Foundations of Rome

Zajímavá 3D budovatelská hra...víte o tom někdo něco více?

https://www.kickstarter.com/projects/arcanewonders/foundations-of-rome?ref=discovery_category_newest
14.1.2020 16:20:42

Po přečtení pravidel
Na začátku si každý hráč náhodně vezme 6 karet a dle čísel na nich umístí své tokeny v matici města. Její velikost je odvislá dle počtu hráčů. Obdrží také mince v hodnotě 4+N dle pořadí hráčů. Zbylé karty se zamíchají a rozdělí na tři přibližně stejně velké balíčky, které budou značit 1., 2. a 3. kolo (každé z nich znamená cca 10 let historie Říma). Z prvního balíčku se vyloží 6 karet, každá z nich má jinou cenu. Hra začíná.

Během každého kola zahrávají hráči po směru hodinových ručiček své tahy, dokud nedoberou všechny karty daného kola. Na konci každého kola hráči spočítají a zaznamenají vítězné body a populaci a vezmou si mince vydělané za postavené budovy (budovy mají na sobě speciální symboly dle typu budovy – rezidenční, veřejné a komerční). Po třetím kole hra končí.

Hráči musí vykonat v rámci svého tahu jednu akci. Mohou inkasovat příjmy, kupovat karty nebo stavět budovy.

Základní příjem je 5 mincí plus bonus daný na vyložených komerčních budovách na matici města.

Pokud ještě mají volné některé své tokeny, mohou koupit kartu a dle čísla na ní umístit svůj token na matici města. Na volné místo po kartě se přesunou všechny karty napravo, čímž tyto karty zlevní. Zbývající (nejdražší) místo v nabídce se doplní novou kartou daného kola. Pokud již žádná karta v balíčku není, nic se nedoplňuje.

Poslední možnou akcí je stavění budov. Hráči mají v zásobě na své desce budovy různých tvarů a velikostí. Desky hráčů jsou stejné, liší se pouze barvou. Budovy mohou stavět na ta pole, na nichž mají své tokeny. Ty si pak vezmou zpět do zásoby. Žádná část budovy nesmí ležet mimo tokeny. Tím je omezen její tvar. Je také možné přestavět více svých menších budov budovou větší velikosti.

Rezidenční budovy zvyšují populaci a zároveň přinesou hráči vítězné body rovnající se počtu populace plus bonus pro hráče s největší populací.

Veřejné budovy přinášejí vítězné body v závislosti na sousedních budovách. Je pět typů veřejných budov. Pro stanovení zisku z veřejných budov nezáleží na vlastnictví sousedních budov, přináší vítězné body i za sousední budovy, které hráč nevlastní.

Komerční budovy přinášejí mince a zároveň vítězné body. Vítězné body jsou zobrazeny na prázdném místě po budově na desce hráče. Ve třetím (posledním) kole hráči místo mincí získají odpovídající množství vítězných bodů navíc.

V posledním kole se rovněž ohodnotí 1 vítězným bodem každé pole v matici města, na kterém leží hráčův token. Hráč s nejvyšším počtem vítězných bodů vyhrává.

Pak jsou tam ještě nějaká volitelná pravidla, ale v principu to je vše.

15.1.2020 20:57:32 | Upraveno autorem (porovnej)

Dojmy
Jedná se tedy o jednoduchou abstraktní hru od nadějného designéra her jako je Century, Specter Ops nebo Reef. Téma ve hře moc nečekejte. Je obrovsky přeprodukovaná, čemuž odpovídá bohužel také cena. All-in vyjde s poštovným na více než 4000 Kč! Za abstraktku docela síla:( K základní hře pak dostanete rozšíření pro pátého hráče, kovové mince a monumenty, které budou dalším typem budov (dle diskuze na BGG půjde zejména o větší bodový zisk z nich, vlastnosti budou v nejbližších dnech na KS odhaleny). Zajímavostí je obří krychlová krabice, která se tak tak vleze do oddílu kallaxu. V krabici budou jednotlivé přihrádky pro desky hráčů včetně budov, takže po vyložení desek bude možné ihned začít hrát. Je pamatováno s místem rovněž na rozšíření pro pátého hráče, na monumenty už ale bohužel ne. Dále autoři pracují na sólovém módu. Hře se na KS docela dobře daří, rozestupy mezi SG jsou malé a slibují docela slušný bonusový obsah. Já hru mám zatím backnutou. Největší nevýhody spatřuji v její ceně (vůči tomu, co nabízí za herní zážitek) a také v té obrovské krabici a možnostem skladování. Uvidím, zda ji nakonec podpořím. Musím přiznat, že jsem obrovský fanda Antiky a ty modely jsou prostě úžasné, přemýšlím, kde jinde bych je využil... Zaujala ještě někoho?

