ISS Vanguard


Kampaň na ISS Vanguard pobĕží na Gamefound, viz. blog:
https://gamefound.com/blog/post/crowdfunding-on-gamefound-starting-with-iss-vanguard#/

...a náhled kampaně:
https://gamefound.com/projects/draft/xahtfnckfodcu92agtxy299y2gm#/section/project-story

Vypadá to jako další vhozená rukavice do šrajtofle. Snad už jen kdyby se i tady Albi připojilo s češtinou, a nemá to chybu. ;)
6.10.2020 22:39:33

Konkurence kickstarteru
To je velmi zajímavé. Dlouho jsem si říkal, kdy se objeví nějaká obstojná konkurence, protože rejžovat 10% z vybraných peněz vlastně prakticky s minimálními provozními náklady...
Gamefound za to nic nechce. ISS Vanguard bude pilotní projekt a zvou další tvůrce, takže to bude taková malá revoluce ve stojatých vodách kickstarteru...

7.10.2020 07:46:58

Mike Dundee
Přiznám se, nejsem si úplně jistý, ale nespadá Gamefound také pod AR jako jejich dceřinná společnost, resp. nejsou nějak propojení?
Pokud by to fungovalo, tak proč ne..kickstarter potřebuje pořádnou konkurenci jako koza drbání.

7.10.2020 07:55:42

Fleder
Je to tak, Gamefound a AR mají stejnýho zakladatele a vlastníka:
https://mobile.twitter.com/marcinswierkot?lang=en

Poláci prostě mají obchodního ducha. Je to podobnej případ, jako když si např. CD Projekt rozjel GOG.

7.10.2020 08:37:35

Fleder
matně si vzpomínám, že by měli být propojeni (minimálně jsou obě z Vratislavy). Whiskas ovšem našel důkaz :-)
Přijde mi logické, že když mají platformu pro pledge manager, tak ji mohou rozšířit i pro kampaň a sběr prostředků...

Jinak zaregistrovaní uživatelé budou mít slevu 5$ při kampani ISS. Další projekty budou brát za 4-5 měsíců. Trochu mě zaráží, že to bude úplně zadarmo. Možná chtějí přitáhnout jiné firmy a až budou zavedeni, tak nějaký poplatek zavedou (ikdyž asi ne těch 10% jako na KS)... Nebo jim stačí, že bude platforma dobře známá mezi hráči a oni ušetří 10% z každé jejich vlastní kampaně (a u AR nejde o malé peníze ;-)
Mimimálně zbyde více peněz tvůrcům her a dost možná to přinese i nějakou slevu pro nás - hráče...

7.10.2020 08:52:57 | Upraveno autorem (porovnej)

MikeDundee
Souhlas, konkurence KS jen prospěje, protože mi přijde, že přes veškerej úspěch je to dost zanedbaná platforma.
Na druhou stranu, 10% marže je v dnešní době ještě hodně vstřícná. (Kam se to hrabe např. na 30% marže u Apple, Google a Steamu, přičemž i to jim přestavá stačit, jelikož Apple začal docela tvrdě tlačit proti prodejům licencí na aplikace mimo svůj obchod. Prostě každá sranda něco stojí.)

7.10.2020 09:02:57

Gamefound
Gamefound byl dřív přímo součástí AR, premiéru měl myslím při Tainted Grailu. Někdy od minulého roku je to samostatná firma, přestože je překryv vlastníků.
Jinak Gamefound PM je a bude zadarmo, nicméně crowdfunding zadarmo zřejmě nebude, nikde se to nepíše. Ale výhody pro tvůrce a přispěvatele jsou obrovské - vylepšený systém komentářů, přímé přidávání addonů do pledge, propojení s PM, automatické odemykání SG (tzn. žádné překreslování grafiky)... Těží z toho, že je zaměřen jen na deskové hry, KS je prostě univerzální. Teď se jenom uvidí, zda se jim podaří přetáhnout pozornost z KS, přes všechen komfort to bude pro tvůrce pořád risk. Očekávám, že na začátku tam budou hlavně velké firmy, které mají už svoje rozsáhlé mailing listy. Tím, že to není součást AR, tak se nebudou muset bát, že sypou peníze konkurenci.

7.10.2020 09:38:05

Ke hře
A co říkáte na zatím uvedené info o hře? Sledoval jsem ji již delší dobu, a těšil se, protože už nějakou dobu čekám, jestli někdo přijde se sci-fi ala mass effect, nebo prostě přádnou space operou.

Pořadač jako mateřská loď ještě ok, o té jsem věděl. Nicméně ty planety jako knihy s kroužkovou vazbou, doufám, že to nebudou jen placeholdery pro karty. Respektive, hry, kde board nahrazuje kniha mi nevadí, spíše naopak, ale tady to zatím nevypadalo nějak zajímavě využité.

Mno a miniatury tam zatím jsou jen pro to, aby přilákali i lidi co mají rádi miniatury, nebo to aspoň tak vypadá (což je případ už u etherfields mám pocit, ale ten jsem moc nesledoval). Jediné, kde jsem je viděl využité je umístěné na výsadkové lodi.

Trochu se bojím toho, že to v konečném důsledku bude ještě víc gamebook než tainted grail. Ale taky vím, že zatím neodhalili všechno.

Co vy ostatní? Jak to vidíte?

7.10.2020 09:59:11

UmmA
Jo, máš pravdu, několikrát tam zmiňují že je to zdarma a kolik ušetřili peněz tvůrcům, ale tím asi myslí jen ten pledge manager.

P.S. A jinak se mi moc líbí ten strom vlevo na náhledu kampaně s hlavními sekcemi usnadňujícími pohyb po stránce (a rychlé hledání požadované informace...)

7.10.2020 10:09:30 | Upraveno autorem (porovnej)

Ke hře
No já jsem zvědavý jak vyřeší to, že průzkum planety bude zčásti podle skriptu (gamebook ?) a část bude generována kvůli větší znovuhratelnosti. Jde mi o to, aby to drželo pospolu a ta náhodná část jen nebyla uměle naroubovaná. Alespoň takový pocit mám z PánoPrstenu, kde ve výsledku mi ty náhodné události kolem moc silný příběh a momenty k zapamatování nedávají...
A já narozdíl od Kame jsem právě pro více toho gamebooku :-) Sandboxových her je spousta jiných (např. ve vesmíru Xia).

7.10.2020 10:15:48 | Upraveno autorem (porovnej)

gamebook/sandbox
Tak sandbox ala XIA bych z toho taky nechtěl(a teď mě z hlavy nenapadá moc sci-fi sandboxů ala XIA:D). Spíš jen, aby se nevytrácely ty herní prvky.

Musím zmrknout víc Etherfields, abych věděl jak AR pracuje s narací mimo knihu. Mám jen Tainted Grail, a jako dobrý, ale přece jen je tam ještě navíc ten aspekt průzkumu mapy, a tak nějak je tam nějaký ten "centrální" prvek. Tady to vypadá na management binderu, pak druhá kniha planety, pak výsadková loď, a doufám, že další knihy tam nebudou:D.

A pak je tu ještě otázka toho, jak to bude ve více hráčích. Listování binderem lodi v jednom super. Ve více...no nevím. A trochu mě tam zarazilo, že se každý bude snažit získat nejlepší posádku do své sekce, takže se o ni budete muset přetahovat s ostatníma.

Zatím prostě nevidím, jak to celé bude fungovat společně. Jelikož jsem teď už hodně solo hráč, tak asi snad dobrý (pokud jde o binder a tak), ale zase jak moc mě ovlivní hrát jen za jednu frakci?

Zatím mám hodně otázek a mírně smíšené pocity:)


7.10.2020 10:51:51 | Upraveno autorem (porovnej)

Kame
Ke hře samotný - za sebe si to z toho popisu zatím netroufám hodnotit. Momentálně můj úsudek až příliš ovlivňuje to lákavý téma. Takže vyčkávám až k tomu bude víc detailů.

Ty šanony sice vypadaji jako neotřelej nápad. Na druhou stranu sám běžně zápasím s nechutí zakládat do nich různý účty a jiný dokumenty. Tak snad tady bude mnohem větší motivace. :D


7.10.2020 19:21:48

whiskas
Gamefound/procenta:
No u těch digitálních distribucí je to sice vyšší v % ale tvůrce má v tomto případě jen "fixní" náklady - vývoj, marketing. V případě deskovek a jiných "reálných" produktů přibývá ještě výroba nabízeného produktu. Ano vývoj PC hry bude řádově v jiných číslech ale prodané kusy také. Takže u té digitální distribuce tvůrce nebudou ty procenta bolet tolik jako když tvoří reálný produkt.
Ale pořád lepší těch 10% než klasická distribuce, kde to může být až 50%(co jsem tak neoficiálně postřehl) a navíc tvůrce, má hodně reálnou představu kolik toho vyrobit.
Ale pokud nabídnou lepší podmínky a umožní tak snadněji prorazit novým autorům, bude to jen dobře. Pokud tedy nastaví dobře pravidla a nebude to jen záplava šuntů...

7.10.2020 23:13:15

akulacz
Tak zase cena na KS je nižší, než by byla v retailu za ekvivalent (v zásadě o ten mezičlánek distribuce). Proto pokud jde KS do retailu, tak je dražší nebo osekaná. +- tě to bude jako tvůrce vycházet podobně, respektive lépe, pokud dokážeš prodat hru za víc než by si ji lidi koupili v obchodě.

8.10.2020 09:40:01

Tak dík....
.... kluci, že jste mě upozornili.

Teď budu muset zase rozbít prasátko. :D

10.10.2020 17:53:29

Video o pravidlech
#1:
https://www.youtube.com/watch?v=tJgTNgGFe5I
#2:
https://www.youtube.com/watch?v=G-t9bf1CVqQ

21.11.2020 10:34:30 | Upraveno autorem (porovnej)

Video o pravidlech
Tak zatím moc nadšenej nejsem.. ty šanony vypadají fakt divně, taková úředničina.. ;-) A během mise se akorát neustále háže kostkama.. no uvidíme...

24.11.2020 12:30:01

...
Na mě to taky zatím moc dojem neudělalo. Uvidíme až vypustí nějaký gameplay.

24.11.2020 13:30:38

Šanony
Na první pohled mi to taky přijde malinko rozpačitý. Že šanon na karty bude zároveň i rulebook zní fajn, ale stejně má být bokem ještě kniha scénářů, pak kniha s mapama... Hádám, že listování v šanonu nebude ve skupině hráčů moc pohodlný. Buď u stolu bude potřeba nějak rozhodit role, kdo a čím bude listovat, anebo to v jádru bude spíš pro sólo hraní. Leda pokud by tam byly šanony pro každýho hráče, pak by např. mohlo jít alespoň o sólo hraní ve více hráčích. ;)

24.11.2020 13:33:28

...
Me to zatim ani nezaujalo. Popravde stale nejak nechapu cely ten hype okolo a rikal jsem si, ze sem asi nejakej divnej.

24.11.2020 14:35:39

Korenar
No za mně nějak podobně, ale AR umí překvapit.
Budu to sledovat, kouknu se na progres, ale na 90% to brát nebudu.
Nicméně, zrovna ty bys už nic z KS brát neměl, to nemůžeš nikdy ani náznakem všechno odehrát :-)

24.11.2020 16:13:02

Hype
Ten hype celkem chápu, protože kolem AR už to tak nějakej pátek funguje - tj. jsou už taky ve fázi, kdy jim k dobrýmu hype stačí uveřejnit jen pár artworků, aniž by se dalších pár let o výsledku vědělo něco bližšího. Tyhle videa mi zatím moc přesvědčivý nepřijdou, ale třeba to ještě rozsekne nějakej lets play.

25.11.2020 08:26:56

Sanon
Ja osobne povazuju ten sanon za jednu ze zajimavejsich veci na te hre, tim ze tam dlouhodobe manazujete celou lod a vsechno na ni.
Myslim, ze Marcin v tom videu zminoval, ze hraci maji ruzne role (frakce) a podle toho maji na starost ruzne casti toho sanonu - takze bych predpokladal, ze ve fazi lodi, ten sanon pujde z ruky do ruky.
Celkem me zaujala cast sanonu, ktera bude fungovat jako hrbitov (myslim, ze tomu rikali memorial) pro postavy, co umrou na misich - Marcin zminoval, ze v prototypu ta cast je mala a v realne hre bude potreba o dost vetsi.

Souhlasim s tim, ze samotne mise na me pusobi ponekud rozpacite - o vsem asi rozhoduje hod kostkami, takze se trochu bojim, aby to nebylo ciste o nahode. Zalezi jake budou ruzne schopnosti na kartach atp. a jak budou umoznovat pracovat s eliminaci nahody a budou davat prostor pro nejake rozhodovani.

25.11.2020 17:44:02

Fleder
Však neberu :D a teď chystám velký rozprodej sbírky

25.11.2020 17:47:20

kostky
Myslím, že tam bude dost možností jak s náhodou pracovat vzhledem k historii AR. Za sebe jsem rád, že to není zase deck building.

25.11.2020 23:30:38

Gameplay
Tak opět ušetřím :-)
Díval jsem se na nový gameplay https://www.youtube.com/watch?v=vQUCYnhaPmY a vůbec mě to neoslovilo. Přišlo mi to takové nějaké nemastné neslané, příběh celkem generický, kolem spousta mechanik a házení kostkama... Z průzkumných her se mi mnohem více líbí 7th Continent nebo Tainted Grail (ten i příběhem). Ale veřím že fanouška sci-fi by to mohlo oslovit.

4.12.2020 22:43:13

Vybíráme z Bazaru

Hra o trůny, core set
Hra o trůny, core set
Akt. cena: 1250 Kč
Končí za: 2 dny

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas