Zombicide 2. edice – zkušenosti ze hry

Autor: Ondřej Grob Netik | 22.12.2021 | 4

Zombicide (druhá edice) je lehká svižná kooperativní hra až pro šest hráčů, ve které naleznete širokou škálu zbraní a použijete je na zástupy hladových zombií.

Kooperativní

Hráči hrají spolu proti hře. To znamená, že všichni spolu buďto prohrají, když někdo umře, nebo vyhrají, když misi splní. U těchto her vůbec nevadí různá úroveň hráčských schopností. Děti mohou hrát s dospělými bez toho, že by je traumatizovala marná snaha vyrovnat se jim. Navíc zde můžete spoluhráčům radit. Nijak si tim neuškodíte, právě naopak.

Dospělí a děti

Hra je pro kombinaci „děti a dospělí“ přímo připravena. Mezi přeživšími, ze kterých si vybíráte, je šest dospělých a šest dětí. Schopnosti dětí jsou ve hře trochu silnější než u dospělých, což vyrovná jejich deficit v plánování. A pomůže jim to být hrdiny hry.

Lehká a svižná

Musím říct, že mne samotného překvapilo, jak jednoduchá má tato hra pravidla a jak snadné je se do nich dostat. Jednodušeji to už snad ani nejde. Protože tu nejsou nějaké abstraktní herní techniky a tahy, ale zcela logické akce, které si snadno každý představí, a to i s důsledkem na hru. Přeživší se může pohybovat. Může používat své zbraně proti zombiím. A může vyrážet dveře, sbírat, hledat a vyměnovat předměty s jiným přeživším na svém políčku. A může také řvát, nebo nedělat vůbec nic. Ale to vše je jen to, co byste v té situaci mohli udělat i vy sami. Mám osobní zkušenosti, že i hráči, kteří odmítají i středně obtížné hry jako příliš komplikované, se do Zombicide snadno dostali a užili si ji.

Druhá generace

Od první edice prošla Zombicide především zjednodušením. Celá příprava mise je rychlejší. Dveře jsou rovnou určeny. Bedny souvisle rozmístěny a předem natisknuty na plán. Můžete to vnímat jako pokles variability hry, ale není tak výrazný, jako je přínos v jednoduchosti.

Stejně tak v inventáři se komponenty neskládájí z několika hledaných karet jako dříve. Nemusíte nalézt benzín a sklenice na složení zápalné lahve, ale přímo najdete molotov. To dělá hru svižnější. Je více akční.

Zombicide druhé edice odešla od komplikovaných mnoha pravidel k svižnosti. Což se nemusí líbít každému. Ale komplikovaných kooperativních her je na trhu mnoho. Takto svižné a snadné tam naopak chyběly. Je to čistá akce skládající se z lootování (hromadění a hledání věcí) a zabíjení zombíků.

Šest hráčů

Hra je určena až pro šest hráčů, ale v podstatě hraje dle pravidel vždy šest přeživších. A ti se rozdělí mezi hráče. Na druhou stranu – my hrajeme od začátku systémem „jeden hráč – jedna postava“. A i ve třech to lze. Hra sama má v sobě totiž systém zjednodušení, kdy vám generuje méně zombií. S tímto lze snadno doladit méně hráčů. Každopádně si ji tak užijete více.

Dodatková pravidla

Zombicide prošla zjednodušením až na samotné herní jádro. Ale není problém zapojit několik dalších pravidel, které vám hru ztíží. Některá jsem nalezl v oficiálně vydaných rozšířeních, nebo na internetu. Například:

  • Tlusťoši způsobují dvě zranění a netvoři tři zranění.
  • Tlusťoši a netvoři umí rozbít dveře, projdou skrze ně.
  • Mrtvá postava neznamená konec, je jen vyřazena a může být zachráněna do konce příštího hráčského kola.

A oficiálně vydané dodatky přidávájí další velmi zajímavé nápady, ale o tom jindy.

Znovuhratelnost

Hra obsahuje mnoho misí. Ale další vydávají fanoušci i samotný výrobce. Jsou tu i mise pro jednoho hráče. A na strankách výrobce najdete program na poskládání své vlastní mise. Co chtít víc? Pak jsou tu dvě rozšíření, ale bohužel jen v angličtině. Ta přinášejí kampaňové hraní, tedy příběh hraný na pokračování.

Na závěr

Hrál jsem ji s dětmi (10, 11 a 13 let). Hrál jsem ji s dospělými, co chtějí jinak opravdu jen jednoduhé hry. Hrál jsem ji s hardcore hráči. I v kombinaci toho všeho. A vždy jsme si ji užili.

Stateční obránci

 

 
Sdílet s přáteli:

Komentáře

Zatím nebyl přidán žádný komentář...

Vybíráme z Bazaru

Sierra West
Sierra West
Akt. cena: 499 Kč
Končí za: 10 dnů

Offcanvas