15.1.2020 21:21:08 | Upraveno autorem (porovnej)

Zaujalo
Mě to zaujalo, odrazuje mě také cena. Provedení krásné. Za normálních okolností bych počkal až to vyjde a budou první dojmy, ale tohle je KS only. Sice mají něco i pro retail, ale tolik toho nebude. Takže mám také backnuto a snad to za to bude stát.

16.1.2020 14:59:58

Taky se mi líbí
Je to hezky udělaný, taky se mi to moc líbí, ale ta cena je pro mne už moc vysoká.

16.1.2020 15:30:07

Vyzera to zaujimavo.
Som tak na 90% odhodlany to podporit. Este pockam ci sa k tej hre vyjadri Petr z deskofobie pondelok pri rannej kave :)

17.1.2020 11:35:48

Taktická hloubka
Ona ta hra není ani dle pravidel úplně blbá. To, že jsou jednoduchá, neznamená, že by nebylo umění ji správně hrát. Ta míra interakce mezi hráči bude jistě zajímavá. Jen dát 4000 Kč za něco podobného, jako jsou Zámky šíleného krále Ludvíka je zkrátka peklo:(

17.1.2020 12:47:21 | Upraveno autorem (porovnej)

Jazyk
A dobra vec je ze clovek nemusi vobec vediet po anglicky. Teda kym tam nepridaju tie skryte ulohy :)

17.1.2020 13:07:01

...
Moc hezky udělaná hra. CEna mě přijde přepálená i na danou míru přeprodukovanosti.

Nicméně je to jak Suburbie a podobné hry.....Zámky Krále Ludvíka za 4000Kč ve své sbírce neobhájím.

Z podobných her jsem zvolil Dice Hospital, který jsem loni podpořil na KS :)

17.1.2020 14:47:09

Dice Tower gameplay
Po zhliadnutí gameplay na Dice Tower som stratil záujem, hlavne za tú cenu. Keby to stálo 30 eur, možno by som do toho šiel, ale za 100 USD + ďalších cca 25 za poštovné absolútne nie.

----------------------------------
herný klub NITHRANIA z Nitry

19.1.2020 15:56:06

gameplay
zatim nikde neukazali full gameplay... pouze ty base verze...

nikde nejsou monuments a jejich prinos do hry.. pak hidden objectives..
jinak ten zaklad je jednoduchy a cenove v jine relaci to souhlas

19.1.2020 15:59:39

poslední dny
Pokud jste o hře uvažovali mrkněte. Odemklo se tam dost věcí a je tam ještě překvápko na závěr, tak uvidíme.
Jinak došlo k zásadním upgradům komponent ( hlavně ty nálepky)....

Vím, že cena je vysoká. Ale zrovna u této hry mi přijde, že se na stůl bude dostávat mnohem častěji než nějaké kampaňovky... (zvláště při návštěvě nehráčů)

2.2.2020 09:39:13

...
Pekna hra ale prilis preprodukovana. Chapem, ze v dnesnej dobe predava vizual a tema, ktore su pri tejto hre fakt trefne. Ale vzhladom na cenu a po vzhladnuti par videi k hre, uz ide mimo mna. A to mam rimsku tematiku docela rad.
Cakal som od Petra z Deskofobie, ze ju podpori, ale kedze aj on sa jej otocil zady, tak to ma uz len utvrdilo, ze asi nepojde az o taku pecku.

Tommi

2.2.2020 10:19:06

tommi
Tak tu deskofobii neberu jako měřítko, že řekne ve dvou větách, že je to tuna plastu apod...
viděl gameplaye, ale gameplaye základní verze. Bez monumentů, steal trade packu, hidden objectives a bez ceres of gardens.

2.2.2020 15:12:46

Design
Ale Deskofobie má pravdu - je to len tona plastu. Hrateľnosť je silno podobná Patchworku, ktorý stojí 12 eur a stačia mu kartónové dieliky. Tu sú plastové modely a stojí to 120 eur, ale hrateľnosť rovnaká.

Tajné ciele na tom nič nezmenia, len dajú ďalšie body za to, že budem mať nejaké dieliky uložené podľa karty cieľa. A Ceres je Solo modul. Stále to ale zostáva len malinko vylepšený Patchwork, s plastovými modelmi budov za cca 100 eur navyše.

Keby tam nebol ten plast, ale boli by tam pekne ilustrované kartónové dieliky, a stálo by to 30 eur, beriem to hneď.

----------------------------------
herný klub NITHRANIA z Nitry

2.2.2020 21:39:57

Steal trade pack
Tento "obsah" je odstavec v pravidlech a žetony vítězných bodů, které ale nejsou nutné, jelikož by se to všechno dalo řešit stejně na počítadle vítězných bodů.
Monumenty pořád fungují jen v tom jednoduchém rámci pravidel, hru nijak zvlášť nenabourají.
Odemklo se pozlátko, což není nutně špatně, ale člověk by si od toho neměl slibovat víc, než co to je.

2.2.2020 22:51:40

Nevezmu to
U me to hlavne zabila ta cena, ale take ta krava krabice a celkove ta okazalost na to, co hra ve skutecnosti prinasi. Ja uz se bohuzel musim ohlizet rovnez na prostorove naroky sve sbirky. Skoda. Rim je moje srdcovka.
Jinak bych se tedy zrovna neridil subjektivnimi pocity jednoho recenzenta (nic proti Deskofobii). Predne si to chce udelat svuj vlastni nazor.

3.2.2020 07:30:32 | Upraveno autorem (porovnej)

hratelnost
já chápu, že nahlížíte hlavně na hratelnost. Ale myslím, že tvůrce moc dobře ví, že v tomto ohledu nemá tolik co nabídnout.
Mě se právě líbí. že je to jednoduché, ale jde mi hlavně o to, aby to mělo pěkné zpracování, kvalitní mince, pěkné budovy. Vždy když kupuju hru, tak si prvně říkám, na co ji doma budu mít a s kým ji chci hrát.
A tohle je přesně do kategorie, jednoduchých, tedy ikdyž přijde návštěva a vytáhnem hru, tak jim spadne čelist nad tím, jak to bude zpracováno a budu plnohodnotnými hráči, aniž by předtím hráli jedinou partii.

Když to veezmu, co máme doba, tak máme hodně oblíbený třeba Brass, ale představa, ,že by to s námi hrála vždy návštěva... není to nereálně, ale není to ani z daleka optimální. Takže z tohoto hlediska mi to sedí skvěle.

Jediné co je moc, tak to je ta cenovka 160 dolarů... to je fakt ranec..být to tak 120 130 dolarů tak by to ještě bylo ok.. ale tohle už je fakt dost..
Jinak když mrknete na upgrady tak je tam ještě addon na povrchovou úpravu budov.. wash (celkem cca 140 budov Vám vystínují nanášením barev a olejů - nemám zkušenost)... máte někdo zkušenost? To by byla teprve rána 220 dol... :/ ty KS sou hrozný :D


3.2.2020 11:55:02

Design OT
Pro návštěvy ,aby jim spadla brada,si kup Lambo do garaže :+).
Za ty prachy opravdu ne.....

3.2.2020 12:20:38

:D
na to nemám :/

3.2.2020 12:43:38

Lambo
Tohle je hodně pěkný Lambo.
Ale motor má z Yarise.

3.2.2020 12:50:51

Vybíráme z Bazaru

Velbloudí dostihy CZ - jako nová, nesehnatelná!
Velbloudí dostihy CZ - jako nová, nesehnatelná!
Akt. cena: 1099 Kč
Končí za: 14 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas