Backeři mezi námi

Ahoj, dívám se na to kolik z nás tu backuje různé projekty na KS.

A říkám si, že by bylo dobré o sobě vědět.
Ať už jen z toho důvodu, že je někdy dobré se poradit s někým "z oboru":-) Nebo taky kvůli tomu, že ne vždy chci celou hru a mohl bych se svézt s jiným backerem a tím výrazně ušetříme za poštovné oba.

Proto zahřívací otázka: Kolik máte podpořených projektů na KS?

Já zatím 10.

Martin


17.7.2019 12:19:58

..
V tuhle chvíli mám "pouze" 5 plně zafinancovaných věcí. Jedna je dodaná /Sorcerer/, dvě ve stavu brzkého dodání /jedna komplet - Nemesis - tady velká chyba, že jsem vzal dodání všeho najednou, jedna první vlna - TG/ a dvě s dodáním v 1/2 roku 2020 - Salomon Kane a nově proběhlý X-Odus.
Do superbackera mám tedy hooodně daleko :-)

Jedna další věc je ve stadiu 1 GBP pledge /Everrain/ ale dost nedůvěra v projekt a tvůrce. A jeden projekt 2x krachnul a nezafinancoval se /Tombed/.

Nevidím důvod brát kde co, jen proto, že se to tváří trochu zajímavě, protože se to pak ani nedostane na stůl. Letos si dám nejspíš pokoj, her je dost a dost ve skupině a max. budu uvažovat o Trudvangu, případně, když se objeví něco zajímavého a spíš kratšího.

K hromadným pledge se stavím dost nedůvěřivě, chtěl jsem jednou u levnější hry a už bylo plno. Nedůvěra je u mne z hlediska toho, že nechci neznámému cizímu nicku poslat x tisíc dopředu a pak čekat, jestli mi za rok, rok a půl skutečně něco od někoho kdo ví odkud dojde jen proto, abych ušetřil 150 korun na poštovném.

17.7.2019 12:39:47

Fleder
Tak neposílej peníze neznámému nicku a dohodni se s někým, koho znáš. Na Deskožroutovi ta domluva funguje úplně v pohodě a většina lidí se tam zná i osobně dlouhá léta.

Jinak souhlasím, že podporovat každou hru, co na papíře vypadá dobře je spíš blbost. Ve skutečnosti to hodně často dobré hry nejsou. Jen těží z velmi dobře provedené reklamní kampaně a tuny pěkného plastu, který je často zbytečný a hru akorát prodražuje. Párkrát jsem se napálil a teď už si vybírám...

17.7.2019 19:29:05

Havelock
Rada nad zlato. Dohodni se s někým, koho znáš. Hmm...tak znám svoje kluky ve skupině, ale tam nebudeme brát něco 2x ;-)

Na deskožroutovi možná dohoda funguje, ale to jsou přesně pro mně neznámé nicky a neznámí lidé. I kdybych si s někým psal, tak sry, ale to z něj nedělá známého člověka, kterému s klidným svědomím pošlu trojku, aby mi za rok a půl možná poslal hru :-) Tož asi tak..

17.7.2019 21:28:44

KS
Mel jsem obdobi, kdy jsem toho backoval dost, ale ted jsem zmenil nazor a budu neco pres KS kupovat jen vyjimecne. Prijde mi, ze je lepsi si pockat, az jak projekt dopadne a jestli hra bude vyladena, a pak klidne priplatim na bazaru 1-2K za KS verzi hry, kterou budu opravdu chtit.

17.7.2019 21:36:01

Prosím smazat
Asi nechtěně dvojklik. Taky už by se to mohlo opravit...

17.7.2019 22:37:20 | Upraveno autorem (porovnej)

Fleder
Chápu tvoji obavu z cizích lidí, kteří se snaží každého okrást hned na potkání. Taky jsem velmi opatrný, vlastně někdy až paranoidní. Ale ještě jsem neslyšel, že by někdo někoho podvedl při společné objednávce z KS.
Pokud se toho opravdu bojíš tolik, že nevěříš ani lidem s vysokou reputací, buď to ty, kdo to backne - vezme to na sebe a lidi mu budou posílat peníze předem. Stojí to jen trochu času navíc a nějaké to místo doma, než si to ostatní vyzvednou.

17.7.2019 22:37:20

Nevim, no
Ja, kdyz se bere ne o hromadne, se rad s tema lidma potkam osobne, kdyz mani neduveru. Bral ksem hromadne uz docela dost veci a nebyl problem.
Horsi je to ale posledni do ou s postovnym. Drive se braly hromadne veci hlavne kvuli uspore. U nekterych ks to plati porad (treba u AR, tam jsou akce na 6packy),ale treba posledni ks od CMoN,tak u nej se usetrilo fakt minimum...jenze to se da tezko dopredu rict... Kazdopadne, nkmdo nikoho nenuti do hromadnych pledgi, je pohodlnejsi to vzit jen sam na sebe a uspora byva pri nejlepsim stejne v radu stokorun, coz pro vetsinu lidi, co ks financuji, neni tolik

18.7.2019 01:26:42

Také jsem již KS ochutnal...
Zatím jen tak zlehka 18Lilliput je doma, a Project L a Space Race podpořené. Jinak ve velkém do toho zřejmě nikdy nezkončím, i když na "papíře" se mě toho může líbit spousta, tak mám jasno v tom že nepodpořím nic, co nebude mít česká pravidla. Doufat v to, že to časem někdo přeloží do češtiny abych si to mohl zahrát nebudu ;-) aspoň tak moc neutrálním... ;-)
______________________
hráč a drobný sběratel
hlavní tvůrce Facebookové stránky POD VÍKEM

18.7.2019 06:07:56 | Upraveno autorem (porovnej)

Manie

Je fakt, že spadnout do toho se dá lehce. A většina nabízených add-onů jsou zbytečnosti. Bohužel velmi často pak nastupuje sběratelská vášeň....:-)

Je potřeba počítat s tím, že za KS vždy zaplatím víc než za retail a bohužel často podstatně víc a přidaná hodnota tam fakt být nemusí. Na druhou stranu, pustit dál se to dá vždy. Ne každý na KS jde a chce jít a pak mu přeprodej může přijít vhod...:-)

18.7.2019 06:55:50

Peppson
Díky, přesně takhle jsem to myslel, než z toho pan Havelock začal dělat jakousi kauzu a zbytečné hádání.

Pokud má někdo známé/kamarády, tak je to něco jiného, pokud je nemá, jako např. já, a na tom nezmění nic nějaké setkání se či napsání si - pořád toho člověka neznám natolik, abych mu prostě poslal peníze a čekal rok-rok a půl. Nevyplatí se mi kvůli stokoruně/nám riskovat, že hru neuvidím. Bohužel je podvodníků celkem všude dost - z Magicu a výměn/koupí karet na druhotném trhu znám několik podobných kauz. Každého volba, ne? ;-)

18.7.2019 08:58:04

Fleder
Tak vsude jsou podvodnici. Na druhou stranu, fakt jsem od nikoho neslysel, ze by, co se tyka ks, nekdo bekoho ojebal. Vybirej si lidi, kteri jsou aktivni, kteri sami vlakno o hre zalozi, kteri uz neco organizovali, optej se dalsich, kteri s nim do toho sli a myslim, ze nemas sanci naletet. Ks jsou drahe ale ten dotycny by u komunity skoncil, a to se asi nikomu nechce...
U MtG je to jine. Kamosovi kdysi ukradli na turnaji baliky, ,spekulantu je dost. Osobne vsechno objednavam pres shopy :)

18.7.2019 09:31:24

Fleder
Pan Havelock se rozhodně nechce hádat. Jedno rozumné řešení jsem nabídl - TY buď ten backer a nech si peníze poslat od ostatních, když jim nevěříš. Na opatrnosti není nic špatného. Na pohodlnosti nebo lenosti je. Bez urážky ;)

18.7.2019 09:34:26

:)
To fleder: KS sekce na deskožroutovi je mnohem starší než tady. Organizátorů se tam pohybuje jen pár a uživatelů je také méně. Nevybavuji si, že by se tam někdy řešilo, že někdo sbalil peníze a už se neukázal. Pokud chci backovat ve skupině tak se dívám tam, protože tady na ZH je širší okruh lidí a spousta nicků mi nic neříká. Pokud mi tam třeba někdo dropnul v mnou organizovaném skupinovém pledgi tak buď učinil zavčasu nebo za sebe někoho dohodil. Už vidím jak tu někdo rozprodává kvanta přisvojených ks her.

