ale hru nejako neviem nikam zaradit.

4.5.2023 11:56:19

@minimilian  Ahoj. Obě hry mají propracovaný otevřený svět, ale používají hodně odlišné mechaniky a pocitově si moc podobné nejsou. V TG mám dohraný základ, Last knight i Age of Legends. V každé kampani je prvních 15-20 hodin super (zhruba první odkrytí mapy), pak nás to postupně přestávalo bavit a ke konci už jsme se modlili, aby byl konec. Lokace a příběh je dobrý, ale neustálý grind surovin na menhiry, shánění jídla atd. je úmorný. Důležité (zvlášť v základní hře) je netlačit příběh moc dopředu, ale hodně farmit a sbírat XP. Pokud jdete bezhlavě po příběhu, můžou vám rychle naskákat kapitoly, což vám natolik zvýší úroveď monster, že se z bojů a (hry obecně) stane velmi frustrující zážitek.

Ale jinak moc nevím k čemu Hunters přirovnat. Asi tě taky odkážu na recenzi #Hunters AD 2114, The. Podle toho, co jsem zatím viděl v kampani je AD 1492 hodně podobná. Abych pravdu řekl, na mě snad až příliš podobná. Co se týče vyprávění příběhu, tam není co vylepšovat. Co se týče Taktické části a Craftingu, tam je naopak hromada věcí, které by si zasloužili přepracovat. Po přečtení draftu pravidel, které jsou k dispozici v kampani, se mi zdá, že úpravy jsou spíše drobné. To je za mě škoda.

4.5.2023 13:14:27

Zatím jsem taky na vážkách. Rád bych ten projekt podpořil i kvůli tvůrci (což se mi často nestává, ale tohle je přesně ten případ, kdy to není velká organizace s milionovými obraty a má to co dělat na crowdfundingu…podle mě), a díky tomu že vše kromě plastu víceméně vyrábí v Polsku a tak.

Systém otevřeného světa, který představil v předešlých hrách je super, a jsem rád, že to tady jen trochu zjednodušil a moc neměnil. Tady se mi celkem změny líbí.

Ale souhlasím s combatem. Ten byl takový trochu nedotažený, i když nebylo to tak strašné. Spíš mám pocit, že nebylo až tak potřeba hooodně upravovat pravidla, jako spíš AI nepřátel, karty hrdinů, a samotné combat scénáře? Ale je fakt že já mám za sebou zatím jen jeden neúspěšný průchod původními Hunters (cca 12 hodin, takže nemůžu vlastně ani mluvit o endgame, ten byl ale prý zase už hodně snadný se správným vybavením).

Srovnání s Tainted Grailem je hlavně v tom, že je to “open world”, ale příběh je trošku “dynamičtější”? Přišlo mi že v Tainted Grail i když se člověk mohl vydat kamkoliv bylo to trošičku víc na kolejích? A pak teda ty souboje, které jsou oproti Tainted Grailu takové…něco mezi Sword and Sorcery (AI nepřátel, engage) a Gloomhaven (karty na dvě poloviny s různým využitím)

Osobně taky doufám, že všechen ten čas a vývoj nešly jen do nového prostředí a příběhu, ale vzal si k srdci i některé připomínky k původním Hunters. Jo a pak teda ještě nutno zmínit, že to zabírá mrtě místa (jako Tainted grail je vůči tomuto vlastně kompaktní :D). Opět když to srovnám s původními Hunters, kde "mapa" světa je tvořena kartami lokací apodlokací a každá z nich může mít karty pod a nad sebou, takže netvoří takovou kompaktní mapu jako je tady v tom novém (je to směs těch karet měst), a do toho báze, desky hráčů, a pak případně ta mapa mise…dával jsem je přes ty karty, jinak bych ty stoly potřeboval tři :D

4.5.2023 13:50:12

Mě na tom souboji ve 2114 vadilo to, že si karty do ruky musíš vybrat ještě před začátkem hraní. V dalších kolech už ti chodí náhodně a to je problém.

Výsledek byl takový, že jsme si po dokončení setupu sedli, prohlídli si mapu a nepřátele, dohodli se, co budeme dělat v prvních 2-3 kolech a podle toho si vybrali karty. To zabralo cca 20-30 minut. Pak jsme začali hrát a jen jsme prováděli ty dopředu domluvené věci a v ideálním případě jsme do 3. kol vyhráli. Pokud se nám nedařilo a hra trvala déle, museli jsme používat náhodné karty a úplně jsme nad tím encounterem ztratili kontrolu. Pokud jsme v té době neměli na stole dramatickou převahu, tak jsme byli v pytli. 

Tohle je věc, která mi na hře vadila ze všeho nejvíc. A bohužel to vypadá, že ve 1492 se to nezmění :-(

4.5.2023 14:33:38

@kubicvak A to mě vlastně ani nenapadlo, ale je fakt, že jak jsem jel sólo, tak jsem to všechno vybíral tak nějak aby to dávalo smysl, ale promyšlené jsem to do posledního bodu neměl :). Ale je fakt, že je škoda, že ten soubojový systém má založený právě na těch kartách ala gloomhaven, protože tam to dává smysl, s tím balíkem se úplně jinak pracuje než tady, i s těma akcema na kartách. No uvidíme.

4.5.2023 19:01:03

@kubicvak Jdeš teda do toho, nebo ne? 

Já popravdě furt nevím. Láká mě stylizace (velmi), otevřený svět a spousta příběhu k prozkoumání. Naopak mě dost odrazuje soubojový režim. Dá se v něm třeba taktizovat? Má to nějaký jiný význam, než že použiji figurky nepřátel? Kolik tak v něm strávím času? Je to půl na půl se zbytkem hry? Moc díky za pomoc v rozhodování. 

4.5.2023 21:11:41

@PetrDudek Jdu. I když si myslím, že těch změn mohli udělat víc.

Zatím sleduju updaty, zatím tam moc skutečně zajímavých informací nedali…

K soubojovému systému jsem už svoje napsal. Mohl by být lepší, ale tohle stále skousnu. Taktizovat se tam určitě dá. 

Pokud budu vycházet z 2114, tak cca 50% času zabral příběh a čtení, 30% souboje, 20% režie a crafting. O 1492 nemám víc informací, než ty :-)

5.5.2023 13:18:32 | Upraveno autorem (porovnej)

@kubicvak skusim este popozerat videa na bgg. kazdopadne ti dakujem pekne za ochotu nam vsrtkym odpovedat na otazky. maj sa pekne.

5.5.2023 22:31:06

Pomalu se to blíží do finále, zbývá 5 dnů, docela i věci navíc se otevřely..

Jdete do toho nakonec někdo?

16.5.2023 19:15:59

@Fleder  já jo, mám základ, mince a playmat. Co ty? Půjdeš so avizovaného all-in? Jak to vlastně funguje, když už mám backnutou základní hru? Popravdě o další hrdiny, nebo další a úplně stejné miniatury nemám zájem. 

16.5.2023 21:30:46

@PetrDudek Já zatím nic a pokud ano, skočím nejspíš na 1 EUR a rozmyslím později. Kvůli plakátu navíc, co je mi k ničemu do toho nemusím hned naskakovat.

Ta hra se mi hodně líbí. Téma super, není to úplně klišoidní klasický fantasy, navíc středověk říznutý magií. Líbí se mi ta firma, tohle rád podporuju, předchozí hry dodali, nějaký hate na ně jsem nezaznamenal za zpoždění a nedodávky, většinová výroba komponent v Evropě, za mě velký plus. Systém už mají odladěný, mohlo by to fungovat - i když jak už tady padlo, ty úpravy boje mohly být asi větší a hlubší. 

Není to ani přehnaně drahý, myslím velmi slušný poměr cena vs herní doba a obsah. Říkám si, že tenhle typ her pomalu začne být do budoucna cenově jinde - je to vidět i proti stavu z roku 2017, odkdy ten KS sleduju - cena podobných her furt roste.

A stačí si porovnat u aktuální ATO kampaně, jak to vystřelilo…a výroba dolů nepůjde, doprava neklesne, k tomu inflace, jasně přibylo clo.

Co mě odrazuje, fakt, že byla by to nejspíš hra do skříně. Když si vezmu kolik příběhovek mám já, kolik toho mají lidi ve skupině už doma a i na cestě, to jsou stovky hodin zábavy a většinou se sejdem jednou za týden. A nehrajem jen kampaně.

17.5.2023 09:24:43

@Fleder Hele, já to beru na sólo. Jak to dohraju a bude tam nízká znovuhratelnost, půjde to zase dál - jako #Folklore. Příběh je to hlavní, co mě na tom láká a ten setting podepisuju, to je pro mě asi to hlavní. 

Jinak moc nechápu další hrdiny - přijde mi, že v příběhové hře je fakt potřeba udělat hrdinům nejen jiné pozadí, ale i trochu jiný příběh - jako to má Kingdoms Forlorn, nebo #Zerywia - tam má každá postava svou vlastní ságu. Takže si to rád zahraju znovu s jinou postavou. Tady to vypadá, že to bude jen jiná figurka a jiné státy - proč bych to tedy měl hrát znovu? 

17.5.2023 10:01:48

Já pořád váhám, jestli mám nechat Hunter pledge, nebo přejít na Gameplay All In.  Trochu očekávám za 2 roky další kampaň na nové rozšíření, kde půjde všechno dokoupit (jako v případě 2114).

Nevím, jesli přidání 4 charakterů a jednoho rozšíření stojí za takové prachy. Základ je naopak naceněný hodně vstřícně.

Edit. Jo, a ještě mám rád, když je hra v jedné krabici. Vadí mi, když je hra v pěti různě velkých boxech a ještě k tomu bokem playmat… Takže asi zůstanu u Huntera.

20.5.2023 12:47:16 | Upraveno autorem (porovnej)

@kubicvak  zobral som hunters pledge s playmatom. Ak ma to chytí, dokúpim neskôr rozšírenie a možno hero packy. Verím, že bude doplňujúca kampaň.

20.5.2023 18:41:33

FYI - hra přidána do katalogu, můžete diskutovat i tam:
#Hunters A.D. 1492, The 

23.5.2023 00:36:17

Nakonec jsem do toho taky nastoupil po dlouhém váhání 4 hodiny před koncem kampaně, základní pledge. Pochybuju, že hru projdu víc jak jednou, a nejspíš to budu hrát sólo, takže mi budou 4 hrdinové bohatě stačit.

23.5.2023 07:18:18

Mam to zakupene a je otvorený late pledge keby sa niekto chcel pridat/kupit len nejaky addon vieme sa dohodnut. :)

12.11.2023 13:58:52

Zjistil někdo za ten půl rok nové info ke hře? Posunul se vývoj kupředu? Stojí to za to? =) Lokalizaci asi v tomto případě čekat nelze, že?

13.11.2023 07:34:04

Nove info je ze nastalo oneskorenie kvoli vyrobe figuriek a planovane rozosielanie je az 09/2024 - povodne to malo byt 04/05 2024.

 

6.2.2024 10:12:38

Vybíráme z Bazaru

CABO EN
CABO EN
Akt. cena: 200 Kč
Končí za: 4 dny

Offcanvas