Je to přesně naopak, je to podstatně vyšší risk pro organizátora, že se někdo přestěhuje, část zásilky bude poškozena, balík pošlou zpátky, musí se domlouvat se 6 lidmi na převzetí, kdežto ty se domlouváš s 1 organizátorem, někde se to musí skladovat, musíš nahánět přepravce atd.

18.7.2019 09:48:59 | Upraveno autorem (porovnej)

Havelock
Asi jsi nepochopil, že kvůli ušetření poštovného v řádu 100-250 Kč to nechci brát přes hromadné pledge /důvěra vs neznámost lidí/a už vůbec to celé organizovat ;-). Možná na to jiné mají čas, házet to na pošty atd, já ho nemám ;-)

Pokud se toho /hromadná pledge/ někdo ujme, je to jeho věc, ale opravdu netuším důvody, proč se mně do něčeho neustále snažíš uvrtávat :-D

Opakuji to znova, a doufám naposledy. Je to každého věc, zda to využije či nikoli, já to využít nechci, protože k tomuto mechanismu nemám důvěru a za pár ušetřených peněz mi to nestojí. Takto jsem to psal už v prvním postu a fakt už občas nechápu, co za konstrukty tady někteří jsou schopní vymyslet :-)

EDIT: pochybuji, že někdo z group pledge bude takový altruista, aby to zaplatil celé sám a od lidí vybíral peníze, až když mu hry z KS přijdou...

18.7.2019 09:56:24 | Upraveno autorem (porovnej)

:)
To Fleder: 100-250 Kč, všichni neberou jen základní krabice od cmon, jsou 6packy se slevou, jsou all-iny, dá se napsat autorům o další individuální slevu, ta skupina se může domluvit na tom, že něco vezme jen jeden, ostatní mu přispějí a ten jim to naskenuje apod. Pravdu máš ale v tom, že zatímco dříve frčel hlavně cmon a tam to brát ve skupině byla jasná volba, teď už to tak jednoznačné není, ale ne kvůli riziku, že to někdo ztopí.

18.7.2019 10:06:36

Czech Imenhotep
Já ty group pledge beru u lidí, co se delší dobu znají od vidění, z akcí atd a funguje tam nějaký kamarádský vztah. Pro mně takoví lidé v nějaké skupině jsou prostě randomáci z ulice.

A z Magicu a výměnných for bych dal do kopy několikero případů různých vykuků, co prostě nabízeli a nechali si zaplatit a neposlali.
Plus tam mám i další věc, pokud by se dotyčnému organizátorovi, cokoli stalo - samozřejmě nic nikomu nepřeju.

Plus, vzhledem k tomu, že mně konkrétně míjí šílenství all-inů a 50 addonů a zatím jsem snad až na jednu větší výjimku /addon u TG, 3 balíčky u Sorcerera nepočítám/ nebral nic navíc, jsem u toho, co jsem psal v prvním postu. Ušetření na poštovném v malém řádu mi nevyváží nevýhodu jednání přes nějakého - mně neznámého-prostředníka.

Ale tím se zakladateli topicu fakt už šíleně odchylujeme od tématu :-))

18.7.2019 10:38:37 | Upraveno autorem (porovnej)

Backnuté hry
Já mám backnuté 2 hry (Valor and Villainy a Dark Rituals). Asi před půl rokem jsem se pro Kickstarter nadchnul, ale čím dál víc zvažuji zda budu pokračovat.

Můj názor a dojmy:
1) Hry na kickstarteru často stojí dost peněz a čekáš na ně opravdu dlouho. Jdeš do rizika, že hra nebude vyladěná, nebo nebude prostě dobrá - neexistují recenze, o hře si načteš jen to, co ti autoři předloží.
2) Konkrétně u Dark Rituals jsem zainvestoval poměrně dost peněz. Hra se pak ještě mnohonásobně nafoukla - ano, přibylo spoustu stretch goals, které jsem ke hře získal. Na druhou stranu přibylo opravdu mnoho placených addonů a ze hry do které jsem chtěl původně zainvestovat cca 3000 + poštovné, mám nakonec kolos za 7500kč + enormně drahé poštovné - jen proto, že jsem hru chtěl mít kompletní. Tolik peněz bych měl problém dát za věky ověřenou hru s výborným hodnocením, ale jít do takhle drahé nejistoty a dostat hru třeba rok a půl poté, co tolik peněz zaplatím?
3) Morální důvody - Kickstarter podle mě měl a má sloužit jako startovací platforma pro lidi s dobrým nápadem, kteří nemají kapitál - backeři jim pomohou zrealizovat projekt a dostat se na trh - k čemuž by normálně neměli příležitost. Mám ale pocit, že se tato platforma proměnila v ohromný byznys, kde v podstatě funkční firmy rejžují z nadšenců kvanta peněz - bez rizika, že by neměli odběratele. A už vůbec si nedělám iluze, kolik % z vybrané částky spolkne samotný KS.

Možná trochu offtopic, ale chtěl jsem přispět svým názorem do diskuze o KS. Obě hry by mi měly přijít v lednu 2020, sám jsem zvědav, jak je zpětně ohodnotím a zda budu v KS nákupech pokračovat. Jaké máte zkušenosti/názory vy?

18.7.2019 10:43:54

DD

Fleder
Mam za sebou necelych 100KS, ktere jsem backoval, z kterych 72 bylo uspesne zafinancovano a vetsina z nich uz i dorucena. Dalsich cca 30KS jsem se ucastnil v ramci hromadneho pledge, ktere backoval nekdo jiny. Organizoval jsem spousty hromadnych pledges (aktualne mam rozjete 4 pledge, ktere beru i pro nekoho, vc. cloveka, ktereho jsem nikdy nevidel, dalsich 2 se ucastnim, ktere backuje nekdo jiny, a ktere tito lide nechteli zaplatit dopredu a cekaji az hra dorazi, takze tve pochyby o altruismu nejsou na miste).
Ani jednou se mi nestalo, ze by nekdo penize/hry sbalil, nepredal, delal nejake ofuky. Vzdycky vse probehlo naprosto korektne. Takze tve obavy, jak uz ti tu mnozi psali, jsou zcela liche.

Mimo to uspora nemusi byt 100-250,-. Pri poslednim rozisreni KS Roll Playera je postovne 20$ na 1-6 krabic. Spocitat si to asi umi kazdy sam, ale pro jistotu. Pokud to vezmes sam na sebe zaplatis 1/3 ceny hry za postovne. Pokud se vas najde 6, zaplatis cca 70,-. Rozdil je 400,- nicmene je mozna vhodnejsi to brat pomerove k cene hry.

A jak jiz bylo zmineno, ten kdo to backuje na sebe bere taky nemala rizika a podobne. Nejznamnejsi je asi kauza Rising Sun, kterou jsem backoval asi pro 5 lidi, tj. pledge za vice jak 20k, kde DPD vratilo baliky zpatky do UK odesilateli a slozite se resilo jejich znovu poslani do CR (coz samozrejmne resi ten kdo to backoval).

Pises, ze nemas kamarady a ocividne tva paranoia zabranuje tomu si nejake udelat, kdyz tu moznost mas. Zjistit si informace o nejakem group pledge, jestli ten clovek uz neco backoval, jestli to dorucil a tak dale, nejsou nijak slozite.

18.7.2019 10:44:47

Fleder
Přijmi prosím moji omluvu. Vážně jsem nejspíš špatně pochopil tvůj první příspěvek. Z věty "...chtěl jsem jednou u levnější hry a už bylo plno..." mi přišlo, že o společný pledge máš zájem, jen nevíš, jak na to, když, jak sám říkáš, nikoho z komunity neznáš.
Do ničeho tě netlačím, jen jsem ti chtěl pomoci. Netušil jsem, že tě to tak vytočí.
Přikláním se k již několikrát zmíněnému názoru, že v současnosti už se to ani moc nevyplatí. Leda tak když má někdo Early bird a může ho nakliknout víckrát, nebo se přidat až po skončení kampaně do pledge manageru, když to někdo sám nestihnul.
EDIT: a nebo jsou i výjimky, jak píše DD.

18.7.2019 10:55:25 | Upraveno autorem (porovnej)

KS
já mám něco přes 20 projektů a pomalu a jistě s tím končím. minimálně s megalomanskými kampaněmi awaken realms, cmon a podobných. Na tu hromadu plastovýho bordelu, který nikdy nepoužiju už nejsem zvědavý. Raději podpořím nějakou hru a získám tak její deluxe edici s vymazlenými komponenty (např Lacerdovky), teď mi přišel Pax Pamir 2 a to je naprostá nádhera.
___
redaktor Deskofobie

18.7.2019 12:52:46

KS
Mám za sebou nebo podpořených 36 projektů, většinu jsem organizoval hromadný pledge, důvěra zatím 100%. Ale taky si poslední dobou hodně rozmyslím, jestli projekt podpořit. Ne že bych se spálil, to musím zatím zaklepat (vše nakonec doručené a žádná hra špatná), ale ztratilo to kouzlo, člověk to nestíhá hrát a přidaná hodnota je někdy dost na pováženou...

18.7.2019 13:25:49

Superbacker
Tak já jsem se stal už počátkem roku "superbackerem" a tím byl kalkulaci ukončil :D ani to číslo nechci vědět.

Nicméně za mě bych řekl ze zkušenosti po pár desítek projektů....zatím naprostá spokojenost se vším, co KS nabízí a jak to funguje.

Platforma nabízí získat prémiové komponenty, které si pak velmi draze dokupuji v maloobchodě, což je pro mě osobně velká výhoda. Navíc kromě základní hry získám většinou něco jedninečného, co v lepším případě zvyšuje znovuhratelnost hry...přestože by někdo řekl, že mít na výběr z 10ti frakcí u hry pro max 4 hráče je nesmysl...tak pro mě je to naopak smysl :-)

V dnešní době jsem už zvolil u velkých projektů vzít jen CoreBox + odemčené SG, což obvykle dá ve výsledku slušně velkou hru a addony už vůbec neřeším...jde jen o to dokázat se zbavit syndromu kompletismu, což pravda není snadné.

U menších her většinou žádný problém nikdy nenastal.

Striktně backuju hry jen u ověřených vydavatelů. Podívám se zpětně na historii vydaných her a průběh kampaně, výsledek a poslední komentáře, protože u problémových projektů se vždy v posledních komentářích dozvíte, co se stalo.

Pokud mi při kampani něco nesedí....hromadně odcházejí backeři, cenová politika vypadá zvláštně, odpovědi vydavatele nejsou jednoznačné, backeři většinou hru dost řádně prostudují a všechny chybky či nejasnosti se brzy ukáží, nebo zkrátka mám jen špatný pocit z vydavatele....projekt opouštím

18.7.2019 13:57:05 | Upraveno autorem (porovnej)

:)
Všem níže:
Ano chce to pevnou vůli a nebackovat kde co. Etherfields už si brousí zuby.

19.7.2019 07:44:25 | Upraveno autorem (porovnej)

Ks projekty

No už jsem superbacker nějaký čas a krom solar city je zatím vše v pohodě a líbí se mi ks projekty. Často backuju daleko menší projekty než ty cmony a ar, ale pravda v poslední době jsem do toho taky spadnul :)
Naopak ti větší vydavatele jsou za trest, chtěl jsem třeba hodně nový eclipse ale kolosal games mě tak nastvali, že jsem to zrušil.

Po prvé jsem šel do hromadného pledge s fuji koro, kde organizátor nechtěl prachy dopředu, což mě překvapilo. Pak jsem zase vzal já někomu tu pocket civ, mars od lacardy a dokonce jsem šel i do manhatten project rozšíření, kde se budu muset řešit dph a clo. Nikdy jsem dopředu taky nic nechtěl, mám na zh jen dobré zkušenosti a v nejhorším mi zůstane ještě jedna hra, kterou s drobnou ztrátou prodám.

Máme na Břevnově přes mapotic deskove hry vytvořenou skupinu na whatsupu, kde ks hry řešíme. Koukněte taky po svém okolí a domluvte se podobně, je to šikovné.

Pak je taky možnost se sledovat přes kickstarter přímo, což klidně někoho přidám :)

19.7.2019 21:52:02

KS

- Chronicles of Crime
- Flash Point: Tragic Events
- The 7th Continent – What Goes Up, Must Come Down.

Prozatím se vším max spokojenost.

22.7.2019 12:15:28

Vybíráme z Bazaru

Mindbug (Mozkožrout) EN
Mindbug (Mozkožrout) EN
Akt. cena: 200 Kč
Končí za: 7 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas